رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه:

تنش‌زدایی کشورها راهکار مهار داعش در منطقه است؛ اولویت حفظ ساختارهای موجود

رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه گفت: در حال حاضر حفظ ساختارهای موجود سیاسی در آسیای مرکزی و حل و فصل تنش‌های موجود بعنوان راهکارهای کوتاه و بلند مدت مقابله با افزایش تحرکات و نفوذ داعش اهمیت خاص دارد.
کد خبر: ۶۱۷۵۹
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۶ - 10December 2015

تنش‌زدایی کشورها راهکار مهار داعش در منطقه است؛ اولویت حفظ ساختارهای موجود

به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، «کیهان برزگر» رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه در حاشیه کنفرانس "بررسی عناصر تاثیرگذار بر امنیت و توسعه در آسیای مرکزی" که در پایتخت قرقیزستان در حال برگزاری است، در گفتوگو با خبرنگار دفتر منطقهای فارس در بیشکک با اشاره به واقعی بودن خطر داعش و احتمال نفوذ آن به کشورهای آسیای مرکزی گفت: تجارب قدرت یابی پدیده داعش در کشورهای عراق و سوریه نشان میدهد در صورت تضعیف ساختار حکومتی در دولتهای منطقه و همچنین ادامه منازعات سیاسی و عدم همکاری متقابل، موضوع افراط براحتی امکان تاثیرگذاری بر کشورهای اسیای مرکزی را دارد.

وی گفت: علت حضور بنده به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران، انتقال تجربیات مطالعاتی در حوزه کشورهای خاورمیانه و انتقال آن به حضار شرکت کننده که اکثریت از کشورهای آسیای مرکزی هستند، میباشد و در این کنفرانس سعی دارم تجارب جمهوری اسلامی ایران در خصوص پاسخ به چرایی فعال شدن جریان داعش در برخی کشورهای منطقه را برای طرفهای علاقمند تشریح نماییم.

برزگر با اشاره به علت برگزاری چنین کنفرانسهایی در منطقه آسیای مرکزی همچنین گفت: نگرانیهای زیادی از احتمال سرایت جریان افراط به کشورهای آسیای مرکزی از مسیر افغانستان و قفقاز وجود دارد و بایستی با تحلیل وضعیت موجود؛ عوامل تشدید کننده فضای افراطگرایی در منطقه را هرچه زودتر شناخت و در حل این مسائل گام برداشت.

این استاد دانشگاه، با اشاره به فرضیه سوءاستفاده احتمالی برخی کشورها از بزرگنمایی خطر داعش تاکید کرد: هر منطقه ویژگیهای منحصر به خود را دارد و پیچیدگی داعش نیز در ادغام همین ویژگیهای محلی با مسائل ژئوپلتیکی مناطق هدف است بنابراین کشورها هم نگاهشان به موضوع داعش متفاوت است.

وی ادامه داد: طبیعی است که روسیه، به هرحال نگرانیهایی را از جنگجویان داعش دارد، زیرا این وضعیت میتواند بر منافع ملی این کشور تاثیرگذار باشد اما روسیه دلیلی ندارد که دیگران را حساس کرده و بخواهد از این فضا به نفع خود سود برده زیرا خطر، خطری جدی و قابل تامل است.

برزگر افزود: به نظر من هر کشوری در موضوع مبارزه با داعش منافع و امنیت ملی خود را در اولویت قرار میدهد و این یک موضوع طبیعی است. همه کشورها این موضوع را در قالب منافع کشور خود میبینند. بنابراین من این موضوع را در این قالب بیشتر می بینم تا اینکه روسیه بخواهد بصورت مصنوعی کشورهای دیگر را حساس کند و در این کنفرانس هم مطرح شد که موضوع داعش یک موضوع مهم است و همه این را بطور جدی مطرح کردند.

رئیس پژوهشکده مطالعات استراتژیک خاورمیانه با اشاره به راهکارهای کاهش خطر نفوذ داعش در منطقه نیز گفت: در این کنفرانس موضوعی که بدنبال طرح آن بودم، ضرورت همکاری جدی دولتهای آسیای مرکزی بعنوان یکی از مهم ترین الزامات ممانعت از ورود جریانات تندرو و استفاده آنان از فضای عدم همکاری است و بایستی به این نکته نیز اذعان کنم که در حال حاضر این همکاری وجود ندارد.

برزگر همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص نحوه حکومت داری کشورهای منطقه و تاثیر آن بر فعال شدگی جریان داعش نیز تاکید کرد: در حال حاضر حفظ وضعیت موجود مقدم بر حرکت به سمت اصلاحاتی است که امکان تضعیف جریان دولت را در پی خواهد داشت.

وی ادامه داد: کنترل دولت بر جریانات داخلی در شرایط فعلی لازم مینماید، زیرا در صورت عدم احاطه لازم؛ ممکن است پدیدههای تندرو از شرایط استفاده و جامعه را به سمت بحران عمیق سوق دهند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: تضعیف نظام سیاسی و ساختار دولت ممکن است برای پدیدههای نوظهور در کوتاه مدت فرصتهایی را ایجاد کنند. البته دولتها باید توجه کنند که بین امنیت بشری و امنیت دولت فضای تعادلی را باید در بلند مدت برقرار کرده که نگاه نخبگان را به سمت خود جلب کنند.

منبع: فارس

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار