به گزارش دفاعپرس از خراسان رضوی، «سید عباس صالحی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختتامیه بیست و یکمین جشنواره بین المللی امام رضا (ع) اظهار داشت: اگر خواهان جامعهای رضوی هستیم، باید فرهنگ تحمل، شنیدن و گفتوگو را در ایران تقویت کنیم؛ چراکه امروز بیش از هر زمان دیگری به این منطق نیازمندیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: دهه کرامت و به ویژه میلاد امام رضا (ع)، فرصتی مغتنم برای تجدید پیمان و ارتباط با خاندان اهل بیت و به طور خاص حضرت رضا (ع) است. شناخت امام رضا (ع) با جلوههای گوناگون امکانپذیر است؛ جلوههایی که هر امامی، با توجه به شرایط خاص زمان و مکان خود، وجه ویژهای داشته است. امام رضا (ع) نیز با ابعاد مختلفی به ما معرفی میشود که یکی از برجستهترین آنها، جلوه «امامِ گفتوگو» است.
وی افزود: ایشان در شرایط خاص اجتماعی و سیاسی، معنای تازهای به مسیر گفتوگو بخشیدند و هم از نظر تعداد و هم از نظر کیفیت، گفتوگوهای ایشان در بین ائمه اطهار (ع) بینظیر است.
صالحی اضافه کرد: در کتاب «احتجاج»، ۳۸ گفتگوی امام رضا (ع) روایت شده است و به گفته آقای شریف مرعشی این کتاب نشان از اهمیت و غنای این گفتوگوها دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: امام رضا (ع) از این جهت در بین ائمه شیعه و معصومین ممتاز است که طیف گستردهای از افراد، ادیان و مذاهب فقهی مختلف تا مکاتب معرفتی گوناگون و حتی منکران وجود خداوند، طرف گفتوگوهای ایشان بودهاند.
وی افزود: موضوعات گفتوگو نیز بسیار متنوع و مخاطبان آن نیز بسیار گوناگون از خواص تا عوام را شامل میشد.
صالحی گفت: امام رضای ما امامِ سخن، منطق، تعقل و گفتوگو است. اگر امسال که دهه کرامت به نام امام رضا (ع) مزین شده است، خواهان ایرانی امامرضایی هستیم، باید ایرانی داشته باشیم که در آن منطق و گفتوگو حاکم باشد. ایرانی که در آن بتوانیم یکدیگر را با سعه صدر تحمل کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: اگر به مناظرات امام رضا (ع) توجه کنیم، دهها درس اخلاق و گفتوگو از دل آن استخراج میشود. به عنوان مثال در مکالمه امام رضا (ع) با سلیمان مروزی، هنگامی که مأمون قصد قطع سخن سلیمان را دارد، این امام رضا (ع) است که او را نهیب میزند و مانع این کار میشود و این نشان از اهمیت اخلاق گفتوگو، شنیدن و تحمل نظر مخالف و داشتن سعه صدر دارد.
وی با اشاره به ابعاد شخصیتی امام رضا (ع) گفت: ائمه اطهار (ع) جلوههای مشترک داشتند که در شرایط مختلف بروز و ظهور میکرده است و در این میان امام رضا (ع) را با جلوههای مختلف میتوان شناخت.
صالحی با اشاره به اینکه امام رضا (ع)، امام گفتگوست؛ گفت: امام رضا (ع) در شرایط خاص اجتماعی و سیاسی و در فصلی تاریخی، معنای دیگری به گفتوگو بخشید.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خاطر نشان کرد: امام هشتم (ع) از نظر تعداد و کثرت گفتوگوها در بین ائمه (ع) متمایز هستند و در کتاب احتجاج، ۳۸ گفتوگو از امام رضا (ع) روایت شده و در کاخ مأمون بیش از ۲۰ هزار سوال و جواب با ایشان صورت گرفت.
وی اضافه کرد: طرفهای گفتوگوهای امام رضا (ع) با ادیان، مذاهب فقهی مختلف، مکاتب معرفتی و حتی منکران توحید، بسیار متنوع بودند. موضوعات گفتوگو نیز بسیار متنوع و مخاطبان نیز شامل خواص و عام بودند.
صالحی با تأکید بر اینکه امام رضا (ع) امام سخن، منطق و تعقل بود؛ اظهار کرد: اگر میخواهیم ایران امام رضایی داشته باشیم، باید ایران منطق، گفتوگو باشیم که بتوانیم همدیگر را تحمل کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مناظرات امام رضا (ع)، اخلاق گفتوگو، تحمل و سعه صدر را از جمله درسهای این مناظرات برشمرد و افزود: در مناظره امام رضا (ع) با سلیمان مروزی، وقتی مأمون قصد قطع سخن سلیمان را داشت، امام رضا (ع) او را نهی کرد و این نشان از اهمیت اخلاق گفتوگو و گوش دادن است.
وی افزود: جشنواره امسال، با وجود وقفهای کوتاه به دلیل تقارن با ایام شهادت شهدای خدمت (از جمله آیتالله شهید رئیسی) در سال گذشته، بار دیگر توانست بستری برای معرفی خادمان رضوی در حوزههای مختلف فرهنگی و هنری باشد.
صالحی با اشاره به اهمیت این معرفیها گفت: خادمان رضوی در این جشنواره به عنوان افرادی که عمر خود را در خدمت اشاعه اندیشه و معارف رضوی گذاشتهاند، شناسایی و معرفی میشوند و این امر به گسترش معارف رضوی در جامعه کمک شایانی خواهد کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: ایران، ایران امام رضایی است، و تمامی حوزههای زندگی ما، بهویژه فرهنگ، هنر و رسانه، نسبتی عمیق با آموزههای رضوی دارند و جشنواره بینالمللی امام رضا (ع) تلاش میکند این نسبت را تحکیم، تثبیت، تعمیق و گسترش بخشد.
انتهای پیام/