به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، نشریه نیکی ژاپن طی تحلیلی آورده است؛ اسرائیل با بادهای مخالف دیپلماسی رو به رو شده است. طرح انزوای ایران با برقراری روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی به علت توافق ایران و عربستان سعودی در عادی سازی روابط دیپلماتیک به بیراهه رفته است.
دولت بنیامین نتانیاهو با اتخاذ رویکرد سفت و سخت علیه فلسطین بار دیگر موجب تنش در خاورمیانه شده است. ابر تاریکی بر آینده صلح با کشورهای عرب که ستون دیپلماسی اسرائیل به شمار میآید، سایه افکنده است. ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس، در دیدار با بنیامین نتانیاهو درباره تشدید تنش میان اسراییل و فلسطین ابراز نگرانی کرده است.
بنیامین نتانیاهو سال ۲۰۲۰ «توافق ابراهیم» را برای عادیسازی روابط دیپلماتیک با امارات متحده عربی امضا کرد. هدف اسرائیل از این اقدام همبستگی میان آن و کشورهای عرب برای کنترل ایران بود. اسرائیل همچنین آشکارا نشانههای مثبت برای برقراری روابط دیپلماتیک با عربستان سعودی ارسال کرد، ولی عربستان سعودی روز دهم ماه مارس اعلام کرد که پس از هفت سال برای نخستین بار روابط دیپلماتیک با ایران را از سر خواهد گرفت و به این ترتیب میتوان گفت که طرح اسرائیل به نام «شبکه محاصره ایران» شکست خورده است.
از سوی دیگر این احتمال هم وجود دارد که ایران با تاثیرگذاری بر سیاستهای عربستان سعودی از نزدیک شدن اسرائیل و عربستان سعودی به هم مانع شود.
ابر دیگری که بر دیپلماسی اسرائیل سایه انداخته تنش این کشور با فلسطین به علت سیاستهای سفت و سخت دولت نتانیاهو است. حملات پی در پی ارتش اسرائیل به نیروهای فلسطینی به وخیم شدن زنجیره خشونت میان دو کشور منجر شده است. بیش از هفتاد فلسطینی از ابتدای سال جاری تا کنون جان خود را بر اثر خشونتهای ارتش اسرائیل از دست دادند. وزیران احزاب راست افراطی نیز هدف خشم و غضب کشورهای عرب قرار گرفتهاند.
هنگامی که اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل روز نوزدهم ماه مارس اظهار توهینآمیز مانند «فلسطینی وجود ندارد» را تکرار کرد، عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب با انتشار بیانیهای سرزنشآمیز اسرائیل را محکوم کردند. ماه ژانویه هم یکی دیگر از وزرای اسرائیل از مکان مقدس بیتالمقدس دیدن کرد که با واکنش شدید کشورهای عرب رو به رو شد. همچنین مشاور ارشد رئیس امارات متحده عربی که روز بیست و سوم ماه مارس به اسرائیل سفر کرده بود، در دیدار با نتانیاهو اظهار داشت: «جهت گیری دولت اسرائیل کاملا مغایر با توافق نامه ابراهیم است.»
یک محقق ارشد کشورهای حوزه خلیج فارس در دانشگاه تل آویو که نخواست نامش فاش شود درباره روابط کشورهای عرب با اسرائیل گفت: «چنانچه اسرائیل سیاستهای خود را تغییر ندهد، امکان کاهش سطح روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و کشورهای عرب وجود دارد.»
در داخل اسرائیل نیز دولت نتانیاهو اصلاحات نظام قضایی را که اختیارات دیوان عالی را محدود میکند، دنبال کرده و همین امر به تظاهرات اعتراضآمیز و اعترضات عمومی در سطح گسترده منجر شده است؛ بنابراین هم اکنون به نظر میرسد پرداختن به وضعیت خاورمیانه و جامعه بینالمللی برای اسرائیل با توجه به اوضاع داخلی این کشور از اهمیت کمتری برخوردار است. /نویسندگان: کومون تاکشی - جان تارو فوکوتومی
منبع: دیپلماسی ایرانی
انتهای پیام/ ۱۳۴