در نشست نقد و بررسی کتاب «صبحانه به وقت انفجار» مطرح شد؛

اقدامات صورت‌گرفته برای تفحص پیکرهای شهدا در سطح جهان بی‌سابقه است

«محمدی» گفت: تفحص پیکرهای شهدا در این حجم و گستردگی در جهان تقریبا بی‌سابقه است؛ چنانکه هنوز چند میلیون نفر مفقودی از جنگ جهانی دوم وجود دارد. همچنین انگلیسی‌ها پس از پایان نبردهای خود در جنوب ایران، از بردن پیکر کشته‌شدگان لشکریان خود امتناع کردند و آنان را در کشور ما باقی گذاشتند.
کد خبر: ۵۵۱۰۰۷
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۱۰ - 18October 2022

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از تبریز، نشست فرهنگی «جست‌وجوگران نور» با موضوع نقد و بررسی کتاب «صبحانه به وقت انفجار» امروز (سه‌شنبه) در تالار «نخجوانی» کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.

«اسد بابایی» مدیرکل کتابخانه‌‌های عمومی آذربایجان شرقی در این نشست با اشاره به اهمیت کتاب و کتابخوانی در ارتقاء آگاهی و فرهنگ‌ جامعه، اظهار داشت: کتاب نقش و تاثیر مهمی در زمینه فرهنگ دارد و مسئله کتابخوانی باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

وی بر ضرورت انتقال واقعیت‌های دفاع مقدس به نسل جدید تاکید کرد و افزود: تدوین و انتشار خاطرات رزمندگان دوران دفاع مقدس یکی از بهترین اقدامات برای تبیین دفاع مقدس برای جوانان و مقابله با تحریف این مقطع از تاریخ کشورمان توسط دشمنان است.

«خلیل باباش‌پور» نویسنده کتاب «صبحانه به وقت انفجار» نیز با ارائه گزارشی از نحوه نگارش این کتاب گفت: تفحص پیکرهای شهدا از جمله موضوعاتی است که کم‌تر مورد توجه قرار گرفته است و من احساس می‌کردم باید خاطرات این حوزه ثبت و ضبط شود.

وی ادامه داد: معنویت و صمیمیت موجود در میان اعضای گروه‌های تفحص، فعالیت در شرایط سخت و طاقت‌فرسای مناطق جنگی در بیابان‌ها و کوه‌ها در کنار کمبود امکانات همگی برای من جالب توجه بود و این فضا انگیزه‌ای برای نوشتن کتاب حاضر شد و در این باره احساس تکلیف کردم.

نویسنده کتاب «صبحانه به وقت انفجار» با بیان اینکه جرقه نگارش این کتاب از سال 1390 زده شد، افزود: من یادداشت‌هایی در این زمینه به صورت پراکنده داشتم که کار گردآوری و تکمیل آن‌ها تدریجا انجام شد و پس از طی فراز و نشیب‌های بسیار و پاک‌نویسی‌های متعدد، موضوع را با معاونت ادبیات اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آذربایجان شرقی مطرح کردم و از این طریق، کار ویراستاری کتاب به آقای «جلال محمدی» شاعر و نویسنده حوزه دفاع مقدس و مقاومت استان محول شد.

«باباش‌پور» گفت: پس از ویراستاری، مطالب تدریجا تکمیل و تصحیح شد و کتاب شاکله اصلی خود را پیدا کرد و سرانجام در سال 1399 به چاپ رسید.

«رحیم صارمی» رزمنده دوران دفاع مقدس و فرمانده گروه تفحص لشکر 31 عاشورا در این نشست با مروری بر نحوه شکل‌گیری گروه‌های تفحص پیکر شهدا اظهار داشت: گروه‌های تفحص تاکنون کار بسیار بزرگی را انجام داده‌اند و توانسته‌اند خانواده‌های زیادی را از چشم‌انتظاری درآورند.

وی تاکید کرد: افرادی که در گروه‌های تفحص فعالیت کرده‌اند به خوبی می‌دانند که یافتن پیکر شهدا و رساندن آن به دست خانواده‌ها امری بسیار لذت‌بخش است.

این رزمنده حوزه تفحص افزود: در جریان عملیات تفحص گاهی پیش می‌آمد که برای چند روز متوالی موفق به یافتن هیچ پیکری نمی‌شدیم و در چنین مواقعی، با خواندن دعا و زیارت عاشورا به درگاه خداوند متعال و ائمه اطهار (ع) متوسل می‌شدیم.

«صارمی» عنوان کرد: هنگامی که پس از جست‌وجوی فراوان و تحمل سختی‌ها پیکری را می‌یافتیم، آن روز برایمان روز شادی و خوشحالی بود و برای ادامه کار مصمم‌تر و امیدوارتر می‌شدیم.

وی با بیان اینکه اعضای گروه‌های تفحص به فعالیت خود نه به چشم یک وظیفه اداری بلکه به دید یک تکلیف الهی نگاه می‌کردند، اظهار داشت: همه اعضای این گروه‌ها با احساس تکلیف در برابر خانواده‌های معظم شهدا و از روی شوق و علاقه کار می‌کردند.

