فارن پالیسی: یمنی‌ها در دریای سرخ چگونه بر رژیم صهیونیستی فشار می‌آورند؟

یک پژوهشگر غربی با اشاره به کارآمدی سیاست تحریم دریایی رژیم صهیونیستی توسط ارتش یمن گفت: کاری که یمنی‌ها در دریای سرخ انجام می‌دهند از نظر ساختاری مشابه تحریم‌های ثانویه آمریکا علیه سایر کشورهاست که اکنون در قبال اسرائیل در دست انجام است.
کد خبر: ۶۴۱۰۸۶
تاریخ انتشار: ۰۷ دی ۱۴۰۲ - ۱۹:۳۰ - 28December 2023

فارن پالیسی: یمنی‌ها در دریای سرخ چگونه بر رژیم صهیونیستی فشار می‌آورند؟به گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع‌پرس، موج جدیدی از مقاومت علیه جنایت رژیم صهیونیستی در قبال مردم مظلوم غزه در یمن شکل گرفته و کلیه مسیر‌های دریایی منتهی به بنادر رژیم صهیونیستی به صورت کلی متشنج شده است. رصدخانه اندیشکده‌ها به نقل از فارن پالیسی به روایت تحولاتی که در دریای سرخ در حال تحقق است می‌پردازد:

عملیات‌های دولت نجات ملی یمن سبب شده تا شرکت‌های حمل و نقل بسیاری دریای سرخ را ترک کنند. نیرو‌های مسلح یمن تا به حال ۱۰۰ حمله موشکی و پهپادی علیه ده‌ها کشتی در دریای سرخ انجام داده و تمام کشتی‌هایی که مقصدشان فلسطین اشغالی است -چه تحت مالکیت این رژیم باشند یا خیر- را در معرض ضربه قرار داده است.

شرکت‌های بزرگ حمل و نقل و انرژی مانند بریتیش‌پترولیوم و مرسک هم برای این که با چنین سرنوشتی رو به رو نشوند، رفت و آمد خود از این دریا را متوقف کردند و این موضوع بر بازار انرژی تأثیر بالایی گذاشته و باعث افزایش قیمت جهانی نفت شده و به زودی باعث افزایش قیمت هر کالایی خواهد شد.

دریای سرخ اتصال کشتی‌های باربری از آسیا به اروپا را ممکن نموده است؛ بنابراین اتفاقاتی که رخ داده است، تنش و اختلال محسوسی در تمام دنیا وجود به وجود آورده است. ریچارد برانز رئیس امور ژئوپولتیک «مؤسسه پژوهشی انرژی اسپکتس» می‌گوید حملات دولت یمن «نگرانی‌هایی درباره بازار‌های جهانی حمل و نقل و صادرات و واردات مشتقات انرژی ایجاد کرده و هرگونه اختلال باعث افزایش تأخیر در این روند و در نتیجه افزایش هزینه‌ها خواهد شد و چنین چیزی تأثیر غیرمستقیم بر تمام ارکان اقتصاد جهانی دارد».

بنابر برخی گزارش‌ها واشنگتن بمباران برخی زیرساخت‌های دولت یمن را بررسی می‌کند و این موضوع چند روز پس از اعلام ایجاد یک نیروی نظامی و ائتلاف چندملیتی برای حمایت از حمل و نقل دریایی در دست بررسی است. اما چنین تهدیدی باعث ایجاد بازدارندگی در برابر این دولت نشده است.

تسلط یمنی‌ها بر دریای سرخ

کارشناسان معتقدند حملات صنعا بخشی از تلاش این دولت برای تقویت هر چه بیشتر حمایت داخلی و جایگاه منطقه‌ای است، زیرا محبوبیت دولت یمن از زمان شروع این حملات افزایش یافته است. به عنوان بخشی از محور مقاومت، دولت یمن متعهد به حمله به کشتی‌های تجاری مرتبط با رژیم صهیونیستی است تا وقتی که این رژیم بمباران غزه را به پایان رساند. به باور کارشناسان غربی ایران از طریق متحدان خود همان کاری را می‌کند که غرب و آمریکا آن را از طریق تحریم‌های اقتصادی علیه تهران انجام می‌دهند و آن عبارت است از «ایجاد محدودیت».

در همین راستا کوین بوک رئیس بخش اداری «مؤسسه کلیر ویو انرژی پارتنرز» که مؤسسه‌ای در امور مشاوره در حوزه انرژی است، می‌گوید «کاری که آنان انجام می‌دهد از نظر ساختاری شبیه تحریم‌های ثانویه آمریکاست. آن‌ها بر همین اساس تلاش کردند هر کسی که با رژیم صهیونیستی ارتباط یا مبادلات تجاری دارد را در معرض حمله یا خطر حمله قرار دهند».

اما چرا دریای سرخ بسیار مهم است؟

حدود ۱۲% از تجارت جهانی و حدود یک سوم کانتینر‌های دنیا از دریای سرخ عبور می‌کند. با عبور حدود ۱۹ هزار کشتی در سال از کانال سوئز، این دریا یک اهرم فشار راهبردی در تجارت انرژی و کالا‌های اساسی محسوب می‌شود. به دلیل نگرانی از حملات یمنی ها، به جای حرکت از طریق این دریا ۱۰۰ کشتی از طریق دماغه امیدنیک در جنوبی‌ترین نقطه آفریقا به سمت غرب حرکت کردند که این موضوع به افزایش مسافت و هزینه می‌انجامد. «این حملات برای توقف معدودی از شرکت‌های باربری کافی بوده است، اما در مرحله‌ای نیست که تمامی حمل و نقل دریایی در این دریا متوقف شده یا مسیر آن‌ها تغییر یابد».

پاسخ واشنگتن به این اقدامات چگونه خواهد بود؟

واشنگتن که اکنون ۳ ناوشکن در دریای سرخ دارد تلاش کرد تا با موشک‌های شلیک شده توسط یمنی‌ها مقابله کند و ۱۰ کشور دیگر را برای تشکیل نیرویی نظامی با خود همراه کند. البته برخی دولت‌ها از بیم پیامد‌های منفی این امر، تمایل ندارند که نام‌شان در این ائتلاف ذکر شود. کما این که گفته می‌شود کشور‌های عربی برای مشارکت در این ائتلاف موافقت کرده اند، اما ترجیح می‌دهند اسمی از آنان برده نشود، زیرا نمی‌خواهند به آنان به مثابه مدافعان رژیم صهیونیستی نگریسته شود.

ریچارد برانز در این باره می‌گوید «این موضوع نشان دهنده دشواری جلب نظر اعضای این ائتلاف درخصوص اتخاذ موضعی آشکار در رویارویی با یمن است». اما به نظر می‌رسد دولت یمن از این تهدید‌ها بیمی ندارند. یکی از مسئولان بلندپایه آنان محمد البخیتی در توییتی نوشته است: «حتی اگر آمریکا تمام دنیا را بسیج کند، عملیات‌های نظامی ما متوقف نخواهد شد مگر این که نسل کشی در غزه متوقف شده و اجازه ورود غذا و دارو و سوخت به ساکنان محاصره شده آن داده شود».

این موضوع به معنای ادامه حالت عدم اطمینان برای شرکت‌های انرژی و حمل و نقل خواهد بود، زیرا بسیاری از آنان منتظر اطمینان‌بخشی قوی‌تر و ثبات بیشتر در جهت از سرگیری فعالیت خود در دریای سرخ می‌باشند.

محاسبات عربستان چگونه است؟

پس از سال‌ها جنگ در یمن، ریاض می‌خواهد از حالت جنگی خارج شود و به همین علت به دنبال صلح با تهران و صنعا بوده است. در این زمینه کوین بوک می‌گوید: «اگر آمریکا به اهدافی در یمن حمله کند ممکن است با گشایش روابط میان عربستان و ایران هم تعارض ایجاد کند».

وی همچنین اضافه می‌کند «اگر چنین اتفاقی بیفتد خطرات برای تولید نفت بار دیگر تشدید خواهد شد و این موضوع ممکن است تصویر فعلی را تغییر داده و چه بسا باعث افزایش قیمت نفت خام شود». آمریکا می‌تواند تحریم‌هایی که در گذشته علیه شخصیت‌های اصلی گروه انصارالله اعمال کرده بود را به عنوان اقدامی بازدارنده دوباره بازگرداند، اما عربستان به فایده چنین ایده‌ای باور ندارد، زیرا ریاض تلاش دارد تا به مشکلات چند ساله خود در یمن پایان دهد و از اینکه این برخورد سخت آمریکا باعث افزایش مشکلات شود، احساس نگرانی دارد.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/ ۱۳۴

نظر شما
پربیننده ها