در ادامه عملیات رمضان در مرداد سال ۶۱ چه گذشت؟

عملیات «رمضان»؛ جهنمی برای ادوات و نفرات ارتش صدام

عملیات رمضان اولین عملیات برون مرزی رزمندگان دلیر اسلام بود که در ۲۳ تیر ماه سال ۱۳۶۱، مصادف با شب ۲۱ رمضان و در ساعت ۲۱:۳۰ دقیقه با رمز مبارک «یا صاحب الزمان (عج) ادرکنی» در منطقه عملیاتی شلمچه در شرق بصره به مرحله اجرا درآمد.
کد خبر: ۶۸۱۲۶۱
تاریخ انتشار: ۰۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۳ - 29July 2024

به گزارش خبرنگار حماسه و جهاد دفاع‌پرس، عملیات رمضان اولین عملیات برون مرزی رزمندگان دلیر اسلام بود که ۲۳ تیر سال ۱۳۶۱، مصادف با شب ۲۱ رمضان و در ساعت ۲۱:۳۰ دقیقه با رمز مبارک «یا صاحب الزمان (عج) ادرکنی» در منطقه عملیاتی شلمچه در شرق بصره آغاز شد.

عملیات «رمضان»؛ جهنمی برای ادوات و نفرات ارتش صدام

اهداف این عملیات عبارت بودند از:

۱. دفاع از انقلاب اسلامی در مقابل توطئه‌های دشمن.

۲. دفع تجاوز و توطئه‌های امپریالیزم.

۳. دور کردن آتش دشمن از شهر‌های جنوبی کشور.

۴. انهدام ماشین جنگی دشمن.

رزمندگان جان بر کف اسلام متشکل از سپاه، بسیج و ارتش از سه محور، هجوم خود را آغاز کردند و با عبور از جناح شمالی، موفق شدند میادین گسترده مین دشمن را پشت سر گذاشته و خود را به خاکریز‌های آن‌ها برسانند. با روشن شدن هوا، ادامه عملیات مشکل شد و در نتیجه عملیات متوقف شد. در محور میانی نیز به دلیل استحکامات بسیار سنگین دشمن و پیشروی کم نتیجه دلخواه به دست نیامد. اما در محور جنوبی و جنوب پاسگاه زید، رزمندگان اسلام موفق شدند با عبور از میادین وسیع مین و تله‌های انفجاری و دیگر موانع، مواضع دشمن را در هم کوبیده و راه پیشروی را باز نمایند.

نیرو‌های عراقی با مشاهده حرکت قدرتمندانه نیرو‌های ایران، پس از دادن تلفاتی سنگین راه گریز را در پیش گرفتند که در این محور تعداد زیادی تانک و نفر بر توسط رزمندگان اسلام منهدم شد. در میان ناباوری دشمن، رزمندگان اسلام خود را به عمق ۲۷ کیلومتری خاک دشمن رساندند و از آب کانال ماهی‌گیری و «نهر کتیبان» و ... وضو گرفتند. از این محور رزمندگان اسلام به نزدیکی شهر بصره رسیدند، به طوری که چراغ‌های شهر به وضوح دیده می‌شد، اما به علت خالی ماندن جناح راست و فشار دشمن بر آن نقاط نیرو‌های جنوب در معرض خطر محاصره قرار می‌گیرند و به این نیرو‌ها دستور عقب نشینی داده شد.

مرحله دوم عملیات در تاریخ ۲۵ مرداد ۱۳۶۱ با همان نیرو‌های مرحله اول به اضافه چند یگان تقویتی در جنوب پاسگاه زید آغاز و تلاش تا رخنه باز شده در مرحله اول گسترش یافته تا نیرو‌ها بتوانند شهر بصره را به تصرف درآورند، که به علت وجود میادین وسیع مین و استحکامات فراوان، مقدار کمی از اهداف تامین و اجرای کامل برنامه به مرحله بعد گذاشته شد.

در درگیری ادوات زرهی با نیرو‌های پیاده ایران حدود ۱۱۶ تانک و نفربر دشمن منهدم و ۸۵ دستگاه به غنیمت گرفته شد و ۷۰۰ کشته و زخمی روی دست نیور‌های عراقی باقی ماند. مرحله سوم عملیات در تاریخ سی ام مرداد ۱۳۶۱ شروع شد و این مرحله را باید نبرد تانک با شکارچیان تانک نامید. با بررسی‌های به عمل آمده مشخص شد که در جبهه میانی، دشمن اقدام به آرایش سنگین زرهی کرده است. به همین خاطر به آرپی چی زن‌ها و شکارچیان زبده تانک دستور داده شد که خود را برای نبردی سخت و نابرابر آماده کنند. با مقابله و هجوم موفقیت آمیز این شکارچیان، بخش زیادی از ادوات زرهی و تجهیزات و مواضع دشمن در هم کوبیده شد. در این پیشروی برق آسا حدود ۷۰۰ تانک و نفر بر عراق توسط شکارچیان تانک به آتش کشیده شد و تعدادی از تانک‌های تی ۷۲ نیز به غنیمت آن‌ها درآمد. همچنین تعداد دیگری از نیرو‌های دشمن در این مرحله کشته و زخمی و عده‌ای نیز به اسارت درآمدند.

مرحله بعدی در تاریخ ششم شهریور ۱۳۶۱ در محور شمالی پاسگاه زید آغاز و بار دیگر خطوط مقدم دشمن شکسته شد. با ادامه عملیات، مواضع دیگری از بعثی‌ها سقوط کرد و رزمندگان اسلام با موفقیت به خاکریز‌های مثلثی رسیدند و در مواضع به دست امده مستقر شدند.

در این مرحله نیز ۱۳۰ تانک و نفربر ازدشمن منهدم شده و یازده دستگاه از آن‌ها به غنیمت رزمندگان درآمد و تعداد دیگری ازنیرو‌های ارتش عراق به هلاکت رسیدند. خاکریز‌های به ظاهر نفوذناپذیر ولی منهدم و تانک و نفربر‌های به آتش کشیده شده و جنازه‌های فراوان بعثی‌ها در سراسر منطقه عملیات به چشم می‌خورد.

در این عملیات ده‌ها دستگاه خودرو، یکصد دستگاه تانک و نفربر و مقدار زیادی از انواع سلاح‌های سبک و سنگین به غنیمت نیرو‌های سپاه اسلام درآمد.

حضرت امام خمینی (ره) بعد از عملیات رمضان، طی پیام مهمی دلایل ورود رزمندگان را به خاک عراق، دفاع از میهن اسلامی، دفع حملات دشمن اسلام، نجات ملت ستم دیده عراق از چنگال حزب بعث عفلقی و حاکم کردن ملت عراق بر سرنوشت خود بیان کردند.

انتهای پیام/ 112

نظر شما
پربیننده ها