به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاعپرس، فیلمهای تمساح خونی، بی بدن، آسمان غرب، پرویزخان، آپاراتچی و نوروز از آثار به نمایش در آمده چهل و دومین جشنواره فیلم فجر بودند که برای اکران نوروز ۱۴۰۲ سینماهای سراسر کشور انتخاب شدند.
با توجه به همزمانی اکران نوروز ۱۴۰۳ با ماه مبارک رمضان، و البته با نگاه تأمین نیاز و سلیقه مخاطبان سینما از قشرها و گروههای سنی و فکری مختلف، چینش اکران نوروزی به گونهای انجام شده که همه سلایق را پوشش دهد و از سینمای دفاع مقدس تا سینمای کودک و نوجوان، اجتماعی، ورزشی و کمدی در سبد اکران نوروزی جانمایی شده است.
تمساح خونی به کارگردانی جواد عزتی نخستین فیلمی این هنرمند سینما و تلویزیون است که در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و مورد استقبال اهالی سینما و منتقدین و علاقهمندان قرار گرفت.
عزتی پس از درخشش در خلق شخصیتهای طنز، تبهر خود را در تولید فیلم طنز نیز با ساخت فیلم تمساح خونی نشان داد. این فیلم به تهیهکنندگی کامران حجازی از فیلمهای مطرح حاضر در این دوره جشنواره فجر بود که تمام موقعیتهای لازم برای یک اثر طنز را ایجاد کرده بود.
«آپاراتچی» به کارگردانی «قربانعلی طاهرفر» فیلم اولِ روز پنجم جشنواره فیلم فجر بود. آپاراتچی که از فیلمهای حاضر در بخش نگاه نو جشنواره و تجربه نخست کارگردان است، دلبستگیهای یک نقاشِ ساختمانِ عاشقِ سینما را روایت میکند که با اشتیاق موفق به تولید چند فیلم کوتاه شده و در آرزوی ساختن نخستین فیلم سینمایی خودش با موضوع یک شهید ترور است.
«حسین ترابنژاد» و «احسان لطفیان» با برداشتی آزاد از کتاب «آپاراتچی» نوشته دکتر «روحالله رشیدی» فیلمنامه آپاراتچی را نوشتهاند و «سجاد نصراللهینسب» تهیهکننده است. آپاراتچی را میتوان از معدود فیلمهای حاضر در جشنواره فجر دانست که فیلمنامه آن اقتباس از یک کتاب است و از این منظر میتوان به حضور ادبیات در سینما امیدوار بود.
آپاراتچی نوستالژیبازی فیلمساز در جغرافیای تبریز، مربوط به سالهای ابتدایی انقلاب و در قالبی طنز است که برای مخاطب جذابیتهای خاص خود را دارد. محتوای آپاراتچی، به رسمِ این قبیل فیلمها داستانمحور است که به سادگی در روند فیلم روایت میشود و مخاطب را با خود همراه میکند. ادای احترام به جایگاه والای شهدا پیام روشن فیلم است که به خوبی منتقل شده است.
تصویرسازی مناسب از دهه ۶۰ با چاشنی ایجاد موقعیتهای طنز، به فیلمساز به عنوان فیلم اول کمک زیادی کرده و از این منظر فرم فیلم با محتوا پیوند مناسبی دارد. آپاراتچی از فیلمهای بدنهی سینماست که بیشتر مورد استقبال مخاطب عام است.
«رضا ناجی»، «هومن برقنورد»، «بهنام تشکر»، «امید روحانی»، «حسین عابدینی»، «علیرضا استادی»، «تورج الوند»، «فاطمه مسعودیفر» بازیگران آپاراتچی هستند.
«آسمان غرب»؛ روایتِ میهندوستی خلبان شهید
«آسمان غرب» به کارگردانی «محمد عسگری» به رشادتهای شهید شیرودی پرداخته است. عسگری که در جشنواره سال گذشته با فیلم «اتاقک گلی»، عملیات مرصاد را در بستری عاشقانه به تصویر کشیده بود، اینبار و در تجربهای دیگر به نخستین روزهای جنگ تحمیلی، با محوریت خلبان شهید «علیاکبر شیرودی» پرداخته است.
