به گزارش خبرنگار دفاعپرس از تبریز، نیروهای مسلح کشورمان در دوران هشت سال دفاع مقدس بهعنوان پیشتازان این مقاومت جانانه، فارغ از سازمان و نیرویی که به آن تعلق داشتند، با اتحاد و همبستگی مستحکم خود به نمادی از یگانگی و وحدت ایرانیان در روزهای سخت مبدل شدند. بهمنظور بررسی علل و عوامل موفقیت کشورمان در این نبرد بزرگ، خبرنگار دفاعپرس گفتوگویی با سرهنگ خلبان «بهروز سلیمانی» فرمانده پایگاه ششم رزمی هوانیروز تبریز انجام داده که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
دفاعپرس: با وجود گذشت چند دهه از دفاع مقدس، امروز چه نیازی به زنده نگه داشتن این حماسه داریم؟
همانگونه که رهبر فرزانه انقلاب فرمودهاند: «اگرچه جنگ به خودی خود موضوعیتی ندارد، اما عرصهی بسیار مهمی برای بروز روحیهی اسلامی و انقلابی و خصلتهای مسلمانیِ درست است؛ از این جهت بسیار ارزشمند است. از بودن آنچنان زمان و محیطی بایستی شکرگزار بود. ليکن آن هشت سال جنگ بایستی تاریخ ما را تغذیه کند. آن روحیه مقاومت، آن روحيه فداکاری همراه با اخلاص، همانی که حقيقتا در عرصههای جنگ ما وجود داشت استفاده کنیم. در نشان دادن این نقطهها و جاری کردن این روحیه در طول و امتداد تاریخ ما، باید خیلی تلاش کرد. از آن هشت سال جنگ باید استفاده کرد.»
لذا با حفظ و ترویج فرهنگ و معارف دفاع مقدس میتوان روحیه اسلامی و انقلابی و سربازی برای انقلاب و نظام اسلامی را برای سالهای متمادی زنده نگه داشت.
دفاعپرس: دفاع مقدس حاوی چه پیامها، درسها و عبرتهایی است که در برهه کنونی باید از آن استفاده شود؟
دفاع مقدس عرصهای برای بروز روحیه اسلامی و انقلابی بود و دارای فرهنگ و معارف خاص در طول تاریخ است؛ فرهنگ ایثار و شهادت - یعنی مقاومت در برابر باطل - فداکاری همراه با اخلاص همان فرهنگ عاشورا و کربلا. همانگونه که رهبر فرزانه انقلاب در این رابطه فرمودهاند: «از اول تا آخر حادثهی عاشورا، به یک معنا نصف روز بوده، به یک معنا دو شبانهروز بود، به یک معنا هم هفت و یا هشت روز بوده و بیشتر از این که نبوده است، شما ببینید این نصف روز حادثه چقدر در تاریخ ما برکت داشته است و تا امروز هم زنده و الهامبخش است و منشاء برکات و حرکات است. این، در انقلاب و جنگ و گذشتهی تاریخ ما محسوس بوده است. در تاریخ تشیع، بلکه در تاریخ انقلابهای ضد ظلم در اسلام ولو از طرف غیرشیعیان – حادثهی کربلا – بهصورت درخشان و نمایان اثر بخش بوده، شاید در محیط غیر اسلامی هم اثر بخش بوده است.» فرهنگ دفاع مقدس نیز به نوعی همان فرهنگ کربلاست؛ فرهنگی که نیروهای ما با فداکاری همراه با اخلاص در برابر باطل مقاومت کرده و با نثار جان خود حاضر به واگذاری یک وجب از خاک ایران عزیزمان نشدند و توانستند به الگوی مناسبی برای دیگر کشورهای مسلمان منطقه تبدیل شوند.
دفاعپرس: به نظر شما مهمترین نتایج و دستاوردهای هشت سال دفاع مقدس برای کشورمان چه بود؟
هشت سال دفاع مقدس نتایج و دستاوردهای عظیمی برای کشور ما داشت؛ همانگونه که عرض کردم، عرصه بسیار مهمی برای بروز روحیه اسلامی و انقلابی بود و عرصهای بود برای رسیدن به خودباوری و عدم تکیه به بیگانگان. بهطوری که تمامی پیشرفتهای موجود در حوزههای دفاعی، امنیتی، نظامی، اقتصادی، فناوری و علمی را مرهون هشت سال دفاع مقدس هستیم و جایگاهی که ایران در حال حاضر بهعنوان قطب تعیینکننده و وزنه موثر در مسائل راهبردی منطقه داراست را مدیون آن دوران و رشادتها و دلاوریهای رزمندگان اسلام، شهدا، جانبازان و آزادگان هستیم.
دفاعپرس: به نظر شما علل و عوامل موفقیت کشورمان در دوران دفاع مقدس چه بود؟
اصلیترین عامل همان روحیه ایثار و فداکاری هموطنان عزیز اعم از نیروهای مردمی و نیروهای نظامی (ارتش، سپاه، کمیتههای انقلاب اسلامی، شهربانی و ژندارمری) بود که با نثار خون خود حاضر نشدند یک وجب از خاک کشور ایران عزیزمان را به دشمن تقديم کنند و با تکیه بر نیروی ایمان توانستند دشمن خود را به خواری و زبونی بکشانند.
دفاعپرس: از زمان دفاع مقدس تاکنون چه تحولات و پیشرفتهایی در زمینههای دفاعی و نظامی و امنیتی به دست آوردهایم و مشخصا در حوزه کاری خودتان یعنی هوانیروز چه تفاوتهایی به وجود آمده است؟
بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و از زمان دفاع مقدس، به دلیل قطع وابستگی کامل ایران از قدرتهای بزرگ جهانی بهویژه آمریکا و کشورهای اروپایی به اصل بزرگ و مهم خودباوری رسیدهایم و درنتیجه در تمامی عرصههای دفاعی و نظامی و امنیتی با تکیه بر متخصصان و دانشمندان داخلی به پیشرفتهای قابل ملاحظهای دست یافتهایم.
