به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، «حسن عابدینی» کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگویی درباره توافق ایران و عربستان سعودی اظهار داشت: توافق ایران و عربستان که با وساطت چین اتفاق افتاده است به نظر میرسد گشایشی را در حوزه روابط منطقهای بهویژه در غرب آسیا ایجاد کند که آثار و پیامدهای آن در یک دوره زمانی قابلقبول خواهد بود.
دولت سیزدهم نشان داد که در سیاست همسایگی موفق عمل کرده است
عابدینی افزود: این موضوع از چند جهت قابل تحلیل است. نخست اینکه یکی از راهبردهای دولت سیزدهم سیاست همسایگی و توسعه با همسایگان است که نشان داد این سیاست را به طور جدی دنبال کرده تا روابط با همسایگان را در اولویت قرار دهد.
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: عربستان سعودی یکی از کشورهای بزرگ منطقه و از همسایگانی است که در حوزه خلیجفارس نقشآفرین است و بعد از گذشت ۷ سال تنش در روابط دو کشور ایران و عربستان، آغاز روابط میتواند برای منطقه خاورمیانه مفید باشد.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی همواره تلاش کرده است تا در چارچوب امنیت دسته جمعی و منطقهای گام بردارد که یکی از این حوزهها ایجاد روابط حسنه با عربستان سعودی است که در این زمینه میتواند موثر واقع شود.
تنش زدایی میان ایران و عربستان موجب تقویت همکاریهای منطقهای میشود
عابدینی ادامه داد: موضوع بعدی روابط در چارچوب پیمانهای منطقهای است که پیوستن ایران به شانگهای، اورآسیا و حتی بریکس میتواند در این زمینه کمک کند و تنشزدایی در روابط ایران و عربستان میتواند به تقویت همکاریهای منطقهای بینجامد.
کارشناس مسائل بینالملل افزود: از سوی دیگر روابط ایران و عربستان میتواند بر پروندههای سایر کشورها در منطقه غرب آسیا تاثیرگذارباشد چراکه این پروندهها با یکدیگر مرتبط هستند و از سرگیری روابط امنیت را به کشورهای یمن، لبنان، سوریه، عراق برمی گرداند.
توافق ایران و عربستان موجب امنیت منطقه خواهد شد
وی گفت: عربستان و ایران به این موضوع واقف هستند که امنیت منطقه باید توسط خود منطقه تامین شود و هر زمان که کشورهای فرامنطقهای و قدرتهای بزرگ به منطقه آمدند جز ناامنی، ویرانی و عدم ثبات سیاسی و امنیتی چیزی حاصل منطقه نشده است.
عابدینی تصریح کرد: توافق ایران و عربستان به نظر میرسد گام ابتدایی برای تامین امنیت منطقه توسط کشورهای خود منطقه است به ویژه اینکه بسیاری از این کشورها مانند کویت و امارات و بسیاری از کشورهایی که با عربستان همسو بودند هم از این توافق استقبال کردهاند.
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: اگر همکاریهای اقتصادی و تجارت میان کشورهای منطقه بتواند در چهارچوب دلارزدایی و با پولهای ملی انجام شود حتماً میتواند تاثیر آمریکا را در منطقه کاهش دهد. البته نمیخواهیم بگوییم همین الان و در یک دوره بسیار کوتاه، نفوذ آمریکاییها کاهش پیدا میکند، اما حتماً سرآغازی برای پایان دادن به مداخله قدرتهای بزرگ در منطقه اسلامی غرب آسیا است.
وی درباره توسعه روابط در حوزههای علمی و فرهنگی میان تهران و ریاض گفت: عربستان سعودی مکانی است که سالانه دهها هزار نفر ایرانی در قالب سفرهای مذهبی و در چهارچوب مراسم حج اعم از حج تمتع و حج عمره به این کشور سفر میکنند و این موضوع نشان میدهد که ایران و عربستان نمیتوانند به وضعیت نداشتن سفیر ادامه بدهند چرا که هر ساله این سفرهای مذهبی صورت میگیرد.
عابدینی اضافه کرد: وقتی که ایران و عربستان بتواندد در این حوزهها با یکدیگر همکاری کنند طبعاً در سایر حوزهها از جمله مسائل اقتصادی، پروندههای منطقهای بهویژه به عنوان دو کشور قدرتمند در حوزه همکاریهای اسلامی میتوانند با یکدیگر همکاری کنند و نقش تعیین کنندهای در پیشبرد موضوعات جهان اسلام داشته باشند.
کارشناس مسائل بینالملل بیان کرد: کشورها در گذر زمان ممکن است سیاستهای خود را دلایل مختلف تغییر بدهند که یکی از آن دلایل نگاه به شرایط منطقهای است و آمریکاییها هم همین وضعیت را دارند.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران اکنون به بازدارندگی راهبردی رسیده است و علیرغم همه تلاشهایی که نظام سلطه در جریان ۶۳ روز اغتشاش انجام داد شاهد بودیم که مردم در بیست و دوم بهمن این مسئولیت راهبردی را به نمایش گذاشتند و به نظر میرسد این اتفاقات در تصمیمگیریهایی که کشورهای دیگر در قبال جمهوری اسلامی ایران دارند موثر است.
کارشناس مسائل بینالملل افزود: ما نهفقط در این حوزه بلکه در حوزه همکاری که ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی با یکدیگر داشتند و آژانس که سابق بر این از دیدگاهها خود تلاش میکرد رویکرد مناقشهآمیز با جمهوری اسلامی داشته باشد دیدیم که آقای گروسی در جریان سفری که به عنوان مدیرکل آژانس به تهران داشت با این رویکرد اندکی فاصله گرفت؛ لذا امیدواریم که این روند در آینده تاثیرات خود را در سایر حوزهها هم بگذارد.
منبع: ایرنا
انتهای پیام/ ۱۳۴