به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، نشست خبری سیوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان با حضور مجید زینالعابدین دبیر جشنواره و رئیس بنیاد سینمایی فارابی و مصطفی محمودی مدیر روابط عمومی جشنواره در سالن عباس کیارستمی بنیاد سینمایی فارابی برگزار شد.
زینالعابدین در این نشست با بیان اینکه از زمانی که فعالیت خود را در بنیاد سینمایی فارابی شروع کردهام، دوستان و کارشناسان رسانه نقطه نظرات خود را در قالب یادداشتهایی ارائه کردهاند که از بسیاری از آنها استفاده کردم. از دوستانی که مشفقانه مطالبی را نوشتهاند تا جشنواره بهتری داشته باشیم تشکر میکنم، گفت: ستاد سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کودکان و نوجوانان از ابتدای مردادماه، دور جدید فعالیت خود را آغاز کرد و تلاش کردیم ستادی چابکتر به لحاظ ساختاری داشته باشیم. عدهای اعلام داشتند چابکسازی امری ضروری است و سعی کردیم این فرآیند را از تعداد نفرات شروع کنیم و با توجه به ظرفیتهای موجود در اصفهان تلاش کردیم افرادی را انتخاب و تفویض اختیار کنیم. در این فکر هستیم که جشنواره هم به در حوزه ملی و هم در حوزه بینالمللی دارای شأن بلندی باشد.
چرا جشنواره ۳۵ در یک بخش برگزار نشد؟
وی در ادامه گفت: ابتدا پیشنهاد دوستان در ستاد این بود که بخش ملی و بینالملل به صورت یک بخش واحد برگزار شود اما به دلیل اهمیت تولیدات داخلی، خواستیم بخش ملی به صورت جداگانه برگزار شود. این مسئله منوط به میزان استقبال صاحبان آثار از جشنواره بود که خوشبختانه تعداد زیادی فیلم در بخش ملی و بینالمللی به دست ما رسید. از همان ابتدا قرار به تمدید زمان ثبت نام نبود و زمانی که تعداد قابلتوجهی فیلم به دست ما در دبیرخانه این جشنواره رسید تصمیم گرفتیم این جشنواره را به صورت مجزا در بخش ملی و بینالملل برگزار کنیم.
رئیس بنیاد فارابی درباره تقویم برگزاری این جشنواره گفت: مراسم افتتاحیه این جشنواره روز چهاردهم مهر در اصفهان که شهر زندگی نامگذاری شده برگزار خواهد شد و مراسم اختتامیه در روز پنجشنبه بیستم مهر برگزار خواهد شد. نمایش فیلمها هم زمان با هفته جهانی کودک، از روز پانزدهم مهر آغاز خواهد شد. از نویسندگان و منتقدان برای تماشای آثار دعوت میکنم تا با حضور و ارائه نقطهنظرات خود سینمای کودک و نوجوان را به پویایی برسانند.
شعاری پیشبرنده برای همه گروههای سنی
او در ادامه اظهار داشت: شعار جشنواره امسال «بچهها به سمت قله» است. کودکان روحیهای آرمانگرایانه و کمالطلبانه و میل بسیاری به پیشرفت دارند. به این دلیل این شعار را انتخاب کردیم تا این میل در آنها تقویت شود و از لحاظ انگیزشی نیز به این سمت هدایت شوند و البته این شعاری پیشبرنده برای همه گروههای سنی است و میتواند به سینمای کودک نیز کمک کند.
زینالعابدین درباره آمار آثار متقاضی در این دوره از جشنواره گفت: ۵۵۹ اثر در بخش ملی و بینالمللی به دبیرخانه جشنواره رسید که ۲۰۰ اثر از ۴۰ کشور جهان را شامل میشدند. همچنین ۵۱ اثر بلند داستانی، ۱۱۸ اثر پویانمایی و ۱۸۹ فیلم کوتاه به دبیرخانه این جشنواره ارسال شده است.
چهارباغ و ساحل خانه جشنواره ۳۵ در اصفهان
او در ادامه گفت: جشنواره برای بیست و سومین بار است که در اصفهان برگزار میشود. خانه جشنواره پردیس سینمایی چهارباغ و ساحل انتخاب شده که داوران کودک و نوجوان ما در این دو پردیس سینمایی فیلمها را داوری خواهند کرد و سالن سوره نیز میزبان گروهی از هنرمندان و کارشناسان خواهد بود. ستاد اجرایی جشنواره در اصفهان در حال برنامهریزی برای افراد دارای معلولیتهای جسمی هستند تا آنها بتوانند در سالنهای جشنواره حاضر شوند.
زینالعابدین در ادامه گفت: ۸۳۵ داور کودک و نوجوان در این دوره حضور دارند که تعداد دختران و پسران در این آمار تقریبا به یک نسبت است و این افراد در دو سالن حاضر خواهند شد و به داوری آثار میپردازند. ۳۷۷ کودک و نوجوان اصفهانی برای خبرنگاری دورههای آنلاین و حضوری را گذراندهاند و در تلاش هستیم تا همه این افراد را به جشنواره متصل کنیم و به عنوان مهمان در این جشنواره حاضر باشند.
المپیاد هفتم همزمان با جشنواره آغاز میشود اما پایان نمیپذیرد
دبیر جشنواره تاکید کرد: امسال همزمان با این جشنواره، هفتمین المپیاد فیلمسازی نوجوانان آغاز میشود. فکر کردیم این المپیاد باید برای سینمای کودک ثمره مهمی داشته باشد و بتواند به پویایی آن کمک کند و به همین دلیل تلاش کردیم امسال المپیاد به صورت بسیطتر برگزار شود. المپیاد هفتم همزمان با این جشنواره آغاز میشود اما با اتمام جشنواره پایان نمیگیرد و طی سه ماه بچهها آموزش بیشتری میببینند و با فضای سینما بیشتر آشنا میشوند تا بتوانند وارد سینمای کوتاه و بعدها بلند شوند و در سالهای بعد و در المپیادهای بعدی بتوانیم از آنها استفاده کنیم. به زودی از طراحی جدید پوستر المپیاد رونمایی خواهد شد و برنامههای آن اعلام میشود.
زینالعابدین درباره المپیاد فیلمسازی نوجوانان ادامه داد: طراحی داستان و ساخت فیلم کوتاه دو محور تخصصی المپیاد فیلمسازی هستند. محرومیتزدایی آموزشی و ایجاد شرایط یکسان برای افراد در این مسیر راهبرد اول و تربیت نسل آگاه با بینش ایران اسلامی محور دوم راهبردی در این برنامه است. من و خانواده عزیزم، من و قهرمانان وطنم، من و دوستان با وفایم، من و شهر زندگیام، خدایی که مرا دوست دارد، دنیای هیجانانگیز نوجوانی از جمله موضوعاتی است که برای آثار ارسالی المپیاد امسال در نظر گرفته شده که بچهها میتوانند ایده دهند یا مطابق با آن فیلم کوتاه بسازند.
او همچنین اظهار داشت: تعدادی کارگاه آموزشی پیشبینی شده است که برخی از مدرسان در داخل کشور هستند و طی پنج روز، کارگاههای موضوعی فیلمسازی را برگزار میکنند. این کارگاههای آموزشی از روز شنبه ۱۵ تا چهارشنبه ۱۹ مهرماه با موضوعات «یافتن بهترین میزانسن برای مفهوم سکانس»، «فیزیک صدا، کار با ابزارهای صدابرداری» و «ریتم در تدوین»، «انتقال تجربه، تولید فیلم به زبان ساده» و «بازیگری به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان»، «نقش و کارکرد فیلمهای آموزشی»، «نقد فیلم»، «تولید و عرضه فیلمهای کودکان»،«تولیدات مشترک فیلمهای کودکان» و «نگاه خاص به جشنواره آشوکینوی لهستان» برگزار خواهد شد.
خبر خوش دبیر جشنواره در نشست با خبرنگاران
زینالعابدین در ادامه این نشست گفت: شورای عالی سینما در دو هفته گذشته با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیرآموزش و پرورش با موضوع «زنگ سینما» جلساتی را برگزار کرده است که این مسئله دغدغه افراد زیادی است و این شورا مصوب کرد که زنگ سینما برای مدارس از امسال راه اندازی شود. وزارت آموزش و پرورش در خصوص ساز و کار اجرایی آن بحثهایی داشتند و در شوراهای آموزش این ساز و کارها بررسی خواهند شد و سازمان سینمایی با دستور وزیر ارشاد مسئولیت پیدا کرد تا به وزارت آموزش و پرورش در این خصوص کمک کند. امیدواریم هم فیلمهای خارجی و هم ایرانی متناسب با سینمای کودک و نوجوان در زنگ سینما به نمایش درآیند و این اتفاق قطعا میتواند به حوزه تولید و اقتصاد سینما کمک کند و منجر به افزایش تولید شود.
او ادامه داد: در بخش بینالملل از ۴۰ کشور متقاضی، در بخش فیلم بلند داستانی ۱۲ کشور در جشنواره حاضر هستند و اندونزی، بلژیک، امارات، پرو، کانادا، ترکیه چین، روسیه، کره، لهستان و هلند از جمله این ۱۲ کشور هستند. در بخش بینالملل فیلمهای کوتاه و داستانی فیلمهای ۱۱ کشور آرازنتین، آلمان، ارمنستان، جمهوری چک، عراق، کانادا، فرانسه و کره حاضر هستند که از این میان ۸ اثر پویانمایی و ۴ فیلم کوتاه داستانی هستند.
همچنین در بخش ملی شاهد تنوع فراوان بومی و جغرافیایی هستیم. از ۳۵۹ فیلم متقاضی در بخش بلند داستانی (شامل فیلمهای ویدئویی، تله فیلم و سینمایی) آثاری از آذربایجان شرقی و غربی البرز، یزد، قم، گیلان و اصفهان حاضر هستند که فیلمسازان با تنوع بومی فراوان و با فرهنگها و آداب مختلف در جشنواره شرکت کردهاند که این مسئله نشان دهنده نگرش آنها به سینمای کودک و نوجوان است.
زینالعابدین افزود: ۷۲ درصد از فیلمهای بخش ملی تولید بخش خصوصی هستند و این مسئله نشان میدهد که بخش خصوصی توجه زیادی به تولید فیلمهای کودک و نوجوان دارد و تنها ۲۸ درصد فیلمها از حمایت نهادهای مختلف دولتی بهره بردهاند.
او اظهار داشت: در بخش پویانمایی، به جهت گران بودن این هنر، وضعیت متفاوت است و ۶۴ درصد آثار مربوط به بخش دولتی و ۳۴ درصد فیلمها مربوط به بخش خصوصی است. در بخش فیلمهای کوتاه داستانی، غلبه با بخش خصوصی است و ۷۵ درصد متعلق به تهیهکنندگان مستقل سینما و ۲۵ درصد آثار با حمایتهای نهادهای مختلف ساخته شدهاند.
زینالعابدین درباره سایر بخشهای سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کودکان و نوجوانان گفت: بخشی از جشنواره به مرور آثار بینالمللی اختصاص یافته است. فیلمهایی از روسیه با همکاری موسسه روسکینو که معتبرترین شرکت تولید و توزیع فیلم در روسیه است، در این بخش حاضر هستند و از سینمای چین نیز با همکاری شرکت سینمای کودک و نوجوان چین، هر روز یک فیلم در بخش مرور آثار در خانه جشنواره و در بخشی خارج از مسابقه به نمایش درمیآیند.
زینالعابدین گفت: تعدادی کودک و نوجوان از کشورهای خارجی مهمان جشنواره هستند که آنها به عنوان داور کودک و نوجوان خارجی با جشنواره همکاری خواهند داشت.
او ادامه داد: در بخش سیفژ نیز میهمانانی داریم. سیفژ قدیمیترین نهاد سینمای کودک و نوجوان بوده که دبیرخانه آن در تهران واقع شده است.
همچنین پنج کارگاه تخصصی برای نقد فیلم خواهیم داشت و کشورهایی چون صربستان و… کارگاههای بخش بین المللی را ارئه میدهند.
دبیر جشنواره سی و پنجم، در ادامه اسامی فیلمهای بخش داستانی بلند، پویانمایی کوتاه و فیلمهای کوتاه داستانی بخش ملی جشنواره را اعلام کرد.
او در پایان این بخش از نشست اعلام کرد: هفته آینده و در نشست خبری دوم جشنواره در شهر اصفهان، اسامی داوران و نیز نام فیلمهای بینالملل اعلام خواهد شد.
انتهای پیام/ 121