در سطح هوانیروز نیز قبل از انقلاب، متخصصان و اساتید خارجی به خصوص آمریکاییها حضوری فعال داشتند بهطوری که تصور میشد بعد از خروج آنها، متخصصان و خلبانان ایرانی در عرصههای نبرد نتوانند وظایف ذاتی خود را به درستی انجام دهند اما با تکیه بر اصل مهم خودباوری و تلاش متخصصان داخلی به سطحی رسیدهایم که بدون احتیاج به متخصصان خارجی تمامی نیازهای خود را چه در حوزههای تولید قطعات و چه در حوزههای تعمیراتی مرتفع میکنیم و به نیروی اول بالگردی در خاورمیانه تبدیل شدهایم و حتی آموزش خلبان کشورهای دوست و مسلمان منطقه توسط اساتید این نیرو انجام میشود.
دفاعپرس: نقش مردم و رزمندگان استان آذربایجان شرقی را در دوران دفاع مقدس چگونه ارزیابی میکنید؟
مردم پرشور و غیور آذربایجان در تمامی ابعاد و عرصههای انقلاب چه در شکلگیری و چه در حفظ آن حضوری فعال و چشمگیر داشتهاند. حضور نیروهای مردمی و رزمندگان این خطه در جنگ پرشور بوده و به خصوص نقش لشکر خط شکن ۳۱ عاشورای سپاه پاسداران در طول جنگ تحمیلی در مناطق عملیاتی و حماسهآفرینیهای آنها بهعنوان یک نیروی موثر و کارآمد بر سر زبانها بوده و هست. مردم آذربایجان همیشه ثابت کردهاند که پای انقلاب و رهبر فرزانه خود تا آخرین قطره خون ایستادهاند.
دفاعپرس: نقش هوانیروز را در دفاع مقدس چگونه ارزیابی میکنید؟
بعد از تهاجم سراسری نیروهای مسلح عراق به مرزهای کشورمان جهت متوقف کردن و جلوگیری از پیشروی یگانهای دشمن تلاش مجدانه نیروی زمینی ارتش، ژاندارمری، شهربانی، سپاه پاسداران و با حضور موثر و کارساز بالگردهای هوانیروز و نیروی هوایی انجام شد. در شکلگیری این مرحله یکی از نیروهای کارآمد که با وسایل و تجهیزات مناسب و با بهرهگیری از زبدهترین و شجاعترین خلبانان توانست نقش تعیینکننده و موثری ایفا کند، هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران بود.
تحرک و عکسالعمل سریع یکی از خصوصیات ذاتی و بارز هوانیروز است؛ لذا این یگان توانست با استفاده از امکانات موجود خود در اسرع وقت از پایگاههای مربوطه پرواز و در مناطق جنگی حضور پیدا کند و بر خلاف یک یگان زمینی که جهت جابجایی ممکن است به روزها وقت نیازمند و به احتمال قوی به امکانات ارگانها هم در این رابطه متکی باشد، هوانیروز در طول هشت سال دوران دفاع مقدس با استفاده از بالگردهای ترابری سنگین شنوک و نیمه سنگین ۲۱۴ و ۲۰۵ کلیه نیازمندیهای تدارکاتی رزمندگان اسلام جهت زیست همچنین مهمات مصرفی جهت ادامه نبرد و جابجایی مجروحین جنگی و انتقال آنها به اورژانسهای منطقه و از آنجا به بیمارستان در سریعترین زمان ممکن جهت مداوا و هلیبرن رزمندگان تازه نفس به منطقه نبرد و همچنین پشتیبانی مستقیم بالگردهای رزمی کبرا از رزمندگان با انهدام نفرات و ستونهای زرهی و خودرویی دشمن و بالگردهای جت رنجر با شناسایی مواضع دشمن به پای کار آمده و توانستند بهعنوان یک نیروی راهبردی تضمینکننده موفقیت در مناطق نبرد بروز کنند.
دفاعپرس: برای آگاهسازی نسل جوان درباره واقعیتها و حقایق دوران دفاع مقدس شخصا چه اقداماتی را موثر میدانید؟
میتوان با بهرهگیری از دانش ویژه نظامی و تجارب عینی قهرمانان دفاع مقدس و با تکیه بر دکترین علوم استراتژیک و اسناد و مدارک، از طریق مستندسازی وقایع جنگ و عملیاتهای صورتگرفته تصویر روشنی از فعالیتهای نظامی ارائه داد و مردم و بهویژه نسل جوان را بهتر با رشادتهای رزمندگان آشنا کرد.
حفظ و بازسازی یادگارهای جنگ و ترویج فرهنگ و معارف دفاع مقدس از وظایف مهم است؛ چون دفاع مقدس میتواند برای سالیان متمادی در جامعه اثر گذار باشد. همانگونه امام راحل (ره) فرمودهاند: «حفظ آثار جنگ در بعضی از شهرها و مناطق جنگی در شمار وظایف مهم کنونی است». این کار و بازسازی یادگارهای دوران مقاومت پیروز و ایجاد موزههای جنگ باید در برنامه دولت و سازمانهای نظامی قرار بگیرد. همینطور با انتشار کتب و گنجاندن و ارائه آنها در دروس مدارس و نه فقط در سطح دانشگاه، میتواند تاثیر گذاری بیشتری نسبت به الان داشته باشد.
انتهای پیام/