به گزارش دفاع پرس از مشهد، با فتح خرمشهر، دشمن در صحنه رویارویی با رزمندگان ایران، به لاک دفاعی فرو رفت. پیروزیهایی که پس از آن به دست آمد، برتری قدرت ایران را در جبهههای جنوب آشکار کرد. این روند تا سال ۱۳۶۴، یعنی شروع حمله ایران به شبه جزیره «فاو» ادامه داشت.
عملیات در اروند، پس از بررسیهای لازم و استفاده از تجربیات و به کارگیری تدابیر مهم نظامی و اطلاعاتی، انجام شد. این تدابیر در سه بخش مهم، یعنی آموزش، شناسایی و تدارک متمرکز شد. آموزش نیروهای ایرانی در یگانهای مختلف، با روحیههای بالا ادامه یافت و تعدادی از گردانها، آموزشهای تخصصی و ویژه دیدند. به موازات آن، شناسایی منطقه و بررسی همه عوامل دخیل در عملیات، انجام گرفت.
این کار با حساسیت و وسواس زیاد، از سوی فرماندهان دنبال میشد. سعی بر آن بود که دشمن به هیچوجه متوجه کوچکترین حرکتی در منطقه نشود؛ چرا که این قطعه از جبهه، برای عراق اهمیت ویژهای داشت.
عملیات والفجر ۸ در ۲۰ بهمن ماه ۱۳۶۴ شروع شد که طولانیترین عملیات دوران جنگ بود که 75 روز طول کشید و تقریباً تنها عملیات مهمی بود که توانستیم منطقه بسیارمهمی از خاک عراق را به تصرف خود در بیاوریم. یعنی در والفجر 8 ارتباط دریایی عراق با خلیج فارس قطع شد.
نگاهی به عملیات پیروزمندانه والفجر 8
رمز عملیات: یا فاطمه الزهرا (س)
تاریخ عملیات: ساعت ۲۲ روز یکشنبه ۱۳۶۴/۱۱/۲۰
مدت عملیات: 75 روز
منطقه عملیات: جبهه جنوبی فاو
نتایج عملیات:
تصرف شهر فاو/ انسداد راه عراق به خلیج فارس
تسلط بر اروند رود / هم مرز شدن با کویت
تلفات دشمن متجاوز:
۵۰۰۰۰نفر کشته و زخمی / ۲۱۳۵ نفر اسیر
انهدام تجهیزات دشمن:
هواپیما ۶۰ فروند/ هلیکوپتر: ۱۰ فروند
تانک و نفربر: ۲۰۰ دستگاه
خودرو نظامی: ۵۰۰ دستگاه
خمپاره انداز و توپ جنگی:۱۵۰ قبضه
ناوچه موشک انداز:۲ دستگاه
غنائم جنگی: ۱۴۰ دستگاه تانک و نفربر/۳۵ قبضه توپ / ۱۵۰قبضه توپ ضد هوایی / ۲۸۴ دستگاه خودرو و...
آغاز عملیات والفجر ۸
همزمان با گرامیداشت دهه فجر انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۴ بود که فرماندهان سپاه اسلام پس از ماهها کار اطلاعاتی و تحقیقاتی و انجام آموزشهای سنگین غواصی و تمرینهای نظامی فشرده، بر آغاز عملیات اتفاق نظر داشتند و سرانجام عملیات بزرگ والفجر ۸ را در تاریخ بیستم بهمن ماه ۶۴ با رمز مبارک یا فاطمة الزهرا (س) و با هدف تصرف شهر بندری فاو و تسلط بر اروند رود و مسدود ساختن دسترسی رژیم عراق به خلیج فارس آغاز کردند در حالی که قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء (ص) به همراه دو قرارگاه نوح و کربلا هدایت و اجرای این عملیات سرنوشت ساز و تاریخی را بر عهده داشت.
به کارگیری یگانهای رزم
قرارگاه کربلا شامل لشکر پنج نصر خراسان، لشکر ۷ ولی عصر، لشکر ۸ نجف اشرف، لشکر ۱۴ امام حسین (ع)، لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب، لشکر ۲۵ کربلا، لشکر ۲۷ محمد رسول الله، لشکر ۳۱ عاشورا و نیز تیپهای مستقل ۱۵ امام حسین، ۳۲ انصارالحسین، ۴۴ قمر بنی هاشم در محور شمالی منطقه عملیاتی حضور داشتند.
همچنین لشکرهای ۱۹ فجر، ۴۱ ثارالله به همراه تیپهای مستقل ۳۳ المهدی در محور جنوبی به قلب دشمن متجاوز تاختند و در مجموع سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای اجرای این عملیات بزرگ یکصد وچهل گردان نیروی زمینی، چندین گردان توپخانه ارتش، نیروی دریایی، نیروی هوایی و هوانیروز، توپخانه ۶۱ محرم، ۶۳ خاتم الانبیاء (ص) را سازمان دهی و وارد میدان عملیات کرد.
در جبهه مقابل نیز دشمن بعثی با ۲۶ تیپ پیاده، زرهی و کماندویی و نیروهای گارد ریاست جمهوری به همراه نیروهای جیش الشعبی وارد منطقه عملیاتی فاو شده بود.
به منظور فریب دشمن، طرح حملهای ایذائی، در منطقه امّ الرّصاص ریخته شد و در تاریخ 15 بهمن ۱۳۶۴، این عملیات صورت گرفت. در این عملیات تیپهای ۲۱ امام رضا (ع) و ۱۰ سیدالشهداء (ع) از قرارگاه قدس، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری را در پیشبرد عملیات والفجر 8 داشتند.
زمان حمله به دشمن متجاوز
در بیستم بهمن سال ۱۳۶۴ ساعت ۱۰:۱۰ دقیقه شب دستور حمله سراسری به سنگره و مواضع متجاوزین بعثی صادر شد و رمز عملیات اعلام گردید:
»بسم الله الرحمن الرحیم و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم و قاتلوهم حتی لاتکون فتنة. یا فاطمة الزهرا ء، یا فاطمة الزهراء، یا فاطمة الزهراء (س«
تصرف فاو
به یاری خداوند و با آمادگی نیروهای عمل کننده در این عملیات، شهر بندری فاو در همان روز اول عملیات محاصره شد و با پاکسازی نخلستان شمال و جنوب فاو و اسیر شدن فرمانده تیپ ۱۱۱ ارتش عراق و انهدام مقر فرماندهی دشمن، مراحل اول و دوم عملیات به طور کامل اجرا شد و رزمندگان اسلام با خلق حماسههایی به یاد ماندنی موفق به تصرف شهر فاو گردیدند.
دشمن سردرگم با لشگرهایی از هم پاشیده، پس از ۳ روز از شروع عملیات توانست خود را بازیابد و نخستین پاتک را بر علیه نیروهای ایرانی به اجرا در آورد که با مقاومت جانانه آنان کاری از پیش نبرد.
بمباران شیمیایی
دشمن بعثی که توان مقابله با رزمندگان اسلام را نداشت، صبح روز ۲۴ بهمن سال ۶۴ مبادرت به حمله شیمیایی کرد که بخشی از این بمبها در میان نیروهای لشکر گارد ریاست جمهوری عراق فرود آمد و به ۷۰% از نیروهایش در منطقه آسیب رساند و بسیاری از آنان بینایی خود را از دست دادند.
تیپ ۴۴۳ عراق هم که برای کمک به دیگر نیروهای بعثی عراقی وارد منطقه شد تارومار گردید.
طی چندین روز متوالی که نیروهای دشمن بعثی سعی در بازپس گیری مواضع از دست رفته را داشتند، علی رغم حملات هوایی گسترده و پاتکهای متعدد، نتیجهای به دست نیاورد و روزانه ۳ تا ۴ فروند از هواپیماهایش نیز سرنگون میشد و هرگز نتوانست شکستهای خود را جبران کند و سرانجام پس از ۷۵ روز جنگ در منطقه فاو، شهر بندری عراق به تصرف کامل رزمندگان اسلام درآمد و اهداف عملیات محقق گردید.
تلفات و خسارات ارتش متجاوز بعث عراق
خسارات وارده به رژیم متجاوز صدام در این عملیات بسیار سنگین و جبران ناپذیر بود به نحوی که علاوه بر آزاد شدن ۹۴ کیلومتر از سرزمینهای ایران و عراق، ارتش بعث متحمل بیش از 50000 هزار کشته و زخمی شد و ۲۰۰۰ نفر از نیروهایش به اسارت در آمدند؛ همچنین ۳۹ فروند هواپیما به همراه ۵ بالگرد عراقی ساقط گردید و صدها دستگاه تانک و نفربر و تجهیزات نظامی ب عراق به غنیمت گرفته شد.
پیروزیهای این عملیات گسترده و موفق سبب شد که رزمندگان اسلام در سال ۶۵ نیز با تداوم این روند از پیروزیها به برنامه ریزی برای اجرای عملیات «کربلای هشت» بپردازند و بتوانند دشمن متجاوز و همپیمانان و پشتیبانان او را مجبور به پذیرش شرایط خود نمایند.
پل بعثت، شاهکار مهندسی ـ رزمی تاریخ دفاع مقدس
مرحله بعدی عملیات والفجر ۸، تأمین یک راه پشتیبانی مطمئن و کم هزینه برای تدارکات رزمندگان مستقر در این شهر بود. با توجه به امکانات آن روز و وضعیت منحصر به فرد اروند رود به عنوان یکی از وحشیترین رودخانههای جهان، ساخت پلی که بتواند، دو سوی این رودخانه را به هم وصل کند، نا ممکن به نظر میرسید. رزمندگانی که در فاو بودند، باید پشتیبانی میشدندچرا که امکانات و نیرو میخواستند.
به واسطه ضرورت احداث پلی مقاوم، قبل از والفجر 8، پلهایی روی اروند زده بودند، اما اروند هیچ کدام را تحمل نکرده بود و همه را بلعیده بود. پل بعثت، به طول ۹۰۰ متر و عرض ۱۲ متر روی اروند زده شد تا چشم جهانیان را خیره کند.
چون روز استقرار نیروهای مهندسی جهاد خراسان در منطقه، در تاریخ دوشنبه ۱۳۶۵/۱/۱۷ و مصادف با روزهای نزدیک به عید مبعث حضرت رسول اکرم (ص) بود، این پل، «بعثت»نامیده شد. طراح و ناظر ساخت این پل، مهندس بهروز پورشریفی فرمانده عملیات مهندسی پشتیبانی جنگ جهاد سازندگی بود که در یک سانحه رانندگی در سال ۱۳۷۴ در گذشت.
خاطراتی از سرداران شهید عملیات والفجر ۸
شهید سید ابراهیم شجیعی فرمانده گردان عبدالله لشکر 5 نصر
»تدبیر و درایت«
قبل از عملیات والفجر ۸ یک سری فرمهایی را برای نیروهای بسیج درست کرده بود و سید ابراهیم چند سؤال را خودش از قبیل برای چه به جبهه آمدی؟ سیگار میکشی یا نه؟ از کدام شهرستان هستی؟ تحصیلات چقدر است؟ طراحی کرده بود. دقیقاً یادم است که از روی مطالعه همین ورقهها تقریباً یک سوم نیروها را پس میزد و به لشکر ابلاغ میکرد که ما این نیروها را نمیخواهیم ما سیاهی لشکر نمیخواهیم اگر سقف گردان به سیصد نفر هم نرسید اشکالی ندارد. این طرحش خیلی موفق بود. ما توی گردانمان یک نفر سیگاری نداشتیم، اگر هم سیگاری داشتیم او را از گردان بیرون میکرد، و میگفت انسانی که نتواند روی نفس پا بگذارد و سیگار بکشد، نمیتواند بجنگد و نَفس کم میآورد.
مهدی آقا گلی
پاسدار شهید غلامحسین (عبدالله) جلمبادانی از فرماندهان مهندسی رزمی
»احساس مسئولیت«
غلامحسین زمان تولد فرزندش به مرخصی رفت، تا در کنار خانواده باشد. ولی به محض اینکه متوجه شد که در منطقه قرار است عملیات بشود، به خانوادهاش گفت: فاکسی فرستادند، و اعلام کردند که به وجود من نیاز است، ومن باید بروم. خانواده اعتراض کردند و گفتند: که شما تازه آمدید و چرا میخواهید به این زودی برگردید. غلامحسین در جواب گفت: این وظیفه ماست که راه دیگر برادران شهیدمان را ادامه دهیم، و وقتی کشور و مملکت به ما نیاز دارد حاضر شویم و به پای کار برویم. بعد از