بقایی: کاهش فعالیت‌های کنسولی به معنی تعطیلی سفارت‌خانه‌ها نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: برخی سفارتخانه‌ها فعالیت‌های کنسولی خودشان را بعد از جنگ کاهش داده‌اند اما این به منزله تعطیلی سفارتخانه‌ها نیست.
کد خبر: ۷۷۰۹۸۴
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۸ - 18August 2025

به گزارش خبرنگار بین‌الملل دفاع‌پرس، «اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری، اظهار داشت: مراسم باشکوه و پرشور حسینی با موفقیت برگزار شد و زیارت همه زائرانی که توفیق حضور در این آیین را داشتند پذیرفته باد. از همه کسانی که در برگزاری این مراسم نقش‌آفرینی کردند، به‌ویژه بخش کنسولی وزارت امور خارجه، سفارت ایران در بغداد، سرکنسولگری‌های ایران در نجف و کربلا و همچنین میزبانی سخاوتمندانه مردم و دولت عراق، صمیمانه قدردانی کنیم.

بقایی: رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا به جنایات خود در غزه ادامه می‌دهد

بقایی افزود: این هفته هم‌زمان بود با سالروز بازگشت آزادگان سرافراز به میهن اسلامی؛ بیست‌وششم مرداد در تقویم ما به نام این عزیزان ثبت شده است. ملت ایران همواره قدردان فداکاری‌ها و صبر آزادگانی است که در دوران دفاع مقدس در برابر رژیم بعث عراق ایستادگی کردند و سال‌های سخت اسارت را با عزت پشت سر گذاشتند.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: فردا مصادف با کودتای ۲۸ مرداد است. ما نمی‌توانیم این حادثه تلخ را فراموش کنیم. اتفاقی که با همدستی آمریکا و انگلیس باعث سقوط دولت منتخب ایرانیان شد. یاد شهید دکتر فاطمی را گرامی بداریم.

وی خاطرنشان کرد: همچنان مهمترین تحول نسل‌کشی در فلسطین اشغالی است که بدون وقفه ادامه دارد. در چند روز گذشته شاهد تصمیم رژیم اشغالگر برای محاصره و تخلیه کامل غزه هستیم، هر روز حداقل ۸۰ انسان بی‌گناه کشته می‌شوند. 

بقایی اضافه کرد: جامعه جهانی در مخالفت با کوچاندن اجباری واکنش نشان داد. با وجود برخورداری رژیم از حمایت آمریکا و همچنین ادامه بی کیفرمانی، مُصر به ادامه این جنایات هستند، چیزی که تکمیل کننده نسل کشی تلقی می‌شود. شنبه گذشته رژیم صهیونیستی مناطقی در یمن را هدف قرار داد که ما قویا محکوم می‌کنیم. حمله به زیرساخت‌ها جنایت جنگی تلقی می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه پیرامون آخرین تحولات در قفقاز جنوبی گفت: ما خیلی صریح گفته‌ایم که نسبت به حضور بازیگران فرامنطقه‌ای حساس هستیم و خیلی صریح به دوستان در ارمنستان منعکس کردیم و توضیحات آنان را شنیدیم، به ما گفته شده یک شرکت طبق قانون ارمنستان ثبت خواهد شد. 

وی افزود: در بیانیه دو کشور بر تمامیت سرزمینی و غیرقابل خدشه‌دار بودن مرزها تاکید شده است. برای ما رفع انسداد مرزها، نباید خدشه‌ای در مرزهای شناخته شده بین‌المللی ایجاد کند و با حاکمیت ملی ارمنستان تناقض داشته باشد. ما با دقت اوضاع را رصد می‌کنیم و هر جا که فکر می‌کنیم لازم است نگرانی‌ها را متذکر شویم، حتما این کار را انجام می‌دهیم.

بقایی با اشاره به پروژه «صلح ابراهیم» آمریکا و اعتراف نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای شکل دهی «اسرائیل بزرگ» گفت: فکر می‌کنم برای کشورهای منطقه بیشتر از هر زمانی ماهیت سلطه جوی رژیم مشخص شده است. طرحی که نخست وزیر رژیم مطرح کرد و ما می‌دانیم که «اسرائیل بزرگ» به زعم آنان شامل بخش قابل توجهی از سرزمین‌های اسلامی است، نشان می‌دهد رژیم در توسعه طلبی حد و مرزی نمی‌شناسد. همزمان که نسل کشی توسط رژیم ادامه دارد، بیان این موضوع با چشم داشت به اراضی کشورهای منطقه خودش تهدید رژیم برای منطقه است. کشورهای منطقه بیش از پیش هوشیار شدند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری پیرامون شایعه تعطیلی سفارتخانه‌های خارجی در تهران گفت: این خبرسازی دو هفته قبل اتفاق افتاد، روز گذشته هم بعد از خداحافظی سفیر آلمان اتفاق افتاد. هیچ کدام از سفارتخانه‌هایی که گفته شده تعطیل نیستند. برخی سفارتخانه‌ها فعالیت‌های کنسولی خودشان را بعد از جنگ کاهش دادند اما به منزله تعطیلی سفارتخانه‌ها نیست. هر سه سفارتخانه باز هستند و این ادعا صحت ندارد.

وی در واکنش به ادعای میانجی گری مصر بین ایران و آژانس افزود: خیر، ارتباط ما با آژانس برقرار است. هفته گذشته معاون آژانس سفری به تهران داشت. سطح مناسبات بعد از اتفاقات اخیر تغییر پیدا کرده اما رابطه ما با آژانس برقرار است. هفته گذشته گفتگویی برای تدوین شیوه نامه همکاری با آژانس داشتیم. نماینده ما هم در وین در تماس مستقیم با آژانس است.

بقایی در واکنش به ادعای نتانیاهو برای فراهم کردن آب برای مردم ایران خاطرنشان کرد: طرفی که معروف به دزدی از همسایگان و مردم فلسطین است، طرفی که به شاه لوله انتقال آب در شمال تهران حمله کرد، صلاحیت صحبت کردن در این خصوص ندارد.

سخنگوی وزارت خارجه پیرامون ارتباط احتمالی پرونده اپستین و مذاکرات عنوان کرد: پرونده موسوم به جفرین اپستین یک پرونده متولی است که محدود به آمریکا نیست و مقامات خیلی از کشورها دخیل بودند. جنبه‌های غیراخلاقی در آن وجود دارد اما ما وارد گمانه زنی برای تفسیر انگیزه مقامات آمریکا نمی‌شویم. برای ما عملکرد مقامات آمریکا و منافع ایران مهم است. ما با دقت همه این مسائل را در رصد داریم.

وی در واکنش به اظهارات فرستاده آمریکا به لبنان علیه ایران اظهار داشت: نقش آمریکا در منطقه و کشورهای منطقه روشن است و نقش مثبتی ایفا نکرده است. مداخلات آمریکا در جهت تضمین منافع اسرائیل به صورت یک سویه بوده است. همه مردم منطقه نسبت به برنامه‌های آمریکا آگاه هستند.

بقایی در واکنش به اظهارات مقامات «قبرس» علیه ایران گفت: این بحث‌ها در راستای کلیشه‌ای است که رژیم صهیونیستی و مقامات اروپایی علیه برنامه هسته‌ای ایران درست کردند. صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران هیچ جای شکی ندارد. این ادعاها کاملا بی‌مبنا و بی‌جهت است.

سخنگوی وزارت خارجه درباره مذاکرات صلح اوکراین نیز افزود: ما از هر ابتکاری که برای پایان درگیری در اوکراین انجام شود استقبال می‌کنیم. ما از ابتدای این درگیری گفتیم که اختلافات باید از طریق مسالمت آمیز و سیاسی حل شود. در عین حال فکر می‌کنم آمریکا با سابقه بدی که در مذاکرات بین‌المللی دارد، باید تقلای زیادی بکند تا اعتماد طرف‌ها را جلب کند.

وی در خصوص گفته آمریکا برای دکترین سیاست خارجی خود، خاطرنشان کرد: آمریکا مدت‌هاست که این سیاست را رسما در مورد همه کشورها دنبال می‌کند. یعنی پیگیری سیاست یکجانبه و منحصر بودن به منافعی که فقط باید برای آمریکا دیده شود. تهدیدها علیه کشورها را باید در همین راستا نگاه کرد. چنین سیاستی مخل همه قواعد و نظامات بین‌المللی است که مبنای تعامل دولت‌ها باید باشد.

بقایی درباره تلاش اروپا برای به رسمیت شناختن کشور فلسطینی و موضع ایران گفت: ایران از هر فرصتی برای بیان مواضع خودش و حمایت از مبارزه مشروع فلسطین حمایت می‌کند. ما از دو سه هفته قبل رایزنی برای برگزاری نشست اضطراری کشورهای اسلامی اقدام کردیم و هفته آینده این اجلاس در جده برگزار خواهد شد. 

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: در خصوص موضوع کشور مستقل فلسطین، ما امیدواریم آن چیزی که تحت عنوان ابتکار کشورهای اروپایی برای به رسمیت شناختن فلسطین است، فریب دیگری نباشد. شما زمانی می‌توانید از نیت مثبت خود صحبت کنید که به ملزومات آن پایبند باشید. زمانی که رژیم مشغول کشتار مردم فلسطین است، صحبت از به رسمیت شناختن فلسطین به نظر می‌رسد تلاش برای انحراف افکار عمومی باشد. کشورهای اروپایی مسئولیت سنگینی دارند و به نوعی متهم به همدستی در این جنایات هستند. موضع ایران همیشه مشخص است و باید توسط همه اقشار ملت فلسطین در مورد دولت فلسطینی تصمیم گرفته شود.

وی در خصوص حضور نیروهای آمریکا و ناتو در ترکیه گفت: ما همیشه گفته‌ایم که حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در منطقه، مضر برای ثبات کل منطقه است. ثابت شده حضور نیروهای آمریکا و ناتو ثبات‌زا و به هیچ عنوان امنیت آفرین نیست. ما با دقت تحولات را رصد می‌کنیم.

بقایی درباره به رسمیت شناختن طالبان نیز افزود: این یک تصمیم حاکمیتی است. ما با افغانستان تعاملات زیادی داریم و به دلیل پیوندهای مشترک و مرز طولانی و وجود چالش‌هایی که باید با مقامات افغانستان حل و فصل کنیم تماس‌ها ادامه دارد. در خصوص به رسمیت شناختن هم هر زمان که منافع ما اقتضا کند تصمیم خواهیم گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه به خواسته ایران در نشست آتی سازمان همکاری اسلامی اشاره کرد و ادامه داد: مهمترین رکن بین‌المللی که در این زمینه مسئولیت دارد، شورای امنیت است. شورای امنیت متولی صلح بین‌المللی، حداقل باید با صدور قطعنامه‌ای رژیم را وادار به توقف نسل کشی می‌کرد اما به دلیل کارشکنی آمریکا این امر محقق نشده است. ولی این لزوما به این معنا نیست که ما از دیگر سازمان‌های بین‌المللی برای فشار به رژیم صهیونیستی استفاده نکنیم. یکی از کارکردهای سازمان همکاری اسلامی همین امر است. در خصوص سازمان، امیدواریم مصوبات عملگرایانه‌تر باشد و یک قطعنامه روشن و اثرگذار برای کمک به مردم فلسطین باشد.

وی درباره مکانیسم ماشه و تهدیدات 3 کشور اروپایی خاطرنشان کرد: اساسا اقدام اروپا در استفاده از این ابزار به عنوان ابزاری برای فشار به ایران یک اقدام غیرقانونی است. سه کشور اروپایی از ایفای تعهداتش طبق برجام قصور کردند و بعد از حمله آمریکا و رژیم به تاسیسات هسته‌ای ایران، آن را محکوم نکردند و حداقل درصدد توضیح منطقی مواضع خود برنیامدند. 

بقایی اضافه کرد: معتقدیم سه کشور اروپایی حقی برای استفاده از این سازوکار ندارند، این صرفا برای تداوم یک نقش غیرسازنده در موضوع هسته‌ای ایران است. ما هیچ‌وقت مذاکرات با این سه کشور را قطع نکردیم، کشورهای اروپایی باید مشخص کنند که کجای این معادله برای خودشان نقش تعریف کردند. آیا قرار است نقشی مثبت داشته باشند یا نقشی منفی در جهت منافع رژیم صهیونیستی داشته باشند؟

سخنگوی وزارت خارجه درباره توافقنامه امنیتی ایران و عراق عنوان کرد: این از اول یادداشت تفاهم امنیتی بوده است و سندی است که دو کشور به محتوای این سند رسیدند. عنوان مهم نیست، مهم این است که این تفاهمنامه برای همکاری ایران و عراق به منظور مقابله با تهدیدات امنیتی است.

وی در واکنش به اظهارات تخت روانچی برای آمادگی ایران به منظور اقداماتی جهت اطمینان بخشی، تصریح کرد: موضوع جدیدی نیست. ما گفته بودیم برای اطمینان بخشی نسبت به ماهیت صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود اقداماتی را در ازای رفع تحریم‌ها انجام می‌دهیم.

بقایی درباره سفر معاون گروسی به ایران و همچنین نامه 3 کشور اروپایی به سازمان ملل گفت: در خصوص سفر معاون مدیرکل آژانس، هدف  گفتگوی نحوه تعامل جدید ایران با آژانس بعد از حمله به تاسیسات صلح آمیز هسته‌ای ایران بود و این سفر در راستای تدوین شیوه نامه جدید بود. گفتگوهایی صورت گرفت و گفتگوها ادامه دارد و احتمالا طی روزهای آینده هم گفتگوها ادامه یابد. در خصوص نامه سه کشور اروپایی هم آنان استدلال خودشان نسبت به نامه آقای عراقچی را مطرح کردند که برای ما مردود است.

سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اعتراضات در سرزمین‌های اشغالی، افزود: این اعتراضات بسیار معنادار است. رژیم با بحران‌های جدی مواجه است و اصرار سرکردگان رژیم برای تداوم جنگ نه تنها کشورهای منطقه، بلکه جامعه داخلی رژیم را هم عصبانی کرده و صبرشان رو به پایان است. اعتراضات روز گذشته نشانگر عمق بحران‌هایی است که رژیم دارد با آن دست و پنجه نرم می‌کند.

وی به گفتگوهای روسیه و آمریکا در آلاسکا و تاثیرش در تسهیل مباحث مرتبط با ایران اشاره کرد و ادامه داد: این بیشتر روی تحولات اوکراین متمرکز بوده است و قطعا در خصوص مباحث مطرح شده در تماس هستیم. ما هر جا که لازم باشد در خصوص مسائل خود، از مشورت کشورهای دوست بهره می‌بریم.

بقایی پیرامون گزارش سالانه حقوق بشر آمریکا و اتهامات علیه ایران خاطرنشان کرد: گزارشاتی که آمریکا می‌دهد یک ابزار سیاسی است برای اعمال فشار علیه کشورهایی که به زعم آنان نامطلوب هستند. اما اینکه مثلا گزارش امسال نسبت به گزارش سال گذشته درباره رژیم صهیونیستی 91 درصد کاهش پیدا کرده این خودش معنادار است و بیشتر و بهتر از این نمی‌توان در خصوص سیاسی بودن این گزارشات صحبت کرد. 

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: مسائل و ادعاهایی که درباره ایران بیان شده را رد می‌کنیم. حقوق بشر صرفا ابزاری برای مقامات آمریکا برای پیشبرد سیاست‌های خودشان است. اگر به حقوق بشر توجه داشتند باید کل گزارش را در خصوص جنایات رژیم صهیونیستی و نسل کشی مردم غزه می‌نوشتند.

وی در واکنش به ادعاها مبنی بر عدم اجازه ایران به زائران افغانستانی برای تشرف به اربعین حسینی، عنوان کرد: تعداد زوار افغانستانی که امسال مشرف شدند نسبت به سال قبل کاهش داشته است، اما اینکه هیچ زائری نرود این درست نیست. ما حتما برای رفع مشکلات در سال آینده تلاش می‌کنیم. واقعیت این است که مقصد عراق است و کسانی می‌توانستند از ایران تردد کنند که روادید عراق را دریافت کرده باشند.

بقایی درباره تحولات اخیر قفقاز و سفر رئیس جمهور به ارمنستان با توجه به این اتفاقات گفت: سفر رئیس جمهور از مدت‌ها قبل در راستای تقویت با کشورهای همسایه طراحی شده بود. حتما در این سفر موضوعات مربوط به قفقاز مطرح خواهد شد. هفته گذشته مقامات ارمنستان در سفر به تهران موضوع را توضیح دادند. 

سخنگوی وزارت خارجه افزود: آنچه که ما هفته قبل شاهدش بودیم یک تصمیم حاکمیتی دو کشور بود، دو سه نکته وجود دارد. یکی توافق صلح آذربایجان و ارمنستان که ما همچنان از موافقتنامه حمایت می‌کنیم. نکته دیگر مسیر ارتباطی از آذربایجان به نخجوان است. ما در حین اینکه موافق رفع انسداد برای کشورهای منطقه هستیم، اعتقاد داریم چنین مسیرهایی باید بر اساس احترام به مرزهای شناخته شده بین‌المللی صورت گیرد. حضور نیروهای خارجی را مفید نمی‌دانیم و به ما اعتماد داده شده که هیچ نیروی نظامی آمریکایی مستقر نخواهد شد. یکی از مفاد توافقنامه صلح این است که هرگونه نیروی نظامی در طول مرزهای مشترک دو کشور حضور نخواهد داشت. ما با دقت تحولات را زیر نظر داریم.

وی به گفته آمریکا برای پایان ماموریت در عراق اشاره کرد و ادامه داد: موضع ما اصولی است و حضور بیگانگان در منطقه را هیچ وقت مفید برای صلح و ثبات نمی‌دانستیم. اعتقاد ما این است که باید کشورهای منطقه با کمک همدیگر و تقویت اعتماد فی مابین یکدیگر، در جهت ایجاد منطقه امن حرکت کنند.

بقایی در پایان این نشست خبری درباره مذاکرات با 3 کشور اروپایی گفت: دوستان ما با همتایان خود در سه کشور اروپایی در تماس هستند و رد نمی‌کنیم ادامه مذاکرات را اما همچنان زمانی برای ادامه مذاکرات تعیین نشده است.

انتهای پیام/ ۱۳۴

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار