محمد ایمانی کارشناس مسائل سیاسی طی مطلبی در صفحه مجازی خود، گزارش بیبیسی درباره حمله ایران به اسرائیل منتشر کرد و نوشت: «تحقیقات بیبیسی فارسی خسارتهای حمله ایران به پایگاه نواتیم اسرائیل را تأیید میکند».
وبسایت بیبیسی نوشت: مقامات نظامی ایران میگویند حمله به اسرائیل را محدود نگه داشتند و اهداف حمله پایگاههای نظامی بودهاند، نه «مراکز جمعیتی و اقتصادی».
ایران با ۱۷۰ پهپاد، ۱۲۰ موشک بالستیک و ۳۰ موشک کروز به اسرائیل و در سه بخش حمله کرد: ابتدا پرتاب پهپادهای انتحاری، سپس موشکهای کروز و در آخر، موشکهای بالستیک. صداوسیما، تصاویری از پهپادهای شاهد-۱۳۶، موشکهای کروز پاوه و موشکهای بالستیک عماد-۳ را نشان داد. رسانههای دیگر، از موشکهای خیبر شکن و قدر نیز نام بردند.
پایگاه هوائی نواتیم، حمله به یکی از پایگاههای اصلی اسرائیل است؛ در ۲۰ کیلومتری مرکز هستهای دیمونا، و حمله به آن میتواند حامل پیامی تهدیدآمیز باشد. برخی از تحلیلگران نظامی چون عمر آشور، پروفسور مطالعات امنیتی- نظامی انستیتو دوحه، حمله ایران را هم از نظر نظامی و هم اطلاعاتی پراهمیت خوانده اند.
اهداف حمله ایران نشان میدهد، جدای از تواناییهای موشکی که همواره غرب از آن نگران بوده و در جریان برجام سعی کرد با قطعنامه ۲۲۳۱ آن را مهار کند، ایران شمال و تقریبا جنوب اسرائیل را هدف قرار داد.
گستردگی حمله ایران حاوی این پیام است که به هر نقطهای از اسرائیل دسترسی دارد. این تعداد پهپاد و مسافت طی شده، در حملات پهپادی «بیسابقه» بوده است.
پایگاه نواتیم کانون اصلی بحثها درباره حمله بوده و در تصاویر ماهوارهای تغییرات آن مشهود است. طبق تصاویر ماهوارهای، دستکم در چهار نقطه از پایگاه نواتیم تغییراتی دیده میشود.
پایگاه نواتیم پنج باند بزرگ پرواز در دو بخش شمالی و جنوبی دارد و محل مورد اشاره در باند جنوبی است. در تصاویر ۱۲آوریل، در باند جنوبی پایگاه که آشیانه هواپیماهاست، هیچ تغییری دیده نمیشود. اما پس از حمله ایران، لکه بزرگی بر روی همان باند قابل شناسایی است که تقریبا تمام عرض ۲۳ متری آن را تقریباً پوشانده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، در حمله ایران، بخشی از باند پرواز پایگاه هوائی نواتیم آسیب دیده است. ایران میگوید نواتیم، پایگاه جنگندههای اف-۳۵ رادارگریز اسرائیل است که در حمله به ساختمان کنسولگری در دمشق شرکت داشتند.
عمر آشور، پژوهشگر ارشد نظامی میگوید اینکه «ایران از نظر اطلاعاتی، درباره مبدا حمله اشراف داشته، موضوع حائز اهمیتی است.» یکی دیگر از نقاطی که اصلیترین خسارت ایران به زیرساختهای اسرائیلی را نشان می دهد، گودالی در کنار دیوار یک ساختمان تازهساخت در نزدیکی باندهای شمالی پایگاه است.
با اینکه اسرائیل خود را در مهار موشکها پیروز دانسته، اما موشکها از لایههای پدافند هوائی عبور کردهاند. دستکم دو نقطه دیگر از پایگاه نواتیم شناسایی شده که دگرگونیهای قابل ملاحظهای در آن دیده میشود.
ازدحام پهپادها و سایر مهمات هوایی، حواس دفاع هوائی چندلایه اسرائیل را منحرف کرد و به چند موشک بالستیک اجازه نفوذ و اصابت به اهداف خود را داد. به گفته اسکات ریتر، بازرس سابق تسلیحات سازمان ملل، «۵ تا ۷ موشک به نواتیم اصابت کرده» است. شبکه ایبیسی هم نوشت که ۵ موشک به پایگاه نواتیم اصابت کرده است.
پایگاه مخفی اطلاعاتی هرمون هم در بلندیهای جولان، در نزدیکی مرز سوریه و عراق قرار دارد. واحد ۸۲۰۰، که مهمترین یگان اطلاعات نظامی اسرائیل است و مسئولیت شنود الکترونیک را برعهده دارد در این پایگاه مستقر است.
ارتش اسرائیل میگوید این واحد بزرگترین یگان اطلاعات نظامی و «واحد اصلی گردآوری اطلاعات» است. سپاه پاسداران میگوید پایگاه هرمون در جمعآوری اطلاعات برای حمله به کنسولگری نقش داشته و به همین دلیل هدف حمله بوده است. پایگاه هوائی رامون هم در این عملیات هدف قرار گرفته است.