به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا امروز سهشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۱ (۸ نوامبر ۲۰۲۲) به وقت محلی همزمان با دومین سالگرد انتخاب «جو بایدن» به عنوان رئیس جمهوری آمریکا برگزار میشود.
امروز قرار است وضعیت ۴۳۵ عضو مجلس نمایندگان آمریکا در کنار یک سوم از کرسیهای سنا تعیین تکلیف شود. نمایندگان مجلس هر دو سال و سناتورها هر ۶ سال انتخاب میشوند. علاوه بر این برخی فرمانداران ایالتی و مقامهای محلی نیز در این دوره مشخص میشوند.
بیشتر ارزیابیها از احتمال موفقیت جمهوریخواهان و از دست رفتن برتری ضعیف دموکراتها در کنگره حکایت دارند. افزایش تورم کم سابقه، بحرانهای اجتماعی، هزینههای سنگین جنگ اوکراین و دیگر موضوعات باعث شده اند تا جو بایدن وضعیت چندان مناسبی را در افکار عمومی نداشته باشد. از اینرو تحلیلگران در آمریکا انتخابات میاندورهای را آزمونی مهم برای رئیس جمهوری حاضر در کاخ سفید میدانند، زیرا میتواند در آن میزان رضایت افکار عمومی از سیاستهای دوساله خود را بیند. ضمن آنکه کارکرد دموکراسی این کشور نیز نمایش داده میشود.
براساس آخرین نظرسنجی شبکه فاکس نیوز تنها یک سوم مردم آمریکا میگویند حاضر هستند بار دیگر بایدن را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کنند.
اندیشکدههای آمریکایی دیگاههای گوناگونی را نسبت به انتخابات کنونی و نتایج آن ابراز میدارند.
انتخابات ۲۰۲۲؛ خشونت، قبول نتایج و میزان مشارکت
شورای روابط خارجی آمریکا در گزارشی با عنوان «سنجش سلامت دموکراسی ایالات متحده» آورده است: انتخابات میاندورهای درک ارزشمندی را در مورد چگونگی وضعیت دموکراسی در ایالات متحده ارائه خواهد کرد.
بیش از ۷۰ درصد آمریکاییها -دموکراتها، جمهوریخواهان و مستقلها- اعتقاد دارند که دموکراسی در خطر است. فراتر از وجود هشدارهای جدی در زمینه از دست رفتن اصل اساسی جمهوریت و همه آزادیها و حقوق ناشی از آن، چشم اندازی در زمینه نبود ابزارهای دموکراتیک برای تصمیم گیری در مورد مسیر کشور هم وجود دارد؛ ضمن آنکه افراد زیادی هستند که میتوانند به روشهای غیر دموکراتیک متوسل و موفق شوند. این موضوع ممکن است به نتایج ناخوشایندی منتهی شود.
طبق تحلیل اتاق فکر فوق، پرسشهایی اساسی در مورد این انتخابات وجود دارد:
اول اینکه آیا خشونت وجود خواهد داشت؟
این یک سوال مناسب برای ارزیابی وضعیت دموکراسی در ایالات متحده است. حمله هفته گذشته به همسر نانسی پلوسی با یک چکش معیار خطرناک و ناامیدکنندهای برای جواب دادن به این پرسش است. در همین راستا چند روز قبل وزارت دادگستری پیامی را برای مجریان قانون صادر کرد و هشدار داد که تهدیدات تشدید شده است و خشونت ایدئولوژیک علیه نامزدها، کارکنان انتخابات و دیگران وجود دارد.
مساله دوم این است که آیا نامزدهای بازنده تسلیم نتیجه خواهند شد؟
بعد از مشاهده تحولات پس از انتخابات ۲۰۲۰ حال صدها نامزد جمهوریخواه از پاسخ دادن به این سوال که آیا هر نتیجهای را در انتخابات رخ دهد، میپذیرند، خودداری کردهاند.
در همین راستا آنها دموکراتها را برای زمینه چینی جهت غیرقانونی دانستن برخی از نتایج به چالش کشیده اند. نکته اصلی این است که جنگ بر سر اعتبار نتایج میتواند فراتر از شب انتخابات هم ادامه یابد.
موضوع سوم، میزان مشارکت رای دهندگان است.
میانگین مشارکت در انتخابات میاندورهای آمریکا در چهل سال گذشته حدود ۴۰ درصد بوده است. در سالهای انتخابات ریاست جمهوری نیز این رقم حداکثر به ۵۷ درصد رسید. اما در دو انتخابات اخیر ایالات متحده این ارقام به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
مشارکت در انتخابات میاندورهای سال ۲۰۱۸ به ۶۰ درصد رسید و در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمار ۶۶ درصدی ثبت شد که از آغاز قرن بیستم (یعنی سال ۱۹۰۰) بی سابقه بود.
برخی از تحلیلگران استدلال میکنند که مشارکت بالا میتواند قطبی شدن را تشدید کند که خود نشان دهنده سطوح بیشتری از مشکلات باشد.
آخرین پرسش نیز در مورد میزان دقت نظرسنجیها است.
این سوال ممکن است بی اهمیت جلوه کند، اما از سلامت دموکراسی در ایالات متحده خبر میدهد.
در گذشته، نظرسنجیها به عنوان یک عامل مهم برای مردم آمریکا عمل کرده اند؛ به لطف نظرسنجیها میتوان حداقل درک درستی از عملکرد نامزدهای مورد نظر داشت.
مدتی قبل در یک نظرسنجی اعلام شد که ۵۲ درصد از آمریکاییها «در مورد اعتبار نظرسنجی رسانهها تردید دارند.» تنها ۳۶ درصد از جمهوریخواهان گفته اند که نظرسنجی تقریباً همیشه دقیق است. عدم دقت نظرسنجی ممکن است در انتخابات کنونی، اعتماد را بیشتر از بین ببرد.
این اندیشکده مطرح آمریکایی تصریح دارد: خط سیر صعودی ایالات متحده بر پایه قدرتمندی داخلی بنا شده است که در درجه اول بر یک دموکراسی با ثبات مبتنی است. یک دموکراسی ضعیف آمریکایی چشم اندازی شوم به دنبال دارد نه تنها برای ما، بلکه برای جهان. اما اولویت نخست ما باید این باشد که ارزیابی کنیم که این انتخابات در مورد آینده نظام دموکراتیک آمریکا چه میگوید.
هراس دموکراسی آمریکایی از اعتراض پس از انتخابات
اندیشکده «بروکینگز» نیز در زمینه آرام نگاه داشتن فضای سیاسی آمریکا قبل و بعد از انتخابات گزارشی را منتشر کرد و عنوان داشت در حالیکه هیچ درمان سادهای برای تهدیدات علیه دموکراسی آمریکا وجود ندارد، تغییرات کوچک میتوانند راه درازی را در جهت بازگرداندن اعتماد ایجاد کنند.
در این چارچوب ایالتها باید از گزارشهای ناقص در مورد نتایج آرا در شب انتخابات خودداری کنند. این امر صدای اعتراضی رسانههای خبری را بر میانگیزد، زیرا برخی از آنها حتی اکنون در حال آماده سازی مراحل دقیق، نقشههای الکترونیکی شیک و مدلهای پیچیده پیش بینی هستند. برخی رسانهها حتی تا آنجا پیش میروند که یک «میز دموکراسی» میگذارند تا به ارزیابی هرج و مرج احتمالی بپردازند.
طبق تحلیل این گزارش، برخلاف گذشتهها گویا دیگر شب انتخابات وجود ندارد و امروزه بیشتر شبیه ماه انتخابات مطرح است. رای گیری زودهنگام در برخی ایالتها از اوایل اکتبر آغاز میشود و تا نوامبر ادامه مییابد و رای گیری غیابی به شدت افزایش یافته است. به دلیل همه گیری کرونا برای اولین بار در تاریخ، تنها ۳۰ درصد از رای دهندگان در روز انتخابات سال ۲۰۲۰ رای خود را به صندوق انداختند. همه این موضوعات به تهدیدی برای انتخابات و پیامدهای پس از آن تبدیل شده اند.
البته دلیل این هراس در میان نخبگان واضح است، زیرا بسیاری از جمهوریخواهان از مدتها قبل دموکراسی آمریکایی را زیر سوال برده اند.
روزنامه بریتانیایی «اکسپرس» به نقل از گزارشهای اتاق فکر آمریکایی فوق آورده است «اندیشکده موسسه بروکینگز فاش کرد که ۳۴۵ نامزد جمهوریخواه که در انتخابات ملی و ایالتی ۲۰۲۲ شرکت میکنند، ادعاهای دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا مبنی بر تقلب در انتخابات ۲۰۲۰ را باور دارند. هیچ مدرکی در تائید این ادعا وجود ندارد که جو بایدن بر اساس چنین فرضیه دروغینی پیروز شده باشد، اما در هر صورت رهبر ایالات متحده هشدار داده است نامزدهایی که از پذیرش نتایج انتخابات دموکراتیک خودداری میکنند، برای آمریکا یک مسیر پر از هرج و مرج را ایجاد میکند.»
طبق این گزارش، نظرسنجی تازه رویترز / ایپسوس نیز نشان میدهد که نیمی از مردم آمریکایی اعتقاد دارند تقلب در رأیدهی یک موضوع گسترده است.
«الین کامارک» اندیشمند علوم سیاسی در موسسه بروکینگز بر این باور است: اگر چه هیچ کس مدرکی مبنی بر تقلب گسترده یا سیستماتیک در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ پیدا نکرده است، تکرار مداوم و پرحجم این موضوع از سوی ترامپ و همفکران شناخته شده اش بسیاری از دیگر جمهوریخواهان را متقاعد کرده است که در انتخابات رایها دزدیده شده است.
بر این اساس افزایش انکار در میان نامزدهای جمهوریخواه هشداری را در مورد آنچه در انتخابات ریاست جمهوری آینده رخ خواهد داد، به وجود آورده است.
«مارک فینچم» از مقامهای ارشد احتمالی در ایالت آریزونا هم اعتقاد دارد که انتخابات ۲۰۲۰ به سرقت رفت. وی میگوید به عنوان نمونه در سال ۲۰۲۰، بایدن با ۱۰ هزار رای بیشتر آریزونا را به دست آورد، اما برخی از جمهوریخواهان از پذیرش نتایج خودداری کرده اند، زیرا میگویند از انواع خاصی از قلم برای نوشتن آرا استفاده شده بود و باید نتیجه ایالت باطل میشد.
پیامد انتخابات میاندروهای برای بایدن
موسسه «شورای آتلانتیک» در گزاشی معتقد است اگرچه دولت بایدن بعد از انتخابات میاندورهای هم بسیاری از امور کشور را در دست خواهد داشت، اما انجام امور اجرایی در یک دولت تقسیم شده برای وی سخت خواهد بود و به شدت به تواناییهای مدیریتی او ارتباط دارد.
این موسسه پژوهشی تحلیل خود از انتخابات میاندورهای ایالات متحده آمریکا را بر محور تغییرات اقلیمی و موضوع انرژی قرار داده، آورده است دولت بایدن کار سختی در پیش دارد و در جبهه داخلی، باید دستاوردهای قانونی خود را اجرا کند و مقرراتی را به اجرا بگذارد که از دستان دیوانعالی و کنگره جان سالم به در میبرد.
وظیفه فوری دولت این است که قوانین مهم همچون قانون سرمایه گذاری زیرساختی و قانون کاهش تورم را به سرعت اجرا کند، اما برخی تصمیمها همچون موضوع هابهای هیدروژن منطقهای زمان بر است، زیرا به دریافت وام و پول مالیات دهندگان ارتباط پیدا میکند.
طبق این تحلیل، یکی از مهمترین عرصههای سیاست خارجی آمریکا هم به بازار بین المللی انرژی مربوط میشود. در این حوزه دولت باید چالشهای سیاست خارجی در مواجهه با روسیه بدخواه، چین با ادعاهای تازه، ایران و تیرگی روابط با عربستان سعودی و سایر کشورهای ساحلی خلیج فارس را مدیریت کند. این وظایف حتی در صورتی که تحت نظارت کنگره باشد هم به طور کامل در اختیار قوه مجریه قرار دارند.
در واقع، چالشهای عمده سیاست خارجی پیش روی بایدن به شدت برای بازارهای انرژی موثر هستند. موضوعهایی همچون جریان انرژی روسیه، تنش همیشگی با ایران و برجام، رابطه واشنگتن با دشمن ایران یعنی عربستان و تصمیم اخیر کاهش تولید اوپک پلاس نقش آفرین هستند.
در این بازار ایالات متحده به عنوان یک ابرقدرت انرژی و صادرکننده عمده نفت و گاز میتواند با استفاده از ذخایر استراتژیک نفت (SPR) برای آرام کردن بازارها عمل کند.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/ ۹۱۱