گروه دفاعی امنیتی دفاعپرس- محمد زرچینی؛ برگزاری رزمایش مشترک موجب تقویت روابط بین کشورهای همسایه میشود و بر این اساس، نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مدتهاست که بهمنظور تقویت توان بازدارندگی خود و همچنین تقویت روابط با کشورهای همسایه رزمایشهای مشترکی را ترتیب میدهد؛ همچنانکه رزمایش دو سال پیش نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با ارتش جمهوری آذربایجان، یک رزمایش بزرگ و کمنظیر بین نیروهای زمینی دو کشور بود.
اخیراً هم نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهمنظور گسترش مودت و دوستی در بین کشورهای همسایه، رزمایشی را با کشور ارمنستان قرار است، برگزار کند. همانطور که مشخص است مرزهای شمال غربی ما یکی از امنترین مرزها به حساب میآید؛ اما سوالی که پیش میآید این است که چرا باید در این سطح رزمایش برگزار شود؟
در حقیقت، رزمایشهای مشترک ایران با همسایگان، ابزاری چندبعدی برای پیشبرد اهداف نظامی، سیاسی و اقتصادی هستند. این تمرینها نهتنها آمادگی رزمی ایران را افزایش میدهد، بلکه پیامی مهم و مقتدرانه را به رقبای منطقهای و فرامنطقهای منتقل میکند. موفقیت این استراتژی به توان ایران در متوازنسازی روابط و جلوگیری از تشکیل ائتلافهای ضدایرانی بستگی دارد. دلایل مختلفی را میتوان برای رزمایشهای ایران با کشورهای همسایه از جمله پاکستان، عراق، آذربایجان، ارمنستان و ... در نظر گرفت که مهمترین آنها به شرح زیر است:
الف) ایران از طریق برگزاری مانورها و رزمایشها، دانش فنی و تاکتیکی خود را با متحدانش به اشتراک میگذارد (مانند آموزش جنگ نامتقارن، پهپادی و پدافند هوایی).
ب) نیروهای نظامی دو کشور یاد میگیرند که چگونه در شرایط بحران (مانند حملات تروریستی یا درگیریهای مرزی) هماهنگ عمل کنند؛ برای مثال فرض کنید تهدیدات تروریستی در مرزها حاکم باشد، اگر اینگونه شد و دو کشوری که مورد تهدید قرار گرفتهاند، چون قبلا اصول این کار را میدانند؛ میتوانند به منظور خنثی سازی تهدیدات، عملکرد بهتری داشته باشند.
ج) برگزاری رزمایش در منطقه قفقاز یک امتیاز راهبردی است؛ بدین منظور که ایران با برگزاری رزمایش با این کشورها نشان میدهد که همچنان بر موضع بیطرفی خود تاکید دارد و علاقهمند است تا تقابل و تخاصم جای خود را به دوستی و برادری بدهد.
د) رزمایش در منطقه قفقاز همچنین این پیام را به برخی از کشورها میدهد که ایران در حفظ تمامیت ارضی خود جدی است و قصد ندارد آن را با کشورهایی که به این حوزه و جغرافیا هیچ ارتباطی ندارند؛ به اشتراک بگذارد.
ه) جمهوری اسلامی ایران به عنوان قطب تامین امنیت منطقه در غرب آسیا با برگزاری رزمایشهای مشترک قدرت نظامی انبوه و ثبات خود را به رخ میکشد. در رزمایش کمربند امنیتی ۲۰۲۵ نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با جمهوری فدراتیو روسیه و جمهوری خلق چین دیدیم که چگونه این موضوع به همگان اثبات شد. یکی دیگر از مهمترین دلایلی که میتوان برای رزمایشهای مشترک برشمرد تامین امنیت زیرساختها و کریدورهای دریایی و زمینی است. برای مثال برگزاری رزمایش با فدراسیون روسیه موجب میشود تا امنیت ترانزیت در کریدور شمال جنوب به طور کامل تامین شود.
اما برگزاری رزمایش نیروی زمینی سپاه در منطقه قفقاز همانطور که سردار سرتیپ پاسدار «ولی معدنی» معاون عملیات این نیرو هم اشاره کرد یک رزمایش به منظور گسترش صلح و امنیت در منطقه است؛ چرا که دشمنان و تفرقه افکنان تلاش میکنند تا امنیت منطقه قفقاز را با نزاع و درگیری کشورهای منتفع در این منطقه، پیوند بزنند و وجود این رزمایشها کار دشمنان را در این زمینه سخت خواهد کرد.
نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سالهای اخیر ارتباط خوبی را با کشورهایی همچون پاکستان، آذربایجان و ارمنستان برقرار کرده و همین موضوع موجب شده تا اهداف تعیین شده در تمرینهای نظامی این نیرو به صورت حداکثری محقق شود.
انتهای پیام/281