گروه بینالملل دفاعپرس - روزبه قمصری؛ جنگ تحمیلی عراق علیه ایران که از ۳۱ شهریور سال ۵۹ با تهاجم گسترده نیروهای متجاوز ارتش بعث عراق به کشورمان آغاز شد و هشت سال طول کشید از ابعاد مختلف سیاسی، حقوقی و بینالمللی بسیار مهمی برخوردار بود که موجب شد تا صحنهآرایی منطقه در حوزههای گوناگون دچار تغیر و تحولات اساسی و بنیادین شود.
حمایت و پشتیبانی بیش از ۹۰ کشور از غرب و شرق جهان از رژیم بعث صدام در حوزههای سیاسی، اقتصادی، تسلیحاتی و مالی آنقدر واضح و روشن بود که عملا این جنگ به نبردی نابرابر مابین رژیم بعث عراق و ایران تبدیل شده بود و در این میان ارتش رژیم بعث از همه گونه حمایت و پشتیبانی فراوان و متنوعی برخوردار بود؛ امری که موجب شد تا تمامی جنایات صدام در این جنگ توسط قدرتهای جهان و سازمانهای بینالمللی نادیده گرفته شود.
حال در این میان یکی از دلایلی که موجب شده تا تمامی قدرتهای جهان از شرق گرفته تا غرب در صف حمایت و پشتیبانی از صدام قرار بگیرند، نگرانی فراوان آنها از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و هراس از بازتابهای منطقهای و بینالمللی این پیروزی در کشورهای مختلف جهان بود. در حقیقت با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران اغلب کشورهای غربی و استعماری دچار این ترس و وحشت شدند که مبادا اثرات این انقلاب به کشورهای آنها هم رسیده و نظام و سیستم سیاسی آنها نیز همانند ایران دگرگون شود.
موضوع دیگری که موجب ترس و وحشت کشورهای غربی و نظام سلطه از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران شده است به لرزه درآمدن پایههای نظام غربی نهتنها در این کشورها که در سراسر دنیا و در قارههای مختلف بود. رهبران کشورهای غربی از فردای پیروزی انقلاب اسلامی در ایران خیلی واضح و روشن با نظام سیاسی و دینی روبرو شدند که مبتنی بر آرای مردم بود و عدالت و برابری را برای مردم ایران وعده داده بود. پس پرواضح بود که دنیای غرب و نظام استعمار به دشمن اصلی انقلاب اسلامی ایران تبدیل شوند.
در حقیقت باید گفت کشورهای غربی و شرقی که بهعنوان حامیان و پشتیبانان عراق در جنگ تحمیلی وظیفه تامین و تجهیز ارتش بعث صدام را برعهده گرفته بودند و تا آخرین روز دوران دفاع مقدس نیز از صدام در برابر ایران حمایت و پشتیبانی کردند نه فقط به دلیل ملاحظات سیاسی خود با صدام، بلکه به دلیل نگهداری و حراست از منافع قدیمی و همیشگی خود در منطقه و هراس از به خطر افتادن آنها اقدام به حمایت از ارتش بعث صدام کردند.
بر اساس اسناد مدارک به دست آمده از جبهههای جنگ افسران و مستشاران نظامی شوروی حضور گسترده در پشت جبهه برای کمک به ارتش بعث صدام داشتند. ضمن اینکه آمریکا نیز در آن سوی میدان با استفاده از امکانات و تجهیزات ماهوارهای خود کمکهای فراوانی را به ارتش عراق جهت انجام عملیاتهای مختلف و همچنین جلوگیری از موفقیتآمیز بودن عملیاتهای رزمندگان اسلام انجام میداد.
اما نکته تاسف برانگیز این بود که همزمان با ارائه کمکهای نامحدود کشورهای غربی و شرقی به ارتش بعث صدام، شاهد وضع و برقراری تحریمهای بسیار سختی علیه جمهوری اسلامی ایران توسط همین کشورها بودیم. این تحریمها تا آنجایی گسترده بود که حتی از دادن سیمخاردار گرفته تا مهمات و تجهیزات سبک و سنگین به ارتش ما خودداری میکردند.
موضوع برخورداری و استفاده صدام از سلاحهای شیمیایی علیه نیروهای نظامی کشورمان در جبهههای جنگ مسئله بسیار مهم دیگری بود که رویکرد دوگانه و استاندارد دوگانه کشورهای غربی و در راس آن آمریکا را برای همگان کاملا واضح و روشن ساخته بود. زیرا بعد از استفاده صدام از سلاحهای شیمیایی در میدان جنگ و حتی بمباران شیمایی مناطق مسکونی همچون شهرهای سردشت در ایران و حلبچه در عراق بازهم رژیم بعث صدام با هیچ محکومیت و مجازات بینالمللی و جهانی روبرو نشد.
در پایان باید گفت اگر بخواهیم به تمام ابعاد و زوایایی حمایت و پشتیبانی کشورهای غربی بهخصوص ایالات متحده آمریکا از رژیم بعث صدام در جنگ تحمیلی علیه ایران بپردازیم با موضوعات و محورهای بسشیار فراوان و گوناگونی روبرو میشویم. ولی همین بس که اگر نبود حمایتها و پشتیبانیهای گسترده دنیای غرب و برخی از کشورهای شرقی از صدام، او نمیتوانست جنگی ویرانگر و خونین را آن هم به مدت هشت سال به ایران اسلامی عزیز ما تحمیل کند.
انتهای پیام/ ۱۳۴