فرمانده گروه تفحص لشکر 31 عاشورا با بیان خاطراتی از فعالیت‌های خود در این زمینه گفت: در کنار علاقه و کوشش فراوان برای یافتن پیکرهای مطهر شهدا، تلاش من همواره بر این بود که این کار با کم‌ترین تلفات ممکن انجام شود تا بچه‌های گروه شهید یا مجروح نشوند و از این رو در شیوه فعالیت بسیار سخت‌گیری می‌کردم.

«صارمی» با انتقاد از کم‌کاری برخی از مسئولین در زمینه مسائل فرهنگی افزود: با وجود آن‌که نهادها و اشخاص زیادی مدعی انجام کار فرهنگی هستند، اما همچنان موضوع فرهنگ نیازمند توجه اساسی است.

«جلال محمدی» ویراستار کتاب «صبحانه به وقت انفجار» نیز به اهمیت و گستردگی کار تفحص پیکر شهدای دفاع مقدس اشاره کرد و اظهار داشت: تفحص پیکرهای شهدا در این حجم و گستردگی در جهان تقریبا بی‌سابقه است؛ چنانکه هنوز چند میلیون نفر مفقودی از جنگ جهانی دوم وجود دارد. همچنین انگلیسی‌ها پس از پایان نبردهای خود در جنوب ایران، از بردن پیکر کشته‌شدگان لشکریان خود امتناع کردند و آنان را در کشور ما باقی گذاشتند.

این نویسنده حوزه دفاع مقدس و مقاومت افزود: بسیاری از افراد در جامعه ما از اهمیت و عظمت کار گروه‌های تفحص بی‌اطلاع هستند و این موضوع تاکنون برای مردم تشریح نشده اما کتاب «صبحانه به وقت انفجار» تا حد زیادی این مسئله را بیان کرده است که جا دارد از زحمات نویسنده آن آقای «باباش‌پور» قدردانی کنیم.  

ویراستار کتاب «صبحانه به وقت انفجار» گفت: انجام کار ویراستاری کتاب در حوزه تفحص برای خود من تازگی داشت و شخصا به‌واسطه همین کتاب با نحوه کار و فعالیت گروه‌های تفحص آشنا شدم.

این نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس و مقاومت با اشاره به اهمیت نگارش و انتشار خاطرات رزمندگان اضافه کرد: باید در نگارش و انتشار کتاب‌های خاطرات رزمندگان، به بعد ادبی قضیه نیز توجه شود تا کتاب بتواند از نظر ادبی به سطح قابل قبولی برسد.

«محمدی» تاکید کرد: باتوجه به تفاوت‌های موجود میان بیان کردن و نوشتن، باید دقت لازم صورت گیرد تا کتاب‌های خاطرات از نظر ادبی ضعیف نباشند و برای مخاطب خواندنی باشند.

وی ضمن قدردانی از اهتمام اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان نسبت به گردآوری و انتشار خاطرات رزمندگان، خواستار توجه ویژه مسئولین امر به آگاه‌سازی جوانان درباره دفاع مقدس شد.

«رضا قلی‌زاده علیار» معاون ادبیات و تاریخ اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آذربایجان شرقی هم در این نشست اظهار داشت: کتاب «صبحانه به وقت انفجار» دارای ویژگی‌های برجسته‌ای است که آن را به اثری خواندنی و تحسین برانگیز تبدیل می‌کند.

وی ادامه داد: استفاده به‌جا و به موقع نویسنده از آیات قرآن، احادیث، اشعار و سخنان بزرگانی همچون امام خمینی (ره)، رهبر معظم انقلاب، شهید بهشتی، شهید آوینی و ... به جذابیت کتاب افزوده است.

معاون ادبیات و تاریخ اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آذربایجان شرقی اضافه کرد: آقای «باباش‌پور» نویسنده کتاب، مدرس قرآن و استاد خطاطی و هنر هستند و با بهره‌گیری صحیح از این موارد، توانسته‌اند به غنای اثر بیافزایند.

«قلی‌زاده علیار» با اشاره به بیان خاطرات طنزآمیز در کتاب گفت: باتوجه به اینکه جستجوگران گروه‌های تفحص در شرایط سخت و طاقت‌فرسا مانند بیابان‌های «فکه» در گرمای شدید و بی‌آبی و دیگر مشکلات درحال کار هستند، عملا به هیچ نوع تفریح و فضای استراحتی دسترسی ندارند و لذا شوخی و طنز بین یکدیگر تنها وسیله آنان برای تفریح و تجدید روحیه به شمار می‌رود. از این رو ذکر خاطرات طنز در کتاب، آن را برای مخاطب جذاب‌تر کرده است.

وی با بیان اینکه این اثر از نثر قابل قبولی برخوردار است، افزود: پیش‌تر در حوزه تفحص پیکر شهدا، نوشته‌های پراکنده و بسیار محدودی منتشر شده بود و شاید بتوان این اثر را کامل‌ترین کتاب در این زمینه دانست که از هر دو لحاظ محتوا و ادبی غنی است.

در پایان این نشست «مجید عابدینی» از رزمندگان حوزه تفحص پیکر شهدا به بیان خاطراتی از عملیات‌ها در این زمینه پرداخت.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها