گروه فرهنگ و هنر دفاعپرس- علی عبدالصمدی؛ کتاب به عنوان یکی از قدیمیترین رسانه ها، همواره یار مهربان بشریت بوده است. خداوند بزرگ از طریق نزول کتاب به پیامبران اللهی مردم را هدایت فرمود. ثبت اطلاعات بر روی الواح سنگی و کتیبهها را به نوعی میتوان نخستین نسل از کتاب برشمرد. با گذر زمان نوشتهها بر روی پوست حیوانات با قابلیت حمل سادهتر امکان پذیر و نهایتا کاغذ اختراع شد.
انتقال مفاهیم از طریق کتاب به نسلهای بعدی در حال حاضر بسیار ساده و مرسوم است. از انتشار کتب آموزشی برای مقاطع تحصیلی مختلف گرفته تا چاپ کتابهای غیر درسی در حوزههای مختلف علمی باعث رشد علم و دانش بشری میشود. به دیگر سخن، تحریر و انتشار کتاب در زمینههای گوناگون بانی بالندگی و پیشرفت هر جامعه است. تربیت افراد اهل مطالعه و کتاب هم بر عهدهی نظام آموزشی است و هم وظیفهای بر عهدهی سایر رسانههای پر مخاطب است. قطع به یقین پاسخ خیل بی شماری از پرسشهای بشری در کتابهای علمی است. بهترین مرجع علوم کتابها هستند.
ساخت انواع داروها، پرواز انسان به سمت کرات مختلف، امکان ایجاد ارتباطات ویدئویی، امکان چاپ سه بعدی و... همه علومی هستند که از طریق مطالعه و تفحص در کتب مختلف به دست آمده اند؛ لذا در انتخاب کتاب جهت مطالعه و پژوهش باید دقت ورزید. نویسندگان کتب در حوزههای مختلف باید با صداقت تمام دست به قلم بشوند و به قولی باید متعهد باشند و از غرض ورزی اجتناب کنند. وقتی مطلبی در قالب کتاب منتشر میشود، به مرور زمان تبدیل به سندی تاریخی و قابل استناد خواهد شد. پس نباید صرفا به دلیل حب و بغض شخصی یا گروهی و جناحی و حزبی و عقیدتی سندی را تولید کرد که باعث تحریف مخاطب شود؛ به ویژه اگر موضوع کتاب در زمینههای تاریخی و اجتماعی باشد. هدایت انسانها به راهی که مصلحت جامعه در آن نیست در دراز مدت باعث انحطاط جامعه خواهد شد.
از سویی دیگر، مسئولین مربوطه نیز باید شرایط لازم و ضروری را جهت نشر کتاب فراهم آورند. اعطای یارانهی کاغذ به انتشاراتیها و تقلیل هزینهی چاپ کتاب میتواند یاری دهندهی اقتصاد پرواز ذهن نویسندگان باشد. از سویی دیگر، تاسیس کتابخانههای گوناگون (اعم از عمومی و تخصصی) در شهرهای مختلف به ویژه در شهرهای محرومتر میتواند زمینه ساز افزایش سرانه مطالعه در کشور شود. برگزاری نمایشگاههای بین المللی کتاب در شهرهای مختلف نیز بهترین راه و شیوه جهت ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است.
۲۴ لغایت ۳۰ آبان در تقویم کشور ما، هفتهی کتاب نام گذاری شده است و فرصتی مغتنم جهت بذل عنایت به موضوع کتاب و صنایع وابسته آن از طرف دولت و بخش خصوصی است.
انتهای پیام /۱۳۳