پاکدل:

برای ارتقای رضایتمندی ایثارگران باید به حق قانونی آنان عمل کنیم

معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی و سرپرست معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بنیاد شهید و امور ایثارگران با تاکید بر حفظ تقدس خانواده شهدا و جانبازان گفت: برای ارتقای رضایتمندی ایثارگران باید به حقی که بواسطه قانون ایجاد شده عمل کنیم.
کد خبر: ۶۵۵۴۴۲
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۳ - 06March 2024

در اجرای قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران با چالش‌هایی مواجه هستیم/ برای ارتقای رضایتمندی ایثارگران باید به حق قانونی آنان عمل کنیمبه گزارش گروه حماسه و جهاد دفاع‌پرس، «محمود پاکدل» معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد شهید و امور ایثارگران در همایش هم‌اندیشی یگان‌ها و بنیاد شهید و امور ایثارگران و ستاد کل نیرو‌های مسلح که روز گذشته (سه‌شنبه) در آستانه هفته بزرگداشت شهدا برگزار شد، ضمن تبریک این مناسبت به همه مردم شریف ایران به ویژه خانواده شهداء و ایثارگران، اظهار داشت: در حوزه اجرای قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران با چالش‌هایی مواجه هستیم که باعث طولانی شدن فرایند اجرای قانون شده و امروز شاهد عدم اجرای بعضی از مواد قانونی و یا اجرای برخی از مواد بصورت ناقص هستیم.

پاکدل مهمترین چالش‌های اجرای قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران را بر شمرد و اظهار کرد: از مهمترین چالش‌ها در این زمینه می‌توان به عدم تامین بار مالی اجرای قانون، متفاوت بودن دستگاه مسئول احراز ایثارگری و دستگاه‌های ارائه دهنده خدمت، افزایش جانبازان تحت پوشش بنیاد به دلیل کم توجهی به رزمندگان و عدم شمولیت قانون جامع خدمات رسانی به آن‌ها که البته در برنامه ششم توسعه بخشی از این نقیصه رفع شده است، اشاره کرد.

وی ادامه داد: عدم تدوین آیین نامه‌ها به‌دلیل عدم پیش‌بینی بار مالی و عدم پیش بینی بار مالی به‌دلیل عدم امکان محاسبه بدون آیین‌نامه، برداشت‌های متفاوت و ابهام در اجرای مواد قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران که سالانه بالغ بر ۱۵ هزار شکایت از عدم اجرای قانون می‌شود از دیگر چالش‌های مطرح در این حوزه است.

معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی و سرپرست معاونت توسعه مدیریت، منابع و برنامه‌ریزی بنیاد شهید و امور ایثارگران افزود: عدم وجود ضمانت اجرایی خصوصا در بخش‌های غیر دولتی، کم توجهی به موضوع ترویج وتوسعه فرهنگ ایثار و شهادت و کم رنگ شدن نقش بنیاد بعنوان متولی اصلی در این حوزه، عدم تناسب قوانین با زیر ساخت‌های دستگاه‌های اجرایی، تغییر جایگاه بنیاد بعنوان یک نهاد انقلابی ناظر و راهبردی به یک دستگاه اجرایی را می‌توان از دیگر چالش‌های این حوزه برشمرد.

پاکدل گفت: علیرغم عدم اجرای قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران هم حوزه شمول و هم حوزه خدمات در قوانین برنامه‌های توسعه پنج ساله و بودجه سنواتی افزایش پیدا کرده است که عدم اجرای آن توسط دستگاه‌های مسئول باعث گله‌مندی ایثارگران شده است.

وی افزود: ما برای این گروه حق‌هایی مسلم ایجاد کرده‌ایم که نتوانسته‌ایم به‌درستی ادا کنیم. برای ارتقای رضایتمندی ایثارگران باید به حقی که بواسطه قانون ایجاد شده است، عمل کنیم این همایش که با همت ستاد کل نیرو‌های مسلح و همکاری بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شده در راستای آموزش برداشت یکسان از موضوع احراز و تطبیق مصادیق ایثارگری بین بنیاد و نیرو‌های مسلح با هدف تفویض اختیار به استان‌ها و کاهش زمان رسیدگی به پرونده‌ها و همچنین کاهش تعداد پرونده‌های اختلافی بین بنیاد و نیرو‌های مسلح است که می‌تواند باعث ارتقای رضایتمندی ایثارگران شود. در حال حاضر چالش‌ها را نوشته‌ایم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که قوانین باید اصلاح شود. این اتفاق رخ داد و مقرر شد با تنفیذ برنامه ششم در برنامه هفتم، ظرف یک سال قوانین اصلاح شود.

انتهای پیام/ 118

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار