پیشکسوت دفاع مقدس درگفت‌وگو با دفاع‌پرس عنوان کرد؛

ساخت حمام صحرایی تمام عیار در دل جنگ

«غریبی» گفت: با همت شبانه روزی ستاد پشتیبانی گرگان، پروژه حمام هفت تپه با بیش از ۷۰۰ متر زیر بنا و ۵۲ دوش ساخته شد که در نوع سازه در منطقه و در آن دوران بی‌نظیر بود.
کد خبر: ۵۹۶۵۶۷
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۶ - 20June 2023

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از گرگان، ۲۷ خرداد ۱۳۵۸ سالروز فرمان تاریخی تاسیس جهاد سازندگی توسط حضرت امام خمینی (ره) است که طی سال‌های دفاع مقدس، رزمندگان جبهه‌ها با حضور و پشتیبانی همه قشر‌های مردم، به آمادگی مادی و معنوی و دانش نظامی رسیدند که چشم جهانیان را از حیرت خیره کردند و این دوران را به عنوان یکی از پر فروغ‌ترین دوران جهاد و شهادت در تاریخ به ثبت رساندند.

طی سال‌های دفاع همه جانبه، بسیاری از نوجوانان و سالخوردگان و به ویژه زنان و مادران و حتی کسانی که توان مالی چندانی نداشتند، از هیچ گونه پشتیبانی و مشارکتی دریغ نکردند.

مردم شهر‌ها و روستا‌های کشور، با اشتیاق وصف ناپذیر، بخشی از مایحتاج زندگی خود را به رزمندگانشان اهداء کردند تا از آنان بهترین پشتیبانی را کرده باشند.

به همین مناسبت با جعفر کمال غریبی از نیروهای شاخص ستاد پشتیبانی جنگ منطقه گرگان گفت‌وگویی انجام شده که در ادامه می‌خوانید.

دفاع پرس: عملکرد ستاد پشتیبانی کننده جنگ استان گلستان را تشریح بفرمایید؟

ستاد جذب و هدایت کمک های مردمی منطقه گرگان از ابتدای سال 1364 به صورت گسترده، فعالیت خود را آغاز و تا انتهای جنگ ادامه داشت، این ستاد با همکاری مسئولین ذی ربط و زیر نظر نماینده ولی فقیه در منطقه فعالیت می کرد و در شهرها و روستا ها و پایگاه محلات افراد معتمد و ریش سفیدان محل به عنوان شورای پشتیبانی جنگ و زیر نظر روحانیت و مسئولین پایگاه فعالیت می کردند.

دفاع پرس: در خصوص عملکرد معاونت خودکفایی ستاد پشتیبانی جنگ بیشتر توضیح بدهید؟

معاونت خودکفایی شامل چند بخش عمده به شرح ذیل بود:

واحد کشاورزی: این واحد با همکاری ادارات ذی ربط و کشاورزان منطقه ابتدا با 150 هکتار زمین کارش را شروع کرد ولی نهایتاً حدود 3 هزار هکتار زمین کشاورزی را با کشت های مختلف مثل: گندم، جو، پنبه، هندوانه در اختیار داشت که محصول و سود حاصل از فروش آن صرف پشتیبانی از یگان های رزم در منطقه می گردید.

واحد دامداری: در این واحد اقدامات موثر و قابل توجهی انجام گرفت که شامل احیای 400 هکتار پرورش ماهی و پرورش 2500 رأس گوسفند جهت تولید مثل و همچنین مرغداری 7 هزار قطعه ای و پرورش اردک در محل آببندان به ظرفیت 4000 قطعه بوده است.

کارگاه صنعتی: این کارگاه نیز با همکاری نهاد های ذی ربط فعالیت می کرده و نیازهای آن روزهای مناطق جنگی از جمله؛ بیمارستان سیار، نانوایی سیار، اتاق سیار و... در این کارگاه ها ساخته شده و به مناطق عملیاتی و یگان های تحت پوشش ارسال می گردید.

کارگاه خیاطی: در این مجموعه انواع و اقسام وسایل برزنتی که نیاز مناطق عملیاتی و رزمندگان بود از جمله، کوله پشتی، کوله آرپی جی، چادرهای مختلف و دیگر لوازم مورد نیاز یگان های رزم تهیه و ارسال می‌شد.

برای اولین بار با همکاری کارخانه کنسروسازی منطقه و کارخانه کنسروسازی استان خراسان اقدام به تولید کنسرو مرغ و... شده و توسط ستاد به مناطق عملیاتی ارسال می‌شد.

دفاع پرس: در خصوص عملکرد معاونت پشتیبانی خواهران توضیح بفرمایید؟

این معاونت در مناطق و در محل‌های شهر و روستا، فعالیت چشمگیری داشت فقط در یک مرحله بیش از ۵۰ کامیون پتو‌های یگان‌های تحت پوشش لشکر ۲۵ کربلا را شست و شو داده و به یگان‌های مربوط تحویل کردند؛ و در طی سال؛ ۲۰ الی ۳۰ تن مربا تهیه و به مناطق جنگی ارسال می‌کردند و خیلی از کار‌های مهم دیگر براساس نیاز روز رزمندگان توسط این خواهران زحمتکش انجام می‌شده است.

