به گزارش گروه سایر رسانههای دفاعپرس، حجتالاسلام «سید ناصر میر محمدیان» مدیرعامل بنیاد هدایت در جمع مدیران کل تبلیغات اسلامی کشور در جوار مزار سردار شهید سلیمانی، با اشاره به رسالت مهم مساجد در جامعه اظهار داشت: مسجد بعد از انقلاب متحول شد و هر کس میخواست در جریان جدیدترین اخبار باشد به مسجد رجوع میکرد، اما در دهه ۷۰ جایگاه مسجد افت کرد.
مدیرعامل بنیاد هدایت خاطرنشان کرد: در دهه ۸۰ مجموعههای فرهنگی با ایده مسجد تربیتی وارد شدند، سپس تلاش شد مسجد اجتماعی شکل بگیرد یعنی مسجدی که امور مردم را اداره میکرد.
وی با بیان اینکه مسجد جامعه پرداز در اداره محله اهمیت زیادی دارد، عنوان کرد: در کلان رویکرد مرحله انقلاب اسلامی و نظام اسلامی را گذراندیم و در مرحله دولت اسلامی هستیم؛ اگر این مرحله شکل نگیرد، جامعه اسلامی تحقق نمییابد.
حجتالاسلام میرمحمدیان بیان کرد: جایگاه مسجد در مرحله دولت سازی تعیین کننده و محوری است؛ بنابراین باید به درستی کار مسجد را انجام دهیم؛ در این راستا در دولت سازی دو کار وجود دارد، یکی اینکه مسجد طراح الگوی پیشرفت است و دیگری اینکه متولی تربیت است؛ این کارکرد در دولتسازی باید دنبال شود.
وی متولی نداشتن مسجد را یکی از مشکلات آن برشمرد و گفت: برای این موضوع ۳ راه حل معرفی کردیم یک سازمان داشته باشیم و همه وظایف را برعهده بگیرد که کسی این را قبول نمیکند؛ راه دوم این است کمیته و قرارگاهی شکل دهیم که متولیان اصلی مسجد کار را باهم مدیریت کنند، اما مشکل این است دبیرخانه در کجا شکل بگیرد.
مدیرعامل بنیاد هدایت خاطرنشان کرد: در این زمینه نیز سه پیشنهاد وجود دارد اول اینکه ذیل امام جمعه مرکزی شکل بگیرد دوم اینکه ساختار درست نکنیم و یکی از این دستگاهها دبیرخانه را بر عهده بگیرد و یک راه حل ترمیمی داشتیم که یک نهاد بین بخشی باشد.
وی گفت: بخشی نیز تصمیم گرفتند امور مساجد راه اندازی شود ما از این راه استقبال میکنیم، اما ایراداتی وجود دارد که باید احصاء شود؛ مشکل اصلی مساجد این است که مردمی نیست و حاکمیت، مسجد را از مردمی بودن خارج میکند، اگر مردم مسجد را رها کنند دیگر مسجد آباد نمیشود، مردم باید زیر بار مسئولیت مسجد بروند.
حجتالاسلام میرمحمدیان افزود: روحانیت جایگاه مهمی در مسجد دارد، همچنین باید بدانیم راهبری مسجد دو منظر دارد که راهبری نرم و راهبری سخت است؛ این جنس راهبری که مد شده، راهبری سخت است.
وی با اشاره به نقش بنیاد هدایت در این مسیر بیان کرد: ما در بنیاد هدایت ۸ مسئولیت داریم، اولین تولید دانش است؛ این دانش باید ناظر به تجربه میدان باشد، همچنین با مبانی دینی سازگار بوده و رویکردی جامعه پردازانه داشته باشد و مهارتهای مورد نظر و محتواهای مورد نیاز را تولید کند. همچنین مجموع تولیدات از نظر مفهومی، همبستگی داشته باشد. موضوع دیگر توانمندسازی و دیگری گفتمان سازی و عملیات سازی است، در عملیاتسازی، آرایش جدیدی به شبکه میدهیم تا توانمندیها را تکمیل کند.
حجتالاسلام میرمحمدیان تصریح کرد: برخی از عملیاتها همانند محله همدل، بانور و اوج حول حل مسأله شکل میگیرد و برخی از طرحها مانند مهمانی محله و محله اربعینی برای تعظیم شعائر بود و در عملیات فعلی نیز محور ما، جهاد تبیین است.
بار اصلی توانمندسازی بر دوش شبکه راهیاری
وی ادامه داد: ما در هر عملیاتی ۴ بسته به امام منتقل میکنیم اول بسته نقش است اینکه نقش در مسجد کجاست و به جایگاه امام و محله میپردازد؛ همچنین بسته عِده و عُده؛ یعنی چطور مردم را پای کار بیاوریم و امکانات و تجهیزات را جذب کنیم و دیگری بسته مأموریت است که با چه هدف کار انجام شود؛ اینها در سبد عملیات میآید و در الگوسازی نیز انگیزه را بالا میبرد تا ایدههای جدید را منتقل کند و باعث بارور شدن میشود.
مدیرعامل بنیاد هدایت افزود: راهیاری یکی از بخشهای مهم توانمندسازی است. معرفی محصولاتی که تولید میشود، کمک به شبکه مساجد، ایجاد موقعیت برای انتقال آموزش در مساجد و تسهیل سازی ارتباطات بین خودشان و دستگاهها و ایدههای شبکه سازی همگی از کارهای مهم راهیاری است. ما یک بسته داریم که سه سطح دارد سطح یک سطح پایه است سطح دو پیشرفته است سطح سه بستههای ویژه است. بسته پیشرفته ذیل اینها به جزئیات میپردازد که از اقامه نماز تا اقامه شعائر و تبلیغ و گره گشایی و مشاوره و تحکیم خانواده و مهندسی فرهنگی است.
حجت الاسلام میرمحمدیان ادامه داد: همچنین بسته ویژه نیز داریم که مسجد میتواند خدمات ویژهای با همراهی دستگاهها به مردم ارائه دهد که در ارتباط با آموزش و پرورش مسائلی مانند جشن تکلیف و برگزاری کلاسهای دینی و حضور امام در مناسبتها و اعطای مجوز برای تأسیس مسجد مدرسه و یا برای قوه قضائیه از راه اندازی پایگاه داوری و حمایت از خانواده محکومان و پیشگیری از جرم جزئی از خدماتی است که جاهای مختلف میدهند و مسجد به طور تخصصی وارد میشود.
خدمات حاکمیت از طریق مسجد به مردم برسد
مدیرعامل بنیاد هدایت خاطرنشان کرد: ما باید کنشگران مسجد را فعال کنیم و خدمات حاکمیت از طریق مسجد به مردم برسد؛ اگر این کار شود مسجد آباد میشود. در این راه باید با ائمه جماعات همراه باشیم؛ خوشبختانه روحانیت پای کار مساجد ایستاده است و مسئولان نیز باید پار کار مساجد باشند، برخی میگویند مساجد کارکرد اصلی خود را از دست داده است در حالی که چنین نیست و باید ظرفیتها را تقویت کرد.
مدیرعامل بنیاد هدایت افزود: گاهی فعالان فرهنگی مسجد نا امید هستند، در حالی که مساجد فعال و خوب فراوانی وجود دارد و به ما انگیزه میدهد، اقداماتی که با تلاش جوانان در مساجد رقم میخورد، بسیار ارزشمند است. رویکرد ما در تحول آفرینی است؛ نسبت به مسجد، امام و بانوان مسجدی، و فعالان و کنشگران و بسیجیان به ایجاد همافزایی بپردازیم و همه باید از ظرفیت مسجد استفاده کنیم.
حجتالاسلام میر محمدیان بیان کرد: در سال جاری در ارتباط با برنامههای مختلف فرهنگی و اوقات فراغت بودجههایی تعلق گرفته است؛ مسجد شورای راهبردی دارد که در آن تصمیم گیریهای خوبی میشود. در میدان نیز کنشگران خوبی در حوزه مسجد داریم؛ نباید در این شرایط ناامید شویم باید به دنبال تعامل در این مسیر باشیم که در بنیاد هدایت همه تلاش ما ایجاد همافزایی است.
منبع: مهر
انتهای پیام/ ۱۳۴