گزارش دفاع پرس از مراسم تجلیل از شهدای هنرهای تجسمی«مشق شیدایی»؛

تجلیل از هنرمند شهید تجلیل از شوریدگی و شیدایی است/ زبان متفاوت "محسن رضایی" در تجلیل از هنرمندان شهید

آیین بزرگداشت 882 شهید هنرهای تجسمی در خانه هنرمندان و در فضایی متفاوت با جشنواره‌های هنری برگزار شد.
کد خبر: ۶۶۹۴۲
تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۵ - 20January 2016

تجلیل از هنرمند شهید تجلیل از شوریدگی و شیدایی است/ زبان متفاوت

به گزارش خبرنگار فرهنگ و هنر دفاع پرس، آیین بزرگداشت 882 شهید هنرهای تجسمی «مشق شیدایی» کنگره 2000 شهید هنرمند در سالن استاد جلیل شهناز خانه هنرمندان، برگزار شد.

این مراسم به میزبانی مجید رجبی معمار و با حضور خانواده شهدای هنرمند تجسمی و محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، حمید چیتچیان وزیر نیرو، حجت الاسلام محمود دعایی و هنرمندانی چون استاد سریر رئیس خانه موسیقی و استاد امیرخانی رئیس خانه خوش نویسان برگزار شد.

ما در مورد هنرمندان شهید کوتاهی کرده ایم

مجید رجبیمعمار مدیرعامل خانه هنرمندان اولین سخنرانی بود که  پشت تریبون رفت و ضمن خوش آمد گویی به میهمانان گفت: خوشبختانه در هر شهر و روستا و کارخانه و دانشگاهی برای همه ارگانها و نهادها و ... مراسمی را برای شهدای بخش مربوط به خود برگزار کردند و جای خالی بزرگداشت شهدای هنرمند احساس میشد. ما در مورد شهدای هنرمند کوتاهی کردیم. بنابراین عزیزانی در بسیج هنرمندان برای شناسایی هنرمندان شهید اقدام کردند و از حدود دو ماه که مقدمات برگزاری کنگره آماده شد علاوه بر 2000 شهید، صد شهید دیگر از هنرمندان در سطح کشور اضافه شدند که ما امروز این شهدا را با اسم و مشخصات و در رشتههای مختلف شناسایی کردیم که در رشتههای مختلف هنری تلاشهایی داشتند و به واسطه کار هنریشان در جبههها حضور داشتند، خصوصا عکاسان و تصویربرداران و گزارشگران که در خط مقدم حضور داشتند.

مدیر عامل خانه هنرمندان با بیان اینکه بعضی از شهدای هنرمند هم در کسوت بسیجی به عنوان داوطلب در جبهه حضور داشتند گفت: ما مفتخریم که این توفیق به خانه هنرمندان رسید که پذیرای آثار 882 اثر از شهدای هنرمند باشیم و بخشهای دیگر هم برای هنرمندان تئاتر، سینما، شعرا و فعالان در عرصه ادبیات مراسمهایی را در نظر دارند که امشب بخش مربوط به هنرهای تجسمی برگزار میشود.

وی همچنین راجع به مراسم تجلیل از هنرمندان شهید گفت: ما علاوه بر 9 شهیدی که امشب از آنها تقدیر خواهیم کرد، فردا شب از 15 شهید دیگر تقدیر خواهیم کرد. هنرمند جاویدالاثر کاظم اخوان، امیر حلمزاده، امیرحسین اسدی، مجید بهرامی، حسن بلندی، علی تاج احمدی که هر دو نقاش بودند، شهید حمید پیشقدم، شهید محمدباقر ربانی، شهید رضا سنگی، اکبر دانشی از شهدای خوشنویس و حسین رشیدیفر، بهروز مرادی، ابوالقاسم بوذری، عبدالمناف معراجینیا و حسین آذرنیا اسامی شهیدانی است که تجلیل خواهند شد.

رجبی معمار در پایان گفت: خانه هنرمندان و جامعه هنرمندان که این افتخار را به دست آورده امیدواریم توانسته باشد به قدر توان و بضاعت خود عرض ارادتی به محضر شهدا و خانوادههایشان کرده باشد.

آیا اگر من جای پدرم بودم مثل او تصمیم میگرفتم؟

در ادامه مراسم خانم حمیده حلم زاده روی سن دعوت شد تا در مورد پدرش شهید امیر حلمزاده خاطرهای بگوید. وی بعد از تشکر به خاطر برگزاری این مراسم گفت: پدرم خبرنگار مجله "پیام انقلاب" سپاه بودند. پدرم کارهای مختلفی مثل نویسندگی، عکاسی و خبرنگاری را انجام میدادند.

وی ضمن اشاره به حدیثی از امام علی(ع) که به مالک اشتر فرموده بودند، من از خدا به گشایش رحمتش و بزرگی قدرتش میخواهم که پایان کار ما را شهادت قرار دهد ادامه داد: من از خدا شاکرم که پدرم توانست راه ائمه ادامه دهد و به درجه شهادت برسد. وقتی پدرم به شهادت رسید من یک سال و نیم داشتم و خاطرهای از ایشان در ذهنم نیست و هر چه که میدانم از شنیدههایی است که مادرم برای من تعریف کرده است.

دختر شهید حلمزاده در ادامه گفت: زمانی که پدرم میخواست به جبهه برود من مریضی سختی گرفته بودم، که نیاز به مراقبت در بیمارستان داشتم. پدرم هم برای تهیه خبر باید میرفتند مادرم با اصرار از وی میخواهد که بماند. پدرم در جواب خواهشهای مادرم گفته بود خدا دارد مرا امتحان میکند که من خانوادهم را بیشتر دوست دارم یا خدا را، من باید این سفر را بروم.

حلمزاده در ادامه گفت: پدر همان موقع رفتند و این سفر، سفر آخرشان شد و به شهادت رسیدند. من با خودم گفتم اگر ما جای ایشان بودیم همچین تصمیمی میگرفتیم. این تصمیمهای پدرم و شهدای دیگر بود که ما میتوانیم با آسایش زندگی کنیم.

شهدا در مسیر عشق و شوریدگی گام برداشتهاند

غلامحسین امیرخانی از اعضای شورای عالی خانه هنرمندان و رئیس انجمن خوش نویسان سخنران بعدی بود که پشت تریبون رفت و گفت: اخلاق عالیترین نکته است که شاید انسان بتواند خود را به آن بیاراید. اغلب هنرمندان در بیش از ۱۵۰ رشته هنری ملی فعال هستند و کمتر با چهره آنها آشنا هستیم چرا که هنرمند با انگیزه عشق و اخلاص در مسیر هنرش گام برمیدارد و عمر و جوانیاش را صرف آن میکند که اگر غیر از این بود به جایی نمیرسید.

این هنرمند خوشنویس تأکید کرد: باید این شهدای هنرمند در چنین بستری از عشق و شوریدگی پرورش یافته باشند که در جنگ تحمیلی به بار بنشینند و این نشان میدهد که ما در تاریخ فرهنگی خود چنین سرمشقها و شیوه تربیتی داشتهایم.

اگر غرور یک ملت از دست برود همه نسلهای یک کشور از دست میروند

محمد سریر رییس شورای عالی خانه هنرمندان نیز در ادامه مراسم روی سن رفت و چنین گفت: اگر چه جنگ، اثرات زیانباری برای نسلهای متعدد دارد اما غرور و احترام و شرف انسان اگر از دست برود، فقط یک کشور از بین نمیرود بلکه ملتها و نسلهای بعدی آن ملت نیز نمیتوانند قد علم کنند و در سایه شوم آن گرفتار میشوند.

وی افزود: بدون جانبازی این صادقان که به سرافرازی میهن میاندیشند، این عزت و سربلندی ممکن نیست و جامعه آرمانها و جانبازیهای آنها را به خاطر خواهد داشت.

سریر با اشاره به حضور خانواده شهدای هنرمند یادآور شد: این هنرمندان نه تنها به عنوان رزمنده در جبهه حضور داشتند بلکه بدنه ارزشمندی از فرهنگ و هنر مملکت ما بودند و از دست دادنشان فاجعه بزرگی بود و به ما راه عبرت آموزی را آموختند.

این هنرمند آهنگساز تأکید کرد: این شهدای هنرمند که شامل عکاس، سینماگر، موسیقیدان، نقاش و خوشنویس بودند، هنرشان را به ما و در جبههها نثار کردند که یادشان برای ما همیشه گرامی است و احترام ما برای خانواده هایشان همیشه پابرجاست.

لحن و زبان متفاوت دبیر تشخیص مصلحت نظام

محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که سخنران اصلی برنامه بود روی صحنه رفت. وی با زبان و لحنی ادبی و عاری از زبان سیاسی، صحبتش را شروع کرد.

دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دو هزار شهید هنرمند، تابلویی زیبا از اوج انسان هاست. بعید است، در حادثهای از عالم، دو هزار هنرمند جانشان را فدای خوبیها کرده باشند و یک ملتی با هنرنمایی بیسابقه خود، دو هزار هنرمند را در دفاع از ناموس و شرف خود تقدیم کرده باشد. در ایران که همه پلیدی در مقابل پاکی و عدالت صف آرایی کرد، هنرمندان ما قلم را به نقاش عالم سپردند.

شهید هنرمند، اول خود را مخاطب قرار می دهد

وی افزود: هنرمند وظیفهاش بازتاب خوبیها و حرکت به سوی خوبیها و کارش بازتاب حقیقت و زیبایی هاست، ولی هنرمند شهید کارش بالاتر است و خود جلوه و اثر میشود. آنچه را به دیگران میخواست بگوید، به خود گفت و خودش میشود. ایده و معنا و مفهوم را در تابلوی خود جا میدهد.

رضایی تصریح کرد: هنرمند شهید از نمایشگاه خود خارج میشود و در گالری هستی مینشیند و تحسین همگان را بر میانگیزد و در کنار جان جانان به ارتزاق مینشیند. هنرمند انقلابی پلیدیها را برمیدارد و دشت آزادی را به تصویر میکشد. قلم و تفنگ یکی میشود و خون و جوهر همراه میشود. عجب نمایشگاهی در ایران پدید آمده است. هنرمندی مردان و زنان فرهنگ ساز ایران را خریداری جز خدا نیست.


دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: امروز باز میبینیم که صحنه دیگری از این هنرمندی هنرمندان فداکار در حال ایجاد است؛ از سوریه و عراق تا کنار خانه خدا صحنهای از پلیدیها و زشتیها به وجود آمده که همه انسانها را تهدید میکند. از تکفیریها و تروریسم تا صهیونیستها تا مدعیان آزادی که از دیکتاتورهایی حمایت میکنند که حمله به مردم بیپناه یمن را شجاعت خود تصور میکنند. انسانها را در قفس آتش و اسرا را گردن میزنند و افتخار میکنند. در کنار گوش ایران، این وقایع رخ میدهد و جز با فداکاری و ایثار و موقعشناسی نمیتوان با این فتنه بزرگ مقابله کرد. امروز هم نیاز هست هنرمندان به صحنه بیایند و این موضوعات را به تصویر بکشند.

فراخوانی هنرمندان جهان برای مبارزه با تروریسم

فرمانده سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس گفت: ما تفنگداران و تکاوران آمریکا را آزاد میکنیم و وزیر خارجه آمریکا در کنار وزیر خارجه عربستان مینشیند و میگوید ما با شما هستیم! بیش از بیست میلیون نفر در منطقه آواره شدهاند و تروریستها از جایی نفت میفروشند که مدعیان آزادی هستند. آیا جز از طریق هنر راهی هست؟ امروز هنرمند متعهد و مسئول باید این زشتیها و فریبکاریها را ترسیم کند. زبان هنر کمتر از دیپلماسی نیست. هنرمندان ایران، هنرمندان منطقه و جهان را برای مبارزه با تروریسم جمع کنید. هنرمندان ایران و جهان پرچمداری نمایش این زشتیها را بر عهده بگیرند.

استاد دانشگاه امام حسین (ع) گفت: به سهم خودم درود میفرستم به روح شهدای هنرمند و افتخار میکنم به ملتم که در یک جنگ نابرابر، دو هزار شهید را تقدیم کرده است. برای خانوادههای محترم آنها آرزوی صبر و اجر مینمایم. دست هنرمندان را میبوسم. امیدوارم بتوانیم یک بار دیگر فریاد رسای آزادی خواهی ایران را در دنیا بلند آوازه سازیم و این رسالت را به انجام رسانیم و امیدوارم بتوانیم موزهای را خاص آثار هنرمندان شهید بسازیم و این سرمایه را برای هنر و هنرمندان کشور حفظ کنیم.

شهدا آمرزیده گان ازلی هستند

ابراهیم حقیقی از هنرمندان گرافیک آخرین  سخنران مراسم بود. وی درباره شهدای هنرمند گفت: ما برای گرامیداشت و احترام نام و یاد شهدای جنگ تحمیلی و انقلاب اسلامی گرد هم جمع شدهایم و فکر میکردم شاید بتوان برایشان طلب آمرزش کرد اما دیدم که ما انسانهای کوچکی هستیم برای این منظور، چرا که آنها از ازل آمرزیده بودند، وقتی که جانشان را بر کف گرفتند، وقتی دیوارهای تخریب شده را نقاشی میکردند تا به رزمندگان روحیه بدهند، وقتی عکاسان بسیار که برخی از آنها در زمره شهدا هستند، تصاویری ثبت کردند که نشان دهد دشمن چگونه خون ریخت، تا ما یادمان باشد که اگر آنها نبودند و با خونشان اثر هنری سرخی بر خاک میهن نمیساختند، ما امروز نمیتوانستیم کنار هم باشیم.

این هنرمند در پایان تأکید کرد: خون این دو هزار شهید هنرمند همان قدر پاک و ارزشمند است که مابقی شهدای این مملکت، کسانی که رفتند و پدران، مادران، خواهران، برادران، همسران و فرزندانشان آنها را عزیز میداشتند اما ترجیح دادند اثر هنری سرخشان را بر خاک میهن بگذارند تا وطنشان سربلند بماند.

تجلیل از شهدا پایان بخش آیین

در این کنگره از ۹ شهید هنرمند در عرصه تجسمی تجلیل شد. شهیدان سعید جانبزرگی (عکاس)، داریوش گودرزیکیا (عکاس)، غلامرضا نامدار محمدی )عکاس)، حمید پورجبار (عکاس)، امیر محمدیان (عکاس)، احمد اسماعیلی (نقاش(، سیدعلی محمودیان (خوشنویس)، مجید غلامی (نقاش) و ابوالفضل ماهرخ (خوشنویس) ۹ شهید هنرمندی بودند که در این مراسم از آنها تجلیل شد.

همچنین خانه هنرمندان از شهیدان امیر حلمزاده هنرمند عکاس، امیر حسین اسدی هنرمند نقاش، مجید بهرامی هنرمند نقاش و جاوید الاثر کاظم اخوان هنرمند عکاس تجلیل کرد.

نظر شما
پربیننده ها