به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، عملیات «وعده صادق ۱» شامگاه ۲۵ فروردین ۱۴۰۳ در پاسخ به حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در سوریه و عملیات «وعده صادق ۲» روز ۱۰ مهر ۱۴۰۳ در واکنش به ترور «اسماعیل هنیه» رئیس اسبق دفتر سیاسی حماس در تهران توسط رژیم صهیونیستی پس از مراسم تحلیف رئیسجمهور علیه مواضع اسراییل اجرا شدند.
مستندهای «تنبیه» در مورد عملیات «وعده صادق ۱» و «آتشباران شب سال نو» در مورد عملیات «وعده صادق ۲» به کارگردانی «عباس وهاج» و تهیهکنندگی «ساسان فلاحفر» در این زمینه تولید شدند.
کارگردان این دو مستند در گفتوگو با خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، اظهار داشت: شروع کار با مستند «تنبیه» بود که مربوط به عملیات وعده صادق ۱ است. ما بهصورت تخصصی در محور مقاومت و حول موضوعات مربوط به آن فعالیت میکنیم. مستندهایی که در گذشته نیز ساختهایم، در رابطه با نبردهای سوریه و عراق و مسائل منطقه مانند افغانستان، یمن، لیبی و در مورد موضوع فلسطین و آزادی فلسطین و اتفاقاتی از این قبیل بوده است.
وی افزود: بعد از حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در سوریه که باعث اجرای عملیات وعده صادق ۱ شد، ما شروع به برخی پژوهشها کردیم و با توجه به شناختی که از این حوزه داشتیم، فکر کردیم که احتمال اینکه ما بخواهیم یک پاسخ و واکنش رسمی به این مسئله داشته باشیم، بالای ۹۰ درصد است.
این کارگردان مستند ادامه داد: بعد از آنکه رهبر معظم انقلاب اسلامی در نماز عید فطر در این مورد صحبت کردند، این مسئله برای ما قطعی شد که حتماً قرار است یک جواب محکمی به محور شرارت بدهیم.
وهاج اظهار داشت: بعد از عملیات وعده صادق ۱ هم بر اساس اتفاقات، تحلیلها و مسائلی که وجود داشت، در خبرگزاریهای مختلف و با رصد شبکههای مختلف، اطلاعات خود را تهیه کردیم و الحمدلله اینگونه میشود که میتوانیم کاری را بهصورت پژوهشی و علمی بسازیم.
این کارگردان مستند با اشاره به اینکه سوژههای خود را چگونه انتخاب میکند، گفت: ما ابتدا هدف خود را پیگیری میکنیم و به مسئلهای که روی آن کار نشده و خلأ آن احساس میشود، ورود و روی آن کار کنیم. ما اصلاً دنبال این نیستیم که ببینیم کدام نهاد و ارگان میخواهد در رابطه با این مسأله فعالیت کند تا با او قرارداد ببندیم؛ چون اگر بخواهد اینگونه پیش برود، کار از کار میگذرد.
وی ادامه داد: در دنیای امروز و همین مقاطع خاص که ما میبینیم، دائماً یکسری زد و خوردها در این نبرد جدید دارد شکل میگیرد و هر تعلّلی باعث میشود که دومینوی بعدی اتفاق بیافتد.
وهاج با اشاره به اینکه اصل برای ما، این است که به موضوعاتی که خلأ اطلاعاتیشان احساس میشود، بپردازیم، اظهار داشت: تیم مستندساز ما در روند کار مشغول پژوهش و جمعآوری اطلاعات میشوند و در بین کار هم رایزنیها صورت میگیرد، اگر هم کسی قبول نکند که روی پروژه ما سرمایهگذاری و از ما پشتیبانی مالی کند، این از خود گذشتگی هم در بچهها هست که بعد از گذشت چند ماهی که بهشدت دارند کار میکنند، راضی باشند که حتی این اثر بدون دریافت دستمزد و حقالزحمهای منتشر شود؛ چون اصل و مبنای ما پرداختن به موضوعات و خلأهایی است که مردم خیلی با آن مواجه نیستند و سبک زندگی آنها نیز این نیست که مثل ما بخواهند بهصورت کامل و ریزبهریز اتفاقات منطقه را بررسی کنند.
این کارگردان مستند گفت: از آنجایی که در رسانههای داخلی کوتاهیهای زیادی شده است، مردم به شبکههای معاند فارسیزبان سوق دارند و هرچه دلشان میخواهد را به مردم نشان میدهند. این وظیفه ماست که روایت دست اول و روایت صادق را برای مردم تهیه کنیم؛ به این شرط که کار، محصول جذابی باشد و دچار برخی کلیشههای معمولی نشویم.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی فیلمها و تصاویری که این مستندها داشتند، نیاز به مجوزهای خاصی داشت؛ آنها را از کجا گرفتید؟، افزود: ما رایزنیهای اداری را در خلال پیشرفت کار انجام میدهیم و در آن مورد با نیروهای ذیربط و مسئول هم صحبت کردیم و آنها فیلمهای مربوط به خارج از کشور را از طریق مراجع خودشان به ما دادند و همچنین از طریق ارتباطاتی که به دلایل کاری با دوستانمان در خارج از کشور داریم، اطلاعات را بهدست میآوریم و این دوستانمان به ما کمک کردند و هرچه از اطلاعات این چنینی در دسترسشان بود، برایمان فرستادند و فیلمهای داخل کشور را هم مردم در اختیار ما گذاشتند.
وهاج در پاسخ به این سؤال که آیا این دو مستند توانستهاند به حد مطلوب، این دو عملیات را تبیین کنند؟ گفت: مستند «تنبیه» که در رابطه با عملیات «وعده صادق ۱» ساخته شد، کامل به ابعاد مختلف این عملیات پرداخت. این مستند پخشهای خوبی شد، بازخوردهای خوبی هم داشت و باعث اطمینان خاطری برای مردم شد. کار هم به زبانهای مختلف دوبله و پخش شد و به نظرم تأثیرگذاری خوبی داشت.
این کارگردان مستند با اشاره به عملیات وعده صادق ۲ افزود: مستند «آتشباران شب سال نو» که مرتبط با عملیات وعده صادق ۲ بود، جلوه دیگری از توانمندی نظامی و منطقهای ما را نشان میدهد و من فکر میکنم که هرکه این مستند را ندیده است، اگر ببیند، برایش روشنتر میشود که جایگاه ایران در منطقه و جهان چیست و دنیا بعد از عملیات «وعده صادق ۲» ایران را چگونه میبیند! جهان دارد ایران را فراتر از یک قدرت منطقهای، بهعنوان یک قدرت جهانی میشناسد.
وی افزود: افرادی که روی محور مقاومت و مسأله آرمان و آزادی فلسطین فعالیت میکنند، تعداد کمی هستند و این، کمی فشار را روی ما و مسئولیت ما و شور و اشتیاق ما را برای کار کردن بیشتر میکند.
وهاج با اشاره به رویکرد رسانهای در مورد عملیاتهای وعده صادق ۱ و ۲ اظهار داشت: بعد از عملیات وعده صادق ۱ رویکرد جدیدی در بحث رسانه بهوجود آمد و ما شاهد این بودیم که در عملیات «وعده صادق ۲» پوششهای خبری را خیلی شفافتر و با صدای رساتر در رسانههای داخلی داشتیم. به نظرم دارد اتفاقات خوبی میافتد. البته با توجه به آنکه غرب بر تمام رسانههای خارجی غلبه دارد و سرکوب اطلاعاتی و امنیتی که بر رسانهها حاکم است، کار کسانی که آزادیخواه هستند و میبینند که در دنیا چه اتفاقی دارد میافتد را دشوار میکند.
این کارگردان مستند گفت: اقتضای کار غرب هم این است که هر کار که خودشان انجام میدهند را بزرگنمایی و دستاوردهای بقیه را کوچک کنند و این دقیقاً کاری است که دارد در جنگ روایتها برای قضیه عاشورا اتفاق میافتد.
وی افزود: ما داریم بهوضوح میبینیم که قیام عاشورا که هزار و ۴۰۰ سال که از آن گذشته است و هر سال هم پای منبرها در مورد آن گفته میشود، اما آنقدر دشمنیها نسبت به مسأله حضرت سیدالشهدا (ع) زیاد است که دائماً تخریبها و تحریفهایی را بهوجود میآورد.
وهاج با اشاره به جنگ روایتها گفت: جنگ روایتها هیچگاه تمام نمیشود، دائم در جریان است و همیشه باید فعالیت کنیم و رسانهها بیشتر از قبل باید زحمت بکشند. البته اتفاقات خوبی دارد میافتد و پوششهای خبری و رسانهای خیلی بهتر شده است.
انتهای پیام/ 118