به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس بر مخالفت خود با طرح اسد برای تشکیل دولت وحدت ملی در سوریه تأکید کرد. وی در جریان سفر خود به لبنان گفت: «پیشنهاد بشار اسد، رئیسجمهور سوریه برای تشکیل دولت وحدت ملی که شامل شخصیتهای مستقل و مخالفان باشد هرگز بحران در سوریه را حل نخواهد کرد.»
هاموند گفت: «انگلیس و گروههای بینالمللی دیگر معتقدند حل و فصل سیاسی در سوریه نیاز به دولت انتقالی به جای چنین پیشنهادی دارد.»
وی بار دیگر تأکید کرد: «باید دولتی در سوریه روی کار آید که شامل تمامی طرفها و گروهها باشد و نباید رهبری آن را اسد برعهده بگیرد. هاموند بار دیگر مدعی شد که بشار اسد نقشی در آینده سوریه ندارد.» علاوه بر انگلیس، آمریکا نیز صریحاً مخالفت خود را با پیشنهاد بشار اسد اعلام کرد.
«الیزابت ترودو» معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «کاخ سفید با بررسی پیشنهاد بشار اسد در خصوص برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری در سوریه مخالف است».
رئیسجمهور سوریه اخیراً در گفتوگو با خبرگزاری روسی اسپوتنیک گفته بود که باید با دولت وحدت ملی طی مذاکرات صلح در ژنو موافقت شود و پس از آن این دولت قانون اساسی جدید را که درباره آن همهپرسی برگزار خواهد شد، تدوین خواهد کرد و به این ترتیب انتخابات را برگزار خواهیم کرد. رئیس جمهوری سوریه همچنین اعلام کرد: ما آماده عفو هر فرد مسلحی که سلاحش را بر زمین بگذارد برای توقف خونریزی هستیم.
مخالفت غرب با طرح پیشنهادی بشار اسد در حالی صورت میگیرد که بیش از پنج سال از جنگ سوریه میگذرد و تلاش آمریکا و متحدانش برای ساقط کردن نظام سوریه از طریق مسلح کردن معارضان و حمایت از گروههای تروریستی با ناکامی مواجه شده است.
از سوی دیگر ورود مستقیم روسیه و گسترش حمایتهای محور مقاومت به رهبری ایران از نیروهای دولتی سوریه باعث شده تا موازنه میدانی علیه گروههای تحت حمایت غرب تغییر پیدا کند. در آخرین مورد از موفقیتهای نیروهای متحد بازپسگیری شهر پالمیرا در روزهای اول سال جاری 1395 بود. تحلیلگران معتقدند بازپسگیری پالمیرا باعث افزایش موقعیت و قدرت نظام سوریه هم در سطح داخلی و هم سطح بینالمللی شده است.
حمایت روسیه
برخلاف آمریکا و انگلیس، روسیه از طرح پیشنهادی بشار اسد حمایت کرد. «میخائل بوگدانف» معاون وزیر خارجه روسیه و نماینده رئیسجمهور این کشور در امور خاورمیانه و کشورهای آفریقایی به خبرگزاری «اینترفکس» روسیه گفت: ما از تشکیل این دولت در آینده نزدیک حمایت میکنیم؛ دولتی که متشکل از معارضان، افراد مستقل و نیز افراد وابسته به حکومت سوریه باشد.
در همین حال، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرد مسکو موافق تشکیل حکومت وحدت ملی در چارچوب پیشنهاد «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه است. معاون وزیر خارجه روسیه گفت: پیشنهاد رئیس جمهور سوریه با توافق گروه حمایت از سوریه و قطعنامه 2254 در تعارض نیست. قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل که در ماه دسامبر سال 2015 به تصویب رسید، خواستار توقف بمباران مناطق غیرنظامی و دسترسی به مناطق تحت محاصره در سوریه است و در آن نقشه راهی بهمنظور تشکیل دولت وحدت ملی در سوریه طی شش ماه آینده و برگزاری انتخابات منطقهای در 18 ماه آینده تعیین شده است.
کردها درصدد حمله به رقه
چند روز پس از آزادی شهر باستانی پالمیرا، رهبران کردهای سوریه از آمادگی نیروهای کرد برای آزادسازی شهر رقه به عنوان مقر اصلی داعش در این کشور خبر داد.
صالح مسلم، رئیس حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه در دیدار با خبرنگاران در پاریس گفت: نیروهای کرد همراه با ائتلاف ضد داعش برای آزادسازی رقه مقدمهچینی میکنند. من از ساکنان عرب استان رقه میخواهم به نیروهای ما که تعداد آنها بین 40 تا 50 هزار تن است، بپیوندند.
داعش از سال 2014 شهر رقه را اشغال و آن را به مقر اصلی خود در سوریه تبدیل کرده است. مسلم افزود: نیروهای کرد سوریه هماکنون برای کنترل بر گذرگاهی تلاش میکنند که تنها گذرگاه تروریستها به ترکیه است. از طریق کنترل بر این گذرگاه ارتباط بین مناطق کردنشین عفرین، کوبانی و جزیره فراهم میشود. رئیس حزب اتحاد دموکراتیک تأکید کرد: کردهایی که اخیراً در سوریه نظام فدرالی اعلام کردند، به دنبال باز کردن دفتر نمایندگی برای خود در فرانسه هستند که احتمالاً در پایان آوریل افتتاح شود.
وی گفت: اعلام فدرالی بودن در این مناطق به معنای جدایی نیست. ما بخشی از سوریه هستیم و هرگز دنبال جدایی نیستیم. سوریه همواره یکپارچه باقی خواهد ماند. ما معتقدیم فدرالی بودن ساختاری برای آینده سوریه است. ما احساس کردیم طرحی برای تجزیه سوریه وجود دارد و این تنها راه برای حفظ وحدت سوریه است.