به گزارش دفاعپرس از مشهد، حجتالاسلاموالمسلمین «علیاکبر سبزیان» مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی در نشست «بررسی نقش کتابخانههای عمومی بر توانمندسازی نابینایان» که امروز در کتابخانه عمومی دکتر شریعتی شهرستان مشهد برگزار شد، اظهار داشت: امروزه کتابخانهها به عنوان قرارگاههای فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی در حوزه گفتوگو محوری، تعامل و توانمندسازی اقشار مختلف جامعه معرفی میشوند.
وی از جمله فعالیتهای کتابخانههای عمومی را توجه به افراد با نیازهای خاص عنوان کرد و افزود: مایه مسرت است که اعلام کنم امروز علاوه بر قشر نابینا، ناشنوایان و معلولین جسمی و حرکتی نیز میتوانند از خدمات کتابخانههای عمومی استفاده کنند و این افتخاری برای ما است تا برای این مخاطبان وفادار نقش تسهیلگر را ایفا کنیم.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسان رضوی فعالیت کتابخانهها را به چهار دسته تقسیم کرد و گفت: ارائه اطلاعات، آموزش، مهارتافزایی و ارائه خدمت به قشرهای مختلف جامعه از عمدهترین فعالیت کتابخانههای عمومی در نسل جدید خود هستند. ارائه اطلاعات امروز به صورت سنتی و مدرن در کتابخانهها در حال انجام است. آموزش و مهارتافزایی نیز در قالب برگزاری کلاسهای آموزشی در کنار خدمات سنتی کتابخانهها برگزار میشود. ارائه خدمت به قشرهای مختلف را نیز همچون ایجاد بخش کودک، نابینایان و کمشنوا و ناشنوا در کتابخانهها نیز انجام میشود.
سبزیان یادآور شد: در خراسان رضوی نیز بخش نابینایان در کتابخانههای عمومی شهرستانهای سبزوار، نیشابور، کاشمر و مشهد (کتابخانه مرکزی امام خمینی (ره) و دکتر شریعتی) فعال و در حال ارائه خدمات به این قشر جامعه است. تلاش ما بر این است تا با استفاده از ظرفیت کتابخانهها بهعنوان مکان سوم و دانشگاههای مردمی به بسیاری از نیازهای فکری، اطلاعاتی و دانشی جامعه مخاطب پاسخ داده شود.
این مسئول با بیان اینکه ارتباط بین بخش نابینایان کتابخانههای عمومی استان فراسازمانی و در سطح ملی است، بیان داشت: ادارهکل کتابخانههای عمومی استان براساس اسناد بالا دستی در خصوص برگزاری برنامهها و فعالیتهای فرهنگی مشترک با جامعه نابینایان آمادگی کامل دارد.
۱۹ هزار نفر از افراد دارای معلولیت خراسان رضوی نابینا و کم بینا هستند
حمیدرضا علیزادهرضایی معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی در این نشست ضمن تقدیر از ارائه خدمات به قشر نابینا و کمبینا در کتابخانههای عمومی گفت: در حدود 140 هزار پرونده افراد دارای معلولیت در استان تشکیل شده است، که تعداد ۱۹ هزار نفر از این افراد نابینایان و کمبینایان هستند.
وی در خصوص بررسی وضعیت معلولین در جامعه از سوی سازمان بهزیستی، بیان داشت: مرحله پیشگیری در سن سه تا شش سالگی و در سه سطح انجام میشود، هدف غایی ما در این مرحله در حد امکان بازگشت بینایی و در مرحله بعد بررسی سطح معلولیت و ارائه خدمات و تسهیلات مناسب به آنها است. در حوزه توانمندبخشی افراد دارای معلولیت خاصه نابینایان، متاسفانه در حوزه فرهنگ کتاب و کتابخوانی پیشرفت قابل ملاحظهای را نداشتهایم؛ لذا نقش حمایتگر کتابخانهها در این حوزه بیش از پیش نمایان میشود.
معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه بیشتر افراد تحصیلکرده در افراد معلول را نابینایان و کمبینایان تشکیل میدهند، افزود: در سال گذشته چندین تفاهمنامه در راستای ارائه خدمات به این اقشار امضاء شده است و مایه مسرت است که با محوریت ادارهکل کتابخانههای عمومی استان شاهد عضویت رایگان نابینان و کمبینایان را در این مراکز فرهنگی و علمی هستیم.
انتهای پیام/