در صحن علنی مجلس شورای اسلامی؛

رئیس جمهور: توجه به ظرفیت‌ها و مساله‌محوری ویژگی اصلی لایحه برنامه هفتم است

حجت‌الاسلام رئیسی توجه به ظرفیت و چالش های کشور را دو رویکرد اساسی در تدوین لایحه برنامه هفتم توسعه کشور دانست و گفت: برنامه هفتم محلی برای اصلاح قوانین جاری کشور نیست؛ در این برنامه مساله محوری و نگاه به اولویت‌های کشور مورد توجه قرار گرفته است.
کد خبر: ۵۹۷۴۱۷
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۰ - 18June 2023

رئیس جمهور: توجه به ظرفیت‌ها و مساله‌محوری ویژگی اصلی لایحه برنامه هفتم استبه گزارش گروه اخبار داخلی دفاع‌پرس، حجت‌الاسلام والمسلمین «سید ابراهیم رئیسی» رئیس جمهور  امروز یکشنبه (۲۸ خرداد) برای تقدیم لایحه برنامه هفتم توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور در صحن علنی مجلس حضور یافت و به تشریح محورهای مهم این لایحه پرداخت.

رییس جمهور در تشریح ویژگی‌های لایحه برنامه هفتم توسعه اظهار داشت: سیاست‌های ابلاغی برنامه هفتم اواخر شهریور ۱۴۰۱ از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به همه دستگاه‌ها ابلاغ شد؛ سازمان برنامه و بودجه در آن زمان مشغول تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۲ بود و کار تدوین پیش نویس لایحه برنامه هفتم از آبان ماه از این سازمان کلید خورد.

وی با قدردانی از سیدمسعود میرکاظمی رییس پیشین سازمان برنامه و بودجه در تهیه پیش نویس لایحه، یادآور شد: مفاد این لایحه در کمیسیون‌های دولت مورد بررسی قرار گرفت و پس از رفت و برگشت‌هایی تکمیل شد که امروز تقدیم مجلس می‌شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه در تدوین لایحه برنامه هفتم توسعه از تجارب برنامه‌های گذشته نیز استفاده شده تا آسیب شناسی نسبت به ریشه یابی علل اجرایی نشدن این برنامه‌ها اقدام شود، اظهار داشت: در خوش بینانه‌ترین حالت ۳۵ درصد برنامه‌های گذشته اجرایی شده است.

حجت‌الاسلام رئیسی توجه به ظرفیت و چالش‌های کشور را دو رویکرد اساسی در تدوین لایحه برنامه هفتم توسعه کشور دانست و گفت: برنامه هفتم محلی برای اصلاح قوانین جاری کشور نیست؛ در این برنامه مساله محوری و نگاه به اولویت‌های کشور مورد توجه قرار گرفته است.

رئیس قوه مجریه مردم پایه بودن برنامه را دیگر ویژگی لایحه دولت عنوان کرد و افزود: اگر نقش مردم را درست تعریف کنیم و به مردم میدان دهیم و دولت نقش هدایت، حمایت و نظارت باشد، مشارکت مردم را در برنامه خواهیم داشت.

وی تاکید کرد: از نکات مهم دیگر برنامه هفتم این است که مسئله محوری؛ واقف شدن نگاه دولت به مشکلات را در پی خواهد داشت تا ناترازی‌ها بیشتر دیده می‌شود، ناترازی‌هایی که سبب مشکلات جدی در حوزه‌های اقتصادی شده است، ناتوانی در بودجه و نظام بانکی و پولی و ناترازی در منابع و مصارف آب و انرژی و صندوق‌های بازنشستگی از جمله ناترازی‌هایی است که موجب مشکلات شده است.

رئیس جمهور تصریح کرد: در آغاز دولت شاهد بودیم که تنش آبی فراوان در کشور وجود داشت و در کمتر استانی مشکل آب نبود، در بیشتر استان‌ها مشکل آب مطرح بود، ولی دولت همت خود را بر این گذاشت تا ناترازی‌ها را رفع کند.

برنامه دولت برای تامین ۳۵ هزار مگاوات برق

رئیس جمهور با بیان اینکه ۲۲هزار مگاوات کمبود برق داشتیم که ۷ هزار مگاوات به شبکه سراسری وصل شد، خاطر نشان کرد: اکنون ۱۵ هزار مگاوات کسری در برق داریم و دولت برای تامین ۳۵ هزار مگاوات برق در این لایحه برنامه ریزی کرده است تا مشکلات برق در صنعت و کشاورزی و برق خانگی حل شود.

به گفته حجت‌الاسلام رئیسی، برنامه دولت بر این است که برق صنعت از برق خانگی جدا می‌شود تا شاهد کاهش تولید و قطعی برق نباشیم.

وی با یادآوری اینکه در دو سال گذشته کمتر شاهد خاموشی بودیم، افزود: تلاش دولت در جهت رفع ناترازی هاست.

حل ناترازی در حوزه انرژی

رئیس جمهور به اقدامات انجام شده در دولت در حوزه انرژی پرداخت و گفت که با اقداماتی که تاکنون صورت گرفته، به مرور ناترازی‌های ناشی از احداث نشدن نیروگاه‌ها در حال جبران است.

حجت‌الاسلام رئیسی با یادآوری اینکه برخی طرح‌ها در استان‌ها با قدمت ۲۰ سال بر زمین مانده است در حالی که باید زودتر به سرانجام می‌رسید، اظهار داشت: در این دولت تصمیم ما اولویت بندی طرح‌های ناتمام و رفع ناترازی هاست.

وی به مقوله تولید در برنامه هفتم اشاره کرد و گفت: در سال رشد تولید، توسعه زنجیره صنایع معدنی و پتروشیمی و پیشران‌های اقتصادی در این برنامه دیده شده است.

اقتصاد دریامحور

رئیس جمهور به مسأله ترانزیت و اقتصاد دریامحور هم گریزی زد و اظهار داشت: یکی از منابع درآمدزایی و افزایش سهم ایران از تجارت و اقتصاد دریامحور است به طوری که برخی کشور‌ها که مسافت آن‌ها با دریا کمتر است، سهم خوبی از تجارت در این زمینه دارند در حالی که ایران تنها چهار درصد اقتصاد دریایی آن فعال است.

حجت‌الاسلام رئیسی خاطرنشان کرد که در برنامه هفتم به اقتصاد دریامحور توجه ویژه شده است.

امنیت غذایی و کشاورزی

رئیس جمهور امنیت غذایی و کشاورزی و استقلال کشور در تولید نهاده‌های دامی را از محور دیگر برنامه هفتم توسعه عنوان کرد و گفت: نباید بخش قابل توجهی از نهاده‌های دامی مورد نیاز کشور با واردات تامین شود در حالی که در کشور زمینه تولید آن وجود دارد تا خودکفا شویم.

توجه به مدیریت یکپارچه منابع آبی از دیگر موضوع مطرح شده توسط رئیس جمهور به عنوان یکی از محور‌های لایحه برنامه هفتم توسعه بود.

وی در ادامه به موضوع مسکن نیز اشاره کرد و گفت: برخی می‌گویند که شما قول ساخت یک میلیون مسکن در سال را وعده دادید؛ ما بر اساس نیاز، وعده‌ای که دادیم را محقق می‌کنیم؛ آن‌هایی هم که در مقاطع مختلف باید می‌ساختند و نساختند، باید پاسخگو باشند.

حجت‌الاسلام رئیسی تاکید کرد: ساخت سالانه یک میلیون مسکن هم نیاز کشور و هم مصوبه قانونی است و هم در وعده‌ای که دادیم، به دنبال تحقق آن هم هستیم.

ارتقاء آموزش و تحول اداری

به گفته رئیس جمهور در این برنامه به مساله جمعیت و سیاست‌های جمعیت هم توجه شده و هم در حوزه سلامت و آموزش هم در نظام اجرا به مدرسه محوری و ارتقا و جایگاه بیشتر علم در کشور توجه ویژه شده است.

رئیس جمهور درباره تحول اداری در برنامه هفتم توسعه گفت: تحول در نظام اداری باید توسط ادارات انجام شود و اگر ادارات فعال و حرکت جهادی نباشد، اجرایی نمی‌شود. اجرای همه این برنامه‌ها در گرو سازمانی چابک و فعال است.

حجت‌الاسلام رئیسی ادامه داد: تحول اداری و افزایش بهره‌وری از محوری‌ترین موضوعاتی است که در برنامه هفتم توسعه مورد توجه قرار گرفته است؛ اگر شاهد افزایش بهره وری نباشیم، رشد سرمایه گذاری و به دنبال آن رشد اقتصادی محقق نمی‌شود.

توجه به پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت در توزیع منابع

رئیس قوه مجریه با اشاره به سه نکته مورد تأکید در لایحه برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت در توزیع منابع براساس سند آمایش سرزمینی از نکات مهم برنامه هفتم توسعه است که این پیشرفت دوپایه سرمایه گذاری داخلی و خارجی دارد. محور دیگر تحول علمی اجتماعی و فرهنگی است و نکته سوم ارتقاء نظام مدیریت کشور و اصلاح نظام اداری از طریق افزایش بهره وری است.

رئیس جمهور با بیان اینکه در فرهنگ مساله سبک زندگی ایرانی اسلامی مورد تاکید رهبر انقلاب حائز اهمیت است، گفت: اولویت‌دار بودن مسائل اقتصادی نباید ما را از مسائل فرهنگی غافل کند.

نگاه برنامه هفتم توسعه به مهار تورم و رشد تولید

حجت‌الاسلام رئیسی با اشاره به نگاه برنامه هفتم توسعه به مهار تورم گفت: با توجه به نامگذاری شعار سال به مهار تورم و رشد این برنامه‌ای که به مجلس شورای اسلامی ارائه شد، با نگاه مهار تورم است و مهار تورم و رشد نقدینگی و کنترل پایه پولی را در پی خواهد داشت.

رئیس جمهور رفع مشکلات نظام بانکی را مورد تاکید قرار داد و افزود: بانک‌ها سه دسته‌اند، یک بانک سالم و خوب، دوم بانک‌هایی که دارای مشکل بوده، اما امکان اصلاح و احیا دارند و سوم بانک‌های مشکل دار است که امکان اصلاح ندارند و این‌ها از گردونه نظام پولی بانکی حذف خواهند شد.

رئیس قوه مجریه تاکید کرد: با موسسه پولی و بانکی که به مقررات تن نمی‌دهند، نمی‌توان مسیر را ادامه داد و باید این وضعیت متحول شو و این در برنامه کاری دولت تعریف شده است.

حجت‌الاسلام رئیسی خاطرنشان کرد: که دولت با کنترل رشد نقدینگی و پایه پولی به دنبال مهار تورم است.

در سال ۱۴۰۲ کسری بودجه نخواهیم داشت

وی با اشاره به تلاش دولت برای همخوانی منابع و مصارف بودجه تاکید کرد: سال گذشته با همکاری مجلس تلاش شد تا منابع و مصارف با هم همخوانی داشته باشد و کسری بودجه نداشته باشیم که این‌کار با موفقیت انجام شد.

حجت‌الاسلام رئیسی گفت: در سال ۱۴۰۰ با ۴۸۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه مواجه بودیم، ولی تلاش شد بدون استفراض از بانک مرکزی این کسری جبران شود و امسال هم بنا بر این همین است که کسری بودجه نداشته باشیم.

توجه به اشتغال در برنامه هفتم

رئیس جمهور با بیان اینکه قدم‌های خوبی در این دولت نسبت به مسئله ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری برداشته شده است در برخی از مناطق در جهت ایجاد اشتغال خوب کار شده و در مناطق بسیاری باید کار کنیم آنهم اشتغال واقعی و یک آمار واقعی از ایجاد اشتغال موضوع که همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب اسلامی بوده و هست.

حجت‌الاسلام رئیسی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: ما در این برنامه نسبت به انرژی، ترانزیت و مسائلی مانند گردشگری، کشاورزی، صنعت و معدن اقتصاد رقومی یا دیجیتال برنامه‌هایی را قرار دادیم.

وی اقتصاد دیجیتال را یکی از موضوعات مندرج در لایحه برنامه هفتم توسعه عنوان کرد و افزود: برخی کشور‌های همسایه به میزان درآمد نفتی ما از اقتصاد دیجیتال درآمد دارند، بنابراین باید در این حوزه کار کرد.

رئیس جمهور ساماندهی شرکت‌های دولتی را مورد توجه قرار داد و گفت: در برنامه موارد دارای اولویت در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ذکر شده است.

حجت‌الاسلام رئیسی ابراز امیدواری کرد که با تجارب به دست آمده از برنامه‌های توسعه، در جهت تصویب یک برنامه قابل اجرا، قابل سنجش و قابل نظارت و اندازه‌گیری گام برداشت و بتوان با پایش میزان تحقق برنامه، آن را کاملا اجرایی کرد.

رئیس قوه مجریه با بیان اینکه نمایندگان دولت در جلسات بررسی لایحه برنامه هفتم در مجلس حضور می‌یابند تا توضیحات مورد نیاز را درباره مواد و احکام آن به نمایندگان توضیح دهند، افزود: امیدوارم در زمان مناسب این برنامه نهایی و به دولت ابلاغ شود و ما همه توانمان را در جهت اجرای برنامه بگذاریم.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: کار سازمان برنامه و بودجه فقط بودجه نیست بلکه علاوه بر تدوین، تنظیم و تقدیم لایحه مجلس باید اجرای بند بند برنامه را دنبال کند و مجلس، دولت و مردم را در جریان آن قرار دهد.

قدردانی از مجلس برای رای اعتماد به وزرای جدید

حجت‌الاسلام رئیسی از نمایندگان مجلس برای رای اعتماد به وزرای آموزش و پرورش و صنعت، معدن و تجارت قدردانی و ابراز امیدواری کرد که وزرای جدید به نحوی کار‌ها انجام دهند که مورد انتظار مجلس، دولت، مردم و در راس آن رهبر معظم انقلاب اسلامی است.

رئیس جمهور درباره معرفی محمدعلی نیکبخت وزیر پیشنهادی جهادکشاورزی به مجلس گفت: معرفی وی بعد از بررسی‌های بسیاری است که نسبت به گزینه‌های مختلف انجام داده‌ام. او از شهرستان‌های نیکشهر، زابل، چابهار در شهر‌های دورافتاده خاک جهاد را خورده و بالا اومده تا به مقام معاون وزیری رسیده است.

وی نیکبخت را فردی صالح و شایسته برای وزارت جهادکشاورزی دانست و خاطرنشان کرد: من هم صلاحیت علمی و هم صلاحیت عملی نیکبخت را تایید می‌کنم و معتقدم وی توانایی اداره وزارت جهاد کشاورزی را دارد و انشاءالله با کمک دولت و مجلس موفق به اداره وزارت جهاد شود.

حجت‌الاسلام رئیسی پس از سخنان خود، لایحه برنامه هفتم توسعه را تقدیم مجلس شورای اسلامی کرد.

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار