به گزارش گروه اخبار داخلی دفاع پرس، محمدجواد ظریف دراین نشست که در محل اقامتگاه سفارت ایران درلندن برگزار شد، همچنین تصریح کرد که هیچگاه دیگر شرایط به قبل از توافق هسته ای و اجرای برجام بازنخواهد گشت.
وی گفت: تحولات چند ماه گذشته در سطح بین المللی این امکان را برای جمهوری اسلامی ایران فراهم کرد که در سایه مقاومت و حضور هوشمندانه مردم بتواند آنچه را که در سال های گذشته به عنوان یک پروژه خطرناک در سطح بین المللی پیگیری شده بود و متاسفانه با تصویب چندین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل به عنوان یک اجماع هر چند ساختگی تبلور پیدا کرده بود و پروژه ایران هراسی و معرفی ایران به عنوان نگرانی مشترک منطقه و جهان، به یاری خدا و به لطف مردم در صحنه، فرو بریزد.
وی افزود: این نگرانی از سوی بدخواهان جمهوری اسلامی ایران و به ویژه رژیم صهیونیستی ایجاد شده بود و متاسفانه برخی از کشورهای منطقه نیز با دستپاچگی و با سراسیمگی این نگران را دامن می زدند و تبلور این نگرانی را در رژیم سعودی دیدیم.
ظریف با بیان اینکه این موفقیت مهم ترین دستاورد مقاومت مردم در برابر تحریم ها و حضور هوشمندانه آنها در انتخابات خرداد 92 بود، افزود: آنچه تحریم ها را ناکارآمد کرد و سبب شد کشور غربی و ایالات متحده آمریکا به پای میز مذاکره آمدند، این دلیل بود که آنها به این نتیجه رسیده بودند که اهداف تحریم ها قابل تحقق نیست. تحریم ها فشار اقتصادی زیادی را به ایران وارد ساخت اما تحریم ها نتوانست هدف تحریم ها که همانا ایجاد شکافی میان دولت و مردم ، ایجاد مردم حاکمیت برسند.
ظریف گفت: قبول داریم که حضور گسترده مردم در انتخابات و انتخاب دکتر حسن روحانی انتخابی هوشمندانه بود و زمینه را برای این اتفاقات فراهم ساخت اما این مسایل نشان دهنده این واقعیت بود که فشارها و حربه تحریم علیه مردم ایران کارساز نیست و به همین دلیل از نخستین بیانات رییس جمهوری این بود که بایستی با مردم ایران به زبان تکریم ونه تهدید سخن گفت.
وی افزود: درک این واقعیت که از مسیر فشار نمی توان با مردم برخورد کرد ، مهم ترین عاملی بود که طرف مقابل را به میز مذاکره کشاند و ما مدیون مردم هستیم و امیدوارم با حضور دوباره در پای صندوق رای این مسیر هوشمندانه را ادامه دهند و این امکان را فراهم سازند که بااقتدار در برابر همه کشور و در مذاکره و تعاملات چه درصحنه بین المللی و منطقه ای حضور بیابیم.
ظریف گفت: این دستاورد بزرگ توسط مردم و با درایت و مقاومت مردم و البته با حمایت و هدایت مقام معظم رهبری و تلاش های رییس جمهوری به دست آمد. کنار رفتن تحریم ها و حفظ حقوق مردم ایران برای ادامه فعالیت های صلح آمیز هسته ای و پذیرفته شدن توانمندی علمی و فنی مردم ایران نه به عنوان یک امر خلاف بین المللی بلکه به عنوان امر مورد تایید شورای امنیت، بخش از این دستاورد بزرگ بود.
وی افزود: لغو تحریم ها یک موفقت بوده و اما موفقیت بزرگ تر فروپاشی بنای ایران هراسی و ایران ستیزی که در منطقه و جهان از طریق از بدخواهان مردم ایران شکل گرفته بود، است.
ظریف اضافه کرد: مهمتر از ساختار تحریم ها، فضای ایجاد شده بود. فضای نگرانی از کار با ایران بودو این فضا خوشبختانه با توافق هسته ای و با اجرای برجام شکسته شد.
وی گفت: این فضا از بین رفته و فضای جدیدی در حال شکل گرفتن است. فضای استقبال از حضور ایران و همکاری با ایران. میزان موفقیت ما به تبدیل این فضا به فرصت های جدید اقتصادی، سیاسی و بین المللی برای کشور برمی گردد. میزان موفقیت ما از تبدیل این فضا به امکانات سرمایه گذاری در ایران و امکان ایجاد اشتغال برای مردم و امکان تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی از طریق فضای ایجاد شده است.از بین به بعد ما هستیم که باید از سرمایه ای که مردم در اختیار ما قرار دهنده بخوبی استفاده و این فضا را به یک واقعیت تبدیل کنیم.
ظریف افزود: فضای ایران هراسی، به فضای قبول و پذیرش واقعیت ایران معتدل، مقتدر و عقلانی تبدیل شده است و این فضا را باید به فرصت هایی تبدیل کنیم برای ایجاد صلح در منطقه، برای شکستن فاجعه بمباران هوایی در یمن و مقابله با افراط گرایی و داعش و فرصت های جدید برای مردمی که این فضا را در اختیار ما گذاشته اند.
وی گفت: هر قدر بکوشیم در برابر آنچه که مردم به ما دادند ذره ای ناچیزی است. لذا این گوی و این میدان، بایستی از این فرصت ایجاد شده و این امکان که برای همه فراهم شده بتوانیم این وضعیت را دایمی کنیم وشرایط را پایدار کنیم.
وزیر خارجه ایران افزود: بر این هیجانات موقتی که در منطقه ما شکل گرفته است، نیز می توانیم با درایت و تدبیر و با دورنگری و پرهیز از برخوردهای احساسی فایق آییم.
ظریف گفت: یک گروهی از همسایگان ما به گذشته دیگری عادت کرده اند. برای آنها پذیرش واقعیت جدید قدری زمان بر است، اما مطمئن هستم با تلاش همه، این مانع هم برداشته خواهد شد و ایران با تمام توان در جهت صلح در منطقه و برای صلح و پیشرفت و آسایش بیشتر برای مردم و ساختن فردای بهتر برای فرزندان ایران پیش خواهد رفت.
وی همچنین در پاسخ به سووالی گفت: ما برای برقراری ارتباطات اقتصادی و نه صرفا تجاری با شرق و غرب مانعی نداریم و حتی اگر آمریکایی ها حاضر به سرمایه گذاری در ایران باشند، از آن استقبال خواهیم کرد.
وزیر خارجه ایران در همین حال گفت: اما این آمادگی وجود ندارد که از وضعیت پیش آمده بعد از تحریم ها برای واردات گسترده کالا به کشور بخواهد، استفاده شود.
ظریف در مورد بحث صدور ویزا توسط سفارت انگلیس در تهران گفت: این مساله از آغاز مذاکرات از جمله موارد اصلی بوده و طرف انگلیسی وعده داده است که به محض فراهم شدن امکانات، کار صدور ویزا را شروع خواهد کرد.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به سووالی در مورد احتمال تغییر رفتار آمریکایی بعد از انتخابات ریاست جمهوری این کشور و یا امکان خلف وعده آنها گفت: این اعتقاد را دارم که هیچگاه شرایط به قبل از برجام بازنخواهد گشت.
وی با بیان اینکه تحریم ها اعمال شده علیه ایران حاصل یک روند طولانی مدت و همراه با فضاسازی علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است؛ افزود: این مسیر غیر قابل برگشت خواهد بود و اگر بخواهند شرایط را تغییر دهند خوب می دانند که بازگشت به توانمندی های قبل از توافق هسته ای به مراتب سریع تر از بازگشت تحریم ها صورت خواهد گرفت و پیش بینی های لازم نیز صورت گرفته است.
ظریف گفت: این واقعیت که بازگشت به توانمندی های قبل از توافق هسته ای کمتر از بازگشت تحریم ها، زمان بر خواهد بود، یک عامل بازدارنده شمرده می شود.
وزیر خارجه ایران همچنین عنوان کرد که دولت ایران از تمامی امکانات و ظرفیت های ممکن برای استفاده از توانمندی های متخصصان و اساتید و دانش آموختگان ایرانی در سراسر جهان بهره خواهد جست.