به گزارش دفاعپرس از مازندران، داستان کربلا از ظهر عاشورا به بعد تازه شروع شد و خاطره آن سرباز کوچک، عباس آب آور و علی اکبر و دیگر شیرمردان آن دشت پربلا تازه شروع شده است.
اینک زینب مانده است و روایتهایی که باید نسل به نسل منتقل شود و به آیندگان برسد تا تاریخ خود قضاوت کند که چگونه حسین (ع) از جان و مال و فرزند گذشت تا دین جدش پابرجا ماند.
قصه آئینهای عاشورایی مازندران از بعد از عاشورا تازه شروع میشود و این دیار، ماتمکده فرزند علی و فاطمه تا قیامت باقی میماند چرا که مردمانش عقیده دارند، «ایران حسین تا ابد پیروز است».
آئینهایی که ادامه مییابد
آداب و سنتهای قدیمی مازندرانیها که در ماه محرم برگزار میشود در آنها دلدادگی و ارادت خاص مردم این دیار دلباخته به امام حسین به نمایش گذاشته میشود؛ از شستن علمهای تکایا و نوشیدن آن آب به نیت شفای بیماران و سلامتی، گوسفندهایی که نذر اطعام دهی مجالس امام حسین (ع) شدند در ماه محرم از ییلاقات آورده میشود تا در روستاها ذبح و پخت شود.
از کشاورزانی که در زمان کشت برنج بخشی از محصول شالیزارهای خود را نذر اطعام دهی مجالس محرم میکند تا آن روستایی که با وجود نداشتن زمین از نیروی جسمی خود برای خدمتگزاری در این ماه استفاده میکند و در اجرای رسم «گَرد دیه» در غبار روبی از مساجد و تکایا شرکت میکند.
آئین قوم بنی اسد، مراسم خاص تری در سنت مازندرانی هاست که حضور پررنگ زنان را میتوان از ویژگیهای اصلی آن دانست.
این مراسم حماسی که سه روز بعد از عاشورا برگزار میشود، عزاداری کردن برای شهیدان کربلاست. قوم بنی اسد در آمل، روز پس از عاشورا برگزار میشود و تلاش میکند وقایع کربلا را به تصویر بکشد. جمع زنان در حال ابراز ناراحتی و پشیمانی از یاری نکردن حضرت با بیل وارد این منطقه میشوند تا شهدای کربلا را دفن کنند.
آئین درا درا
آئین (درا درا) یک سنت عزاداری در ماه محرم است که دربرخی از مناطق مازندران برگزار میشود. این آئین سنتی با نوحه خوانی؛ سینه زنی و زنجیرزنی همه ساله در روستاهای ناریوران و کاشیکلای بابل اجرا میشود.
مهمترین اهداف این آئین سنتی ابراز حزن و اندوه در مصیبت امام حسین (ع) ویاران ایشان در واقعه کربلا است. قربانی کردن گوسفند از دیگر برنامههای این آئین سنتی است.
نذرهای حسینی
نذورات در مازندران از بعد از عاشورا به اوج میرسد و تا اربعین حسینی این برنامهها ادامه دارد. «علی حسینی» پژوهشگر تاریخ اسلام در این باره اظهار داشت: نذر کننده و توسل و توکل به خدا یک مثلث آرامش را در قلب مسلمان به ارمغان میآورد.
وی افزود: چون این امر حُسن ظن را به ذات خدای یکتا افزون میکند و یاس را از بین میبرد بنابراین خوب است انسان وجود خود را هم نذر امام زمان علیه السلام کند.
حسینی با تأکید بر اینکه نذر امام زمان (عج) از بهاریترین نذرهای عالم هستی میتواند باشد، گفت: جانی که نذر امام زمان باشد، تحت حمایت خدا قرار میگیرد و امورات وی در دنیا و عقبی ساماندهی میشود.
آئینهای ۱۰ روز اول محرم با شور و شیدایی خاصی در استان مازندران برگزار شد و «مهدی یونسی رستمی» استاندار مازندران از حضور پرشور و با شکوه مردم در ایام تاسوعا و عاشورای حسینی و همچنین نقش بینظیر مردم استان در جنگ ۱۲ روزه اسرائیل علیه ایران تشکر و قدردانی کرد.
تجدید میثاق با آرمانهای حسینی
یونسی رستمی با ابراز خرسندی از مشارکت گسترده مردم، این حضور را نشانه ارادت مردم به اهل بیت (ع) و تجدید میثاق با آرمانهای امام حسین (ع) دانست.
وی با قدردانی از نقش پررنگ و مثالزدنی مردم، اصناف و دستگاههای اجرایی استان در این ایام و نیز جنگ ۱۲ روزه اسرائیل علیه ملت ایران، بیان کرد: واقعیت این است که پیروز میدان، ملت قهرمان ایران هستند؛ ملتی که با درایت، بصیرت، ایثار و فداکاری بار دیگر ثابت کردند که پشتیبان انقلاب، نظام و میهنشان هستند.
استاندار مازندران با تأکید بر اهمیت حضور مردم در این مراسم، بر لزوم حفظ و ترویج فرهنگ عاشورایی و ادامه راه امام حسین (ع) تأکید کرد.
پایان دهه اول محرم آغازی برای یک حماسه است که باید با روایتگری درست، واقعه عاشورا را تبیین کرد تا قصه آن عصر پربلا فراموش نشود و شمرهای زمانه را به درستی برای نسل جوان و آینده معرفی کنیم.
انتهای پیام/