به گزارش گروه سیاسی دفاعپرس، «امیر سعید ایروانی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد دوشنبه شب به وقت تهران (چهارم تیرماه) با موضوع: «عدم اشاعه: اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت (۲۰۱۵)» طی سخنانی حملات تروریستی اخیر در داغستان روسیه را شدیدا محکوم کرد و به مردم و دولت روسیه تسلیت گفت.
ایروانی افزود: ما به بیانیهای که توسط نماینده دائم اتحادیه اروپا ارائه شد توجه داریم. علیرغم نقش اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده برجام، متاسفانه این بیانیه همچنان سیاسی، جانبدارانه و یکطرفه است. ما همچنین به گزارش اخیر دبیر کل (S/۲۰۲۴/۴۷۱) توجه داریم، که به درستی بیان میکند که ایالات متحده آمریکا نه به برجام بازگشته و نه تحریمهای یکجانبهای را که پس از خروج غیرقانونی آن در ۸ می ۲۰۱۸ مجدداً اعمال شده بودند، لغو کرده است و از اعضای برجام، به ویژه آمریکا، خواسته تا به گفتگو و همکاری بپردازند.
ایروانی ادامه داد: با این حال، گزارش همچنان به دلایل اصلی وضعیت کنونی، مشخصاً: خروج یکجانبه و غیرقانونی ایالات متحده از برجام و عدم موفقیت بعدی سه کشور اروپایی در انجام تعهدات خود ذیل این توافق، توجه نمیکند. ما صمیمانه از اکثر اعضای شورای امنیت برای حمایت قاطع از احیای برجام و درخواست برای اجرای کامل آن توسط همه طرفها به عنوان تنها مسیر عملی قدردانی میکنیم.
این دیپلمات ارشد ایرانی یادآور شد: با این حال، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان بار دیگر به طور ناموفق تلاش کردند تا ایران را برای وضعیت کنونی برجام مقصر جلوه دهند.
برجام کامل نبود، اما همچنان بهترین گزینه است
وی گفت: چنین ادعاهایی کاملاً نادرست است. آنها عمداً ریشه اصلی وضعیت کنونی را نادیده گرفتند، که اولین و مهمترین آن، خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از برجام است. آنها همچنین عمداً یکی دیگر از ریشههای وضعیت کنونی را نادیده گرفتند، یعنی عدم اجرای تعهدات قانونی صریح همه آن کشورها در این سالها. در عوض، کمپین دروغپراکنی علیه کشور من به راه انداختند، همانطور که روش معمول آنها است.
ایروانی با بیان اینکه برجام کامل نبود، اما همچنان بهترین گزینه است، افزود: علیرغم نقضهای سیستماتیک گسترده توسط آمریکا و سه کشور اروپایی، احیای برجام برای اطمینان از اجرای کامل، مؤثر و بیقید و شرط آن توسط تمامی اعضا به نفع همه است.
وی گفت: به این منظور، ایران تلاشهای قابل توجهی از طریق مشارکت فعال در ۹ دور مذاکرات در وین انجام داد و مایل بود برجام را بر اساس تفاهمی که در آگوست ۲۰۲۲ به دست آمد، دوباره اجرا کند. با این حال، علیرغم تلاشهای با حسن نیت ما، آمریکا و سه کشور اروپایی به طور مداوم از صداقت و عزم کافی برای احیای توافق برخوردار نبودهاند.
سفیر و نماینده ایران با ذکر این نکته که سه کشور اروپایی عضو برجام همچنان به طور گسترده و سیستماتیک تعهدات خود را تحت برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ نقض میکنند، اقزود: عدم موفقیت آنها در اجرای تعهدات رفع تحریمها ذیل پاراگراف ۲۰ ضمیمه ۷ برجام در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳، از مصادیق جدی عدم رعایت تعهداتشان بهشمار میرود.
اقدامات جبرانی ما قابل بازگشتند درصورتیکه تمامی تحریمها به طور کامل و قابل تأیید لغو شوند
وی گفت: مجدداً، به جای پرداختن به عدم رعایت برجام و قطعنامه ۲۲۳۱، فرانسه، آلمان و بریتانیا با حمایت آمریکا، رویکردی غیرسازنده با پیشنهاد قطعنامهای با انگیزه سیاسی در جلسه اخیر شورای حکام اتخاذ کردند. ما قبلاً هشدار دادهایم که چنین اقدامی که برای فشار بر ایران انجام شده است، اشتباه است و نتیجه معکوس خواهد داشت.
این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: بارها و بارها اعلام کردهایم که اقدامات جبرانی ایران در پاسخ به خروج غیرقانونی آمریکا و همچنین عدم موفقیت بعدی سه کشور اروپایی در انجام تعهداتشان صورت گرفته است. اقدامات ما کاملاً مطابق با حقوق ما ذیل پاراگرافهای ۲۶ و ۳۶ برجام است، بر اساس آن، در صورت بازگشت یا اعمال مجدد تحریمها توسط آمریکا یا اتحادیه اروپا، ایران حق دارد اجرای تعهدات خود تحت برجام را به طور کلی یا جزیی متوقف کند.
وی افزود: هدف تصمیم ایران بازگرداندن توازن در تعهدات و مزایای متقابل بود. اتخاذ چنین اقدامات جبرانی اجتنابناپذیر بود، زیرا برجام بر اساس تعهدات هستهای ایران در ازای لغو تحریمهای سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا و همچنین «ترویج و تسهیل توسعه تماسها و همکاریهای اقتصادی و تجاری عادی با ایران» بنا شده است؛ همانطور که به وضوح در قطعنامه ۲۲۳۱ بیان شده است.
ایروانی خاطرنشان کرد: با این حال، اقدامات ایران به تدریج اجرا و از یک سال کامل پس از خروج آمریکا و عدم موفقیت سه کشور اروپایی در لغو تحریمها شروع شد. در همان زمان، بر خلاف اثرات غیرقابل برگشت تحریمهای آمریکا و سه کشور اروپایی، اقدامات جبرانی ما قابل بازگشت هستند درصورتیکه تمامی تحریمها به طور کامل و قابل تأیید لغو شوند.
مسئولیت وضعیت کنونی برجام تنها بر عهده آمریکا و سه کشور اروپایی است
وی گفت: کاملاً واضح است که مسئولیت وضعیت کنونی برجام تنها بر عهده آمریکا و سه کشور اروپایی است. به جای بازی مخرب سرزنش، آنها باید اثبات کنند که واقعاً از گفتگو و دیپلماسی حمایت میکنند.
ایروانی افزود: فعالیتهای هستهای ایران، از جمله غنیسازی در سطوح مختلف، برای اهداف صلحآمیز است. این فعالیتها کاملاً مطابق با حقوق و تعهدات ایران تحت معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای و موافقتنامه پادمان آن با آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام میشود. این فعالیتها تحت نظارت و تأیید دقیق آژانس قرار دارد و تاکنون، ایران تحت قویترین فعالیتهای تأیید و نظارت آژانس قرار داشته است. ایران به بیشترین و سازندهترین همکاری با آژانس به طور کامل مطابق با موافقتنامه پادمان ادامه میدهد.
وی گفت: در چارچوب اقدامات جبرانی، ما اجرای «کد اصلاحی ۳.۱» را متوقف کردیم که فقط یک اقدام داوطلبانه شفافیت و اعتمادسازی بود که فراتر از تعهدات ما تحت موافقتنامه پادمان ایران بود؛ همانطور که به وضوح در پاراگراف ۶۵ ضمیمه I برجام منعکس شده است.
تصمیم ایران برای غنیسازی اورانیوم در فردو یک اقدام جبرانی دیگر بود
نماینده ایران اضافه کرد: تصمیم ایران برای غنیسازی اورانیوم در فردو یک اقدام جبرانی دیگر بود. این تصمیم نیز کاملاً مطابق با حقوق و تعهدات ما تحت معاهده منع گسترش و توافقنامه پادمانهای ما است و تحت نظارت آژانس انجام میشود. چنین تصمیماتی در راستای حقوق ایران که به طور صریح در پاراگرافهای ۲۶ و ۳۶ برجام بیان شده است، گرفته شدهاند. اجرای آنها نه نقض تعهدات قانونی تحت معاهده NPT یا موافقتنامه پادمان است و نه همکاری ما با آژانس یا نظارت آن را مختل میکند.
وی یادآور شد: ادعای سه کشور اروپایی که برنامه هستهای ایران به یک نقطه بحرانی رسیده است، یا ابراز نگرانی آنها از خاتمه قطعنامه ۲۲۳۱ در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ بیربط و تحریکآمیز است. آنچه در واقع منشاء نگرانی جدی است، ادامه عدم اجرای تعهدات قانونی صریح این کشورها تحت برجام و همان قطعنامه است.
ایروانی گفت: چنین بیانیههای کاملاً مزورانه در مورد برنامه هستهای ایران که صرفاً برای مقاصد صلحآمیز است، به هیچ وجه نمیتواند توجهات را از خطر سلاحهای هستهای رژیم اسرائیل یا همدستی این کشورها در نسلکشی سیستماتیک و جنایات جنگی که همچنان توسط رژیم اسرائیل علیه فلسطینیها در غزه صورت میگیرد، منحرف سازد.
برنامههای فضایی و موشکی ایران همیشه خارج از حوزه و صلاحیت قطعنامه ۲۲۳۱ بوده
وی گفت: با وجود اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ هیچ ارتباطی با مسائل منطقهای ندارد، ناچارم به برخی از این مسائل که توسط برخی از اعضای شورا مطرح شده است واکنش نشان دهم. اول، برنامههای فضایی و موشکی ایران همیشه خارج از حوزه و صلاحیت قطعنامه ۲۲۳۱ بوده است. این موضع ما حتی قبل از خاتمه برخی از تدابیر محدودکننده آن قطعنامه در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳ بوده است. دوم، جمهوری اسلامی ایران هرگز در هیچ فعالیتی ناقض هیچ یک از قطعنامههای الزامآور شورای امنیت شرکت نکرده است. سوم، تهدید اصلی و طولانیمدت برای صلح و امنیت منطقه ما در حقیقت تجاوز، اشغال، سیاستهای توسعهطلبانه، جنایات سیستماتیک بیرحمانه و دیگر اعمال ماجراجویانه و بیثباتکننده رژیم اسرائیل است. بنابراین، اگر آمریکا و سه کشور اروپایی واقعاً نگران صلح و امنیت در منطقه ما هستند، باید به همدستی مستقیم طولانیمدت خود در تمامی سیاستهای جنگطلبانه، تجاوزات، اشغالها و جنایات رژیم اسرائیل علیه ملتهای منطقه به ویژه فلسطینیان فوراً پایان دهند. چهارم، حضور نظامی گسترده، تجاوز و اشغال ایالات متحده و همچنین صادرات گسترده سلاحهای پیچیده به منطقه ما در دهههای گذشته و حال حاضر، دلیل دیگری از ناامنی و بیثباتی منطقهای است. یک مثال زنده از نقش مخرب و بیثباتکننده ایالات متحده، تأمین گسترده بمبهای بسیار پیچیده به رژیم اسرائیل است که به آن اجازه میدهد زنان و کودکان فلسطینی را به طور بیرحمانهتری بکشند و بیمارستانها، مدارس، مساجد و خانهها در غزه را بیشتر تخریب کنند.
حمایت ایران از حل مسالمت آمیز بحران یمن
پنجم، ایران همیشه خواستار حل مسالمت آمیز بحران یمن بوده است. ما همچنین حمایت قوی خود را از امنیت دریایی و آزادی ناوبری تأیید میکنیم. حملات مسلحانه جاری توسط ایالات متحده و بریتانیا علیه یمن تحریکآمیز، غیرقابل توجیه و بنابراین غیرقابل قبول است. این حملات نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی یمن هستند و نقض جدی قوانین بینالمللی، منشور سازمان ملل و قطعنامههای مربوطه شورای امنیت هستند. بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران به شدیدترین شکل ممکن تمامی حملات مسلحانه ایالات متحده و بریتانیا علیه یمن را محکوم میکند. بدیهی است که چنین نقضهایی فقط صلح و ثبات منطقه را به خطر میاندازند، تلاشها برای دستیابی به یک حل صلحآمیز برای بحران یمن را مسدود میکنند و بحران انسانی بسیار وخیم یمن را تشدید میکنند. ششم، موضع اصولی ما در مورد درگیری جاری در اوکراین تغییر نکرده است و هرگونه ادعا در مورد دخالت ایران در انتقال سلاح برای استفاده در آن درگیری کاملاً بیاساس و به طور قاطع رد میشود.
برجام بهترین گزینه باقی مانده است و هیچ جایگزینی ندارد
ایروانی در پایان تأکید کرد که سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران در رد سلاحهای هستهای و همچنین عزم قوی آن در استفاده از انرژی هستهای برای مقاصد صلحآمیز همچنان بدون تغییر باقی مانده است. همچنین تعهد قاطع ما به گفتگو و دیپلماسی را تأیید میکنم. وی افزود: برجام یک دستاورد دیپلماتیک چندجانبه بود که به سختی به دست آمد و به طور مؤثر از یک بحران بیجا جلوگیری کرد. برجام بهترین گزینه باقی مانده است، هیچ جایگزینی ندارد و احیای آن واقعاً به نفع همه اعضای آن است.
سفیر و نماینده دائم ایران اضافه کرد: ایران به سهم خود، هیچوقت به مذاکرات پشت نکرده و تمایل صادقانه خود را برای از سرگیری مذاکرات برای احیای برجام نشان داده و آماده است تا اجرای کامل تعهدات خود تحت برجام را زمانی که احیا شود و ایالات متحده و همه طرفهای دیگر بپذیرند که تمامی تعهدات خود را به موقع، به طور مؤثر، کامل و صادقانه تحت برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ انجام دهند، از سر بگیرد. چنین امری نیازمند اراده سیاسی واقعی آنها است. ایروانی تصریح کرد: فشار، ارعاب، تهدید و تقابل راهگشا نیستند و در نهایت به بنبست منتهی خواهند شد. تنها گزینه عملی برای احیای برجام، گفتگو و همکاری سازنده صادقانه است.
انتهای پیام/ 271