نگارش فیلمنامه توسط کارگردان انجام شده که محدود به پرترهی شهید شیرودی بهعنوان قهرمان نشده و به مصائب و مشکلات روزهای ابتدایی جنگ و خیانت بنیصدر در مقام رئیسجمهور و فرمانده کل قوا نیز پرداخته است. عسگری در ساختار این فیلم به نسبت فیلم قبلی خود توفیق داشته و فضاسازی مناسبی را از حال و هوای آن روزها به تصویر کشیده است.
فیلم باتوجه به الزام موضوع، از پرداکشن بالایی برخوردار است که معاون قرارگاه ارتش در غرب کشور، در این خصوص گفته: «هر ساعت پرواز حدود ۲۰۰ میلیون تومان هزینه دارد و برای این فیلم ۵۳ ساعت پرواز در نظر گرفته شده است. همچنین ۱۵۰ دستگاه تانک، ۳۰ دستگاه نفربر، ۳۰۰ نیروی نظامی در اختیار این فیلم قرار گرفته است.»
«پرویز خان»؛ فیلمِ ورزشی جشنواره فیلم
«علی ثقفی» در اولین تجربهی سینمایی خود «پرویز خان»، فیلمی با محوریت مرحوم پرویز دهداری فوتبالیست و مربی سالهای نه چندان دور ورزش ایران را ساخته است. پرویز دهداری از فوتبالیست-مربیان قبل و بعد از انقلاب اسلامی است که در دورهی مربیگری خود و در مقطعی که سرمربی تیم ملی فوتبال ایران شد به دلیل برخی تغییرات دچار اختلافاتی با برخی از فوتبالیها شد که ثقفی در فیلمش به آن پرداخته است.
ثقفی که خود فیلمنامهی فیلم را نوشته در خلال برگزاری مسابقه فوتبال میان ایران و کویت که خط داستان بر آن استوار است، به یکی از عملیاتهای دفاع مقدس نیز اشاره داشته است. به نگارش درآوردن فیلمنامههای شخصیتمحور که قرار است پرترهای از یک شخصیت را مصور کند، بهویژه که زمان زیادی هم از واقعه نگذشته باشد بسیار کار سختی است و به راحتی محل قضاوت و اظهارنظرهای محتلف و متفاوت قرار میگیرد که ثقفی با جرآت به سراغ آن رفته و توانسته آن ایام را روایت کند.
ثقفی در ساختار فیلمش، بهویژه صحنههای مسابقه در زمین فوتبال عملکرد قابل قبولی داشته است. سعید پورصمیمی نقش پرویز دهداری را ایفا میکند و مریم سعادت، خسرو احمدی، حمیدرضا پگاه، بهنام تشکر، یدالله شادمانی دیگر بازیگران این فیلم بیوگرافیک هستند. «پرویز خان» محصول سازمان هنری رسانهای اوج به تهیهکنندگی عطا پناهی است.
«نوروز»؛ انتقال مفاهیم آیینی و سرزمینی
«نوروز» به کارگردانی «سهیل موفق» ساخته شده است؛ شاخصترین نکته در خصوص «نوروز» حضور «علی نصیریان» بهعنوان شخصیت اصلی در فیلم است که نگاه مخاطبین را به سوی این فیلم جذب میکند. نصیریان که از نسل طلایی بازیگران سینمای ایران است، در این فیلم هم مانند کارهای قبلیاش درخشیده است.
«نوروز» در بستری اجتماعی و آیینی برای گروه سنی نوجوان روایت میشود، که از این بُعد نیز نگاه ارزشمندی دارد. پرداختن به موضوعات آیینی مانند نوروز برای انتقال مفاهیم سرزمینی بهویژه به نوجوانان، از ماموریتهای حوزه فرهنگ و خاصه سینماست. فیلم روایتی داستانمحور دارد که تخیلات لطیف و زیبای کودکانه در آن سهیم است. فرم فیلم هم در راستای محتوا موفق بوده و مخاطب ردهی سنی موردنظر خود را راضی و همراه میکند. شبنم مقدمی، مهدی هاشمی، افشین هاشمی، مهتاب ثروتی، سیاوش چراغیپور دیگر بازیگران این فیلم هستند.