همچنین این معاونت چندین مرحله خواهران تحت پوشش را به سپاه مریوان اعزام کرد.

ساخت حمام صحرایی تمام عیار دردل جنگ

دفاع پرس: از سایر فعالیت‌های ستاد پشتیبانی جنگ بفرمایید؟

ستاد جذب منطقه گرگان با هماهنگی ستاد جذب قرارگاه خاتم الانبیاء در منطقه دارخوین در نزدیکی آبادان اقدام به احداث ایستگاه صلواتی به منظور خدمات دهی به رزمندگان کرده بود. همچنین این ستاد با هماهنگی شرکت تعاونی اتوبوس رانی، اقدام به برقراری یک سرویس رفت و آمد صلواتی از گرگان به هفت تپه اهواز و بالعکس کرده بود که هفته‌ای یک سرویس، رزمندگان را به صورت ر ایگان به منطقه اعزام می‌کرده است.

یکی دیگر از اقدامات این بود که ستاد با همکاری اداره کل کشاورزی منطقه گرگان و گنبد اقدام به کشت زمین‌های بایر در هفت تپه که تحت پوشش لشکر ۲۵ کربلا بود، اقدام کرد و آن اداره کل به طور نوبه‌ای مهندسین و متخصصان را به منظور نظارت بر محصولات به آن منطقه اعزام می‌کرد.

بازسازی و تعمیرات خودرو‌های آسیب دیده مناطق عملیاتی با همکاری اصناف مربوط و اعزام مجدد آن خودرو‌ها به جبهه پس از بازسازی نیز یکی از اقدامات شاخص ستاد بود.

دفاع پرس: یکی از اقدامات شاخص ستاد پشتیبانی احداث حمام معروف هفت تپه بود، در خصوص ساخت حمام صحرایی در هفت تپه توضیح بفرمایید؟

در جلسه شورای پشتیبانی جنگ مصوب شد که یک باب حمام در منطقه هفت تپه، با هماهنگی فرمانده وقت لشکر ۲۵ کربلا سردار مرتضی قربانی، نماینده حضرت امام (ره) در منطقه حضرت آیت الله نورمفیدی مسئولیت کار را برعهده گرفت و کار به ستاد جذب منطقه گرگان مستقر در منطقه واگذار شد و با همت شبانه روزی ستاد پشتیبانی گرگان پروژه حمام هفت تپه با بیش از ۷۰۰ متر زیر بنا و ۵۲ دوش ساخته شد که در نوع سازه در منطقه و در آن دوران بی نظیر بود.

ساخت حمام صحرایی تمام عیار دردل جنگ

دفاع پرس: پیرامون زمین های کشاورزی که در اختیار ستاد پشتیبانی جنگ بود توضیح بفرمایید؟

این زمین‌ها در زمان قبل از انقلاب در اختیار و مالکیت افراد درباری و طاغوتی بود که تا سال ۶۴-۶۵ بلا تکلیف و بایر افتاده بود و هیچ نوع کشتی صورت نمی‌گرفت و سپس در اختیار هیئت واگذاری زمین بود و از سوی ستاد پشتیبانی جنگ قرارداد‌هایی موقت با هیئت واگذاری گرگان و گنبد به صورت یک ساله می‌بستیم و زمین‌ها را کشت می‌کردیم و سود حاصله را به یگان‌های رزم می‌فرستادیم.

ما در ستاد در آن مقطع فاقد هرگونه امکانات حتی یک دستگاه تراکتور بودیم و کلیه این زمین ها با کمک و همکاری اهالی آن منطقه مخصوصاً مردم روستاهای ترکمن صحرا و اطراف آق قلا و... مورد بهره برداری قرار می گرفت و این افراد و کشاورزان منطقه بدون دریافت هیچ حق الزحمه ای برای ستاد فعالیت می کردند و درکشت زمین ها و تهیه و نگهداری گوسفندان و پرورش ماهی که بیشتر در مناطق اهل سنت بود، کمک های فراوانی می کردند.

دفاع پرس: اغلب چه افرادی به ستاد پشتیبانی جنگ کمک می کردند؟

اغلب افرادی که فرزندان آن ها در جبهه بودند کمک می کردند در کنار آن ها افرادی که فرزند رزمنده نداشتند نیز بودند، در مجموع کمک‌های طبقه پایین چشمگیر تر بود، می‌توان گفت که همه مردم در صحنه بودند و مقدار کمک ها در مناطق سنی نشین نیز بسیار خوب و قابل توجه بود.

دفاع پرس: در خصوص نحوه انتقال این کمک ها به مناطق عملیاتی توضیح بفرمایید؟

در این مورد صنف کمپرسی داران و کامیون داران خیلی نقش مهمی را ایفاء کرده است، اعزام کمپرسی داران مربوط به پشتیبانی جهاد و خارج از وظایف ما بود ولی در رابطه با کامیون ها یک هماهنگی بین فرماندهان منطقه و ستاد جذب و کامیون داران به عمل می‌آمد که هر کامیون سه مرحله بار رایگان به منطقه ببرد، سپس از سوی اتحادیه کامیون داران یک جفت لاستیک به راننده اهدا‌ می شد.

طبق آماری که موجود است از سال ۶۴ تا اوایل سال ۶۸ و پایان جنگ تحمیلی، ستاد جذب توانست ۲۲۳ دستگاه کامیون به منطقه اعزام کند.

ساخت حمام صحرایی تمام عیار دردل جنگ

دفاع پرس: به نظر شما در کدام از  شهرستان ها ستاد جذب پشتیبانی فعال‌تر بود؟

ستاد جذب آق قلا که در آن مقطع زیر نظر ستاد جذب گرگان بود، هم از نظر محصول و هم کارکنان فعالیت چشم گیری داشت، در بین روستا ها نیز روستای قرن‌آباد گرگان بیشترین همکاری را با ستاد داشته و نمونه بود.

دفاع پرس: از نقش آیت الله نورمفیدی در ستاد جذب پشتیبانی بیشتر بفرمایید؟

اگر ستاد جذب منطقه در کل موارد موفق بوده علاوه بر همکاری و تلاش مسئولین ادارات شامل فرماندهان نظامی و انتظامی و سایر دستگاه‌های اجرایی و سازمان ها، نقش آیت الله نورمفیدی به عنوان مسئول ستاد، چشم گیرتر و شایان ذکر است به گونه‌ای که ما هرنوع مشکلی داشتیم وقتی به اولین مرکز تلفن می رسیدیم (‌حالا هر زمان از شبانه روز بود) می توانستیم با ایشان ارتباط برقرار ‌و کسب تکلیف کنیم.

ساخت حمام صحرایی تمام عیار دردل جنگ

دفاع پرس: نحوه جذب و جمع آوری مشارکت‌ها و کمک‌های مردمی چگونه بوده است؟

ما در هر محل و روستایی پایگاه ستاد پشتیبانی از جنگ را فعال کرده بودیم و از معتمدین و ریش سفیدان و افراد صاحب نفوذ در این خصوص استفاده می‌کردیم و در مناسبت‌های مختلف حتی به صورت خانه به خانه برای دریافت کمک‌ها مراجعه می‌کردند، مردم هم به این افراد اعتماد داشتند و با آن‌ها هر نوع همکاری را به عمل می‌آوردند.

مشابه این فعالیت‌ها در کارخانجات و ادارات نیز انجام می‌شد، اگر در محل روحانی بود این فعالیت‌ها زیر نظر روحانی اداره می‌شد و یا زیر نظر پایگاه، همچنین در مناطق اهل سنت نیز روحانیون اهل سنت با ما در جمع آوری کمک‌های مردمی همکاری زیادی داشتند.

دفاع پرس: در خصوص نقش ستاد در کمک به یگان‌ها و نهاد‌ها توضیح بفرمایید؟

جهاد سازندگی که در ستاد نماینده داشت و هرزمانی که برای جهاد مأموریتی پیش می‌آمد، موارد مورد نیاز را به ما اعلام می‌کردند و ما به آن رده مربوط (تحت نظر جهاد) کمک‌ها را ارسال می‌کردیم.

یکی از یگان‌های بزرگ پشتیبانی گیرنده، لشکر ۲۵ کربلا بود، در کنار آن سپاه مریوان، جهاد سازندگی منطقه گرگان، تیپ ظفر، تیپ ۴۵ جواد الائمه (ع)، تیپ مالک اشتر، لشکر ۳۰ پیاده، ائمه جمعه و فرماندهان وقت و‌... بودند، که توسط ستاد پشتیبانی جنگ منطقه، به آن‌ها کمک می‌شد و همه این کمک‌ها با نظر و نظارت نماینده، ولی فقیه انجام می‌گرفت.

دفاع پرس: در پایان یک خاطره از آن ایام بیان فرمایید؟

بعد از عملیات والفجر ۸ برای عرض خداقوت و دست بوسی رزمندگان به منطقه رسیدیم، وقتی خدمت آقا مرتضی (سردار قربانی) بودیم شهید بزرگوار «محمد‌رضا عسگری» و حاج آقا صادقی مقدم و تعدادی دیگر از برادران نیز بودند، من با خودم یک شیشه عطر و تسبیح گرفته بودم که آقا مرتضی فرمودند: من نمی‌توانم اینجا از این‌ها استفاده کنم، دوست دارم فردا شب در خط مقدم برنامه گوشت خوری مفصلی راه بیاندازید، که تلفنی با گرگان هماهنگ کردیم و گوسفندان را بار کامیون زدند و به منطقه ارسال کردند و با زحمت عزیزان دستور فرماندهی انجام شد؛ که در این مورد در کتاب سه هزار شیشلیک خاطرات حاج محمد قاسم آبادی (آشپز لشکر ۲۵ کربلا) که توسط اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان گلستان تالیف و به چاپ رسیده، مفصل توضیح داده شده است.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار