گروه بینالملل دفاعپرس- علیرضا محمدی: با گذشت بیش از سه هفته از توقف عملیات بین ایران و رژیم صهیونیستی، جنگ روایتها از اهمیت بیشتری برخوردار شده است؛ در جنگ روایتها، طرف غربی و صهیونیستی عمده تمرکز خود را به نیم روز اول جنگ معطوف کرده است؛ بدون آنکه به ۱۱ روز بعدی توجه کند!
در همین رابطه، در حالی به تازگی وزیر دفاع آمریکا به نقش هواپیماهای سوخترسان آمریکایی در حمله مشترک آمریکا و اسرائیل به ایران اعتراف کرده است، رسانه اروپایی یورونیوز فارسی با انتشار گزارشی سعی کرده اینطور القا کند که جنگندههای اسرائیلی بدون اتکا به آمریکا و با طرحهای ابتکاری جنگ با ایران را آغاز کردهاند. گزارش یورونیوز نمونهای از تمرکز به نیم روز اول جنگ و تمجید از توانایی رژیم صهیونیستی در مقطع آغازین نبرد ۱۲ روزه (از بامداد ۲۳ خرداد تا ظهر همین روز) است و سعی دارد با روایتسازی و بازی رسانهای از یک شکست نظامی، دستاوردی افسانهای برای اسرائیل خلق کند.
تجربه جنگهای اعراب با رژیم اشغالگر قدس به خوبی نشان داده است که این رژیم به روایتسازی پس از هر جنگی علاقه بسیاری دارد. صهیونیستها بیش از خود جنگ، به داستانهایی میپردازند که قرار است با کمی ترفند و جنگ روانی آن را تبدیل به افسانه کنند. مثل چهار جنگی که با اعراب داشتند و در غروب آخرین نبردشان، افسانه شکست ناپذیری اسرائیل متولد شد.
سناریوی اسرائیل شکستناپذیر
سناریوی اسرائیل شکستناپذیر تا اولین سالهای دهه ۱۹۷۰ میلادی و انجام جنگ یوم کیپور بهعنوان آخرین جنگ بزرگ اعراب با رژیم صهیونیستی تکمیل شد؛ هرچند که این سناریو در جنگ ۳۳ روزه با حزب الله لبنان ضربه سختی خورد، اما حتی در پس شکست اسرائیل در این جنگ نیز شهرکنشینان صهیونیست درک درستی از یک جنگ واقعی و تمام عیار پیدا نکردند؛ لذا همچنان به روایتهای گوش نوازی مشغول شدند که رسانه و دستگاههای تبلیغاتی صهیونیستی و غربی به آنها ارائه میدادند.
«طلوع شیران» نام عملیات اسرائیل علیه ایران بود. یکی دیگر از جنگهای پر تعداد این رژیم که از بدو تولد، در خون همسایههایش غوطهور است و غالبا عملیات نظامی خود را با یک شوک آغاز میکند و در حالی که حریف هنوز از ضربه اولیه گیج است، ظرف چند روز کار را تمام میکند. طلوع شیران نیز قرار بود به افسانه دیگری تبدیل شود؛ یک ضربه گیج کننده، چند روز جنگ و بعد بازتعریف سناریوی «اسرائیل شکست ناپذیر» با تمرکز عمده روی ضربه آغازین جنگ.
در تاریخ تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورهای منطقه، عملیات «فکوس» علیه مصر شباهت بسیاری به عملیات طلوع شیران دارد. در ساعت ۷:۴۵ صبح روز ۵ ژوئن ۱۹۶۷، نیروی هوایی اسرائیل حمله هوایی گستردهای را ترتیب داد که در پی آن، بخش اعظم نیروی هوایی مصر روی زمین نابود شد. چند صد هواپیمای نظامی مصری در باند فرودگاهها بمباران شدند و همراه دود و آتش خود، آینده جمال عبدالناصر را هم نابود کردند. جنگ ژوئن سال ۶۷ نهایتا شش روز ادامه یافت و در پایان، مصر به همراه چند کشور عربی دیگر دستها را به نشانه تسلیم بالا بردند.
بامداد ۲۳ خرداد نیز اسرائیل قصد داشت تاریخ را تکرار کند، شاید خلبان جنگندههای اف-۳۵ اسرائیلی که در مسیر ایران بودند، داستان عملیات فکوس را در ذهن شان مرور میکردند. آنها قرار بود یک پیروزی برق آسای دیگر برای کشور جعلیشان کسب کرده و سپس باقی کار را به رسانهها و جنگ روایتها واگذار کنند.
خلبانهای اسرائیلی در طول پرواز، به آسمان کشورهای سوریه و عراق ورود کردند. دو کشوری که در سالهای قبل و در شرایط آتشبس، به هر دوی شان تجاوز نظامی کرده بودند. در ژوئن ۱۹۸۱ (۱۷ خرداد ۱۳۶۰) اسرائیل در عملیات «اپرا» پایگاه هستهای اوسیراک عراق را بمباران کرد. ۲۶ سال بعد در تاریخ سپتامبر ۲۰۰۷ مجتمع هستهای سوریه توسط نیروی هوایی اسرائیل مورد هجوم قرار گرفت. در آن زمان هیچ کدام از این دو کشور به تجاوز نظامی صهیونیستها پاسخ ندادند. اما اینبار خلبانهای اسرائیلی قرار بود به ایران حمله کنند. بزرگترین قدرت منطقهای که تاکنون با آن رو به رو شدهاند.
آغاز روایت سازی در روز اول جنگ
موج اول و اصلی عملیات طلوع شیران در بامداد ۲۳ خرداد انجام گرفت و تا ظهر همان روز روایت سازیها آغاز شد. رئیس ستاد ارتش اسرائیل، ژنرال ایال زامیر، در کنفرانسی مطبوعاتی گفت: «ما کنترل کامل آسمان ایران و هر منطقه عملیاتی مورد نظر را در اختیار گرفتیم. این عملیات دستاوردی است که به لطف همکاری مشترک نیروهای هوایی و کماندوهایی حاصل شد که به طور پنهانی در عمق خاک دشمن عملیات انجام دادند و آزادی عمل عملیاتی ما را تضمین کردند.»
نتانیاهو نیز چند ساعت پس از انجام این عملیات، آن را یک واقعه تاریخی و بیسابقه معرفی کرد که منجر به ضربه اساسی به تاسیسات هستهای ایران شده است. او سعی داشت تاریخ را درگیر این عملیات کند! همزمان برخی از رسانههای غربی و فارسی زبان معاند از نابودی قدرت پدافندی و هجومی ایران سخن گفتند. شایعاتی مطرح شده بود که بسیاری از لانچرها و همچنین دهانه شهرهای زیرزمینی موشکی سپاه منهدم شده و ایران تا مدتها نمیتواند از لاک دفاعی خارج شود.
صهیونیستها در حمله به ایران قرار بود تئوری «پنج حلقه واردن» را به اجرا بگذارند و کار را در همان چند روز اول تمام کنند. حمله به رهبری ملی، محصولات کلیدی، زیرساختهای حمل و نقل، نیروهای عملیاتی و نهایتا اراده ملی، این پنج حلقه را شامل میشوند. حملات موج اول آنها به شهادت تعدادی از فرماندهان رده اول نظامی، دانشمندان هستهای و وارد آمدن خسارتهایی به برخی از امکان نظامی و استراتژیک منجر شد. حالا نوبت نتانیاهو بود تا با اعلام فراخوان برای آن چه قیام مردم ایران مینامید، با ضربه به اراده ملی، پنج حلقه واردن را کامل کند.
تغییر ادراک دشمن در یک جنگ واقعی
قرار بود در جنگ روایت ها، ارادهها به زانو دربیاید و ایرانیان تسلیم شوند. به همین منظور در مقطع آغازین نبرد، دشمن سعی میکرد کار را تمام شده تلقی کند و ترامپ از تحقیر ایران و درخواست برای تسلیم سخن میگفت. اما تنها چند ساعت بعد از موج اول حملات اسرائیل، جبهه داخلی ایران با تعیین جایگزین فرماندهان نظامی توسط رهبر انقلاب از شوک خارج شد. در خلال همین چند ساعت، پدافند نیز قدرت خود را بازیافت و نهایتا با فرارسیدن تاریکی شامگاه اولین روز جنگ، امواج نورانی در آسمان خاورمیانه پدیدار شدند؛ موج اول عملیات وعده صادق ۳ با شلیک ۱۵۰ فروند موشک زمین به زمین سپاه آغاز شده بود. موج بعدی حملات نیز در ساعات بامداد انجام گرفت. ۲۴ ساعت از جنگ نگذشته، ایران دو موج از عملیات هجومی خود را به شهرهای تل آویو و حیفا انجام داد.
آفتاب صبح روز ۲۴ خرداد در حالی در سرزمینهای اشغالی طلوع کرد که ویرانیهای تنها دو موج از حملات موشکی ایران، ادرک صهیونیستها از یک جنگ واقعی را تغییر داده بود. همان طور که ژنرال «نمرود شیفر» رئیس سابق ستاد نیروی هوایی رژیم صهیونیستی در روزهای اول نبرد گفت: «موشکهای ایرانی دیدگاه ما را تغییر خواهند داد؛ ما در این جنگ پیروز نخواهیم شد.»
شهرک نشینان صهیونیست که در چند دهه گذشته عادت به افسانه بافی داشند، حالا واقعیات دیوانه کنندهای از یک جنگ تمام عیار را به عینه تماشا میکردند. اما نه در خاک همسایه و از طریق قاب تلویزیون بلکه در قلب سرزمینهای اشغالی و در کوچه و خیابان شهرهایشان. این کابوس تا ۱۱ روز بعد همچنان ادامه داشت و شیرینی سناریوی اسرائیل شکست ناپذیر را ذره ذره آب کرد.
در چنین شرایطی با گذشته روزها از اتمام جنگ بین ایران و رژیم صهیونیستی، وارونه سازی واقعیات میدانی در جنگ روایتها برای اسرائیل سختتر از هر زمان دیگری است؛ لذا سعی دارند روی چند ساعت اول جنگ تمرکز کنند تا همچنان افکار عمومی مردم ایران و جهان را در شوک اولیه نگهدارند. ایران در میدان نبرد و در نیم روز اول جنگ از شوک خارج شد و در تداوم جنگ ادراک صهونیستها را از جنگ واقعی تغییر داد. حالا وقت آن است تا در جنگ رسانهها حماسه دیگری خلق شود.
انتهای پیام/