به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، حجتالاسلام و المسلمین «محمدمهدی ایمانیپور» رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در نشست کمیته فرهنگی نوروز که با حضور نمایندگانی از سازمانهای فرهنگی و هنری کشور برگزار شد، بر استفاده از ظرفیت نوروز توسط نمایندگیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در دنیا تأکید کرد و اظهار داشت: تأکید دولت چهاردهم بر این است که بیش از گذشته، به موضوع نوروز پرداخته شود؛ بنابراین نیاز داریم از ظرفیت دستگاههای دیگر برای افزایش قوت این کار بهره ببریم.
وی افزود: قصد ما این است که آیین نوروز در سراسر جهان و با همراهی ایرانیان خارج از کشور پاس داشته شود، اما با توجه به اینکه رویکرد دولت ایجاد وفاق است، در این میان؛ پررنگتر شدن جشن نوروز برای ایجاد وفاق بینالمللی بهویژه بین کشورهای همسایه اهمیت ویژهای دارد.
ایمانیپور با اشاره به همزمانی ایام نوروز با ماه مبارک رمضان بهویژه عید فطر ابراز کرد: همانطور که آیین نوروز برای حوزه تمدنی و فرهنگی ایران مهم است، عید سعید فطر نیز برای کشورهای مسلمان دارای اهمیت والایی است؛ بنابراین توجه به این دو آیین در کنار هم، میتواند به ایجاد وفاق و همراهی کشورهای متعدد، کمک کند. در این میان، بخشی از برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با ایام نوروز، همزمان شده است که میتوانیم این رویداد بینالمللی را بهعنوان مرکزی برای همگرایی بینالمللی در ایام نوروز تبدیل کنیم.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با تأکید بر اینکه نباید برنامههای نوروز محدود به تعطیلات نوروز نباشد و میتواند پس از آن نیز ادامه داشته باشد، گفت: هر یک از دستگاههای دولتی داشتههایی مرتبط با پُربار کردن جشن نوروز دارند که لازم است این داشتهها احصا شود؛ بنابراین لازم است که هر یک از دستگاهها این داشتهها را در این فرصت زمانی نوروز ارائه کنند.
وی بیان کرد: طبق توافقات صورتگرفته، جشن اصلی نوروز در میدان آزادی برگزار خواهد شد و نمایشگاه اصلی آن نیز در مجموعه برج آزادی برپا میشود. در این جشن، از سفرای کشورهای مختلف دعوت شده است که در آن حضور یابند و قرار است که نوروز ۱۴۰۴ جشن باشکوهی داشته باشیم.
ایمانیپور بر لزوم پوشش رسانهای جشنهای نوروز در سطح بینالمللی تأکید کرد و گفت: هر اتفاق خوب داخلی که پیوست رسانهای داشته باشد، تبدیل به یک رویداد جهانی میشود؛ بنابراین جشنهای نوروز نیز باید پیوست رسانهای داشته باشند و لازم است که از خبرنگاران رسانههای بینالمللی برای این پوشش رسانهای این رویداد دعوت شود.
زمینهای برای تقویت ارتباطات و تعاملات با کشورهای جهان
«حسین دیوسالار» معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز با بیان اینکه نوروز بهعنوان موضوع هویتبخش و زمینهای برای تقویت ارتباطات و تعاملات با کشورهای مختلف مورد توجه بوده است، اظهار داشت: سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بهعنوان قرارگاه فرهنگی فعالیتهای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران، همواره بزرگداشت نوروز برای ایرانیان خارج از کشور و خارجیها را در دستور کار جدیاش داشته است. در دوره جدید ریاست سازمان نیز، این مهم در صدر برنامههای سازمان قرار گرفته است.
وی افزود: با توجه به رویکرد دولت در ایجاد وفاق و همگرایی و توجه ویژهای که بهدلیل شرایط امروز به ایرانیان خارج از کشور بهوجود آمده، لازم است که همه دستگاهها اهتمام ویژهای به برپایی جشن نوروز داشته باشند. نگاه جامعی هم از سوی حوزههای بالادستی سیاستگذاری به این موضوع وجود دارد.
دیوسالار با اشاره به اینکه نوروز با آدابورسوم ویژه خود زمینهساز همافزایی فرهنگی و پیوند میان ملتهای حوزه تمدنی ایران بوده و نقشی مؤثر را در دیپلماسی فرهنگی ایفا میکند، گفت: نوروز میراث مشترک ملتهای حوزه تمدنی ایرانی است و در همگرایی فرهنگی نقش مهمی دارد. این جشن، بهانهای خواهد بود تا کشورهایی که مناسبت مستقیم با آن ندارند هم وارد این عرصه شوند.
معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نوروز را عنصر کلیدی فرهنگ ملی و منطقهای عنوان کرد و ادامه داد: نقش نوروز در آینده فرهنگ و تمدن ایرانی، نقش برجستهای است و ضرورت دارد که روابط داخلی و خارجی بر پایه هویت فرهنگی مرتبط با نوروز تنظیم شود.
وی با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین پروندههای چندملیتی میراث ناملموس یونسکو بهشمار میآید که مدیریت آن برعهده جمهوری اسلامی ایران است، ابراز کرد: یکی از برنامههای شاخص و ثابت نمایندگیهای فرهنگی ایران در خارج کشور با توجه به ریشهدار بودن فرهنگ، آیین و رسوم نوروز با فرهنگ مردم کشورهای حوزه ایران فرهنگی، برگزاری شایسته جشن نوروز توسط نمایندگیها میتواند موجب ارتقاء جایگاه ایران در میان مردم آن کشور و تقویت علاقه ایشان به جمهوری اسلامی ایران شود. البته تلاش میکنیم در کشورهایی که نمایندگی فرهنگی نداریم با همراهی و هماهنگی سفارتخانهها، برنامههای نوروزی نیز داشته باشیم.
دیوسالار همچنین به ملاحظاتی که در ایام نوروز ۱۴۰۴ وجود دارد اشاره کرد و گفت: همزمانی ایام نوروز پیش رو با ماه مبارک رمضان، این ضرورت را ایجاد میکند که برنامههای متناسب با این ایام در زمانبندیهای مختلف طراحی شود؛ بنابراین تدوین برنامهای که هم تکریم آیین باستانی نوروز را حفظ کند و هم مناسبتهای مذهبی را گرامی دارد، ضروری است.
معاون توسعه همکاریهای علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به ارائه پیشنهادهایی درباره برگزاری هر چه بهتر جشنهای نوروز ارائه کرد و گفت: برگزاری نشستهای بینالمللی، برگزاری مراسم دیپلماتیک و فرهنگی، برپایی برنامههای فرهنگی و هنری از جمله نمایشگاهها و جشنوارههای مرتبط با نوروز، ایجاد نمادهای نوروزی در فضای شهری، ارائه برنامههای هنری همچون فیلم، موسیقی و فعالیتهای رسانهای و انتشاراتی سبب خواهد شد که این جشن فرهنگی پربارتر شود.
وی ادامه داد: در تمام این برنامهها، نمایندگیهای فرهنگی کشور و سفرا بازوی توانمند ما هستند. امیدواریم هم بهمناسبت ماه مبارک رمضان و عید سعید فطر و هم جشن نوروز، دست به دست هم دهیم تا زمینه ارتقای فرهنگی و توسعه تعاملات فرهنگی که اثر مستقیم در اقتصاد و سیاست و اجتماع دارد فراهم شود.
در این نشست که نمایندگان سازمانهای مختلف فرهنگی و هنری کشور، پیشنهاداتی ارائه کردند که بخشی از آنها عبارتند از: بهرهمندی از نمادهای نوروز در بوستانهای سراسر کشور، پخش فیلمهای مرتبط با نوروز از صدا و سیما و شبکههای اجتماعی، برگزاری نوروز در دریا و سواحل با همراهی کشورهای همسایه، برپایی جشنواره غذا با حضور کشورهای حوزه نوروز، برگزاری آیین نوروز بهصورت بینالمللی در سایتهای تاریخی و مذهبی کشور، اجرای موسیقیهای محلی و ملی در داخل و خارج کشور، برپایی هفته فیلمهای ایرانی مرتبط با نوروز در کشورهای مختلف، دعوت از مدیران فرهنگی و سینمایی کشورهای حوزه نوروز برای تولید آثار مشترک سینمایی، ساخت مستند مرتبط با نوروز به صورت مشترک، توجه به کشورهای غیر تمدنی و سراسر جهان برای معرفی بیشتر فرهنگ ایرانی، توجه به کشورهایی که فاقد نماینده فرهنگی جمهوری اسلامی ایران هستند، برگزاری جشنوارههای هنری مرتبط با نوروز، ایجاد بخش نوروز در جشنوارههای بینالمللی کشور، استفاده از امکانات شهرداریهای شهرهای مختلف برای برگزاری جشن نوروز، استفاده از ظرفیت کشورهای عضو پیمانهای بینالمللی همچون بریکس و شانگهای، برگزاری کنسرتهای چندملیتی در ایران و خارج از کشور، انتشار ویژه نامه نوروز بهصورت چند زبانه در کشورهای مختلف، انتشار تولیدات چندرسانهای مرتبط با نوروز در فضای مجازی و سکوهای بینالمللی، دعوت از شاعران پارسیگو در ایام نوروز، طراحی نشان و برگزاری جایزه جهانی نوروز.
انتهای پیام/ 118