به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، وقتی در خیابان های شهر قدم می زنی کتاب فروشی های بسیار به چشم می خورد کافی است نزدیک تر شوی تا از پشت شیشه سفید، کتاب های رنگی مختلف را ببینی، اما داخل مغازه کتاب فروشی که می شوی خبری از دوستدار کتاب نیست! فقط مردی را می بینی که پشت میز نشسته و کتابی در دست دارد و می خواند.
کمی درنگ کنی با کتاب های بیشتر آشنا می شوی و اگر کتابی را برای خرید انتخاب کنی شاید قیمتش زیاد باشد و کتاب را به قفسه برگردانی...
پس از عبور از کنار کتاب ها و مغازه کتاب فروشی به مسیر خود ادامه می دهی و در خیابان افراد بسیار هستند که با تلفن همراه خود در دنیای مجازی مشغولند و به ندرت می شود فردی را با کتاب دید مگر اینکه دانشجو باشد یا کتاب های درسی خود را به همراه داشته باشد.
افرادی هستند که قیمت کتاب ها را زیاد می دانند و فاصله خود را از کتاب با این بهانه پر می کنند و افرادی هم می گویند ما وقت کتاب خواندن نداریم و دو نوبته کار می کنیم و دسته سومی هم به دنبال سرگرمی های خود در فضای های جدید ارتباطی هستند و آرام آرام کتاب ها تنها تر و کم رنگ تر می شوند.
* با 'بوکتاب' بی هیچ، کتاب قرض می دهیم
در این شرایط یک جوان 22 ساله مشهدی، دغدغه فرهنگی و کتاب خوانی خود را به شهر آورده و با میز پر از کتاب خود بی هیچ و بدون دریافت پول یا کارت شناسایی کتاب ها را به افراد قرض می دهد و نام کار خود را 'بو کتاب' گذاشته و می گوید بو کتاب به معنی پدر کتاب است و معتقد است پدر کتاب مطالعه کردن کتاب است.
حسین شاکری، طراح و مجری 'بو کتاب' به خبرنگار ایرنا گفت: چند ماه پیش این ایده و دغدغه را در ذهن داشتم و سعی کردم با یک راه جدید قدمی در ترویج کتابخوانی بردارم چون می دانم اگر از کتاب و کتابخوانی فاصله بگیریم آسیب های جبران ناپذیر خواهیم دید.
وی افزود: آنقدر به کتاب های خود علاقه مند هستم که همیشه و در همه جا آنها را به همراه دارم و حتی در سفر نیز آنها را با خود می برم.
وی اظهار کرد: کمی سخت بود که بتوانم از کتاب ها دل بکنم و آنها را به دست مردم بسپارم حتی برای چند روز اما می دانستم اگر چیزی را که دوست دارم به دیگران ببخشم قدم مثبتی برداشته ام.
* اعتماد قدم اول در 'بو کتاب'
این جوان مشهدی با اشاره به اعتماد خود به مردم می گوید: اولین قدم 'بو کتاب' اعتماد است که اگر این اعتماد بین من و دوستداران کتاب نبود 'بو کتاب' شکل نمی گرفت.
شاکری افزود: مردم ما قابل اعتماد هستند و یقین دارم کتاب هایی را که برای مطالعه می برند حتما می خوانند و پس از مدتی آنها را بازمی گردانند، شاید زمانش طولانی شود اما این کتاب ها را بازمی گردانند.
وی اظهار کرد: شاید افرادی بر این باور باشند که این اعتماد حاصل نمی شود و افراد کتاب های قرض گرفته را بر نمی گردانند اما این طور نیست زیرا تجربه چند ماه گذشته ثابت کرده است که وقتی یک حرکت بطور کامل مردمی باشد مردم نیز اعتماد می کنند و این اعتماد روز به روز افزایش می یابد.
وی ادامه داد: در روز های اول 'بو کتاب' افراد متعددی از این اعتماد من به دوستداران کتاب انتقاد می کردند و حتی افرادی که مشتری 'بو کتاب' بودند این اعتماد را بی حاصل می دانستند اما به مرور زمان این نگاه و رویه تغییر کرد و این اعتماد بین من و مشتریان 'بو کتاب' افزایش یافت و اینک تعداد کتاب های من هر روز افزایش می یابد.
* شهروندان مشهد علاقه مند به کتاب هستند
این جوان دوستدار کتاب به خبرنگار ایرنا گفت: بعد از مدتی که مردم با 'بو کتاب' آشنا شدند به خوبی از آن استقبال کردند و امروز دو عنصر اعتماد و علاقه به کتاب نقطه قوت 'بو کتاب' است.
وی افزود: افرادی هستند که هر هفته چندین کتاب از من قرض می گیرند و بعد از مطالعه آنها را به همراه چند کتاب دیگر به 'بو کتاب' برمی گردانند.
وی اظهار کرد: مردم ما نیازمند حرکت فرهنگی خودجوش هستند تا خود را در این امر دخیل بدانند و 'بو کتاب' نمونه ای از این حرکت فرهنگی خودجوش است.
شاکری گفت: هم اکنون نزدیک به 10 هزار کتاب در حال گردش است که بسیاری از آنها هدیه شهروندان و دوستداران کتاب است و می دانم 'بو کتاب' به کمک مردم در سطح شهر فراگیر تر می شود تا سرانه مطالعه کتاب افزایش یابد.
وی افزود: با گذشت چند ماه از فعالیت 'بو کتاب' تعدادی از دانشجویان و دوستداران کتاب با 'بو کتاب' همراهی می کنند و امیدوارم بتوان با این حرکت فرهنگی قدم های خوبی را در شهر مشهد برداریم.
* 'بو کتاب' هر روز در یک نقطه از شهر
شاکری با اشاره به مکان های 'بو کتاب' گفت: 'بو کتاب' هر روز در یک نقطه از شهر با یک میز و صندلی و تعداد بسیاری کتاب فعالیت دارد و مکان های آن از طریق صفحه 'اینستا گرام' به آدرس اینترنتیhttp://www.instagram.com/booktab به دوستداران کتاب اعلام می شود.
وی ادامه داد: در برخی موارد دوستداران کتاب برای مکان 'بو کتاب' پیشنهاد می دهند که در صورت امکان 'بوکتاب' در آن مکان دایر می شود و سعی شده این مکان ها در نقاط اصلی شهر باشد تا دسترسی همگان به آسانی میسر شود.
وی با گلایه از مسئولان فرهنگی شهر مشهد افزود: این اقدام فرهنگی نیازمند یاری مسئولین مربوطه است ولی در مراجعه به شهرداری مشهد هیچگونه اقدام و حمایتی صورت نگرفت که تقاضای همکاری و پشتیبانی از شهرداری مشهد دارم تا بتوانیم قدم های فرهنگی خود را بزرگ تر بردارم.
* با همکاری بیشتر با 'بو کتاب' زمینه ترویج فرهنگ مطالعه را فراهم می کنیم
مجید عسگری، مدیر فرهنگسرای بهشت سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری مشهد در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در پیگیری مجری و طراح 'بو کتاب' و استقبال سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری مشهد از این اقدام ارزشمند، مقرر شده است با همکاری بیشتر با 'بو کتاب' بتوانیم زمینه ترویج فرهنگ مطالعه کتاب را افزایش دهیم.
* سرانه مطالعه در خراسان رضوی کمتر از میانگین کشوری آن است
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی نیز گفت: برای ترویج فرهنگ کتابخوانی 50 ایستگاه کتاب در ایستگاه های قطار شهری مشهد دایر شده است.
حسین اکبری افزود: براساس آخرین آمار و تحقیقات، سرانه مطالعه در کشور روزانه 75 دقیقه و در استان خراسان رضوی 64 دقیقه می باشد.
منبع: ایرنا