در گفتگو با دفاع پرس مطرح شد

حکم حکومتی که ضعیف اجرا شد/ اقتصاد مقاومتی در شرایط اضطرار

مقام معظم رهبری با ابلاغ سیاست‌های کلی “اقتصاد مقاومتی” تاکید کردند:"اقتصاد مقاومتی خواهد توانست الگویی الهام‌بخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند."
کد خبر: ۷۱۳۴۴
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۲ - 22February 2016

حکم حکومتی که ضعیف اجرا شد/  اقتصاد مقاومتی در شرایط اضطرار

دکتر بهمن آرمان استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی در گفت و گو با دفاع پرس اظهار داشت:صدور فرمان اقتصاد مقاومتی یک حکم حکومتی بوده که در اصطلاح بین المللی از آن تحت عنوان Resistive economyنام می برند.

 وی  با بیان اینکه  صدور این حکم بارقه های امید فراونی را در بین دست اندرکاران مسایل اقتصادی و اجرایی و دلسوزان کشور به وجود آورد،تصریح کرد:دراجرای این فرمان متاسفانه شاهد حرکت مهمی نبودیم به طوری که به جای  اجرای  فرمان مقام معظم رهبری توسط دولت ؛ دولت لایحه ای تحت عنوان رفع موانع تولید تهیه کرد.

 وی ادامه داد:در تدوین این لایحه از کارشناسان مستقل و مدیران اجرایی کشورکه در طول 37سال اخیر پس از انقلاب  اسلامی،هزاران میلیارد ریال صرف آموزش و تجربه اندوزی آنان شده بهره برداری مناسبی صورت نگرفت.

 این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد:ضعف کارشناسی در بدنه اصلی  مجلس منجر به آن شد و این لایحه متعاقبا تبدیل به قانون شود؛قانونی که تهیه کنندگان آن حتی با الفبای علم اقتصادآشنایی نداشته  وحتی اگراجرا شود گره ای از مشکلات کشور نمی گشاید.

آرمان گفت: با وجود گذشت 2سال، دگرگونی ای در ساختار اقتصادی کشور به وجود نیامده که مصداقهای متفاوتی در راستا است. می توان  به چهار برابر کردن قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی در مجلس شورای اسلامی اشاره کنیم که عملا سرمایه گذاری در این صنعت استراتژیک را با بحران جدی روبه رو ساخته  است. به طور مثال  یک هیات هندی که برای سرمایه گذاری در بندر چابهار به ایران آمده بودند به طرف ایرانی گفتند که میانگین قیمت خوراک گاز طبیعی واحدهای پتروشیمی در منطقه خلیج فارس حدود 4سنت است.ما به خاطر شرایط ویژه ایران و فراوانی ذخایر گاز طبیعی حاضریم 5سنت به ازای هر متر مکعب گاز طبیعی پرداخت کنیم .وزارت نفت بر رقم 13سنت اصرار ورزید درنتیجه سرمایه گذاران هندی بدون نتیجه ایران را ترک کردند.

آرمان افزود:اگر مصداق دیگری در این زمینه بخواهیم پیدا کنیم شیوه برخورد با صنایع فولاد است در حالی که قیمت انرژی به دلیل کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی دولت در سال 93قیمت گاز طبیعی و برق را برای فولاد سازان داخلی به ترتیب 85و 25درصد افزایش داد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: مقام معظم رهبری که با سیاست به خوبی آشنا هستند در سفری به خوزستان و در زمان بازدید از مجتمع پتروشیمی بندر امام جمله بسیار معنا داری را عنوان کردند.ایشان فرمودند "ما نمی خواهیم به جهان تظلم کنیم ولی می خواهیم نفت خود را به روشی که بیشترین ارزش افزوده را برای ما داشته باشد صادر کنیم یعنی توسعه صنایع پتروشیمی ،فروش فرآورده های نفتی به جای خام فروشی نفت."

بهمن آرمان  در این خصوص تصریح کرد:از آن زمان تقریبا 18سال می گذرد که متاسفانه تحرک جدی در جلوگیری ازخام فروشی نفت نشده است. بر پایه اطلاعاتی که وزارت نفت ارایه می دهد درطول 3سال آینده میزان استخراج نفت از حوزه های نفتی غرب کارون 700هزار بشکه نفت خواهد شد. کلنگ ساخت پالایشگاه خوزستان در منطقه آزاد اروند در دولت هشتم به زمین زده شده ولی وزات نفت کماکان به جای اشتغالزایی و ایجاد ارزش افزوده اصرار بر خام فروشی نفت دارد واین پالایشگاه که می تواند موجب اشتغال فراوان در آن منطقه محروم شود و آثار ناشی از جنگ  تحمیلی را از آن منطقه بزداید تا به حال کاری انجام نشده است.

وی افزود: سیاست دولت مبنی بر افزایش قیمت انرژی برای صنایع فولاد موجب انبار شدن حدود 3میلیون تن محصولات فولادی در انبارهای کارخانه های فولاد سازی شده است.

آرمان گفت: اوضاع آنچنان نگران کننده است که مدیر عامل شرکت ذوب آهن اصفهان اعلام می کند اگر دولت کمک نکند ما ناچار به تعطیلی کارخانه هستیم زیرا در حال حاضر توان پرداخت حقوق کارکنان خود را نداریم.

وی با بیان اینکه متاسفانه در کشور کسی اقتصاد مقاومتی را سرلوحه اشتغال و درآمد زایی قرار نداده و بر همان رفتارهای اشتباه  گذشته اصرار دارند ،تصریح کرد: با وجود تاکید مقام معظم رهبری مبنی برعدم وابستگی به واردات کالاهای اساسی متاسفانه همچنان قوت لایموت مردم مانند شکر،روغن نباتی خام ،ذرت،گندم و دانه های روغنی به خارج وابسته است. تنها در زمینه روغن خام نباتی 4میلیارد دلار ارز از کشور خارج می شود .به عبارتی اگر درآمد ناشی از نفت نباشد مردم حتی نمی توانند نان خود را تامین کنند.

این استاد دانشگاه  تصریح کرد:بنابراین اجرای حکم حکومتی رهبر معظم انقلاب باید توسط کسانی که بر این گونه مسایل اشراف کامل داشته  و حتی دستی از دور بر آتش دارند مورد بررسی قرار گیرد؛چرا که نگرش های جناحی و سیاسی دارای هیچگونه کارایی نبوده و نیست .

بهمن آرمان اذعان داشت:اقتصاد مقاومتی را باید از وضع فعل نجات داد،درغیراین صورت بحران بیکاری رشد ووضع اقتصادی همچنان پابرجا بدون تغییر باقی خواهد ماند وبه عنوان تهدیدی برای نظام خواهد بود که قدرت های خارجی از چنین شرایطی در راستای منافع خوداستفاده می کنند.

وی افزود:بافرض فراهم بودن پیششرط های لازم برای آماری چون کاهش نرخ بیکاری، عدد آماری باید گویای وضع موجود به زبان ریاضی باشد. به طور مثال در مورد افزایش اشتغال یا کاهش بیکاری هر شخصی میتواند در محیط خانواده، خویشاوندان ومحله خود مصداقهایی از تغییرات مثبت و ایجاد فضای اشتغال دراجرایی شدن فرامین معظم له در جهت اقتصاد مقاومتی را احساس کند که در این صورت کارشناسان نسبت به تطبیق واقعیتهای پیرامون خود با آمار توجه و دقت بیشتری دارند.

وی تصریح کرد:ضروری است مشاورین مقام معظم رهبری اطلاعات دقیق و میدانی در رابطه با چگونگی اجرای اقتصاد مقاومتی دراختیار معظم له قرار دهند ، تا بازبینی های لازم در این حکم حکومتی مهم صورت گیرد.

دکتر بهمن آرمان ، کارشناس مسائل اقتصادی در خاتمه گفت:آیا وقت آن نرسیده که مسئولان با هدایت سرمایه ها به سمت تولید صنعتی و کشاورزی، رونق تولید و حل مشکل رکود، به پیشرفت کشور شتاب دهند؟اما متأسفانه علی رغم تأکیدات مقام معظم رهبری در طول سالهای گذشته، تا کنون بجز سخنرانی و وعده های آماری، اقدامات شایانی برای تحقق اقتصاد مقاومتی از سوی دولت صورت نگرفته  و منتظر معجزه ای است که آن را یک هدیه الهی می داند.

نظر شما
پربیننده ها