تجلیل از مرد بی‌مثال و دوست‌داشتنی ادبیات مقاومت در سه‌شنبه بارانی

من سرهنگی هستم!

بزرگداشت مرتضی سرهنگی با عنوان «راوی عشق» با حضور چهره‌های فرهنگی روز گذشته در خبرگزاری فارس برگزار شد.
کد خبر: ۵۷۷۴۲
تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۱ - 11November 2015

من سرهنگی هستم!

به گزارش گروه سایر رسانههای دفاع پرس، سیدنظامالدین موسوی، مدیرعامل خبرگزاری فارس در ابتدای آیین بزرگداشت مرتضی سرهنگی گفت: این عصرانه ادبی به مدد توجه شهدا به مرحله پنجاهم رسیده و امروز مراسم تقدیر بزرگمردی را شاهد هستیم که همیشه از صحنه رسانه گریزان هستند.


وی افزود: شاید بیشتر از همه قدر و ارزش سرهنگیها را رهبر حکیم انقلاب میدانند و این نشاندهنده این است که چه مسؤولیت سنگینی بر دوش امثال سرهنگیهاست. سرهنگی یک نماد است، سرهنگی یک فرد و شخص نیست. روزی که به اتفاق دوستان خدمت او رفتیم و این درخواست را به او قبولاندیم که در این مراسم شرکت کند، تواضع را در چهره این بزرگمرد دیدم.


او اضافه کرد: این بزرگداشتها در شأن این بزرگمردان نیست و در پیشگاه خداوند اجرشان محفوظ است. وقتی نام سرهنگی بر لسان ولی امر مسلمین جاری میشود از این جهت است که این نسل بداند که سرهنگی و خطی که سرهنگیها دنبال میکنند چه میزان ارزشمند است.


   تعبیر علامه جعفری درباره مرتضی سرهنگی
همسر مرتضی سرهنگی نیز در نکوداشت این هنرمند انقلابی درباره ازدواجشان گفت: من شاگرد علامه جعفری بودم. سال ۶۱ که میخواستم با آقای سرهنگی ازدواج کنم، چون پدر نداشتم، به استاد گفتم شما ولی من باشید. وقتی به محضر ایشان رفتیم از من خواستند بیرون باشم تا با سرهنگی خلوت کنند. سپس مرا به اسم کوچک صدا کردند و گفتند: «ایشان یک شیعه خوب آقا امیرالمومنین(ع) است».


  حدادعادل:  کار زینبی کرده است
غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی هم در این مراسم گفت: وقتی پیام مدیرعامل خبرگزاری فارس به من رسید که قرار است این مجلس برگزار شود، بیدرنگ پذیرفتم و با پای دل حضور پیدا کردم.
وی افزود: سال گذشته در فرهنگستان از طریق مدیر گروه ادبیات انقلاب اسلامی فرهنگستان از آقایان سرهنگی و بهبودی دعوت کردیم تا گزارشی از ادبیات انقلاب بدهند؛ آماری که این دوستان ارائه کردند و به همت آنها تألیف شده افتخارآمیز بود. من در آن جلسه حساس بودم که گزارش دوستان چگونه خواهد بود؛ با توجه به اینکه اساتید فرهنگستان اساتید سالخوردهای هستند که با عالم جنگ و جبهه کمتر ارتباط داشتند و اکنون 2 نفر از انقلاب میخواهند گزارش بدهند. بیان این دو دوست به قدری واقعی، منطقی و پرمحتوا بود که موجب افتخار همه بچههای انقلاب شد و من این را با قلبم احساس کردم. من آن روز رقم 10 هزار کتاب را با قحطی 25 سال پیش که خودم لمس کرده بودم مقایسه کردم.


رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در بخش دیگری از سخنانش گفت: این گنجینه به راحتی حاصل نشده یک ایمان خدایی و اخلاص پشت سر این مسائل بوده است؛ یک عده کار حسینی کردند و یک عده کاری زینبی در کربلای جبهههای ایران. آقایان بهبودی و سرهنگی کار زینبی کردند.
 

    سرهنگی یک راه را گشوده است
حدادعادل با اشاره به دفاعمقدس و ارزشهای نهفته در آن افزود: انقلاب و دفاعمقدس ما یک دریای بیکرانه موضوع و مضمون برای اهالی فرهنگ دارد و هر کس در هر بخش از آن استفاده میکند. این دریای بیکرانه الهامبخش است و این مجموعه اندیشه خاطرات و واقعیتها مانند یک معدن بزرگ است. اگر یک نفر این معدن را کشف، استخراج و حفظ کند، خدمت بزرگی کرده است. این معدن در همان لحظه برداشت برای صنعت فوایدی دارد. برای اهالی علوم انسانی و هنر این دریای بیکران دفاعمقدس دستاوردهای این چنین دارد که از آن استفاده خواهند کرد و به نوعی سرمایهگذاری برای تاریخ آینده است.
 

او اضافه کرد: آقای سرهنگی و دوستانشان یک راه را گشوده و ساختهاند. برخی رهروانی هستند که با هر قدم برداشتن راه را ایجاد میکنند و بقیه افراد در مسیری که آنها ایجاد کردهاند قدم میزنند. وظیفه ما این است که این راه را حفظ کنیم.
  بهبودی:  جلوی آینه ایستادهایم
هدایتالله بهبودی نیز در مراسم بزرگداشت مرتضی سرهنگی گفت: در محفلی که غلطگیر زیاد است، حرف درست زدن مشکل است. من هم مشکل بیان دارم و برای حرف زدن چه در یک تالار بزرگ و چه در نزد یک نفر، ناتوانم. از این رو متنی نوشتهام که میخوانم.


برای رهایی از ناتوانی در سخنرانی، دست به دامان قلم و کاغذ شدم تا بتوانم از همراه و همکار دیروز و امروزم و همدل این روزها جملاتی بگویم. گفتم همکار، به همه آجرهایی که برای دیوارچینی او انداختم میبالم. گفتم همراه، با هم سفرهای کاری که یک سر آن در کنار رود ارس، خرمشهر، سنپترزبورگ، هیروشیما و... بود، میبالم. با آن همه سفرهای دلی، سفرهایی که به مکه و کربلا داشتیم، سفرهای غیرکاری یا رفتن به سونا، استخر، کوه تا بازی گلکوچک و سفرهنشینی نسبتاً حلال تا چشیدن شاهمیگو... همه را زندگی کردیم، تا توانستم از رنگ آسمان دل او وام بگیرم و پسانداز کنم.


وی در ادامه با بیان اینکه برای صحبت از او گمان میکنم جلوی آینه ایستادهام، گفت: برایم صحبت از سرهنگی بیشباهت به جلوی آینه ایستادن نیست.
وی در ادامه پیشنهاد کرد برای برگزاری مراسمی برای بزرگان که با نام بزرگداشت و نکوداشت برگزار میشود، یادنامهای تدارک دیده شود.
 

بهبودی درباره حضور سرهنگی، آن را همراه عذاب دانست، چرا که او باید احساساتش را سرکوب کند و در چنین مراسمی حضور یابد.
وی در ادامه به بیان ترکیبهایی که از 2 بخش همراه با کلمه خوش تشکیل شده، پرداخت و گفت: ترکیبهایی که اولش با لغت خوش آغاز میشود مثل خوشسلیقه، خوشتیپ و خوشاخلاق زیاد داریم اما یکی از این ترکیبها خوشفکری است که برای سرهنگی هم دلالت دارد. او آدمی است بسیار خوشفکر، از این جهت باید یادنامهای فراهم شود و برای 3 دهه فعالیت او چند نفر انتخاب شوند و صحبت کنند. تجربههای کاریاش و فوت کوزهگری این سالها را ثبت کنند تا به دست علاقهمندان برسد.


  خاموشی:  سرهنگی، دیدهبان ادبیات انقلاب
در ادامه، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی هم با بیان اینکه از حوزه هنری که به ادبیات دفاعمقدس و انقلاب توجه دارد باید تشکر کرد و این مسیر را پاس داشت، گفت: هر بار با آقای سرهنگی نشستم از همنشینی با او بهرهمند شدم. به درستی سرهنگی راوی عشق است اما او نقش دیدهبانی را بیشتر دارد و اگر دیدهبان ادبیات انقلاب و دفاعمقدس نام گیرد نیز صحیح است. خاموشی گفت: یکبار شاهد بودم رهبر انقلاب درباره کتابی سوال کردند که آیا دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری آن را دیده است یا نه، بعد با حالت توبیخی مبنی بر اینکه چرا ندیدهاند پرسوجو کردند که این دقیقاً همان مفهوم دیدهبانی انقلاب اسلامی است.


وی تصریح کرد: اگر میزان افراد درگیر در دفاعمقدس و جنگ را بخواهیم همراه با خانوادههایشان احصا کنیم، تعداد از مرز یکمیلیون تجاوز میکند، با هنرمندی خاص گاهی قهرمان داستان یک فرمانده است و گاهی همسر یک فرمانده، مثلاً قهرمان داستان دختر شینا، همسر یک فرمانده است و منزلی که درگیر آثار دفاعمقدس است و مقاومتی که آنها میکنند. یا کتاب «فرنگیس» مفهوم دیگری از دفاعمقدس را میرساند؛ زنی که از مرزهای اعتقادی، جغرافیایی و دفاع مقدس دفاع میکند و این نمایش را به ظهور میرساند. یا در کتاب «نورالدین پسر ایران» قهرمان داستان، خود تولیدکننده بسیاری از خاطرات است. این دیدهبانی تذکر خوبی را به ما میدهد که شما فقط به متن جنگ و خط مقدم نگاه نکنید و به همه جغرافیای درگیر جنگ بنگرید.
 

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با بیان اینکه 10 هزار عنوان کتاب در حوزه دفاعمقدس وجود دارد، افزود: میتوان باز هم گفت به درصد اندکی از فرهنگ دفاعمقدس پرداخته شده و خیلی هنوز باقی مانده است.
خاموشی به کتاب «پایی که جا ماند» و نشر آن هم اشاره کرد و با بیان اینکه من آن را کشف نکردم بلکه اتفاقی با آن برخورد کردم، گفت: پس از برخورد با این حادثه به آقای سرهنگی زنگ زدم، وقت گذاشت و مطالعه کرد و در نهایت منجر به انتشار چنین اثری شد. از این نوع بسیار داریم ولی نگرانی سرهنگی چیز دیگری است. اینکه نسل درگیر با جنگ در حال تغییر است اما این نقش و وظیفه دیدهبان است که همه چیز را ببیند.
به گفته وی، دیدهبان فرهنگ دفاعمقدس باید فردی تابع ولایت باشد. من شهادت میدهم در ولایتمداری از او درس میگیرم. مدام منویات رهبری را رصد میکند تا کارهای انجام شده، مرضی رضای حضرت آقا باشد و از آن تبعیت کند.


در این برنامه نویسندگان و چهرههای فرهنگی چون غلامعلی حدادعادل، سیدمهدی خاموشی، محسن مومنی، محمد حمزهزاده، ناصر قدمی، هدایتالله بهبودی، سعید صادقی، محمدحسین جعفریان، ناصر فیض، محمدرضا اصلانی و... حضور داشتند.


مرتضی سرهنگی که اکنون مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری است، از پایهگذاران جریان ثبت خاطرات دفاعمقدس است. او در کنار هدایتالله بهبودی این جریان را شروع کرد که امروز شاهد درخت تنومند ادبیات دفاعمقدس هستیم.


او سال 1332 در تهران متولد شد و تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی علوم اجتماعی نیمهتمام رها کرد. او از سال 1358 تا 1367 با روزنامه جمهوری اسلامی همکاری کرد و از سال 1367 در دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری مشغول فعالیت بوده است.

منبع:وطن امروز

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار