به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، نشست و پنلهای تخصصی نخستین همایش ملی «هنر انقلاب» با حضور جمعی از استادان، پژوهشگران و هنرمندان در دانشکده هنر دانشگاه بینالمللی سوره برگزار شد و ابعاد مختلف هنر، بهویژه سینما و ادبیات انقلابی مورد بررسی قرار گرفت.
در ابتدا، کاظم نظری رئیس دانشکده، با اشاره به ضرورت برنامهریزی فرهنگی پس از هر انقلاب، اظهار داشت: هر دولتی که انقلاب در آن صورت میگیرد، نیازمند برنامهریزی برای تثبیت ارزشهاست. دانشگاه بینالمللی سوره از سال ۱۴۰۱ فعالیتهای خود را در حوزه هنر انقلاب آغاز کرده و اکنون باید به بررسی نتایج و بازخورد این تلاشها پرداخت.
در ادامه، سجاد صفارهرندی مدیر پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی ضمن بیان اهمیت استمرار این همایشها، گفت: این نخستین دوره از برگزاری این همایش است و امید داریم که تداوم یابد چراکه پرداختن به ابعاد تئوریک هنر انقلاب ضروری است.
وی با تاکید براینکه سینما از زیباشناسی جدا نیست و باید آن را متنی فرهنگی دانست، عنوان کرد: در این همایش تمرکز ما بر تحلیل ساختار و شخصیت در آثار سینمایی بود و به پنج الگوی روایی از جمله روایت مبارزه، سانحه و پیام دست یافتیم.
سپس، سید حسین شهرستانی پژوهشگر هنر به ظرفیتهای روایی شاهنامه پرداخت و عنوان کرد: داستان کاوه آهنگر یکی از شاخصترین روایتهای مقاومت در ادبیات فارسی است. این داستان در عین روایت وضعیت انقلابی، لحظه زایش هنر انقلاب را نیز به نمایش میگذارد. عدالت در آن تجلی یافته و نقطه اوج روایت، فراخوان کاوه به قیام و شکلگیری درفش کاویانی است.
در بخش دیگر این نشست، محمدعلی روزبهانی، پژوهشگر حوزه هنر به بررسی جایگاه هنر معاصر پرداخت و گفت: استقبال مردم از موزه هنرهای معاصر رشد داشته است. قلب تپنده هنر معاصر اکنون در نیویورک و در موزه هنر مدرن منهتن قرار دارد. پس از جنگ جهانی دوم، با مهاجرت سرمایه فرهنگی غرب به آمریکا، هنر نیز به آنسو حرکت کرد، اگرچه در ابتدا با ذائقه عمومی آمریکاییها همخوان نبود.
در بخش دیگر این نشست عبدالحمید قدیریان، استاد دانشگاه تأکید کرد: برای فهم هنر انقلاب، ابتدا باید خود انقلاب را شناخت. خداوند آغازگر هر حرکت است و نورانیت جهان به قصد الهی رقم خورد. ملت ایران دارای ویژگیهایی است که میتواند حامل این نور باشد. کسانی که انقلاب را درک میکنند، وارد مسیر سیر و سلوک میشوند و به درک عمیقتری از هنر میرسند.
مسیحا ربیعی در پایان با نگاهی مفهومی به موضوع مقاومت، گفت: مقاومت بهمعنای ایستادگی است. استقرار نیز از جنس قرار است و در خود معنای قرارداد را دارد. کسی که مجال استقرار میدهد، باید خودش ایستاده باشد. لوگوس، که بیانگر قدرت نامگذاری و آشکار کردن معناست، جایگاه مهمی در شکلگیری هویت انسانی و هنری دارد.
انتهای پیام/ 121