به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، آیین اختتامیه شصت و دومین سال «جایزه البرز» در بخش نخبگان، ویژه تجلیل از برگزیدگان علمی کشور، با حضور محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ حجتالاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه؛ حیدر ارشدی مدیرعامل بنیاد فرهنگی البرز؛ سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان و جمعی از نخبگان کشور در سالن همایشهای صداوسیما برگزار شد.
دانشگاههای وقفی در کشور راهاندازی میشود
در ابتدا، حجت الاسلام «سیدمهدی خاموشی» رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به روایتی از امام صادق (ع) اظهار داشت: «أَلْعِلْمُ نُورٌ یقْذِفُهُ اللّه فِی قَلْبِ مَنْ یشآء»؛ (هرکه را خدا بخواهد عالم میکند) منشا معلومات عالم خداوند است.
وی با بیان اینکه اگر وحی الهی به بشریت نباشد انسانها در فهم خیلی چیزها عاجر هستند، افزود: خداوند به پیامبر (ص) میفرماید: «الٓمٓ، غُلِبَتِ ٱلرُّومُ، فِیٓ أَدۡنَی ٱلۡأَرۡضِ وَهُم مِّنۢ بَعۡدِ غَلَبِهِمۡ سَیَغۡلِبُونَ، فِی بِضۡعِ سِنِینَ لِلَّهِ ٱلۡأَمۡرُ مِن قَبۡلُ وَمِنۢ بَعۡدُ وَیَوۡمَئِذٖ یَفۡرَحُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ» همچنین میفرماید: «وَ اللَّهُ أَخْرَجَکُمْ مِنْ بُطُونِ أُمَّهاتِکُمْ لا تَعْلَمُونَ شَیْئاً» (خدا شما را خارج کرد از شکم مادرانتان در حالی که هیچ چیزی نمیدانستید و برای شما چشم و گوش و دل قرار داد که بفهمید این حواس پنجگانه برای ادراک آیات الهی است.) رسولان الهی اینها را به ما تذکر میدهند که بدانیم نظام خلقت، نظامی است که شما میتوانید هرچه بیشتر بخواهید، بفهمید.
رئیس سازمان اوقاف اظهار کرد: حضرت علی (ع) درباره علم الهی، میفرماید: (خداوند عدد قطرات باران، حتی عدد نعره وحوش را در بیابانها میداند و بشر بدون اتصال به خدا چیزی نمیداند) اینکه چکار کنیم علممان بیشتر شود؟ «فذکرونی اذکرهم» بیاد خدا باشید. اگر بشر شکرگزار آنچه میداند و آنچه که بدست آورده است باشد در علم آموزی بیشتر پیشی خواهد گرفت، اما اگر کسی بگوید کافی است و من فهمیدم برای جهلش کافیست، چون علم در حال پیشرفت دائمی است.
خاموشی عنوان کرد: دوستانی که در علم پزشکی با آنها همکاری میکنیم اتفاقاتی را رقم میزنند که نشان میدهد در برخی از این شاخهها در علم پزشکی بسیار جهش صورت گرفته است. نسل جوان تمام داشته گذشته را مطالعه کرده و امروز در حال فتح قلههایی است که آیندگان نیز قویتر از این پیشرفت خواهند کرد؛ بنابراین راه رسیدن به علم بیشتر «فَاذْکُرُونِی أذْکُرْکُمْ وَ اشْکُرُوا لِی وَ لا تَکْفُرُونِ» برای اینکه به کمال و معلوم که منشا علم حقیقی که خداست برسیم «وَ اسْتَعِینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ» نیازمند دو بال کمال، (نماز و روزه) هستیم. هر عالمی هرچقدر کرنش در مقابل خدا داشته باشد و خود را در مقابل حق کوچک کند در مقابل مردم عظیمتر میشود.
وی افزود: حاج قاسم عزیز به رحمت خدا رفت و بدترین دشمنان او را شهید کردند. (من کان لله کان الله له) کسی که برای خدا باشد خدا برای اوست. عالم عامل این گونه است. دانشمندان جوان ما وعده صادق را عملی کردند. مدیریت علمی که در این عرصه بود منزلت اجتماعی در جهان معاصر برای ما آورد. این ثمره دانش و علم شما دانشمندان محترم و نسل جوان و ایثارگر است که قدرت حقیقی را با اتخاذ روش ایثار و شهادت و اطاعت از رهبر معظم انقلاب و ولی امر مسلمین توانسته به منصه ظهور برساند.
انشاالله در آینده پیشرفتهای شگرفی را شاهد باشیم
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی بیش از دو دهه است که تذکر میدهند «العِلمُ سُلطانٌ» علم آموزی را بومی سازی کنید و در کشور رشد دهید. میزان دفاعی که رهبر معظم انقلاب اسلامی از مسیر رشد علمی دارند ما به توان کمتر هستیم. ایشان دارند اداره میکنند و مختصات مسیر و خط زمانش را طی میکنند. ما به عظمت امام و رهبر انقلاب این مسیر را تا اینجا طی کرده ایم و آینده روشنتر خواهد بود.
وی اظهار کرد: در جایزه البرز، نهاد وقف نهفته است یعنی شخصی کل اموالش را وقف کرده است. من از همه خیرین و صاحبان سرمایه و افرادی که دلشان برای علم، کشور، دین و فرهنگ میسوزد درخواست دارم این وقفنامه را مطالعه کنند. هر سال جوایز البرز با درآمد این موقوفه افزایش مییابد. توان این موقوفه عظیم این امکان را میدهد که از دانشمندان و نخبگان و صاحبان پژوهشها تجلیل کنیم.
حجت الاسلام خاموشی عنوان کرد: مرحوم البرز راهی را به ما نشان داده که برای جاودانه ماندن باید ایثار کرد و، اما وقف در نیتهای مختلف است ما در سازمان اوقاف نیات را به درختواره ۱۳ نیت اصلی تبدیل کردیم. ساختار این گونه میگوید که سازمان اوقاف توانمندتر از هرسال، سال پیش رو را پشت سر خواهد گذاشت در سال گذشته بیش از ۴ همت اجرای نیت کردیم، انشالله امسال بیش از این رقم در اجرای نیت واقفان خیراندیش در عرصههای مختلف عمل کنیم.
علم و پژوهش اولویتهای عرصه وقف است
حجتالاسلام غلامرضا عادل سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در این همایش گفت: بنا به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی، «فرهنگ و تاریخ ما وامدار واقفان خیراندیش است که جهان را به دور از فقر و جهل میخواستند»، از جمله اینها مرحوم البرز است که ۶۲ سال از تاسیس موقوفه ایشان میگذرد.
وی با بیان اینکه این وقف در بعد علمی به صورت خاص ایجاد شده است، اظهار کرد: وقف از اموالی صورت گرفته که خود شخص حسینعلی البرز برای بدست آوردن آن زحمت کشیده بوده، ایشان در وقف نامه خود آورده اند که من، نه مال و ارث پدری و نه اموال حکومتی و دولتی داشته ام، آنچه از تلاش خودم بدست آوردم با وقف به مردم بازگرداندم. این موقوفه فقط برای فعالیتهای علمی صورت گرفته که امروز جایزه شصت و دومین سال را به دانشمندان و نخبگان اعطا میکنیم.
عادل عنوان کرد: موضوع علم و پژوهش، امروز جزء اولویتهاست. وقتی خیرین در حوزه نیازهای جامعه برای وقف سوال میکنند، موضوعات علمی و پژوهشی پیشنهاد میشود و همکاران ما در ادارات اوقاف با واحدهای مشاوره وقف در خدمت افراد هستند.
وی در رابطه با وقف پول افزود: واقفان در زمینه وقف پول به هر میزان که توان دارند میتوانند در این مسیر ورود کنند و نام خود را در کنار واقفان دیگر جاودانه کنند.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه بیان کرد: بنیاد البرز هرسال فراخوانی به مراکز علمی و دانشگاهی منتشر میکند که شاخصهایی دارد و طلاب و دانشمندان با مراجعه به سایت ثبت نام میکنند و مدارک را بارگذاری میکنند، سپس این مدارک توسط هیئت داوران که افراد شاخص هستند کاملا بی طرفانه در راستای اجرای نیت واقف مورد ارزیابی قرار میگیرد.
وی گفت: همه دانشجویان، دانشمندان و طلاب میتوانند در سایت مربوطه ثبت نام کنند و سال آینده در همین حوالی زمانی، جایزه شصت و سوم به برترینها اعطا میشود. طبق آماری که اعلام شده امسال ۶۲ نفر تجلیل میشوند از این افراد ۱۰ نفر فناور، ۷ نفر طلبه و ۵ نفر دانشمند هستند.
زلفی گل: بزرگترین ثروت هر کشوری فرهنگ آن کشور است
سپس، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سخنانی گفت: جایزه البرز کاری زیبا و ستودنی است، وقف رسم دیرینه فرهنگ ایران و ایرانیان است. در طول تاریخ، ایران مهد عالمان و دانشمندان بوده است و علما و فیلسوفان خود را قدر میدانستند و و برای آن ارزش قائل بوده است.
زلفی گل درباره سرمایه نمادین اظهار داشت: سرمایه نمادین میتواند انسانی و یا مادی باشد وقتی یک دانشمند و پزشک حاذقی در یک منطقه محروم مطب برپا میکند آن منطقه کم برخوردار ارزش پیدا میکند بر همین اساس نخبگان سرمایههای نمادین کشور به شمار میروند که به مناطق کشور وجاهت میدهند. انتخاب نخبگان شصت و دومین دوره جایزه البرز ستودنی است که توسط این بنیاد صورت گرفته است.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تاکید کرد: اقدامات بنیاد فرهنگی البرز در راستای جهاد امید آفرینی و هویت سازی است امروز کشور نیاز به امید و تقویت هویت ملی دارد و خوشبختانه در این راستا اتفاقات خوبی در حال رخ دادن است اینکه ما میتوانیم با تکیه بر دانش بومی خود از کیان و ناموس مان دفاع کنیم بسیار ارزشمند است و وعده صادق نتیجه علم شما نخبگان است.
زلفی گل ادامه داد: هر کجا برای علم سرمایه گزاری کنیم مزیتهای جدیدی ایجاد میشود با علم میتوان مزیتهای جدید ایجاد کرد و آن مزیتها قدرت آفرین است، بزرگترین ثروت هر کشوری فرهنگ آن کشور است چرا که فرهنگ فکر را ایجاد و کشور را رشد میدهد این اقدام بنیاد البرز به ایجاد و تقویت فرهنگ برای نسل آینده کمک میکند.
در ادامه حیدر ارشدی مدیر عامل بنیاد فرهنگی البرز به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: امسال نیز هم چون سالهای گذشته توفیق پیدا کردیم تا شصت و دومین دوره جایزه البرز را در راستای گام برداشتن در مسیر تعالی دانایی کشور برگزار کنیم.
وی افزود: بر همین اساس امروز در بخش نخبگانی از شصت و دو نفر نخبه دانشجویی پزشکی و غیر پزشکی، حوزوی، دانشمندان جوان، مخترعان و فناوران تجلیل خواهد شد.
انتهای پیام/ ۱۳۴