به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعپرس، حجتالاسلام والمسلمین سید احمد خاتمی امامجمعه موقت تهران و عضو فقهای شورای نگهبان، امروز (سهشنبه) در اولین جلسه ستاد مرکزی بزرگداشت هفته وحدت و گرامیداشت میلاد پیامبر اعظم (ص) که در شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی برگزار شد با اشاره به جایگاه رفیع وحدت اسلامی، بر لزوم تفسیر صحیح آن و نیز نهادینهسازی فرهنگ وحدت در جامعه اسلامی تأکید کرد.
وی با اشاره به فلسفه نامگذاری هفته وحدت اظهارداشت: این سلیقه امام خمینی(ره) بود که فاصله میان ۱۲ تا ۱۷ ربیعالاول، یعنی فاصله میان دو تاریخ ولادت پیامبر اکرم (ص) طبق منابع شیعی و اهل سنت، به عنوان هفته وحدت معرفی شود لذا تشکیل ستاد و پرداختن به مسائل وحدت در این هفته، ارزشی است که باید برای آن پای فشرد؛ البته فرهنگسازی برای وحدت فراتر از برگزاری همایش یا پوشش رسانهای است. اصل ماجرا آن است که وحدت در سطح جامعه، میان مردم، و در ذهن و عمل علما نهادینه شود.
حجتالاسلام خاتمی با تأکید بر لزوم تفسیر درست وحدت، افزود: تفسیر نادرست از وحدت، خود ضد وحدت است. کسی نباید وحدت را به معنای ادغام مذاهب تلقی کند. بزرگان وحدت هیچگاه به دنبال ادغام نبودهاند، بلکه تأکید آنان بر تمرکز بر مشترکات شیعه و سنی است.
وی در ادامه با اشاره به کتابی از مرحوم آیتالله صافی گلپایگانی، اظهار داشت: در این کتاب، به مشترکات اساسی میان شیعه و سنی اشاره شده است؛ مانند ایمان به خدای واحد، اعتقاد به پیامبر اکرم (ص)، قرآن، قبله واحد، نمازهای پنجگانه، اعتقاد به حلال و حرام محمدی، تولی و تبری و باور به اسلام به عنوان نسخه سعادت بشری.
عضو فقهای شورای نگهبان در بخش دیگری از سخنان خود به دشمن مشترک مسلمانان اشاره کرد و گفت: آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای اروپایی در پی نابودی اسلام هستند. هدف آنها از بین بردن جمهوری اسلامی به عنوان نماد اسلام سیاسی و مستقل است. این مسئله ربطی به دولتها یا جناحهای سیاسی ندارد.
وی با رد ادعای نوظهور بودن مفهوم وحدت در جمهوری اسلامی تأکید کرد: اینکه برخی گمان میکنند وحدت از ابتکارات جمهوری اسلامی است، نادرست است. وحدت آرمان علمای بزرگ پیش از انقلاب نیز بوده است؛ مرحوم آخوند خراسانی، میرزا محمدتقی شیرازی و دیگران نیز تفرقه را محکوم کرده و بر وحدت تأکید داشتند؛ به عبارت دیگر این فرهنگ، ریشه در قرآن و سیره اهل بیت دارد. آیه معروف «واعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا» پشتوانه قرآنی وحدت است و امامان ما نیز عملاً وحدت را اجرا میکردند.
حجتالاسلام خاتمی با استناد به روایات متعددی از امام سجاد (ع) و امام صادق (ع)، ادامه داد: اهل بیت (ع) نهتنها گفتاری بلکه سیره عملی وحدتگرایانه داشتند؛ از جمله شرکت در تشییع جنازه اهل سنت، عیادت از بیمارانشان و شهادت دادن به نفع آنان. این، مسیر و روش اهل بیت است، نه لعن و فحاشی؛ برخی میخواهند هفته وحدت را سیاسی جلوه دهند و آن را ساخته نظام بدانند، در حالیکه این خط سیره اهل بیت و مسیر اصیل اسلامی است. باید این فرهنگ را در مناطق تلفیقی و در میان علمای شیعه و سنی تقویت کرد.
امام جمعه موقت تهران در ادامه سخنان خود به تبیین محورهای اصلی وحدت در جامعه اسلامی پرداخت و اظهار داشت: در شرایط کنونی، باید وحدت را بهصورت محوری و فرهنگی تعریف کرد؛ یعنی حول عناصر مشترک و مقبول میان شیعه و سنی، همدلی و انسجام را تقویت کنیم.
وی نخستین محور وحدت را محبت اهلبیت علیهمالسلام دانست و بیان داشت: محبت اهلبیت اختصاص به مذهب شیعه ندارد؛ اهل سنت نیز به اهلبیت ارادت دارند. شاعر معروف اهل سنت، امام شافعی، میگوید: «یا اهل بیت رسول الله، حبکم فرض من الله فی القرآن أنزله.» این عشق، یک عنصر وحدتآفرین است.
عضو فقهای شورای نگهبان با اشاره به اشعار شاعران اهل سنت منطقه کردستان افزود: این شاعران تصریح میکنند که اهل سنتاند، اما عاشق حسین (ع) و اهلبیتاند. اینها عناصر وحدتآفرینند که باید تقویت شوند.
وی محور دوم را وطندوستی برشمرد و تصریح کرد: وطندوستی ریشه در تعالیم اسلامی دارد. در حدیثی از پیامبر اکرم آمده است «حب الوطن من الایمان» وطندوستی بخشی از ایمان انسان است. کسانی که میخواهند میان اسلام و وطندوستی دوقطبی بسازند، درک درستی از اسلام ندارند زیرا ملت و امت، دو قطب متضاد نیستند؛ بلکه مکمل یکدیگرند. اسلام و ایران دو عنصر همافزا هستند. خدمات متقابل اسلام و ایران که شهید مطهری به آن پرداخت، گواهی بر این همزیستی عمیق است. مردم ایران، وطن اسلامی خود را دوست دارند.
امام جمعه موقت تهران محور سوم وحدت را محوریت و محبوبیت رهبری دانست و بیان کرد: رهبر معظم انقلاب در حوادث اخیر، بهویژه در جریان جنگ دوازدهروزه، با درایت، صلابت و هدایت دقیق، محور وحدت و انسجام ملی شدند. مردم در این ایام، انسجام و اتحاد خود را با تمام وجود نشان دادند.
وی با اشاره به برخی آثار و نتایج جنگ اخیر، گفت: در این دوازده روز، شاهد افزایش انسجام ملی، افزایش نفرت عمومی از آمریکا و رژیم صهیونیستی، افزایش اعتماد به نظام و نیروهای مسلح، افزایش تعامل اجتماعی و افزایش محبوبیت رهبری بودیم. حتی کسانی که پیش از این در گفتن مرگ بر آمریکا تردید داشتند، اکنون محکمتر از همیشه این شعار را فریاد میزنند.
حجتالاسلام خاتمی با اشاره به واکنش مردم نسبت به حملات موشکی ایران به پایگاههای آمریکا و اسرائیل، تصریح کرد: مردم از نیروهای مسلح تشکر کردند و گفتند ممنون از موشکهایی که به تلآویو زدید، ممنون از موشکهایی که به پایگاههای نظامی آمریکا زدید. این افزایش اعتماد عمومی به نظام و نیروهای مسلح، سرمایهای بزرگ است.
وی افزود: پس از جنگ جهانی دوم، این نخستین بار است که یک کشور دو بار پایگاههای نظامی آمریکا را هدف قرار میدهد. بار اول عینالاسد و بار دوم پایگاه مهم در قطر. این اتفاق بیسابقه و بااهمیت است.
حجتالاسلام خاتمی در ادامه سخنانش با اشاره به تلاش دشمنان برای تحریف واقعیتها گفت: برخی میخواهند طوری وانمود کنند که ما فقط پاسخ محدودی دادیم. در حالیکه اگر دشمن حملهای کند، پاسخ ما سنگینتر خواهد بود و رژیم صهیونیستی را بیچاره خواهیم کرد.
وی چهارمین محور وحدت را «بصیرت مردمی» عنوان کرد و خاطرنشان کرد: رهبری معظم انقلاب بارها بر بصیرت تأکید کردهاند. مردم باید تشخیص دهند که دشمن کجا را هدف گرفته و همانجا وارد میدان شوند. من در روز نخست جنگ، خطیب نماز جمعه بودم. خود را آماده کرده بودم تا در وسط خطبه، برای دفاع، نماز را رها کنم. اما دیدم مردم خودشان با آمادگی کامل و روحیه جهادی آمدهاند. این، بصیرت مردم است.
امام جمعه موقت تهران سپس شعری در وصف اهلبیت قرائت کرد و تأکید کرد: ما باید بیشازپیش بر عناصر وحدت تأکید کنیم و آن را به یک فرهنگ پایدار و نهادینه در جامعه اسلامی تبدیل سازیم.
انتهای پیام/۳۸۱