به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، نشست ارائه گزارش از اقدامات، فعالیتها و عملکرد ستاد راهبری و نظارت خانواده و زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور «فهیمه فرهمندپور» رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده صبح امروز (شنبه) در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده با ارائه گزارشی از اقداماتی که در این سازمان انجام شده، اظهار داشت: شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای سیاستگذاری در حوزه علم، فرهنگ و اجتماع است و زمانی که اینگونه است، ستادهای چهارگانه دارد.
وی افزود: بخش سیاستگذاری حوزه زنان و خانواده چهار ستاد اصلی دارد که شامل ستاد علم و فناوری، ستاد تعلیم و تربیت، ستاد فرهنگی و اجتماعی و ستاد خانواده و زنان است.
فرهمندپور ادامه داد: شورای خانواده ۳۰ عضو دارد و ۱۰ عضو آن شورای حقیقی و ۲۰ عضو، اعضای حقوقی هستند که نیمی از این ۲۰ نفر و حدود ۹ نفر از بدنه دولت و نیمی دیگر معرفی شده از ساختار حاکمیتی مانند قوه مجریه، قضائیه، بسیج و... هستند.
فرهمندپور افزود: ما ناگزیریم در بخشهای مختلف حضور داشته باشیم. کمکی که ما به سیاستگذاری میکنیم، باید از یک فرایند علمی عبور کند.
وی ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی بهعنوان سیاستگذار در حوزه علم، فرهنگ و اجتماع ایفای نقش میکند و همین نقش را نیز ستاد ما در حوزه زنان و خانواده دارد و شاید مشهودترین آن شورای خانواده است.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده در مورد سومین مأموریت این سازمان اظهار داشت: مأموریت دیگر این سازمان، اظهار نظرهای کارشناسی است که این ستاد باید معطوف به مأموریتهای عام و خاص باشد. موضوع زنان و خانواده مندرج در سایر بخشها و معطوف به سایر حوزهها است، امسال چهلمین سالگرد تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی است و ما بهعنوان ستاد خانواده و زنان الگوی حکمرانی تمدنی را طراحی و حدود ۵۰ عنوان را در مرحله اول استخراج کردیم.
فرهمندپور گفت: فصل اول شامل مجموعه رویدادهایی است که با تعداد دستگاههایی به جمعبندی رسیدیم و ۱۰ نشست را برگزار کردیم و مجلس شورای اسلامی، معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، دانشگاههای تهران، الزهرا (س)، پژوهشکده زن و حوزه خانواده به ما کمک کردند.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده ادامه داد: ما در پایان ۱۰ نشست به این نتیجه رسیدیم که ظرفیت همکاری میان دستگاهها وجود دارد که تجربه موفقی بود. ما یک گام به طراحی الگوی حکمرانی حوزه زنان و خانواده نزدیک شدیم، اما ما این الگو را نداریم و نحوه اثرگذاری آن مشخص نیست، تحقق واقعی الگوی سوم زن زمانی است که این نگاه را به الگوی سوم مرد هم داشته باشیم. اگر مرد در خانواده معتقد نباشد که زن تأثیرگذاری اجتماعی دارد، کار زن سخت میشود.
فرهمندپور اظهار داشت: ایده من این است که نگاه مردان را به حوزه حکمرانی و تصمیمگیری تغییر دهیم. وی باید نگاه خود را متناسب با همه این مسائل تغییر دهد.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده ادامه داد: شورای عالی انقلاب فرهنگی ساختار فراقوهای دارد و شورایی که قرارگاهی برای مدیریت، رصد، سیاستگذاری و تنظیمگری فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی در سطح کشور دارد. چهار ستاد در شورای عالی انقلاب فرهنگی یا در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، فعال هستند و هر کدام بخشی از مأموریتهای حوزه کلان سیاستگذاری و قرارگاه فرهنگی و اجتماعی را پوشش میدهند. یکی از ستادهای چهارجانبه این شورا ستاد «خانواده و زنان» است.
وی افزود: ستاد خانواده و زنان سه مأموریت اصلی دارد که عبارتند از سیاستگذاری، ایفای نقش بهعنوان قرارگاه اجتماعی_فرهنگی و اظهار نظرهای کارشناسی که حدود ۲۰۰ بسته کارشناسی در این مأموریتها تهیه شده است.
فرهمندپور با اشاره به ویژهبرنامههای ستاد خانواده و زنان بهمناسبت چهلمین سالگرد تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: در ستاد خانواده و زنان، تصمیم گرفتیم ذیل عنوان الگوی «حکمرانی تمدنی» که مصوب دبیرخانه بود، مجموعه رویدادهایی را طراحی کنیم که هدف آن تدوین الگوی حکمرانی تمدنی در حوزه زنان و خانواده است.
وی در ادامه با اشاره به شناسایی ۵۰ مسأله کلیدی برای طراحی الگوی حکمرانی تمدنی حوزه زنان اظهار داشت: موضوع سالمندی بهعنوان یک پدیده اجتماعی، کودکان و طب سالمندی که در کشور جدی گرفته نشده است از جمله ۵۰ مسأله کلیدی معطوف به میدان است.
فرهمندپور در مورد نتایج 10 نشست رویدادهای طراحی الگوی حکمرانی تمدنی در حوزه زنان و خانواده با موضوع اجتماعیسازی سیاستهای کلی حکمرانی گفت: این سلسلهنشستها با هدف بررسی مسائل کلیدی و ارائه راه حلهای ساختارمند برای چالشهای حوزه زنان و خانواده طراحی شده است. موضوعاتی مانند حکمرانی مردمیسازی، نظام دادرسی ویژه زنان، شهر خانوادهمحور، مبانی علوم دینی نظریه جنسیت و امکانسنجی تدوین قانون جامع خانواده از جمله محورهای این نشستها با رویکرد محتوایی است که به نتیجه برسد.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده اظهار داشت: مرحله اول دستاورد نشستهای ما تکمیل و انتشار محتوا است، قدم دوم تکمیل محتوا و قدم سوم نیز استفاده از آنهاست. اجرایی نشدن مصوبات یک مشکل عام است و فقط معطوف به حوزه زنان و خانواده نیست.
وی افزود: در دوره بعد از سند تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی اتفاق خوبی افتاد و آن این است که به جای آنکه فرایند حکمرانی قطعهقطعه شود، فرایندی طی شد و طراحی میزهایی اتفاق افتاد که از صفر تا صد فرایند را بهطور کامل در فرایند خودش بهدنبال دارد.
فرهمندپور گفت: یکپارچه دیدن فرایند حکمرانی در میزی مانند اشتغال، جمعیت و ازدواج میتواند تحول جدی در روند اجرایی شدن سیاستها و قوانین ایجاد کند و هنوز برای قضاوت نتیجه این میزها زود است.
وی افزود: عدم تفاهم و فقدان گفتمان در موضوع حجاب مشکل جدی ایجاد کرده است و باید فکری برای این موضوع بشود و ما امیدواریم بتوانیم در این زمینه نقش جدی ایفا کنیم.
فرهمندپور با اشاره به ۱۴ میز تخصصی در ستاد خانواده و زنان، ادامه داد: ما ۱۴ میز تخصصی را برای سال ۱۴۰۳ فعال کردیم. «میز» یعنی جایی که متکفل یکپارچهسازی فرایند حکمرانی در آن موضوع خاص است که در این میزهای تخصصی حدود ۵۰ عنوان طرح تعریف شده است. مهمترین وظایف این میزها، رصد وضعیت یا وضعیتشناسی کشور در حوزه مأموریتها، عنوان و موضوع است.
رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده گفت: یکی از ۱۴ میز فعال ما در سال ۱۴۰۳ «اشتغال» بود و سعی کردیم نگاه متعادل و متوازن داشته باشیم؛ یعنی اگر میز اشتغال زنان در اقتصاد خانواده داریم، میز حمایت از زنان خانهدار هم داشته باشیم. در میز اشتغال ناظر به این نکته، بحث «سند جامع اشتغال زنان» هم داریم که حاوی الگوی اشتغال با نگاهی به زن الگوی سومی است. ما بحث آیندهپژوهی اشتغال زنان را با استفاده از فناوریهای نوین در این میز داریم و امیدواریم بتوانیم این موضوع را مانند اشتغال به جایگاهی برسانیم.
فرهمندپور اظهار داشت: در قالب این وضعیت شناسی، مسألهها و نظام مسائل هر حوزه استخراج میشود، متناسب با این نظام مسائل تولید بستههای سیاستی و راهبری قرارگاهی دستگاهها برای تحقق مأموریتهایشان در ارتباط با این موضوع و عنوان اتفاق میافتد و پیگیری و نظارت عملکرد همه دستگاهها مرتبط با مأموریتهای تعریف شده هم از وظایف این ستاد مثل بقیه ستادهای دیگر است.
انتهای پیام/ 118