یادداشت/

ضرورت توازن در انتظارات از «میدان» و «دیپلماسی»

همان‌گونه که در عرصه نظامی، محدودیت‌های مادی و فناورانه نسبت به کشورهای پیشرفته را به‌درستی می‌پذیریم، باید بپذیریم که در عرصه قوانین، نهادها و بازی‌های بین‌المللی نیز با دست‌بسته‌تر و در موقعیت نامساعدتری نسبت به قدرت‌های طراح این نظام قرار داریم.
کد خبر: ۷۶۳۵۳۹
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۰ - 19July 2025

گروه استان‌های دفاع‌پرس- حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین «موسی سلیمانی» جانشین نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا علیه‌السلام؛ دیپلماسی و میدان (قدرت نظامی دفاعی) دو بال اساسی و مکمل برای اثبات حقانیت و تحقق مطالبات ملی هستند. هماهنگی و تقویت متوازن این دو، قدرت چانه‌زنی و موضع‌گیری سیاست خارجی کشور را به‌طور چشمگیری ارتقا می‌دهد. با این حال، به نظر می‌رسد نگاه و انتظارات از این دو عرصه در ایران متوازن نیست.

ضرورت توازن در انتظارات از «میدان» و «دیپلماسی»

۱. انتظارات متعادل از «میدان» (عرصه نظامی دفاعی): 
جامعه و نخبگان به‌درستی درک کرده‌اند که از نظر تجهیزات مادی، فناوری و توانمندی‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری فاصله‌ای قابل توجه با ابرقدرت‌ها و کشور‌های پیشرفته وجود دارد.

با پذیرش این واقعیت، تلاش‌ها، ایثارگری‌ها و قدرت معنوی رزمندگان در این عرصه همواره مورد ستایش و تجلیل شایسته قرار گرفته است. حضور در این میدان، خودبه‌خود نشان‌دهنده رزمندگی و جانبازی و شهادت‌طلبی است.

۲. انتظارات نامتوازن از «دیپلماسی»: 
انتظارات از دیپلماسی غالباً واقع‌بینانه نیست. دیپلماسی موظف است در عرصه‌ای مبارزه کند که قواعد، سازمان‌ها مانند شورای امنیت، دیوان بین‌المللی دادگستری و...، نهاد‌ها و قوانین حاکم بر آن، عمدتاً توسط قدرت‌های استکباری طراحی و تثبیت شده‌اند. این قواعد به نفع طراحان آنها است.

سختی و پیچیدگی مبارزه در این عرصه حقوقی-سیاسی، به‌هیچ‌وجه کمتر از چالش‌های میدان نظامی نیست. دیپلماسی باید در چارچوب قواعدی بازی کند که ابتکار عمل در تدوین آنها در اختیارش نبوده است.

همان‌گونه که در عرصه نظامی، محدودیت‌های مادی و فناورانه نسبت به کشور‌های پیشرفته را به‌درستی می‌پذیریم، باید بپذیریم که در عرصه قوانین، نهاد‌ها و بازی‌های بین‌المللی نیز با دست‌بسته‌تر و در موقعیت نامساعدتری نسبت به قدرت‌های طراح این نظام قرار داریم.

با توجه به این شرایط دشوار و نابرابر، تلاش دیپلمات‌های کشور در چارچوب حفظ منافع ملی_ بدون کم‌فروشی و خیانت_ به‌خودی‌خود ارزشمند و قابل تقدیر است.

ضروری است نگاه جامعه و نخبگان به عرصه دیپلماسی نیز واقع‌بینانه‌تر شود و تلاش‌های پیچیده و طاقت‌فرسای دیپلمات‌ها، همانند رزمندگان میدان، مورد تقدیر و حمایت قرار گیرد. توازن در تقدیر و انتظار از هر دو بال، کلید موفقیت ملی است. مقام معظم رهبری هوشمندانه به اهمیت این دوبال در دیدار مسئولان قوه قضاییه اشاره کردند.

«همه باید بدانند، هم دوستان ما بدانند، هم دشمنان ما بدانند، هم خود ملت ایران بدانند که می‌دانند، این است که ملت ایران در هیچ میدانی به‌صورت طرف ضعیف ظاهر نخواهد شد. چون ما همه‌ی ابزار‌های لازم را داریم، هم منطق داریم، هم نیرو داریم. ما هم در میدان دیپلماسی، هم در میدان نظامی ان‌شاءالله به توفیق الهی هر وقت وارد بشویم با دست پر وارد خواهیم شد به توفیق الهی».

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار