توضیح رئیس قوه قضاییه درباره تعداد پرونده‌های قضایی

حجت‌الاسلام‌ محسنی اژه‌ای گفت: گاهی در لسان اشخاص و افراد مختلف مطرح می‌شود که در قوه قضاییه ۱۷ تا ۱۸ میلیون پرونده وجود دارد؛ حال آنکه میزان «پرونده‌های یکتا» در قوه قضاییه، این مقدار نیست و آمار ارائه شده حکایت از گردش پرونده‌ها دارد.
کد خبر: ۷۲۲۴۶۴
تاریخ انتشار: ۰۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۱ - 28January 2025

به گزارش گروه جامعه دفاع‌پرس، حجت‌الاسلام‌والمسلمین «غلامحسین محسنی اژه‌ای» رئیس قوه قضائیه در سومین همایش هیأت مدیره‌های مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه، ضمن تبریک سالروز مبعث نبیّ مکرّم اسلام (صلّی الله علیه و آله و سلّم)، اظهار داشت: خداوند در سوره نحل می‌فرماید «وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِی کُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوت»؛ یعنی همانا در هر امتی پیامبری فرستادیم که خدا را بپرستید و از پیروی طاغوت اجتناب ورزید؛ این فلسفه بعثت انبیا است.

توضیح رئیس قوه قضاییه درباره تعداد پرونده‌های قضایی

وی افزود: پیامبر اکرم (ص) ختم رُسل است و ما امت آخرین پیامبر هستیم؛ باید خدا را شاکر باشیم که این ظرفیت را در امت ما دید تا آخرین پیامبر و کتابش را ارائه کند.

رئیس قوه قضاییه گفت: باید متخلق به اخلاق رسول‌الله باشیم؛ باید با خود خلوت کنیم و از خودمان حساب بکشیم که آیا همان‌گونه که دیگران را در برخی موارد با عتاب و حتی الفاظ مجرمانه، نقد می‌کنیم، نسبت به خودمان حساس هستیم؟ آیا از خودمان می‌پرسیم که به‌عنوان مستخدم دولت، چه مقدار در اوقات اداری، به مسئولیت‌های خود عمل می‌کنیم؟ چه مقدار نسبت به بیت‌المال حساس هستیم؟ آیا می‌خواهیم حرفی بزنیم که خودمان را تبلیغ کنیم یا اینکه حقیقتاً در پی امر به معروف و نهی از منکر هستیم؟

محسنی اژه ای عنوان کرد: مرکز وکلای قوه قضاییه در دوره اخیر نسبت به ادوار گذشته، حضور پررنگ‌تر و برجسته‌تری در عرصه‌های اجتماعی دارد؛ باید این بُعد را تقویت کنید و از ظرفیت‌هایی که دارید هر چه بیشتر در جهت خدمت به نظام و مردم بهره بگیرید.

رئیس عدلیه تأکید کرد: مرکز وکلای قوه قضاییه باید در جهات و ابعاد علمی و تخصصی و بهره‌گیری از فناوری‌ها، هر چه بیشتر خود را تقویت گرداند؛ دنیا در حال تحول است، اگر از این تحولات جا بمانیم و متناسب با زمان، به پیش نرویم، آنچه که انتظار داریم محقق نمی‌شود.

محسنی اژه ای ادامه داد: مردم باید احساس کنند که مرکز وکلای قوه قضاییه نسبت به نهادهای مشابه، با سرعت، دقت، دلسوزی، امانت‌داری، علم و تخصص بیشتر، امور محوله را به پیش می‌برد.

وی اضافه کرد: مرکز وکلای قوه قضاییه در عرصه آگاهی‌بخشی حقوقی به عموم مردم، توفیقات مطلوبی داشته است؛ باید هر چه بیشتر، این بُعد را تقویت کنید.

رئیس قوه قضاییه گفت: مردم به حق انتظار دارند که پرونده قضایی‌ آنها با سرعت رسیدگی شود؛ وقتی رسیدگی به پرونده‌ای زمان‌بر می‌شود، باید برای مردم تبیین کرد که ذات و ماهیت رسیدگی به این پرونده، زمان‌بر است و تعللی در کار نیست. از سوی دیگر، خودِ اعضای مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه با اتقان و استحکامی که در امور محوله لحاظ می‌کنند، می‌توانند از بسیاری از اطاله دادرسی‌ها پیشگیری کنند؛ گاهی دلیل اصلی اطاله دادرسی‌ها، کارشناسی‌های زمان‌بر یا اختلافات فاحش در کارشناسی‌ها است.

محسنی اژه‌ای تصریح کرد: گاهی برخی افراد، ادعایی حقوقی یا کیفری دارند، اما زبان و قلم اثبات ادعای خود را ندارند؛ گاهی فردی ذی‌حق است، اما ادله و مدارک اثبات ادعای خود را در نزد محکمه ندارد و چون علم برای قاضی ایجاد نمی‌شود، رأی به نفع او صادر نمی‌شود و سبب نارضایتی آن فرد می‌شود. در این‌گونه موارد مرکز وکلا می‌تواند منشأ اثر باشد و جهات اثبات دعاوی در محاکم را با شیوه‌های متنوع، بدیع و هنرمندانه برای مردم تبیین کند. در همین راستا، مرکز وکلا، دامنه ارتباط خود را با مرکز رسانه قوه قضاییه افزایش دهد.

وی گفت: گاهی منشأ بسیاری از درخواست‌های اِعمال ماده ۴۷۷ ناظر بر تجویز اعاده دادرسی، فهم و برداشت نادرست از قانون است؛ گاهی برداشت‌های متفاوت دو مرجع قضایی از یک قانون، به عنوان ادعای خلاف شرع بیّن، مطرح می‌شود. در اینگونه موارد نیز ضرورت تبیین‌گری برای مردم وجود دارد و مرکز وکلا می‌تواند منشأ اثر باشد.

قاضی‌القضات تصریح کرد: در برخی موارد در لسان اشخاص و افراد مختلف مطرح می‌شود که در قوه قضاییه ۱۷ تا ۱۸ میلیون پرونده وجود دارد؛ حال آنکه میزان «پرونده‌های یکتا» در قوه قضاییه، این مقدار نیست و آمار ارائه شده حکایت از گردش پرونده‌ها دارد؛ این قبیل موارد نیز باید برای مردم تبیین شود.

محسنی اژه‌ای اظهار داشت: مرکز وکلای قوه قضاییه در موعد تدوین لوایح و طرح‌های مرتبط با امور قضایی و حقوقی، اقدام به مشارکت فعالانه در همراهی با بخش‌های ذی‌ربط کند. به عنوان رئیس قوه قضاییه این آمادگی را دارم که پیش از ابلاغ بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌ها، یک نسخه از آنها را برای اخذ نظر، به مرکز وکلا ارائه دهم.

انتهای پیام/ 381

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار