به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، نشست خبری حجتالاسلام والمسلمین "سیدجمالالدین میرمحمدی" رئیس پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) به مناسبت هفته پژوهش و فناوری صبح امروز در معاونت روابط عمومی سپاه برگزار شد.
حجتالاسلام محمدی در این نشست با بیان اینکه این پژوهشکده از سال 1359 زیر نظر آیات عظام طاهری خرم آبادی، احمد میانجی و شهید محلاتی شروع به کار کرده است، اظهار داشت: پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) در سال 1373 با تصویب وزارت علوم با عنوان پژوهشکده تحقیقات اسلامی مشغول به فعالیت بود که این عنوان در سال 1391 با تایید هیأت امنا و تصویب وزارت علوم و تحقیقات به پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق (ع) تغییر نام داده است.
وی با اشاره به ماموریتهای این پژوهشکده تصریح کرد: این پژوهشکده سه ماموریت اساسی از جمله انجام پژوهشهای بنیادین و کاربردی در حوزه علوم اسلامی و انسانی، تهیه و تألیف محتوای آموزشی سپاه و سایر نیروهای مسلح در حوزه علوم اعتقادی، سیاسی و فرهنگی و تربیت پژوهشگران کارآمد و مؤمن به آرمانهای انقلاب اسلامی را برعهده دارد.
رئیس پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) اذعان داشت: این مرکز پژوهشی علاوه بر معاونتهای پژوهشی، چهار مرکز علمی از جمله مرکز مطالعات الهیات و معارف اسلامی با پنج گروه علمی، مرکز مطالعات علوم سیاسی با سه گروه علمی، مرکز مطالعات علوم فرهنگی و اجتماعی با سه گروه علمی و مرکز مطالعات دفاعی و امنیتی با دو گروه تخصصی دارد.
وی افزود: پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) تاکنون 570 کتاب مطالعاتی و 630 متن آموزشی برای مجموعه نیروهای مسلح آماده و تحویل داده است. همچنین این پژوهشکده از اساتید مجرب حوزه و دانشگاه بهرهمند است و کتابخانهای با 30000 عنوان کتاب به زبانهای فارسی، عربی و لاتین دارد.
حجتالاسلام میرمحمدی با بیان اینکه پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) مجله ای علمیـ پژوهشی با عنوان "فصلنامه پژوهشهای سیاست اسلامی" دارد، تاکید کرد: علاوه بر این، سه فصلنامه علمی- پژوهشی دیگر را با عناوین "فصلنامه پژوهشهای دفاعی و امنیتی اسلام"، "فصلنامه پژوهشهای اندیشههای قرآنی" و فصلنامه پژوهشهای فرهنگی و تربیتی اسلامی" را در آستانه انتشار دارد.
وی افزود: علاوه بر این مجلات پژوهشی، پژوهشکده امام صادق(ع) مجلههای پیام، هسون و مجله مربیان را برای روحانیون، مربیان و مدیران نیروهای مسلح را نیز منتشر میکند.
رئیس پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق (ع) با بیان اینکه این پژوهشکده از اولین مراکز پژوهشی در قم و با هدف تامین نیاز آموزشی نیروهای مسلح است، گفت: در سال 91 و 92 این پژوهشکده 96 متن آموزشی برای نیروی انتظامی، 7 متن آموزشی برای وزارت دفاع، 22 متن برای سپاه و 9 متن برای ارتش آماده کرده است.
میرمحمدی افزود: این پژوهشکده واحد انتشاراتی به نام "زمزم هدایت" دارد که از سال 1383 با مجوز وزارت ارشاد شروع به کار و تاکنون بیش از 750 عنوان کتاب را منتشر کرده و همچنین در سال 1391 هفتاد و دو مورد و در سال 92 نود و سه مورد نمایشگاه کتاب در سراسر کشور برگزار کرده است.
وی با اشاره به 15 نرمافزار تولید شده توسط این پژوهشکده خاطرنشان کرد: سایت "طوبی" این پژوهشگاه از سال 1379 آغاز به کار کرده و کلیه متون تولیدی در پژوهشکده امام صادق (ع) در سایت مذکور وجود دارند. همچنین از سال 1392 سایت "جوابگو" را راهاندازی کردهایم که به صورت آنلاین آماده پاسخگویی به شبهات سیاسی، فقهی و فرهنگی مخاطبان است و تاکنون بیش از 2000 پرسش و پاسخ روی این سایت قرار گرفته است. در آیندهای نزدیک برنامه چند زبانه کردن این سایت و توسعه نرمافزاری را در دستور کار داریم.
رئیس پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق (ع) با بیان اینکه این پژوهشکده در حوزه تربیت پژوهشگران مورد نیاز خود یک دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت تحقیقات را برگزار کرده است، اظهار داشت: در آیندهای نزدیک رشتهای به نام "نویسندگی و پژوهشگری خلاق" را با همکاری وزارت علوم در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا با پنج گرایش علوم قرآن و حدیث، علوم سیاسی، علوم دفاعی و امنیتی، علوم فرهنگی و اجتماعی و تاریخ تمدن اسلامی برگزار خواهیم کرد.
وی افزود: راهاندازی این رشتهها در سال تحصیلی 94 – 93 در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا عملیاتی خواهد شد.
میرمحمدی در بخش دیگری از صحبتهای خود برلزوم تحول در علوم انسانی و اسلامی تأکید کرد و گفت: این امر به مقدماتی نیاز دارد که شاید در کشور فراهم نکرده باشیم. تدوین مبانی تحول در علوم انسانی حلقهی مفقودهای که سبب شده تا ما تحولی جهشی و جهادی در این عرصه نداشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم در علوم انسانی و اسلامی تحول ایجاد کنیم باید در شیوههای پژوهشی نیز تحول ایجاد کنیم تا پژوهشها کاربردی شوند و در کتابخانههای محبوس نشوند و گرد نخورند.
رئیس پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق (ع) روششناسی علوم را یکی دیگر از حلقههای مفقوده دانست و عنوان کرد: با تدوین مبانی تحول، تحول در روشهای پژوهشی و تدوین روششناسی علوم اسلامی و با یک حرکت جهادی میتوانیم ظرف مدت 10 سال آینده قدمهای خوبی را در مجموعههای علمی و دانشگاهی برداریم.
وی با بیان اینکه حرکت حضرت امام در کنار تدابیر مقام معظم رهبری، یک حرکت فرامنطقهای است، تصریح کرد: سپاه وظیفهی خود میداند تا در کنار حوزه علمیه و دانشگاه قدم بردارد.
میرمحمدی با اشاره به درخواست دیگر کشورها برای برقراری ارتباط با این پژوهشکده گفت: ما با کشورهای اندونزی، هندوستان، پاکستان، بحرین، لبنان و عراق ارتباط داریم و نیازمندیها و درخواستهای آنها را در سطح مردم، حوزه علمیه و دانشگاهی را پاسخ میگوییم.
وی با اشاره به اینکه شروع انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و ادامه این حرکت، بر مبنانی دینی و سیاسی ناب اسلامی استوار بود، اذعان کرد: اگر در دفاع مقدس حرکتی ایجاد شد، دلیل آن حرکت همهی حوزهها بر مبنای علوم اسلامی بود. این پژوهشکده وظیفهی خود میداند حرکتهایی را برای تبیین، ترویج و توسعه فرهنگ دفاع مقدس تهیه کند و تا الان بیش از 100 عنوان کتاب در حوزه خاطرات رزمندگان، مبانی دفاع مقدس و حرکتهای آن منتشر کرده است.
رئیس پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) تدوین مجموعهی "مکتب دفاعی اسلام" را یکی دیگر از فعالیتهای این پژوهشکده عنوان کرد و افزود: تدوین این مجموعه که شاید تا 20 سال نیز بهطول بیانجامد شامل 30 تا 40 جلد کتاب است که یک مرجع در آینده خواهد بود و برای حفظ و سلامتی کشور در آینده مفید است.
وی با اشاره به کتبی که تا پایان سال توسط پژوهشکده منتشر میشود، گفت: کتب "پاسدار مطلوب"، "بایستههای ساخت و ساز مبتنی بر مبانی اسلام"، "امنیت در قرآن و حدیث"، "خانواده مطلوب" و "اصول و اهداف پژوهشهای تحقیقی از دیدگاه مقام معظم رهبری" در هفته پژوهش و تا پایان امسال ارائه میشود.
میرمحمدی در پایان اظهار داشت: پروژههای "پلیس مسلمان مطلوب"، "سازمان مطلوب"، "ارائه مدل و بانک اسلامی"، "فقه سازمانهای دفاعی"، "مهندسی فرهنگی سازمانهای دفاعی" و "ارائه مدل و الگوی سبک زندگی اسلامی" از جمله پروژههایی است که در دستور کار سال آینده قرار دارد.