به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، زکات از واجبات مالی در دین اسلام است که بر اساس آن، مسلمانان باید مقدار معینی از ۹ قلم کالا برای مصرف در زندگی فقرا و سایر امور عمومی اجتماعی بپردازند.
این ۹ کالا عبارتند از نقدین (طلا و نقره)، انعام ثلاثه (گاو، گوسفند و شتر) و غلات اربعه (گندم، جو، کشمش و خرما). مقدار پرداختی هر یک از این کالاها متفاوت بوده و در فقه تعیین شده است. زکات از جمله مهمترین واجبات است و تأکید بسیاری بر آن شده است. همچنین زکات از فروع دین شمرده شده و در منابع دینی در کنار نماز و جهاد قرار گرفته و یکی از پنج ستون دین است.
حجتالاسلام علی هادیزاده، امام روستای فراشیان
کیسههایی برای جمعآوری زکات که روی آن نوشته شده بود: زکات فراشیان
حجتالاسلام علی هادیزاده، امام روستای فراشیان در شهرستان جغتای خراسان رضوی برای بازسازی و احیای محله خود یک ابتکار جالب داشت که توانسته موجب استقبال روستائیان در پرداخت زکات شود. او که حدود ۵ سال است برای تبلیغ به این روستا رفته، در سال ۱۴۰۱، حدود ۲ میلیارد تومان زکات از اهالی روستا جمع و آن را خرج امور فرهنگی و خیریه همان روستا کرد. او میگوید: «اول که وارد روستا شدم، تصمیم گرفتم اتحاد و انسجام ایجاد کنم. روستا از طوایف مختلف تشکیل شده اکه در ارتباط با بزرگان آنها، اعتمادسازی کردم و الحمدلله ارتباط خوبی هم با یکدیگر برقرار کردیم. در گام بعدی با توجه به اینکه شغل غالب مردم روستا کشاورزی بود، مرکز زکات راه انداختیم و کیسههایی هم برای جمعآوری زکات طراحی کردیم. روی کیسهها نوشتیم: «مرکز زکات روستای فراشیان» این اتفاق موجب شد مردم بدانند اگر زکاتی پرداخت کنند، در همان روستای خودشان خرج میشود.»
این طلبه دفتر خود را محل ارتباط با مردم و پیگیری کارهای مرتبط با زکات اختصاص داده است
سال گذشته ۲ میلیارد تومان زکات جمع کردیم
حجت الاسلام هادیزاده، ۱۸ سالی هست که به تبلیغ دین و ترویج معارف اهل بیت (ع) میپردازد. او تلاش میکند برای تبلیغ و ترویج دین روشهای نو متناسب با شرایط هر منطقه به کار گیرد. او میگوید: «برای جمعآوری زکات با طراحی این کیسهها موجب جلب اعتماد مردم شدیم. وقتی آنها دیدند روی کیسهها نوشته «زکات فراشیان» ترغیب شدند. همین باعث میشد تا مردم بدانند زکاتی که پرداخت میکنند در محل خودشان خرج میشود و دست نیازمندان اهل روستا را میگیرد. سال اول یک کیسه و سال بعد ۲ کیسه و الآن خود مردم داوطلبانه سهم زکاتشان را پرداخت میکنند. سال گذشته ۲ میلیارد تومان از طریق جمعآوری زکات صرف امور خیریه و فرهنگی شده و فراشیان به عنوان روستای الگو در صداوسیما مطرح شد.»
حجتالاسلام هادیزاده در تریبونهای رسمی درباره زکات به مردم، شفاف گزارش میدهد
به مردم در خصوص هزینهکرد زکات، شفاف گزارش میدهم
یکی دیگر از روشهای این طلبه برای جلب اعتماد مردم و همراهی آنان ارائه گزارش بهروز و شفاف به آنان است. او در هر مناسبتی که تریبون عمومی در اختیار دارد (مانند نماز عید فطر، نماز عید قربان، تجمع جشن نیمه شعبان، ماه محرم و ...) از اقدامات صورت گرفته به مردم روستا در خصوص مصارف زکات جمعآوری شده گزارش میدهد و معتقد است که این گزارش شفاف و مشاهده میدانی کارها از سوی مردم موجب شده تا تمایل بیشتری برای پرداخت زکات داشته باشند و حتی افرادی که زکات شاملشان نمیشود هم به صورت زکات مستحبی در این کارها مشارکت میکنند. البته ارتباط من با کشاورزان روستا تنها زمان پرداخت زکات نیست، بلکه برای حل مشکلات آنها هم تلاش دارم. زمانی در روستا کشاورزان برای کود دچار مشکل بودند که در جلسات مختلف با مسئولان این مشکل را طرح کردم تا الحمدلله با حضور یک شرکت، این مشکل برطرف شد.»
۵۵۰ خانواده نیازمند زیر پوشش مسجد هستند
حجتالاسلام هادیزاده با کمک مردم و از محل پولهای زکات توانست مرکز نیکوکاری روستا را فعال کند، اشتغالزایی برای دهها نفر داشته باشد و از ۵۵۰ خانواده نیازمند حمایت کند. اینها بخشی از فعالیتهای امام محله مورد نظر این گزارش است.
این امام محله میگوید: «در مرکز نیکوکاری افراد زیر پوشش را جدا کردیم و طبقهبندی شدند. نیازمندانی را که زیر پوشش کمیته و بهزیستی نبودند، مشخص کردیم؛ ایتام، سادات و غیرسادات و نیازمندیهای هر کدام مشخص و دستهبندی شد. بیش از ۵۵۰ خانواده نیازمند تحت حمایت مرکز نیکوکاری مسجد هستند و با همدلی اهل روستا و کمکهای مردمی و خیرین تلاش میکنیم تا باری از مشکلاتشان برداشته شود و گرهای از گرفتاریهای آنها باز شده و دردی از آلام آنان التیام بیابد.»
این امام محله برای پر کردن سالم اوقات فراغت نوجوانان و جوانان روستا، باشگاه ورزشی و گیمنت دایر کرده است
راهاندازی باشگاه ورزشی و گیمنت برای جوانان
او در سال ۹۹ پس از رایزنی با یک شرکت، مکانی را که متعلق به هیأت این شرکت بود، برای راهاندازی خانه ورزش در اختیار گرفت و با خرید تشک و لوازم ورزشی و میز تنیس، محلی را برای ورزش و اوقات فراغت جوانان و نوجوانان فراهم کرد. او میگوید: «در اقدام دیگری سولهای در پی رایزنی با سپاه و کمک منابع زکات آماده شد و برای ورزش در اختیار جوانان قرار گرفت. راه اندازی گیمنت در ساختمان قدیمی بانک توسط جوانان با نظارت مسجد برای انجام بازیهای رایانهای اقدام دیگری بود که برای پُر کردن فراغت جوانان با برنامههای فرهنگی سالم محقق شد.»
ساخت و تعمیر ۱۲ خانه برای نیازمندان
فراموش نکنید که در اثنای این فعالیتهای فرهنگی، یک گروه جهادی با محوریت این طلبه و مسجد راهاندازی شده است که برنامه اصلی آن، ساخت و تعمیر خانههای نیازمندان است. هادیزاده میگوید: «بخشی از مصارف زکات را به سمت کارهای عمرانی بُردهایم. ۳۰ تُن سیمان با رایزنی تهیه و توزیع شد. با همت بچههای جهادی این روستا در سال گذشته، ۲ خانه ساخته شد و ۱۰ خانه هم تعمیر شد. ساخت یک خانه هم در دست اقدام است که بعد از عید فطر عملیات اجرایی و ساخت آن آغاز شده است. فعالیتهای عمرانی این گروه جهادی در روستاهای مجاور هم وجود دارد.»
هر هفته ۳ پرونده اختلافی در دفتر امام محله حل و فصل میشود
دفتر ارتباط امام محله با مردم، یکی دیگر از ابتکاراتی است که حجتالاسلام هادیزاده دست به آن زده و دفتری را در مسجد برای تسهیل در ارتباطات رقم زده است. هفتهای ۳ پرونده حل اختلاف در این دفتر حل و فصل میشود. ماه مبارک رمضان امسال جوان چوپانی که به دلیل بدهکاری دیه ۱۰۰ میلیون تومانی در آستانه رفتن به زندان قرار داشت، این بدهی با وساطت به ۲۵ میلیون تومان تقلیل یافت و با کمکهای مردم و پرداخت مبلغ باقی مانده، مانع از زندانی شدن این جوان شد.
یکی از کارهایی که در دفتر امام محله انجام میشود، استفاده از این ظرفیت برای جهاد تبیین است؛ همچنین امام محله از این طریق مطالبات مردم را میشنود و به گوش مسئولان میرساند و درخواستها و مشکلات را در شورای اداری شهر طرح میکند.
برنامههای مختلف فرهنگی و دینی با محوریت مسجد روستا برگزار میشود
اشتغالزایی برای دهها نفر با کمک مسجد
کارآفرینی و اشتغالزایی از دیگر برنامههای این مسجد است. در سال گذشته بیش از ۱۰ مورد اشتغالزایی در مشاغل دامپروری، بسته بندی، خیاطی و جوراببافی و... صورت گرفته است. او میگوید: «در جمع بچههای NA حضور پیدا کردم و از ۸۰ نفر از این افراد که موفق به ترک اعتیاد شدهاند، حمایت کردیم تا بتوانند شاغل شوند. زمینه ترک اعتیاد ۱۰ معتاد دیگر هم فراهم شده است. یکی از معتادان که با کمک مسجد ترک کرد و موفق به نجات از بلای خانمانسوز شد، به واسطه مهارتی که در زمینه خیاطی داشت، در یکی از تولیدیها مشغول به کار شد. سال گذشته پنج نفر از اهالی روستا با وامهایی که از کمیته امداد گرفتند، توانستند تراکتور بخرند و پنج نفر نیز در عرصه دامپروری مشغول به کار شدهاند. یک کارگاه تولید فلفل و یک کارگاه جوراببافی و یک کارگاه خیاطی و ۲ مغازه سوپر مارکت هم در زمینه اشتغالزایی ایجاد شد.
او برای تأمین مخارج روستا با بزرگان طوایف جلسه گذاشت و هرکدام را مسئول یک بخش از کار کرد
مسجد روستا در حال ساخت است
ساخت مسجد از برنامههای اصلی این طلبه در روستاست. او از محل پولهای زکات در حال ساخت مسجد است، بدهیهای گذشته مسجد را تسویه کرده است و در حال حاضر بهسازی اطراف مسجد و سقف آن را پایان داده است. او میگوید: «برای ساخت مسجد علاوه بر زکات، از کمکهای مردم هم بهره میبریم. آنها زمانی که کارها و خدمات را دیدند، خودشان مشتاق به حمایت و کمک شدهاند. برای کمکهای آنان هم برنامهریزی کردیم؛ به طوری که هر طایفه را مأمور بخشی از نیازمندیهای احداث مسجد کردهایم. تاکنون حدود یک و نیم میلیارد تومان با کمک اهالی روستا برای ساخت مسجد هزینه شده و امیدواریم با فراهم شدن منابع، این مسجد را تکمیل کنیم. بعد از اتمام مسجد بنا داریم کارهای عمرانی را به سمت بهسازی لولهکشی روستا و ساخت خانه برای نیازمندان ببریم.»
این طلبه در جلسات با مسئولان پیگیر مشکلات روستاست
به دنبال راهاندازی شهرکهای دام و گلخانه در روستا هستیم
حجتالاسلام هادیزاده در حال رایزنی با منابع طبیعی و محیط زیست است تا در منطقه کویری پایین روستا، محلی را برای کاشت و تولید پسته فراهم کند. او همچنین برنامههایی برای راهاندازی شهرک دام در روستا دارد. او میگوید: «برای راهاندازی دامپروری در روستا ظرفیت داریم، اما نیازمند زیرساختهای اولیهای هستیم که باید مسئولان نهادهای مختلف کمک کنند. از بنیاد برکت خواستهایم که به جای پرداخت وام برای راهاندازی دو شهرک دام و گلخانه ما را یاری کنند. راهاندازی این شهرکها فواید بسیاری شامل حل مشکل ریزگردهای منطقه، ایجاد اشتغال برای جوانان، جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر، احیای منطقه پایین روستا، فراهم شدن زمینه ازدواج جوانان با اشتغال آنان و ... را دارد.»
منبع: فارس
انتهای پیام/ ۱۳۴