رونمایی از کتاب «حماسه‌ای دیگر از شهر قلمدان‌های مرصع» در نیشابور

کتاب «حماسه‌ای دیگر از شهر قلمدان‌های مرصع» ثمره پژوهش میدانی درباره نقش نیشابور در انقلاب و دفاع مقدس به نویسندگی ابوالقاسم کمالی در سالن همایش‌های جهاد دانشگاهی این شهرستان رونمایی شد.
کد خبر: ۷۶۲۶۱۸
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۳ - 15July 2025

به گزارش دفاع‌پرس از خراسان رضوی، «ابوالقاسم کمالی» نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در حاشیه رونمایی از کتاب «حماسه‌ای دیگر از شهر قلمدان‌های مرصع» ضمن تشریح روند تدوین این اثر، آن را حاصل بیش از یک دهه تلاش، مصاحبه، مستندسازی و ثبت خاطرات مبارزان و خانواده شهدا عنوان کرد و اظهار داشت: جایگاه نیشابور در تاریخ انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس آن‌چنان برجسته است که نمی‌توان آن را در یک اثر خلاصه کرد. این کتاب، تنها بخشی از این تاریخ پُرافتخار را به تصویر می‌کشد.

رونمایی کتاب حماسه‌ای دیگر از شهر قلمدان‌های مرصع در نیشابور

وی با اشاره به پیشینه نگارش این کتاب گفت: کلید اولیه تدوین این اثر در یکی از جلسات مقدماتی برگزاری کنگره شهدای دیار سلسله‌الذهب زده شد و، چون من پیش‌تر چندین اثر درباره شهدا تألیف کرده بودم برای ارائه دیدگاه پژوهشی دعوت شدم. از همان‌جا پیشنهاد نگارش کتابی با محوریت نقش نیشابور در انقلاب اسلامی و دفاع مقدس مطرح شد.

این نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ادامه داد: با تشکیل کارگروه علمی و پژوهشی کار به‌صورت رسمی آغاز شد و همزمان با برگزاری کنگره شهدای دیار سلسله‌الذهب بخش زیادی از محتوا و اسناد اولیه کتاب تهیه شد.

کمالی بیان داشت: در واقع، پژوهش‌های این کتاب پشتوانه محتوایی کنگره شهدای نیشابور نیز قرار گرفت. اما پس از پایان کنگره با توجه به حجم گسترده اطلاعات و اسناد تصمیم گرفته شد کتاب در دو جلد منتشر شود.

وی درباره جلد اول کتاب گفت: نام اصلی اثر حماسه‌ای دیگر از شهر قلمدان‌های مرصع است. جلد نخست با عنوان فرعی نقش «نیشابور در انقلاب اسلامی تا دفاع مقدس»، شامل اسناد و خاطرات مبارزات مردم نیشابور در دوران طاغوت، تشکیل اولین هسته‌های مقاومت، نام افراد شاخص در هر روستا و محله، فعالیت‌های انقلابی، تخریب مجسمه شاه، تصرف فرمانداری و شهربانی و تشکیل نهاد‌های انقلابی است. 

این نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس افزود: در این کتاب، دقیقاً ذکر شده که چه کسانی در چه تاریخی و چگونه اقدام کردند و نهاد‌های انقلابی مانند کمیته انقلاب اسلامی، سپاه پاسداران، بنیاد شهید و سایر نهادهای انقلابی چگونه و با چه کسانی در نیشابور شکل گرفتند. همچنین به اعزام نیرو‌ها به کردستان و نقش ویژه سپاه نیشابور، حضور چهره‌هایی همچون شهید نورعلی شوشتری، شهید مهدیان‌پور و دیگر رزمندگان در مقابله با آشوب‌های سنندج با ذکر جزئیات و اسناد پرداخته شده است.

نویسنده کتاب با اشاره به نقش نیشابور در مقابله با منافقین گفت: در این کتاب اسامی ۱۱ شهید انقلاب اسلامی نیشابور که پیش از پیروزی یا در جریان تظاهرات به شهادت رسیدند، ثبت شده است. همچنین مقابله نیرو‌های مردمی و انقلابی با موج ترور‌ها و ناامنی‌هایی که منافقین در نیشابور ایجاد کردند، مستند شده است. این اسناد نشان می‌دهد که نیشابور نه فقط در پایتخت، بلکه در جبهه‌ای مستقل، فعالانه با ضدانقلاب مقابله می‌کرد.

کمالی درباره جلد دوم اثر که هم‌اکنون در حال چاپ است، بیان داشت: جلد دوم کتاب نیز با همان عنوان کلی «حماسه‌ای دیگر از شهر قلمدان‌های مرصع» و عنوان فرعی نقش نیشابور در دفاع مقدس آماده شده است. این جلد حدود ۵۰۰ صفحه دارد و در آن نقش نیشابور در تدارکات، اعزام کاروان‌ها، پشتیبانی مردمی و همچنین معرفی و فهرست کامل شهدای این شهرستان به‌صورت مستند درج شده است.

وی خاطرنشان کرد: نکته قابل توجه اینکه بر اساس آماری که از منابع ملی استخراج شده، تعداد شهدای نیشابور از مجموع شهدای ۱۰ استان کشور بیشتر بوده است. اگر مجموع خدمات پشتیبانی، اعزام نیرو و ایثارگری‌های دیگر را نیز لحاظ کنیم، می‌توان گفت که نیشابور حتی از ۱۴ استان کشور در دفاع مقدس نقش مؤثرتری داشته است.

این نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در پایان، هدف اصلی از نگارش این مجموعه را انتقال دقیق و واقعی تاریخ انقلاب و دفاع مقدس به نسل جوان عنوان کرد و گفت: نیشابور شهری است با پیشینه‌ای عمیق در تاریخ تمدن ایران و اسلام؛ این شهر در انقلاب اسلامی نیز به همان اندازه نقش‌آفرینی کرده است. ثبت این مجاهدت‌ها یک وظیفه ملی و دینی است و امیدوارم این مجموعه، گامی هرچند کوچک در این مسیر باشد. ان‌شاءالله ادامه این راه، با حمایت متولیان فرهنگی و پژوهشی نیشابور تداوم یابد.

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار