یاداشت/ سعید حامدی

شهدای سوباشی برگ زرینی که هیچگاه فراموش نمی‌شوند

یکی از مهم‌ترین رخداد‌های به‌وقوع‌پیوسته در سال آخر جنگ تحمیلی، حماسه‌ی عاشورایی سوباشی به شمار می‌رود. این حماسه به دلیل حضور آگاهانه‌ی کارکنان سایت رادار سوباشی نیروی هوایی ارتش در محل انجام وظیفه و در برابر هجوم بی‌امان هواپیما‌های رژیم بعث، ارزش تاریخی بسیار زیادی برای ثبت و بازگویی دارد.
کد خبر: ۶۰۶۴۵۳
تاریخ انتشار: ۰۶ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۱:۳۴ - 28July 2023

شهدای سوباشی برگ زرینی هستند که هیچگاه فراموش نمی‌شوندگروه استان‌های دفاع‌پرس از آذربایجان شرقی - سعید حامدی؛ سایت رادار سوباشی پدافند هوایی یکی از مؤثرترین سایت‌های پدافندی در طول هشت سال دفاع مقدس و نوک پیکان حملات دشمن بود.

سایت رادار سوباشی بیش از 15 استان کشور را پوشش می‌داد و برای این استان‌ها در جنگ تحمیلی اعلام وضعیت می‌کرد.

این سایت واقع در ارتفاعات سوباشی (بخش گل‌تپه) به عنوان یکی از مهمترین سایت‌های راداری کشور در زنجیره عظیم پدافند هوایی(رادارهای پیش اخطار، رادارهای کنترل آتش سامانه‌های موشکی زمین به هوا، شبکه دیده‌بانی، توپ‌های ضدهوایی و...) نقش ویژه و مؤثر در مقابله با تهاجمات هوایی عراقی‌ها در زمان جنگ تحمیلی ایفا کرد.

سایت رادار سوباشی با رهگیری هواپیماهای دشمن کنترل و هدایت هواپیمایی ورودی و خروجی به مرزهای غرب کشور، کنترل آتش سایت‌های موشکی ارتش و سپاه، کنترل آتش پدافند هوایی مستقر در منطقه(زمینی و هوایی و...) و اعلام وضعیت (سفید، زرد، قرمز) به 13 استان را بر عهده داشت.

عراقی‌ها به شدت در تلاش بودند که این سایت راداری را مورد حمله مستقیم و انهدام قرار دهند و 157 مرحله حمله عراقی‌ها به سایت و استفاده از موشک‌های ضدرادار و ناکامی در مختل کردن عملکرد سایت گواهی بر هوشیاری مردان پدافند هوایی بود.

عمق کینه‌توزی عراقی‌ها نسبت به عملکرد این سایت راداری از آنجا مشخص می‌شود که علی‌رغم پذیرش قطعنامه 598 در 27 تیرماه 1367 حمله ناجوانمردانه عراقی‌ها در 5 مردادماه همان سال انجام شد.

در واقع عراقی‌ها با از میان برداشتن سایت راداری سوباشی در پی دستیابی به 2 هدف اصلی بودند هدف نخست انهدام سایت سوباشی بود که عراقی‌ها سعی در پاسخگویی به عقده سال‌ها حقارت در برابر اراده پدافند همیشه بیدار جمهوری اسلامی ایران با ناجوانمردانه‌ترین شیوه نبرد داشتند و هدف دوم تسخیر منطقه عمومی نبرد جهت تسهیل پیشروی نیروهای سطحی منافقین بود.

روز پنجم مردادماه سال 1367 آنقدر شدت حملات افزایش پیدا کرد که برای مدیریت بهتر عملیات صحنه نبرد 19 نفر از نیروهای پدافند در اتاق عملیات سایت رادار مشغول انجام وظیفه بودند و هنگامی که این سایت مورد اصابت قرار گرفت این 19 نفر به شهادت رسیدند آن هم در شرایطی که با توجه به شرایط خاص منطقه اطلاع داشتند که نتیجه ماندنشان در اتاق عملیات منجر به شهادتشان خواهد شد و این پایمردی و انجام وظیفه این شهدای بزرگوار موجب شد نام سایت سوباشی در تاریخ ثبت شود.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها