به گزارش گروه فرهنگ دفاعپرس، سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که در بامداد جمعه ببست و سوم خرداد ماه در جریان حمله جنایتکارانه رژیم صیهونیستی به شهادت رسید، از فرماندهان و یادگاران دوران هشت سال دفاع مقدس بود که با شروع حوادث کردستان به عضویت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درمیآید و از تابستان سال ۱۳۵۹ در این نهاد انقلابی مشغول به فعالیت میشود.
محمد باقری پس از شهادت حسن باقری مسئولیت اطلاعات عملیات جنگ را بهعهده گرفت و بهعنوان یکی از فرماندهان مهم و تأثیرگذار توانست ایفای نقش کند، وی که از سال ۱۳۵۹ وارد جنگ شده بود نقش کلیدی و مهمی در عملیاتهای مختلف داشت، باقری از طراحان جنگ، فرماندهان برجسته و مسئول اطلاعات عملیات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که نقشی کلیدی و مهم در عملیاتهای مختلف دفاع مقدس داشت.
با وجود نقش مهمی که شهید محمد باقری در دوران دفاع مقدس داشت، اما کارنامه عملیاتی او در این دوران برای عموم کمتر شناخته شده است و تاریخ شفاهی فعالیتهای او تاکنون به رشته تحریر در نیامده است، موضوعی که شهید باقری در اواخر عمر خود بهاصرار اطرافیان و با اتکا به فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر ثبت و ضبط خاطرات دفاع مقدس آن را آغاز کرده بود.
سردار فتحالله جعفری رئیس بنیاد شهید حسن باقری و از دوستان نزدیک شهید محمد باقری با اعلام این خبر به تسنیم گفت: دو سال پیش پس از کلی بحث و برسی، شهید باقری رضایت داد تا زندگینامه و خاطراتش از دوران دفاع مقدس ثبت و ضبط شود، برای این منظور جلساتی را چهارشنبهها در مؤسسه برگزار میکردیم و هر هفته به بحث و بررسی خاطرات وی از سالهای جنگ میپرداختیم.
وی ادامه داد: در این جلسات که از سال ۱۴۰۲ آغاز شده بود، شهید محمد باقری دفتر یادداشتهای روزانه خود را میآورد و در مواردی نیز به بحث و بررسی تاریخی میپرداختیم، مسئولیت کار با مصطفی رحیمی بود و کار از ابتدای زندگی ایشان تا عملیات خیبر پیش رفته بود، اما دو ماه بود بهدلیل حجم فشرده برنامههای شهید نتوانسته بودیم کار را پیش ببریم.
جعفری درباره روند ادامه کار گفت: پس از شهادت شهید باقری ضرورت تدوین و انتشار این خاطرات دوچندان شده است، قرار ما با آقای رحیمی نویسنده کتاب بر این شده است که ادامه کار را با اسناد و مدارک موجود و با استفاده از خاطرات دیگران از شهید باقری پیش ببریم. دفتر یادداشتهای روزانه ایشان نیز موجود است و میتواند بسیاری از اطلاعات را در اختیار ما قرار دهد، با توجه به اینکه بخشی از کار به اتمام رسیده است در تلاش هستیم 3 جلد نخست مجموعه را بهزودی منتشر کنیم.
وی با اشاره به روحیه شهید باقری اضافه کرد: من ارتباط نزدیکی با شهید باقری داشتم، روحیه خاصی داشت و بهدنبال مطرح کردن خود نبود، بسیار فرمانده توانمندی بود و بعد از برادرش مسئول اطلاعات جنگ شد، طراح بسیاری از عملیاتهای موفق دفاع مقدس بود، اطلاعات ایشان مبنای طراحی عملیاتهای مختلف قرار گرفته بود و نقشی بسیار کلیدی و مؤثر در دوران دفاع مقدس داشت، اما کمتر دیده شده بود. انتشار خاطرات و زندگینامه وی میتواند نشان دهد که شهید محمد باقری که بود و چه کرد.
وی از گسترده شدن فعالیتهای مؤسسه شهید حسن باقری خبر داد و افزود: این مؤسسه به مؤسسه شهیدان باقری تغییر خواهد کرد، شهید محمد باقری نفر اول نیروهای مسلح بود که پس از جنگ نیز آرام نگرفت، نقش مؤثری در ارتباط با جریان مقاومت در خارج از کشور داشت و اطلاعات سپاه قدس را شکل داد، نقش مؤثری در جریان مبارزات بوسنی، داعش و... داشت، با انتشار زندگینامه او مردم عادی متوجه خواهند شد که چه شخصیتی از دست رفت، فاصله خروج محمد باقری از سنگری که شهید حسن باقری در آن به شهادت رسید، دو دقیقه قبل از اصابت خمپاره بود، اما این دو دقیقه فرصت ۴۳ سال همراهی و نقش مؤثر در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی را مهیا کرد.
انتهای پیام/ 161