گروه سایر رسانههای دفاعپرس - علی عباسی؛ «جنگ اطلاعاتی» مفهومی است که در سراسر دنیا قبل از هرگونه درگیری یا جنگ نظامی مورد بررسی قرار میگیرد و نتیجه جنگ نظامی تا حد زیادی به شکست یا موفقیت هریک از طرفین در جنگ اطلاعاتی بستگی دارد. اطلاعات در بُعد نظامی آن، به معنای جمعآوری، تجزیه و تحلیل و پردازش دادههای محرمانه از دشمن به منظور محافظت از کشور در برابر تهدیدات است.
به همین منظور همه کشورهای جهان و به ویژه کشورهای بزرگ و پیشرفته سرمایهگذاری عظیمی روی سرویسهای اطلاعاتی خود انجام میدهند. این سرویسها شامل مجموعهای از دستگاهها، تشکلها و ابزارهایی هستند که برای جمعآوری اطلاعات سیاسی و روانی و اقتصادی و روانی از دشمن به کار میروند تا با عملیاتهای جاسوسی با خرابکارانه خصمانه مقابله کنند. این سرویسها نقش گسترده و تعیینکنندهای در زمینههای امنیتی و سیاسی و دیپلماسی و حتی اقتصادی برای هر کشوری دارند و نقش آنها در سالهای اخیر برجستهتر شده است.
اما نقش سرویسهای اطلاعاتی در برخی مناطق جهان با مفهوم واقعی آنها تفاوت دارد؛ به طوری که خودِ این سرویسها برای مقاصد جاسوسی و خرابکاری در کشورهای دیگر مورد استقاده قرار میگیرند. از جمله مهمترین سرویسهای اطلاعاتی در دنیا که ماموریت جاسوسی دارند، آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، سرویس اطلاعات مخفی انگلیس و سرویس موساد رژیم صهیونیستی است.
طی دهههای گذشته سرویسهای اطلاعاتی-جاسوسی مذکور عمدتا متمرکز در خاورمیانه بوده و به طور ویژه طرفهای وابسته به محور مقاومت منطقه را هدف قرار دادهاند. این سرویسهای جاسوسی روشهای مختلفی برای جمعآوری اطلاعات و انجام عملیاتهای جاسوسی دارند که میتوان آنها را به این شکل مورد ارزیابی قرار داد.
-عنصر انسانی (جاسوس): عامل انسانی مهمترین ابزار برای سرویسهای جاسوسی وابسته به آمریکا برای نفوذ در کشورهای مورد هدف است. این سرویسها با توجه به میزان اهمیت ماموریت خود، شروع به جذب جاسوس از اقشار مختلف میکنند و برای ماموریتهای جزئی و کوچک حتی نوجوانان را نیز طعمه میکنند. اما عملیاتهای مهم جاسوسی، هزینه و زمان بیشتری نیاز دارد و مستلزم نفوذ در میان شخصیتهای برجسته یک کشور در سطح حقوقی و اجتماعی و نهادهای رسمی، چون ادارات مهم دولتی، ارتش و موسسات امنیتی و ... است.
پیشنهاد مبالغ هنگفت به قربانی و در وهله بعدی باجگیری، متداولترین روشهای این سرویسها برای جذب جاسوس در کشورهای مورد هدف است.
-ماهوارهها: در دو دهه گذشته عملیات جاسوسی از طریق ماهوارهها به ویژه ماهوارههای نظارتی تجاری رونق زیادی داشته و این ماهوارهها میتوانند به راحتی به اطلاعات میلیونها شهروند دسترسی پیدا کنند. ماهوارههای مذکور بخش جدانشدنی از جنگ اطلاعاتی در سراسر جهان از جمله منطقه هستند.
-اپلیکیشنهای تلفن همراه: سرویسهای اطلاعاتی-جاسوسی از اپلیکیشنهای نصب شده روی تلفن همراهها برای ردیابی، نظارت و جمعآوری اطلاعات استفاده میکنند. برنامههای زیادی وجود دارد که بدون اطلاع صاحب موبایل، به گوشی وی نفوذ کرده و همه تماسها و روابط و اقدامات وی را مخابره میکند. از جمله معروفترین بدافزارهایی که به جاسوسی از طریق تلفن همراه شهرت دارد، برنامه اسرائیلی پگاسوس است که در سالهای گذشته جنجال زیادی به پا کرده و مشخص شد که بسیاری از کشورها از جمله کشورهای عربی برای جاسوسی از مخالفان خود نیز از این بدافزار استفاده کردهاند.
نفوذ در شبکههای اجتماعی نیز از دیگر روشهای پرکاربرد سرویسهای جاسوسی برای انجام عملیاتهای خرابکارانه در کشورهای مورد هدف محسوب میشود. روزنامه نیویورک تایمز در سال ۲۰۲۱ فاش کرد که سیا نزدیک به ۶ میلیارد یورو برای جاسوسی در شبکههای اجتماعی سرمایهگذاری کرده و به راحتی میتوان ماموریتهای جاسوسی را در فضای مجازی انجام داد.
اما طی ماههای گذشته اخبار متعددی درباره شناسایی و انهدام هستههای جاسوسی که برای رژیم صهیونیستی و کشورهای حوزه خلیج فارس در ایران و یمن و نیز نوار غزه کار میکردند فاش شد. در اواخر دسامبر ۲۰۲۲ وزارت اطلاعات ایران از انحلال ۴ هسته جاسوسی موساد خبر داد و منابع امنیتی فاش کردند که اعضای این هستههای جاسوسی برای انجام یک سری عملیاتهای تروریستی در شهرهای مختلف برنامهریزی کرده بودند و تحت نظارت کشورهای اروپایی قرار داشتند.
همزمان با آن سرویس امنیتی دولت نجات ملی یمن نیز از مجموعهای از فعالیتهای جاسوسی در این کشور خبر داد که هدف آنها انجام عملیاتهای ترور در چند شهر یمن از جمله صنعا و اب و ذمار بوده است. صنعا فاش کرد که سرویس اطلاعاتی عربستان پشت این اقدامات جاسوسی قرار داشت.
علاوه بر آن گروههای فلسطینی نیز از نقشه سرویس جاسوسی اسرائیل برای ترور چند تن از رهبران و فرماندهان مقاومت فلسطین خبر دادند که با هوشیاری جنبشهای مقاومت از جمله سرایا القدس، شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی، این عملیاتهای دشمن خنثی شد. یکی از ماموران امنیتی جهاد اسلامی موفق شد با نفوذ در سرویس امنیت عمومی رژیم صهیونیستی (شاباک) اطلاعات زیادی درباره نقشه صهیونیستها برای انجام عملیاتهای جدید ترور و نیز روشهای این رژیم برای جذب جاسوس کسب کند و در نتیجه مانع اجرای عملیاتهای مذکور شد.
سرویسهای جاسوسی وابسته به ایالات متحده در منطقه، این سه ضربه را در یک بازه زمانی دریافت کردند و یکی از نکات قابل توجه در این زمینه، پیشرفت چشمگیر سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی صنعا و مقاومت فلسطین است.
در حال حاضر جنگ اطلاعاتی در منطقه در شدیدترین حالت خود قرار دارد که اسرائیل در راس آن قرار گرفته و با همه توان در تلاش است تا به کمک حامیان غربی و آمریکایی خود، از خلال ضربه زدن به محور مقاومت و ایجاد شکاف در آن، موجودیت خود را در منطقه تثبیت کند. بسیاری از ناظران معتقدند که جنگ اطلاعاتی در بسیاری از موارد خطرناکتر از جنگ نظامی است.
کشف و انهدام شبکههای جاسوسی موساد و سیا و ... در کشورهای عضو محور مقاومت و در راس آنها ایران نشان میدهد هراندازه که ابعاد جنگ اطلاعاتی دشمن وسیعتر باشد، توانمندی این محور برای مقابله با آن نیز بیشتر میشود؛ تا جایی که میبینیم شبکههای جاسوسی اسرائیل در کشوری مانند لبنان که حزبالله رادر خود جای داده، به راحتی کشف و منهدم میگردند.
منبع: الف
انتهای پیام/ ۱۳۴