یادداشت/ علی عبدالصمدی

جلوه‌های تجلی نهضت «عاشورا» در «دفاع مقدس»

فرهنگ مستغنی «دفاع مقدس» وامدار نهضت سلحشورانه عاشوراست؛ چرا که حماسه آفرینی، شهامت، شجاعت، حق‌طلبی و کسب رضایت‌الهی جهت رسیدن به رضوان رضایت حق تعالی از اهم مؤلفه‌های فرهنگ دفاع مقدس است.
کد خبر: ۶۱۸۲۱۵
تاریخ انتشار: ۰۲ مهر ۱۴۰۲ - ۰۰:۱۳ - 24September 2023

سی و یکم شهریور ماه؛ مطلع فجر «دفاع مقدس»گروه حماسه و جهاد دفاع‌پرس - علی عبدالصمدی؛ جنگ تحمیلی رژیم بعث علیه ایران منجر به شهادت و یا مجروحیت و جانبازی خیل عظیمی از هم میهنانمان شد. دشمنان قسم خورده‌ی این آب و خاک دست در دست یکدیگر دادند تا این کشور را به نابودی بکشانند، اما ایران عزیز با اقتدار هر چه تمام‌تر همچنان پا بر جاست. ملت بی‌دفاع ایران زیر آتش بار دشمن به فیض شهادت نائل شدند و نهایتا آنچه در بطن و متن جامعه شکل گرفت فرهنگی بود که با نام «فرهنگ دفاع مقدس» شناخته می‌شود.

فرهنگ دفاع مقدس اگر چه از زمان وقوع جنگ بین ایران و رژیم بعث شکل گرفت، اما آموزه‌ها و مفاهیمی که در درون خود مستتر داشت که وامدار فرهنگ مستغنی اسلامی و شیعه به ویژه نهضت عاشوراست. رشادت، حماسه آفرینی، شهامت، شجاعت، حق طلبی و کسب رضایت اللهی جهت رسیدن به رضوان رضایت حق تعالی از اهم مولفه‌های این فرهنگ بودند.

مهم‌ترین الگو‌های این فرهنگ همان گونه که ذکر شد، فرهنگ اسلامی است که ریشه در تعالیم حضرت محمد (ص) دارد. عدالتخواهی علی (ع)، ایثارگری حسن (ع) و شهادت طلبی حسین (ع)، خداجویی سجاد (ع)، صبر و شکیبایی امام باقر العلوم (ع)، صداقت امام صادق (ع)، وفاداری امام کاظم (ع)، راضی به رضایت خدا بودن امام رضا (ع)، بخشندگی امام جواد (ع)، هدایتگری امام هادی (ع)، تحمل شرایط اسارت امام حسن عسکری (ع) و منتظر فرج اللهی بودن حضرت، ولی عصر (عج) تماما جزء اهم خصائص فرهنگ دفاع مقدس به شمار می‌رود.

تجلی و تبلور این فرهنگ را می‌توان در ابعاد مختلف فرهنگی کشور مشاهده کرد. از هنر‌های نمایشی مانند تئاتر و سینما و تلویزیون گرفته تا ادبیات (شعر و نثر)، موسیقی، نقاشی و خطاطی و... طی دهه‌های گذشته از فرهنگ دفاع مقدس متاثر شدند و نتیجتا هنرمندان این عرصه‌ها آثاری را خلق کردند که بعضا ماندگار نیز شدند.

آغاز هفته‌ی دفاع مقدس نه‌تنها سالروز آغاز جنگ تحمیلی است، بلکه نقطه‌ی سرآغاز مجموعه آموزه‌هایی با عنوان «دفاع مقدس» است که بن مایه‌ی آن فرهنگ اسلامی و شیعه است. شایسته و بجاست که یاد شهدای دوران هشت ساله‌ی دفاع گرامی داشته شود و برای آمرزش ارواح طیبه‌ی ایشان از درگاه خداوند طلب مغفرت و رحمت شود و سیره و حیاتشان الگویی جامع برای نسل‌های بعدی باشد.

انتهای پیام/۱۳۳

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار