به گزارش خبرنگار بینالملل دفاعپرس، نشست «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه کشور با سفرا و کارداران و روسای نمایندگیهای خارجی و بینالمللی مقیم تهران امروز (شنبه) در ساختمان وزارت امور خارجه برگزار شد و عراقچی در خصوص سیاست خارجی ایران صحبت کرد.
عراقچی در این نشست گفت: من از همه کشورهایی که این تجاوز آشکار بهخصوص حمله به تاسیسات هستهای را محکوم کردند، و از کشورهایی که ابراز همبستگی با مردم ایران کردند تشکر میکنم.
وزیر امور خارجه افزود: ابراز تاسف میکنم از برخی کشورها که حاضر نشدند این تجاوز آشکار را محکومکنند و این تخلف روشن از حقوق بینالملل را محکوم نکردند.
وی ادامه داد: بیش از ۱۲۰ کشور حملات آمریکا و «اسرائیل» را محکوم کردند، اما ما انتظار داشتیم سازمان ملل این حملات را محکوم میکرد که به دلیل جلوگیری آمریکا و چند عضو دیگر این کار صورت نگرفت.
عراقچی خاطرنشان کرد: ما جدا متاسفیم که شورای حکام آژانس حاضر نشد به این قضیه ورود کند و حتی مدیرکل آژانس که مسئولیت مستقیم دارد اقدام به محکومیت حملات نکردند. در این حملات تاسیسات ایران آسیب دید، اما نظام عدم اشاعه و حقوق بینالملل بیشتر آسیب دید.
وزیر امور خارجه کشور اضافه کرد: اینکه نظام عدم اشاعه به این آسانی زیر پا گذاشته میشود، این قبل از اینکه خسارتی برای ایران باشد خسارت برای جامعه بینالملل و حقوق بینالملل است.
وی عنوان کرد: برنامه هستهای ایران صلح آمیز بوده و باقی خواهند ماند. ما همواره عضو انپیتی هستیم و خواهیم بود و به توافق پادمان پایبند هستیم. همکاری ما با آژانس متوقف نشده، اما شکل جدیدی پیدا خواهد کرد.
عراقچی تصریح کرد: بر اساس قانون مجلس همکاریهای ما از طریق شورای عالی امنیت ملی مدیریت میشود و تقاضاهای آژانس برای همکاری مورد به مورد توسط شورای عالی امنیت ملی بررسی میشود و تصمیمگیری خواهد شد.
وزیر امور خارجه کشور افزود: تاسیسات هستهای ما مورد حمله نظامی واقع شده و نزدیکی به این مراکز خطراتی را به همراه دارد. خطر انفجار مهمات باقی مانده خطر جدی است، و اینکه بازرسان بتوانند نزدیک بشوند برای ما جنبه امنیتی دارد.
وی خاطرنشان کرد: ما از عملکرد آژانس رضایت نداریم، گزارش آژانس منجر به قطعنامه سیاسی شد و آن گزارش بهانهای برای حملات به تاسیسات هستهای شد.
عراقچی اضافه کرد: بیش از ۲۰ سال است که ایران دارد تلاش میکند صلحآمیز بودن برنامه خودش را ثابت کند و ما هر مسیری را بوده رفتیم تا ثابت کنیم برنامه ما صلحآمیز است. اگر قصدی برای تولید سلاح هستهای داشتیم الان بهترین بهانه را داشتیم، اما ما سلاح هستهای را غیراسلامی و غیرانسانی میدانیم و در فتوای مقام معظم رهبری موجود است.
وزیر امور خارجه کشور عنوان کرد: ما همواره آماده گفتگو بودهایم ولی طبیعی است اطمینانی حاصل شود که اگر گفتگویی آغاز شد توسط آمریکا و دیگران به جنگ منجر نمیشود.
وی گفت: آمریکا از روز اول در این حملات شرکت داشته و وارد حمله شد. در حقیقت آمریکاییها به میز مذاکره خیانت کردند و اکنون اگر به دنبال ازسرگیری هستند باید اطمینان حاصل شود چنین تجاوزی صورت نخواهد گرفت.
عراقچی افزود: آمریکاییها با حمله، رسیدن به راه حل از طریق مذاکره را سختتر کردند. بعد از جنگ اخیر ثابت شد راه حل نظامی وجود ندارد و برنامه هستهای ایران با بمباران از بین نمیرود؛ زیرا این علم است که ایران به آن دسترسی پیدا کرده است و علم را نمیتوان با بمباران از بین برد.
وزیر امور خارجه کشور ادامه داد: ما در سال ۲۰۱۵ به توافقی رسیدیم که بر اساس آن کشورهای ۱+۵ قانع شدند که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است. این نتیجه دیپلماسی بود و همه پذیرفتند دیپلماسی میتواند کارساز باشد. آن بار هم آمریکا بود که به دیپلماسی خیانت کرد و از توافق خارج شد.
وی خاطرنشان کرد: هیچ راهی جز بازگشت به دیپلماسی وجود ندارد. ایران کماکان آمادگی دارد از مسیر دیپلماسی اطمینان ایجاد کند، اما قبل از آن طرفهای مقابل باید اطمینان دهند که خواهان مذاکره هستند.
عراقچی اضافه کرد: ما در حین مذاکره با آمریکا، با سه کشور اروپایی هم مذاکره کردیم. یک اشتباهی که اروپاییها میکنند این است که ابزار اسنپ بک به آنان قدرت بازیگری میدهد و این اشتباه است. اگر آنان به این سمت بروند حل موضوع هستهای ایران پیچیدهتر خواهند کرد و مذاکرات و دیپلماسی را سختتر میکنند.
وزیر امور خارجه کشور عنوان کرد: اسنپ بک به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هستهای ایران است و شاید پایان روابط ایران با کشورهای اروپایی باشد. امیدواریم آنان به سمت دیپلماسی بازگردند و هیچ راهی جز مذاکره وجود ندارد.
وی تصریح کرد: در هر راه حل مذاکراتی حقوق مردم ایران در موضوع هستهای از جمله حق غنی سازی باید مورد احترام باشد. ما هیچ توافقی که حق غنی سازی برای ایران نداشته باشد نخواهیم داشت.
عراقچی ادامه داد: برای غنیسازی قربانیهای زیادی داده شده و برای حفظ آن جنگ علیه ما تحمیل شد. اگر مذاکراتی شکل بگیرد موضوع مذاکره فقط هستهای خواهد بود، در مقابل رفع تحریمها و هیچ موضوع دیگری مشمول مذاکره نخواهد شد.
وزیر امور خارجه کشور در پایان گفت: ایران توانمندیهای نظامی و دفاعی خود را در هر شرایطی حفظ خواهد کرد و برای دفاع است و موضوع هیچ مذاکرهای نخواهد بود.
انتهای پیام/ ۱۳۴