پنجمین جایزه ادبی مسلمانان جوان

صدای متفاوت علیه تصویر‌گری رسانه‌های غرب

با اعلام فهرست نهایی پنجمین دوره جایزه ادبی مسلمانان جهان، برنده این رخداد قرار است امروز معرفی شود و به‌نظر می‌رسد شعری از دانش‌آموز 14 ساله مسلمان از همه شانس بیشتری برای دریافت آن داشته باشد.
کد خبر: ۶۱۰۲۶
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۳ - 05December 2015

صدای متفاوت علیه تصویر‌گری رسانه‌های غرب

به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس به نقل از نشریه «گاردین»، جایزه ادبی مسلمانان جوان فرصت نادری را ایجاد میکند تا دانشآموزان مسلمان بتوانند خود را در برابر تصویر منفی که در رسانههای غربی از آنها نشانمیدهند، به درستی توصیف کنند.
 
در این فهرست، نام «شبانا خان»، دانشآموز 14 ساله از منطقه «والتامستو» در شمال لندن به چشم میخورد که شعری را در وصف حال خود را در این زمانه نادیده گرفته شدن بیان کند.
 
ممکن است شعر او آرام بهنظر برسد اما با اطمینان میتوان گفت این مانعی برای بیان واقعیات نشده است. او هنگامی که شعر خود را دکلمه میکند به سرعت و موزون سخن میگوید و با دستهای آنچنان هوا را میشکافد که تا بر واژگان و معانی آنها تاکید کند.

«خان» یکی از دانشآموزان مدرسه «لاما» و ششمین مسلمان این منطقه محروم از شمال لندن بهشمار میرود. او برای شعر «سیرک دروغها» در فهرست نهایی جایزه ادبی مسلمانان جوان قرار گرفت.
 
شعر وی با این جملات آغاز میشود: «من یک استاد دروغ بودم ... از دروغهای سپید تا دروغهای سیاه ... و هر آنچه در آن است.» «شابانا» میگوید که این شعر را هنگامی سروده است که دوران بسیار مشقتباری را در مدرسه، با دوستان و خانواده گذرانده است. وی اظهار کرد: «نوشتن به من این احساس را میدهد درد دلم را خالی کنم. این حس را ایجاد میکند که انگاری تمامی مشکلات به اندازه یک قلم و کاغذ ساده و کوچک میشوند. نوشتن به من احساس زنده بودن میدهد.»
 
مراسم اهدای این جایزه ادبی قرار است در ساختمان سنای دانشگاه لندن برگزار شود و در آن به کودکان 5 تا 16 سال مسلمان در دو بخش شعر و داستان کوتاه جوایزی اهدا خواهد شد. در هر بخش همچنین 4 تن از گروههای سنی مختلف جایزه خود را دریافت خواهند کرد.
 
مسئولین برگزاری جایزه ادبی مسلمانان جوان گفتهاند 500 اثر را دریافت کردهاند و «شابانا» یکی از 40 کودکی است که در فهرست نهایی قرار گرفته است.
 
مسئولیت برگزاری این مراسم و اهدای جوایز را موسسه خیره «یاران مسلم» واقع در «بیرمنگهام» انگلستان بر عهده دارد؛ این موسسه همچنین وظیفه حمایت از زنان بهحاشیه رانده شده و مورد آزار قرار گرفته را نیز برعهده دارد.
 
این جایزه بخشی از رویداد رقابتی بزرگتری است که توسط انتشارات «پنگوئن» حمایت میشود که شامل اهدا جایزه ادبی برای بزرگسالان است.
 
«مسعود احمد» مدیر انجمن توسعه موسسه «یاران مسلم» میگوید: «هر کودکی باید از امکان تحصیل برخوردار باشد بدون درنظر گرفتن اعتقادات، نژاد و حتی رنگ پوست. اما کودکان مسلمان بنا به دلایلی از این موضوع محروم ماندهاند. چه این دلایل موقعیت مالی خانواده باشد و یا تعداد اعضای زیاد یک خانواده و دسترسی نداشتن به کتاب و یا اینترنت. این کودکان باید احساس ارزشمندی کنند و نیاز دارند تا به بودن خود افتخار کنند.»
 
هر چند این جایزه عنوان نویسندگان جوان مسلمان را دارد اما به گفته «احمد»هیچ محدودیتی برای کودکانی با اعتقاد به دیگر ادیان وجود ندارد. وی تاکید کرد که این رویداد ادبی فقط با محوریت خلاقیت و آموزش پایهگذاری شده است و به هیچ عنوان سیاسی نیست.
 
در دورانی که مدارس مسلمانان انگلستان به عنوان مکانی برای افراطیگری معرفی میشوند و هنگامی که دانشآموزان مسلمان به دلیل ترس از برداشت نادرست از بیان آنچه در ذهن دارند میهراسند، به نظر میرسد چنین رویدادی اهمیتی دوچندان پیدا کرده است؛ زیرا کودکان میتوانند بدون برچسب تروریسم و سوءبرداشتی که رسانههای غربی ترویج میکنند، در آن نظرات خود را آزادانه بر زبان آورند.
 
«کت بروگان»، شاعر و معلم مدرسه «شابانا» میگوید: «کودکان مسلمانی که من با آنها کار میکنم به کلیشههایی ناعادلانه بدل شدهاند. آنها میدانند که مردم به دلیل پیشزمینه مذهبی و یا داشتن حجاب اسلامی، دگرگونه درباره آنان قضاوت میکنند.»
 
وی که نام دو تن از شاگردانش در فهرست نهایی دیده میشود، میافزاید: «نوشتن بهویژه سرودن شعر به کودکان این فرصت را میدهد تا آنچه که بهواقع هستند را نمایان کنند؛ چیزی بسیار متفاوت از آنچه در رسانهها میبینیم.»
 
اسامی درون این فهرست بسیار گسترده هستند اما به عنوان مثال یکی از شاخصهای دیگر آن داستانی است درباره دختری که سوپرمارکت گم میشود و نمیتواند مادر خود را بیابد. این شعر که توسط دختری 13 ساله سروده شده است نقدی است بر رفتارهای ناعادلانه با کارگران در «دبی».

نظر شما
پربیننده ها