امیر نصیرزاده: آزمایش موشک‌های جدید/ جنگ اخیر نقشه راه صنعت دفاعی را مشخص کرد

وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح با تأکید بر لزوم بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در جهت غافلگیری دشمن، گفت: جنگ تحمیلی اخیر نشان داد که در چه حوزه‌هایی باید بیشتر کار کنیم.  
کد خبر: ۷۷۲۱۸۳
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۴ - 22August 2025

به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی دفاع‌پرس، امیر سرتیپ «عزیز نصیرزاده» وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح شامگاه جمعه با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به‌مناسبت «۳۱ مرداد؛ روز صنعت دفاعی»،  درباره جایگاه صنعت دفاعی ایران، اظهار داشت: وزارت دفاع متولی صنعت دفاعی است و وظیفه دارد با پشتیبانی همه‌جانبه از نیروهای مسلح، تمام زیرساخت‌های مورد نیاز را ایجاد، تجهیزات را تولید، ذخیره و مطابق با نیاز روز تأمین کند.

امیر نصیرزاده: جنگ اخیر نقشه راه صنعت دفاعی را مشخص کرد/ باید به‌روز و مطابق با فناوری‌های روز باشیم  

امیر سرتیپ نصیرزاده تصریح کرد: ویژگی‌های صحنه درگیری و روند فناوری، ما را ملزم می‌کند که رویکردهای جدیدی داشته، به‌روز باشیم و مطابق با صحنه درگیری و فناوری‌های روز پیش برویم و بر اساس فناوری‌های دشمن و الزامات صحنه نبرد، زیرساخت‌ها را ایجاد و نیازمندی‌ها را تأمین کنیم.

وزیر دفاع خاطرنشان کرد: جنگ تحمیلی اخیر صحنه‌هایی به ما نشان داد که در چه حوزه‌هایی باید بیشتر کار کنیم. آینده صنعت دفاعی باید مطابق با این روند شکل گیرد و ساختارمند شود.

وی با اشاره به فناوری‌های تجهیزات نیروهای مسلح ایران گفت: ما در جنگ تحمیلی اخیر با یک تهدید معمولی مواجه نبودیم، بلکه تهدیدی بود که قدرتمندترین نیروی نظامی دنیا حامی آن بود و آمریکا و برخی کشورهای غربی و اروپایی از صهیونیست‌ها حمایت تجهیزاتی و لجستیکی می‌کردند. ما با قوی‌ترین نیروی نظامی دنیا مواجه بودیم. ما در صحنه نبرد، با شاخص‌های ویژه‌ای صحنه نبرد را کنترل کردیم و پیش بردیم.

امیر نصیرزاده، در ادامه به تشریح دستاوردهای دفاعی یک سال گذشته و چشم‌انداز آینده صنعت دفاعی ایران پرداخت. 

وی مهم‌ترین دستاوردهای حوزه دفاعی در یک سال گذشته را در بخش‌های انجام پرتاب‌های موفقیت‌آمیز در حوزه فضایی، فعالیت‌های گسترده در زمینه ساخت ماهواره، طراحی و تولید تجهیزات هوشمند و نقطه‌زن، افزایش دقت و هوشمندی تجهیزات و حجم تولیدات برشمرد.

امیر سرتیپ نصیرزاده با اشاره به برنامه‌ریزی جهت تأمین تجهیزات مورد نیاز نیروهای مسلح در آینده گفت: اولویت‌های آینده ما بر اساس نیازهای صحنه نبرد تعیین می‌شود و برنامه‌ریزی‌های جدیدی در دست اجرا داریم. در طول یک سال اخیر بر اساس هوشمندی حجم تولیدات افزایش پیدا کرده است و در سال‌های آینده نیز با اولویت افزایش دقت و هوشمندی تجهیزات پیش خواهیم رفت. 

وزیر دفاع سپس در ارزیابی از محیط امنیتی منطقه و وضعیت دفاعی کشور با اشاره به موقعیت استثنایی جغرافیایی و ژئوپلیتیکی ایران، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در یک موقعیت استثنایی قرار دارد و این منطقه اتصال‌دهنده بین شرق و غرب است.

وی با اشاره به ظلم‌ستیزی و مقاومت جمهوری اسلامی ایران در برابر یک‌جانبه‌گرایی، افزود: این منطقه همواره مورد طمع و تهدید قدرت‌های جهانی به ویژه آمریکا قرار داشته و وجود ذخایر غنی نفتی، گازی و معدنی در منطقه، بر حساسیت و تهدیدات این عرصه افزوده است.

امیر نصیرزاده عنوان کرد: رژیم صهیونیستی در منطقه سیاست‌های آمریکا را پیش می‌برد و غربی‌ها برنمی‌تابند که کشوری مثل چین رشد اقتصادی داشته باشد و کشوری مثل ایران در مقابل غرب به لحاظ ویژگی‌های ایدئولوژیکی بایستد؛ لذا ما را برای خود، تهدید می‌دانند. محیط امنیتی کشورمان برگرفته از تحولات است و آنها در طول عمر با برکت جمهوری اسلامی ایران، موانع بسیاری در برابر ما ایجاد کردند.

وزیر دفاع با تأکید بر اینکه در نظام بین‌الملل امروز، تنها قدرتمندان اجازه حیات دارند، گفت: آینده تعارضات منطقه‌ای به میزان قدرتمندی ایران بستگی دارد. اگر ضعفی نشان دهیم، دشمنان تهاجمی‌تر عمل خواهند کرد. امروز اقتصاد بدون قدرت نظامی پیش نمی‌رود. ما مکلفیم در وزارت دفاع زیرساخت‌هایی ایجاد و دست نیروهای مسلح را در ابعاد آفندی و پدافندی پُر کنیم.

وی قدرت سخت و نرم را دو عامل کلیدی پیروزی ایران اسلامی در جنگ ۱۲ روزه خواند و گفت: ما باید ترکیبی از این دو قدرت را برای بازدارندگی در اختیار داشته باشیم.  اگر ما ضعف نشان دهیم، دشمن تهاجمی‌تر عمل خواهد کرد و آنها  پایبند به حقوق بشر و قوانین بین الملل نیستند؛ لذا ما باید قدرتمند شویم. قدرت سخت، نظامی و نرم مهم است. در جنگ ۱۲ روزه دو عامل موجب پیروزی ما شد که یکی از آنها توان آفندی بود‌؛ ما ضربات سختی به دشمن وارد کردیم و عامل دیگر هم قدرت نرم و انسجام ملی بود. ما باید ترکیبی از قدرت نرم و سخت را پیدا کنیم، زیرا در آن‌صورت طعاً دشمن جرأت حمله مجدد را نخواهد کرد.

وی در ادامه با رد اینکه اولویت ایران تنها بر توسعه موشکی متمرکز است، گفت: ما اولویت‌های دیگری نیز داریم. اگر جنگ تحمیلی ۱۲ روزه به عرصه‌های زمینی و دریایی نیز کشیده می‌شد، از دیگر تجهیزات دفاعی خود استفاده می‌کردیم. ما در تمامی حوزه‌ها برنامه و اولویت داریم و تجربیات این جنگ، اولویت‌های جدیدی به ما داده است.

امیر نصیرزاده در ادامه در تشریح وضعیت توان دفاعی کشور، عنوان کرد: هیچ پدافندی در دنیا غیرقابل نفوذ نیست. نمونه آن، قوی‌ترین سامانه‌های پدافندی مانند پاتریوت و گنبد آهنین بود که در منطقه جغرافیایی بسیار کوچک سرزمین های اشغالی توسط رژیم صهیونیستی به کار گرفته شد، اما نتوانست به طور کامل از نفوذ حملات جلوگیری کند.

وی با اشاره به وقایع اخیر افزود: ما در بحث پدافندی، مقداری در ضربه اول آسیب دیدیم، اما به مرور توانستیم موفقیت‌هایی به دست بیاوریم‌ و در هفته دوم جنگ تحمیلی توانستیم پهپادهای زیادی را سرنگون کنیم. این نبرد سنگین، مانند یک تمرین با حریف قوی، تجربیات بسیار ارزشمندی برای نیروهای مسلح ما به ارمغان آورد و قطعاً بر توان دفاعی آینده ما تأثیر مثبت خواهد گذاشت. 

امیر نصیرزاده به لزوم تجدید نظر و تمرکز بر بخش‌های خاصی اشاره کرد و گفت: دشمن به طور مستمر در حال جمع‌آوری اطلاعات از توان دفاعی و آفندی ماست و ما نیز همین کار را انجام می‌دهیم. تلاش ما این است که با پژوهش و نوآوری، از فناوری‌های جدیدی بهره ببریم که دشمن را غافلگیر کند.

وزیر دفاع در پاسخ به این سوال که اگر دشمن دچار حماقت مجدد شود، پاسخ ما چه خواهد بود، گفت: قطعا یک ابزاری داریم که تاکنون به کار گرفته نشده است. ما در جنگ تحمیلی اخیر از تجهیزات پیشرفته خود استفاده نکردیم و یکی از آنها موشکی بود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به پشتیبانی وزارت دفاع در دوران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه پرداخت و گفت: وزارت دفاع  از همان ساعات اولیه، از اهداف اصلی دشمن بود. در حمله اولیه دشمن به شهرک‌های مسکونی شهید چمران و شهید رجایی، ۲۸ واحد مسکونی کاملاً تخریب شد و ۵۶ شهید از جمله شهدای کودک و نوجوان، تقدیم کردیم. علاوه بر این زیرساخت‌های وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به طور مستمر مورد تهاجم دشمن قرار می‌گرفت؛ در چنین شرایطی تجهیزات نیروهای مسلح را تولید می‌کردیم‌.

امیر نصیرزاده به پیچیدگی جنگ ترکیبی اشاره و خاطرنشان کرد: این جنگ بسیار  پیچیده و عجیب بود‌. این جنگ تنها متوجه نیروهای مسلح نبود، بلکه تمامی بخش‌ها از جمله بانک‌ها (مانند هجوم سایبری به بانک سپه) را تحت تأثیر قرار داد. وزارت دفاع در چنین شرایطی نه‌تنها تولید را متوقف نکرد، بلکه پشتیبانی کامل از تجهیزات و مایحتاج نیروهای مسلح و خانواده‌های آنان را بدون هیچ وقفه‌ای ادامه داد.

وی، وزارت دفاع را ترکیبی از صنایع دفاعی و اقتصادی توصیف و تصریح کرد: این وزارت‌خانه با در اختیار داشتن نزدیک به ۶۰ صنعت غیرنظامی وابسته به صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی و پشتیبانی جامعه ایفا می‌کند و در این میان، سازمان اتکا نقش مهمی در تأمین امنیت غذایی کشور دارد.

وزیر دفاع همچنین در پاسخ به سوالی درباره بهره‌گیری از موشک «قاسم بصیر» در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه گفت: از این موشک در جنگ ۱۲ روزه استفاده نشد. این موشک، دقیق‌ترین موشک نقطه‌زن ماست که فناوری جدیدی روی آن اعمال شده تا در برابر اقدامات جنگ الکترونیک مصون باشد و کاملاً نقطه‌زنی کند.

امیر نصیرزاده از تست موشک‌های نسل جدید در یک سال اخیر خبر داد و افزود: ما دارای موشک‌های قدرتمند با فناوری‌های بسیار جدیدی هستیم. این موشک‌ها سرجنگی بسیار پیشرفته‌ای دارند و قابلیت مانور برای فرار از سامانه‌های پدافند دشمن و رسیدن به هدف را دارا هستند. این یک فناوری کاملاً جدید است که روی سرجنگی اعمال شده و باعث می‌شود موشک تنها بر اساس تراژکتوری حرکت نکند و متحرک باشد. 

وی سپس با اشاره به تقاضای آتش‌بس از سوی دشمن، گفت: اگر جنگ به ۱۵ روز ادامه پیدا می‌کرد، دشمن صهیونی در سه روز آخر هیچ موشکی را نمی‌توانست‌دفاع کند. دفاع در برابر موشک‌ها به‌ویژه با سامانه‌های پدافند چندلایه، کار آسانی نیست و ادامه جنگ قطعاً به ضرر دشمن بود.

امیر نصیرزاده در ادامه با اشاره به موشک «خرمشهر ۵» گفت: ما موشک‌هایی در اختیار داریم که سرجنگی آنها از موشک‌های به‌کار رفته در جنگ، به مراتب قوی‌تر است. در زمینه تولید موشک، چه سوخت مایع و چه سوخت جامد، به خودکفایی ۱۰۰ درصدی رسیده‌ایم و هیچ اتکایی به بیرون نداریم. حتی در طول جنگ نیز تولید ادامه داشت.

وی با اشاره به تجارب به‌دست‌آمده در جنگ، بیان کرد: از جغرافیای پیچیده و وسیع کشور استفاده کرده و زیرساخت‌های تولیدی خود را در مکان‌های غیرآشکار ایجاد کرده‌ایم. در برخی حوزه‌ها مانند مواد اولیه یا قطعات کوچک، ممکن است وابستگی جزئی وجود داشته باشد که به‌صرفه نیست کارخانه‌ای برای آن احداث کنیم، اما در صورت نیاز قادر به تولید داخلی هستیم.

وزیر دفاع به ارتباط گسترده با مراکز دانشگاهی و شرکت‌های دانش‌بنیان اشاره و عنوان کرد: امروز با بیش از هشت هزار شرکت خصوصی همکاری داریم که از این تعداد، هزار و ۴۵۰ شرکت، دانش‌بنیان هستند. پردیس فناوری تشکیل داده‌ایم و با دانشگاه‌ها و جهاد دانشگاهی همکاری نزدیک داریم. این شبکه باعث شده تا تولید ما حتی در زمان جنگ نیز تداوم داشته باشد.

امیر نصیرزاده با توصیه به نخبگان برای ماندن در کشور، گفت: نخبگان به دنبال مهاجرت نباشند. ظرفیت علمی و قدرت جذب نخبگان در کشور بالاست.

وی با بیان اینکه امسال ۲۵۷ نفر از اعضای بنیاد ملی نخبگان را جذب کردیم، افزود: ۸۹ درصد کارکنان وزارت دفاع دارای تحصیلات لیسانس به بالا هستند؛ همچنین دانشگاه مالک اشتر برای ما نیرو تربیت می‌کند.

وزیر دفاع در پاسخ به سوالی درباره بهره‌گیری از هوش مصنوعی در صنعت دفاعی، گفت: استفاده از هوش مصنوعی در صنعت دفاع جزو ضروریات اصلی ماست. اگرچه نسبت به دشمن در این زمینه عقب‌تر هستیم و آنها سال‌هاست روی آن کار کرده‌اند، اما ما دیر شروع کردیم و الآن ساختار آن را ایجاد کرده و جوانان مستعدی جذب کرده‌ایم. رفته‌رفته به سمت تجهیزات مجهز به هوش مصنوعی حرکت می‌کنیم. 

امیر نصیرزاده در ادامه ضمن پرداختن به موضوع دیپلماسی دفاعی و با اشاره به حضور خود به اجلاس وزرای دفاع سازمان شانگهای در چین، گفت: با شرایط خاصی خود را به اجلاس رساندیم. حضور ما در آنجا با تعجب و تحسین همراه بود. به من می‌گفتند همین که شما در بحبوحه جنگ به این اجلاس آمدید، یعنی پیروز شدید. این حضور بازتاب بسیار خوبی داشت.

وی به ارتباطات دفاعی با کشور‌های مختلف اشاره کرد و گفت: با بسیاری از کشور‌ها ارتباط سیاسی و دفاعی داریم و تبادل سلاح می‌کنیم؛ هم می‌فروشیم و هم می‌خریم. این یک امر مرسوم بین کشورهاست. حتی در برخی کشور‌ها زیرساخت صنعت دفاعی ایجاد و کارخانه احداث کرده‌ایم که تا پایان شهریورماه یکی از آنها را افتتاح کنیم. دنیا به توانمندی دفاعی ما ایمان دارد و تقاضا برای محصولات دفاعی ما بیشتر شده است.

وزیر دفاع همچنین با اشاره به دستاورد‌های فضایی کشورمان، گفت: ان شاءالله در ادامه سال جاری پرتاب‌های خوبی خواهیم داشت. همچنان فعال هستیم و ماهواره می‌سازیم. روی موشک‌های پرتاب‌کننده ماهواره و فناوری انتقال مداری کار می‌کنیم و به سطح بسیار خوبی رسیده‌ایم.

امیر نصیرزاده خاطرنشان کرد: در حوزه فناوری دستاورد‌های خوبی خواهیم داشت و به ملت شریف ایران قول می‌دهیم که فرزندان شما در نیرو‌های مسلح اجازه گستاخی به دشمن را نخواهند داد.

انتهای پیام/ 271

نظر شما
پربیننده ها