به گزارش خبرنگار اخبار داخلی دفاع پرس، ایران پس از پایان جنگ تحمیلی و آغاز دوران سازندگی بعد جدیدی از حکومت داری را در پیش روی خود به تجریه نشست به نحوی که نیازهای اجتماعی به صورت عریان تری خود را به نمایش گذاشت و این نکته را پیش روی مسئولین قرار داد تا موضوعاتی همچون عدالت اجتماعی، اقتصادی و معیشت مردم می بایست در اولویت برنامهها قرار گیرد.
در دوران سازندگی برخی از تعاریف نادرست اقتصادی باعث شد تا مصرف گرایی جای خود را به عدالت محوری بدهد و کم کم فاصله طبقاتی در جامعه ظاهر شد و در این راستا برخی افراد فاصله نجومی با دیگر اقشار جامعه پیدا کردند.
همین موضوع که از دریچه دید رهبر انقلاب نادیده گرفته نشده بود در پیام نوروزی سال 72 نمود پیدا کرد به نحوی که ایشان در بخشی از بیانات خود چنین آوردند که " آنچه که من به برنامهریزان و مسؤولین دولتی مؤکّداً سفارش میکنم، این است که توجّه کنند که هدف اصلی، کمک به طبقات محروم جامعه باشد. این، چیزی است که ما را به «عدالت اجتماعی» نزدیک میکند. هدف اصلی در کشور ما و در نظام جمهوری اسلامی، عبارت از تأمین عدالت است و رونق اقتصادی و تلاش برای سازندگی، مقدّمه آن است. ما نمیخواهیم سازندگی کنیم که نتیجه این سازندگی یا نتیجه رونق اقتصادی، این باشد که عدّهای از تمکّن بیشتری برخوردار شوند و عدهای فقیرتر شوند. این، به هیچوجه مورد رضای الهی و رضای اسلام و مورد قبول ما نیست. "
در سال 73 رهبر معظم انقلاب یک موضوع مهم و تاثیرگذار اجتماعی که می تواند تحول عظیم در بخش اقتصادی و انضباط اجتماعی را فراهم آورد مد نظر قرار دادند و در بخشی از سخنان خود فرمودند: «وجدان کار» یعنی اینکه اگر کاری را به عهده گرفتیم و انجام آن را تعهّد کردیم - چه این کار، برای شخص خودمان یا خانواده خودمان؛ جهت نان درآوردن باشد، و چه کاری اجتماعی و مردمی و مربوط به دیگران باشد آن را خوب و کامل و دقیق و تمام انجام دهیم. به تعبیر معروف، برای آن کار، «سنگ تمام بگذاریم». اگر ملتی دارای «وجدان کار» باشد، محصول کار او خوب خواهد شد، و وقتی محصول کار نیکو شد، وضع اجتماعی، به طور قطع بهبود پیدا خواهد کرد.
از آن تاریخ به بعد امام خامنه ای در پیام های نوروزی خود که مرتبط با موضوعات اقتصادی بود به مواردی همچون «انضباط اقتصادی و مالی» برای مقابله با ریخت و پاش، زیاده روی و اسراف(سال 74)، رعایت منابع مالی کشور به منظور مبارزه با اسراف و زیادهروی و نابود کردن اموال عمومی و اموال شخصی (سال 75)، جلوگیری از اسراف برای جلوگیری از تضییع نعمت الهی (سال 76) تشویق دولت و ملت به صرف جویی و موظف کردن دولت برای تعلیم راههای صرفهجویی به مردم (سال 77)، توجه به مقوله اشتغال از سوی دولت برای ایجاد اشتغال مفید و مولّد چرا که برای جامعه ما شایسته نیست که جمع بزرگی از مردم –جوانان- از اشتغال مفید و مولّد محروم باشند (سال 80) حرکت مردم و مسئولین به سوی اصلاح الگوی مصرف به منظور جلوگیری از مصرف کردن بی رویّه و بدون منطق و بدون تدبیر عقلانی که به ضرر کشور و به ضرر آحاد و اشخاص کشور است (سال 88)، همت مضاعف و کار مضاعف با این مفهوم که بخشهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، عمرانی، اجتماعی، در همهی عرصهها، مسئولین کشور به همراه مردم بتوانند با گامهای بلندتر، با همت بلندتر، با کار بیشتر و متراکمتر، راههای نرفتهای را بپیمایند (سال 89)، سال جهاد اقتصادی به منظور مقابله با تحریم ها در عرصهی اقتصادی با حرکتِ جهادگونه (سال 90)، تولید ملی، حمایت از کار و سرمایهی ایرانی در جهت تقویت تولید ملی (سال 91)، حماسهی سیاسی و حماسهی اقتصادی که مصادف با انتخابات ریاست جمهوری بود که توجهی ویژه به حرکت جهادی در عرصه اقتصادی داشت (سال 92)، اقتصاد و فرهنگ با عزم ملّی و مدیریّت جهادی به منظور مشارکت دادن مردم در پروژه های اقتصادی و نقش آفرین شدن مردم در تحول اقتصادی کشور(سال 93)
با نگاهی گذرا به 26 پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب می توان به این نتیجه رسید که ایشان با تاکید 13 باره خویش به مقوله اقتصاد و ضرورتهای توجه به موضوعات معیشتی دولتها را به این سو هدایت کردهاند که بیش از اینکه در موضوعات سیاسی و جناحی غرق شوند به فکر مهمترین موضوع پیش روی جامعه ایران باشند این در حالی که دولت ها با توجه به رزومه کاری ثبت شده خود در این سال ها تنها در برابر این موضوع مهم تنها شعاری برخورد کردهاند و از این تاکیدات تنها برای رنگ و لعاب دادن بنرهای همایشهای خود بهره بردهاند در شرایطی که اگر به صورت صد در صدی این کلیدواژگان انتخابی مقام معظم رهبری در دستور کار قرار میگرفت خیلی پیش تر از اینها می توانست محقق گردد تا مردم چشم به راه روزهای آینده برای اجرایی شدن برجام و رفع تحریم ها از سوی مجامع غربی نباشند.
در هر صورت دولت یازدهم با این کلید واژگان در سال جاری کاری بس سخت را در پیش رو دارد چرا که از روزها پیش وعده گشایشهای اقتصادی در سال 95 را در دستور کار خود قرار داده است هر چند که از همین ابتدای کار معاون اول رئیس جمهور آب پاکی را به دست مردم ریخته است تا هیچ کس منتظر کاهش قیمتها برای سال آینده نباشد.